Corel Draw Dersleri : İPUÇLARI 2

Se-ZeR

Emektar
12 Tem 2008
10,796
116
Antalya
Her programda olduğu gibi CD'da da basit hareketler ve tuşlar yardımı ile bazı komutları daha çabuk ve seri yapabilme olanağı vardır. İpuçları serimizin ilk bölümünde işinizi kolaylaştıracak bazı temel hareketleri ve tuş yardımlarını öğreneceğiz.

1- Pick Tool'a çift tıklayarak tüm nesneleri seçme. Ctrl+A veya Edit --> Select All --> Objects komutunun yerini tutar.



2- Rectangle (Kare) araç ikonuna seri olarak çift tıklama. Sayfa boyutunda bir kare yaratır.



3- Grup içinde bir nesneyi ayrı seçmek. Grup edilmiş nesnelere seçeceğimiz parça üstüne gelince;



Ctrl tuşu basılı haldeyken tıklarız.



4- Alttaki nesneyi Alt tuşu basılıyken seçebiliriz. (Alttaki nesnelerin ucuna tıklayıp seçmeye çalışacağımız yerde üstteki nesneye alttaki nesne sınırlarında bir bölgeye tıklayabiliriz.) Fotoğrafta Wireframe (View-->Wireframe) modunda göreceğiniz üzere altta lacivert bir daire var.



Logo üzerine Alt tuşu yardımı ile nesne sınırları içerisinde tıkladığımızda alttaki nesne seçili hale geliyor.



5- Serbest Transform. Boyutlandırma modundayken Alt tuşunu basılı tutarsak tıpkı Adobe Illustrator standart Transform modundaki davranışı gösterir. (CD standardı deformeyi engelleyici Transform'dur. Normalde köşelerden tutup çekerken en/boy oranı değişmez.)



6- Nesne kopyalama: Nesneyi taşırken fare ile sağ tıklarız yada klavyeden nesne seçili haldeyken Numpad + tuşuna bir defa basarız.



7- Nesneyi ilk boyutuna geri getirme (Clear Transformations). Arrange --> Clear Transformations komutu verilir. Nesneye uygulanmış tüm; boyutlandırma, döndürme, distortion vb. komutları sıfırlar. Nesne ilk yarattığınız haline döner.



8- Nesne rengini diğer renge doğru 5-10 vb birimler arasında geçiş yaptırma. Örnek siyah boyanmış bir nesne seçiliyken Ctrl tuşuna basılı tutup beyaz renk üzerinde tıklamak siyahtan beyaz renge doğru 10'ar birimlik bir geçiş yaptırır. Aynı anda Shift tuşuna da basılı tutarsak %40 lara kadar 5 ila 6, daha sonrasında da 2-3 birimlik bir renk geçişi sağlar.




9- Align (Hizalama) menüsünü açmadan kısayollarla hizalama yapmak. İki nesneyi seçip;
T = Üstten
B = Alttan
L = Sol
R = Sağ
C = Yatay Ortalama
E = Dikey Ortalama (Bazı sürümlerde V harfi olarak da aktif olabiliyor.)
P = Sayfanın tam ortasına hizalama.

10- Özellik barındaki nesneleri boyutlandırma: Alt tuşu basılıyken örnek "Paper Width and Height" girdisinin sağından tutup (iki ucu ok başlı beyaz fare ikonu belirecek) çekiştirin. Girdi nesnesi boyutlanacaktır. (Kendi Workspace'inizi oluştururken böylelikle araç girdi yerlerinden alan kazanıp, başka araçları da kazandığınız alana yerleştirebilirsiniz.



İpuçları serimizin ilk bölümü bitti, sık sık bu komutlarla denemeler yapıp, bu kolay komutların belleğimizde yer etmesini sağlayalım...

ALINTIDIR ( RESİMSİZ )
 
Üst

Turkhackteam.org internet sitesi 5651 sayılı kanun’un 2. maddesinin 1. fıkrasının m) bendi ile aynı kanunun 5. maddesi kapsamında "Yer Sağlayıcı" konumundadır. İçerikler ön onay olmaksızın tamamen kullanıcılar tarafından oluşturulmaktadır. Turkhackteam.org; Yer sağlayıcı olarak, kullanıcılar tarafından oluşturulan içeriği ya da hukuka aykırı paylaşımı kontrol etmekle ya da araştırmakla yükümlü değildir. Türkhackteam saldırı timleri Türk sitelerine hiçbir zararlı faaliyette bulunmaz. Türkhackteam üyelerinin yaptığı bireysel hack faaliyetlerinden Türkhackteam sorumlu değildir. Sitelerinize Türkhackteam ismi kullanılarak hack faaliyetinde bulunulursa, site-sunucu erişim loglarından bu faaliyeti gerçekleştiren ip adresini tespit edip diğer kanıtlarla birlikte savcılığa suç duyurusunda bulununuz.