İşlemci Çeşitleri ve Özellikleri

Star-Turk

Kıdemli Üye
2 Kas 2012
3,516
7
İşlemci Çeşitleri ve Özellikleri

Bilgisayarın anakartla birlikte en önemli parçası olarak ifade edilen işlemci (Central Prossesor Unit, CPU), bilgisayarda kullanılan işletim sistemine göre çalışan programların içindeki komutların işlendiği donanımdır. Tek yongalı işlemcilere geçilmesi ile birlikte günümüzde satışa sunulan bilgisayar işlemcilerinin büyük bir bölümünde “mikroişlemci” bulunmaktadır. 1970′li yılların sonlarından itibaren kullanılmaya başlayan işlemciler günümüzde birçok elektronik cihazda kullanılmaktadır. Genel hatları ile incelendiğinde işlemci çeşitleri iki temel gruba ayrılmaktadır: soket ve slot işlemciler. Soket ve slot işlemcilerin performans olarak değil, anakarta fiziksel olarak bağlanmasına göre sınıflandırılmıştır.

Bilgisayarın temel birimlerinden biri olan ve anakart ile birlikte bu birimlerin en önemlilerinden olan işlemciler, günümüz piyasasında Inter ve AMD rekabetine sahne olmaktadır. Bu iki dev ismin kıyasıya rekabet içinde olduğu işlemci sektöründe hala hangi işlemci markasının daha iyi olduğuna dair birçok farklı görüş bulunmaktadır. AMD, piyasaya sürdüğü ilk işlemcilerinin Intel ile rekabet edebilmesi ve bu alandaki tekelin sona erdirilmesi için önceleri düşük fiyat politikasını benimsemiş olsa da, günümüzde AMD ile Intel işlemciler arasında “hatırı sayılır” bir fark kalmadığı söylenebilir. Ancak genel olarak AMD işlemciler “OverClock” bilgisi olan daha profesyonel kullanıcılara hitap ederken, Intel işlemciler ev kullanıcıları ve bilhassa oyun tutkunları için sorunsuz kullanım vaat etmektedir. Şüphesiz kullanıcının profesyonel olması ve işlemcinin sorunsuz kullanım sunması göreceli kavramlardır…
Ayrıca günümüzde hala tek çekirdekli işlemciler kullanılıyor olsa da, her geçen gün çok çekirdekli mikroişlemcilerin piyasaya biraz daha hakim olduğu da bir gerçektir. WorkStation, Server, notebook ve masaüstü sistemler için farklı özellikler sunan işlemciler söz konusu olsa da, ev kullanıcıları için tercih edilebilecek en genel iki marka ve bu markaların sunduğu modeller bulunmaktadır. AMD markasının server sistemleri için ürettiği Opteron serisi yaygın olarak tercih edilirken, Intel markasının da Xeon ve Itanium serisi kullanılmaktadır. AMD uzun yıllardır bilhassa ev kullanıcılarının son derece memnun kaldığı Athlon ve Phenom serisini başarılı bir biçimde sürdürürken, Intel cephesinde ise i3-i5-i7 serisi ile markanın değişmezlerinden olan Pentium serisi tercih edilmektedir.

Anakart ile işlemci arasındaki uyumun doğrudan bilgisayarın performansı anlamına gelmesi, işlemci seçimlerinde anakart çeşitleri ve özelliklerinin de dikkate alınmasını bir zorunluluk haline getirir. Bilgisayarın en önemli iki birimi olan anakart ile işlemcinin sorunsuz çalışması bilgisayar kullanıcısı için sorunsuz bir kullanım deneyimi manasına geldiğinden, işlemci çeşitleri ile anakartın bir arada değerlendirilmesi gerekir. Bu bağlamda düşünüldüğünde işlemcileri ve anakartları ayrı ayrı değil, bütün bir parçaymış gibi değerlendirmek en doğru hareket olacaktır.
 

kmc60

Uzman üye
8 Ocak 2013
1,206
6
Her yer
Yukarıda yazı alıntı değilse amd ile intelin kulanım hakkındaki bilgi yanlış olmuş.
Bilinen en gerçekci yaklaşım amd'nin oyun pcleri tasarlanmasıdır(Toplama pc)..İntel ise performans pc(iş) için tercih edilmektedir ve tecrübeme dayanarak bu genel görüşe katılmaktayım...
 
Üst

Turkhackteam.org internet sitesi 5651 sayılı kanun’un 2. maddesinin 1. fıkrasının m) bendi ile aynı kanunun 5. maddesi kapsamında "Yer Sağlayıcı" konumundadır. İçerikler ön onay olmaksızın tamamen kullanıcılar tarafından oluşturulmaktadır. Turkhackteam.org; Yer sağlayıcı olarak, kullanıcılar tarafından oluşturulan içeriği ya da hukuka aykırı paylaşımı kontrol etmekle ya da araştırmakla yükümlü değildir. Türkhackteam saldırı timleri Türk sitelerine hiçbir zararlı faaliyette bulunmaz. Türkhackteam üyelerinin yaptığı bireysel hack faaliyetlerinden Türkhackteam sorumlu değildir. Sitelerinize Türkhackteam ismi kullanılarak hack faaliyetinde bulunulursa, site-sunucu erişim loglarından bu faaliyeti gerçekleştiren ip adresini tespit edip diğer kanıtlarla birlikte savcılığa suç duyurusunda bulununuz.