İnternet Bağlantı Türleri

'Seth

Uzman üye
22 Haz 2019
1,455
7
784
root
1-Çevirmeli Ağ Bağlantısı (Dial Up):
İnternetin ilk dönemlerinde kullanılmıştır. Lakin halen birçok yerde kullanılmaktadır. Bu bağlantı çeşidinde çevirmeli bir modem vardır, ve karşı tarafta cevap veren modem cihazına bağlı sunucular kullanılırdı. Aradaki iletişim de telefon bağlantıları üzerinden gerçekleşirdi.



Son kullanıcı için oldukça eski olsa da birçok network cihazına ulaşmak, santral cihazlarını konfigüre etmek gibi işlemler için çevirmeli ağ bağlantısı halen kullanılmaktadır.



2-DSL Bağlantısı:
Günümüz teknolojisinde bolca kullanılan bir bağlantı çeşididir. En popüler versiyonları ADSL ve VDSLdir. En popüler bağlantı türü olmasından dolayı xDSL adı ile tüm versiyonları kapsayan bir isim kullanılır. xDSL bağlantısında sinyaller bakır bir tel üzerinden gönderilir ve alınır.



Bu noktada dijital veriyi sese çevirerek aktarım yapılmaktadır. Teorik olarak 256 kilobitten 100 megabite kadar internet hızı destekler. Hem maliyet hem performans açısından olumlu olduğu için, ayrıca diğer tüm teknolojilere göre telefon altyapısı kullanıldığı için çok daha uygun olması nedeni ile popüler bir hale gelmiştir. Bu bağlantı türü dijital santral ve telefon altyapılarının bulunduğu her konumda kullanılabilir.



HDSL (High Bit Rate Digital Subscriber Line):
DSL'nin en eski versiyonlarındandır. Kurumsal uygulamalarda yıllarca kullanılmıştır. Çift taraflı olarak 1.5 Mbps veri taşıma kapasitesi vardır. Çift kabloya ihtiyaç duyduğu için maliyeti fazladır, bu nedenle pek kullanılmaz.



SDSL (Symmetric Digital Subscriber Line):
Adından da anlaşılacağı üzere simetrik DSL teknolojisidir. Yani indirme ve yükleme hızları eşittir. Bu teknoloji 3 Mbite kadar hız ulaşabilmektedir. SDSL hattı kullanırken yalnızca veri aktarımına izin verilir, ses ve veri eş zamanlı olarak aktarılamaz. Bu nedenle kullanımı zor ve azdır.



ADSL (Asymmetric Digital Subscriber Line):
Asimetrik bir DSL hizmetidir. Yani indirme ve yükleme hızları arasında fark bulunur. Bu teknoloji, bant genişliğinin büyük bir kısmını indirme işlemleri için kullanılır. İlk ADSL versiyonu 8Mbite kadar indirme hızına ulaşabilir. Güncellenen versiyonuna ise ADSL2+ adı verilmiştir ve bu versiyon 24 Mbite kadar hızı destekler. Bu teknolojide hızı etkileyen en büyük faktör santral ve santrale olan uzaklıktır. Altyapınız nekadar iyi ve mesafeniz nekadar yakınsa okadar hızlı bir hizmet alırsınız. ADSL, klasik modemlere göre oldukça fazla kullanışlıdır ve oldukça popülerdir.



VDSL (Very High Bit Rate Digital Subscriber Line):
Çok yüksek hızlı bir DSL bağlantı türüdür. ADSL'ye göre çok daha yüksek hızlara ulaşabilir. Genel olarak santrale olan uzaklıkta 300 metre – 1 km arasında hizmet verebilecek şekilde tasarlanmıştır. Yani mesafe olarak ADSL'ye göre dardır. VDSL 50 Mbite kadar hızı desteklemektedir (Santrale olan uzaklığa göre değişir).



3-Fiber Optik Bağlantı:
Bu bağlantı çeşidi oldukça yüksek hızda internet bağlantı hızı sunar. Fiber kablolar üzerindeki altyapılardan faydalanır. Bu internet hızı ışık hızında internet olarak da tanımlanabilir.



Veri saf camdan yapılmış olan fiber optik kablolar ışık formuna dönüştürülerek taşınmaktadır. Yani verileri yüksek kapasiteli ve çok hızlı olarak iletmek bu sayede mümkün olabiliyor. Bu teknoloji sayesinde internet Gbitlere kadar çıkabilmektedir.



4-Mobil İnternet Bağlantıları:
Bu bağlantı türü de oldukça popülerdir. Bu bağlantı türü kabloya ihtiyaç duymaz. Bu bağlantı türünde 2G, 3G, 4G, 4.5G, LTE ve 5G teknolojilerini görebilmekteyiz.



LTE, 150 Mbite kadar internet bağlantı hızını desteklerken; 5G daha yüksek seviyelere çıkabilmektedir. Baz istasyonları vasıtası ile iletişim kurulan bu bağlantı türünde baz istasyonuna yaklaştıkça bağlantı hızı stabil ve yüksek seviyede tutulur.



5-Uydu Bağlantısı:
Mobil internet bağlantıları gibi kabloya ihtiyaç duymaz. Bu bağlantı türü her nekadar kullanışlı gibi gelse de yüksek maliyeti ve hava şartlarının etkilerinden dolayı popüler değildir. Genelde diğer internet bağlantılarınım bulunmadığı konumlarda uydu bağlantıları tercih edilir ve çanak antenler aracılığı ile veri iletişimi sağlanmaktadır.



6-Radyolink Bağlantısı:
Bu bağlantı türü, iki nokta arasında havadaki elektromanyetik dalgalar aracılığıyla iletişimi sağlar. Bu bağlantı türünde bant genişliği oldukça geniştir.



Genelde Radyolink, GSM operatörlerinin baz istasyonlarını birbirine bağlamasında kullanılsa da, altyapının yetersiz olduğu bölgelerde şirketler veya kurumlar tarafından da oldukça fazla tercih edilmektedir.



7-Metro Ethernet Bağlantıları:
Tıpkı fiber optik bağlantılar gibi bant genişliği fazla, internst hızı yüksek ve kayıp oldukça azdır. Bu bağlantı çeşidinde maliyet oldukça yüksek olsa bile kurumlar tarafından sıkça tercih edilir.



Metro Ethernet bağlantılarının bir diğer özelliği de diğer bağlantı türlerinde asimetrik bir iletişim kurulurken tıpkı SDSL gibi simetrik ve sabit bir bağlantı sağlar. Bu bağlantı türü 100gbitlere kadar hız destekler.


 
Üst

Turkhackteam.org internet sitesi 5651 sayılı kanun’un 2. maddesinin 1. fıkrasının m) bendi ile aynı kanunun 5. maddesi kapsamında "Yer Sağlayıcı" konumundadır. İçerikler ön onay olmaksızın tamamen kullanıcılar tarafından oluşturulmaktadır. Turkhackteam.org; Yer sağlayıcı olarak, kullanıcılar tarafından oluşturulan içeriği ya da hukuka aykırı paylaşımı kontrol etmekle ya da araştırmakla yükümlü değildir. Türkhackteam saldırı timleri Türk sitelerine hiçbir zararlı faaliyette bulunmaz. Türkhackteam üyelerinin yaptığı bireysel hack faaliyetlerinden Türkhackteam sorumlu değildir. Sitelerinize Türkhackteam ismi kullanılarak hack faaliyetinde bulunulursa, site-sunucu erişim loglarından bu faaliyeti gerçekleştiren ip adresini tespit edip diğer kanıtlarla birlikte savcılığa suç duyurusunda bulununuz.