Merhaba. Bu konuda C# ve VB.NET kodlama dillerinde nasıl ayarlar özelliğini kullanacağımızı göstereceğim. Örneğin bir giriş yapma formu oluşturdunuz. Burada programın kaydedilen kullanıcı adı ve şifreyi hatırlamasını istediniz. Bunun için Visual Studio'da Settings (Ayarlar) özelliğini kullanabilirsiniz. Hemen başlayalım.
1. ADIM
Projenin özellikler menüsüne giriyoruz.
2. ADIM
Buradan Settings (Ayarlar) kısmına gidiyoruz.
3. ADIM
İstediğimiz ayarları oluşturuyoruz. Ayarımıza isim verebiliriz, tipini seçebiliriz (string, boolean gibi) ve varsayılan değerini ayarlayabiliriz. Yeni bir ayar oluşturmak için boş olan ayara tıklayın.
-- C# --
Şimdi C# için kodlamaya geçiyoruz. Ben bir adet TextBox, bir adet NumericUpDown ve ayarları kaydetmek için bir adet Button ekledim. Siz istediğiniz bileşenleri ekleyebilirsiniz. Eklediğiniz bileşenin verisinin kaydedileceği ayary doğru veri tipine ayarlamayı unutmatın. (Örneğin, TextBox: String, NumericUpDown: Decimal) Form açıldığına çalışacak kod kısmına şunları yazıyoruz:
Ayarları Kaydet düğmesine basılınca çalışacak kod kısmına şunları yazıyoruz:
Bunları yazdıktan sonra TextBox1 ve NumericUpDown1 değerlerini kaydedebilirsiniz ve program tekrar çalıştığında kaydedilen değerleri geri yükleyebilirsiniz. Yalnızca TextBox yada NumericUpDown olmak zorunda değil. Veri taşıyabilen herhangi bir bileşen olur.
-- VB.NET --
Form açılınca çalışacak kod:
Ayarları Kaydet düğmesine basılınca çalışacak kod:
Okuduğunuz için teşekkür ederim. İnşAllah size yeni şeyler öğretebilmişimdir.
1. ADIM
Projenin özellikler menüsüne giriyoruz.
2. ADIM
Buradan Settings (Ayarlar) kısmına gidiyoruz.
3. ADIM
İstediğimiz ayarları oluşturuyoruz. Ayarımıza isim verebiliriz, tipini seçebiliriz (string, boolean gibi) ve varsayılan değerini ayarlayabiliriz. Yeni bir ayar oluşturmak için boş olan ayara tıklayın.
-- C# --
Şimdi C# için kodlamaya geçiyoruz. Ben bir adet TextBox, bir adet NumericUpDown ve ayarları kaydetmek için bir adet Button ekledim. Siz istediğiniz bileşenleri ekleyebilirsiniz. Eklediğiniz bileşenin verisinin kaydedileceği ayary doğru veri tipine ayarlamayı unutmatın. (Örneğin, TextBox: String, NumericUpDown: Decimal) Form açıldığına çalışacak kod kısmına şunları yazıyoruz:
C#:
textBox1.Text = Properties.Settings.Default.örnekyazı;
numericUpDown1.Value = Properties.Settings.Default.örneksayı;
Ayarları Kaydet düğmesine basılınca çalışacak kod kısmına şunları yazıyoruz:
C#:
Properties.Settings.Default.örnekyazı = textBox1.Text;
Properties.Settings.Default.örneksayı = numericUpDown1.Value;
Properties.Settings.Default.Save();
Bunları yazdıktan sonra TextBox1 ve NumericUpDown1 değerlerini kaydedebilirsiniz ve program tekrar çalıştığında kaydedilen değerleri geri yükleyebilirsiniz. Yalnızca TextBox yada NumericUpDown olmak zorunda değil. Veri taşıyabilen herhangi bir bileşen olur.
-- VB.NET --
Form açılınca çalışacak kod:
Kod:
TextBox1.Text = My.Settings.örnekyazı
NumericUpDown1.Value = My.Settings.örneksayı
Ayarları Kaydet düğmesine basılınca çalışacak kod:
Kod:
My.Settings.örnekyazı = TextBox1.Text
My.Settings.örneksayı = My.Settings.örneksayı
My.Settings.Save()
Okuduğunuz için teşekkür ederim. İnşAllah size yeni şeyler öğretebilmişimdir.
Son düzenleme: