JavaScript Nedir?

Suskun

Kıdemli Üye
23 Ocak 2012
2,767
679
Germany
giphy.gif


javascript-nedir-768x478.jpg


JavaScript, 20 yılı aşkın bir geçmişe sahip dünyanın en popular yazılım dillerinden birisidir. Ayrıca web geliştiriciler için temel 3 yazılım dilinden birisidir.

•HTML: Bir web sayfasına içerik ekleyebilmenizi sağlar.
•CSS: Tasarım, stil ve web sayfalarının düzenini belirler.
•JavaScript: Web sayfalarının davranışlarını yönetir.

JavaScript oldukça hızlı ve kolay bir şekilde öğrenilebilir ve web sitelerinin işlevini arttırmaktan oyunlar çalıştırmaya kadar çoğu amaç için kullanılabilir. Dahası, Github gibi siteler sayesinde ücretsiz olarak bir çok JavaScript taslağı ve uygulaması bulabiliriz.

Geçmişten Günümüze JavaScript

JavaScript, bir Netscape çalışanı olan Brandan Eich tarafından 1995 yılının Eylül ayında 10 günlük bir süre içerisinde oluşturuldu. İsmi ilk olarak Mocha idi ve dilin adı daha sonraları Mona ardından da JavaScript olmadan hemen önce LiveScript adını aldı. Dilin ilk sürümleri özellikle Netscape’ye özgü idi ve sınırlı işleve sahipti ancak zaman içinde geliştirici topluluğunun da yardımıyla büyümeye devam etti.

1996 yılında JavaScript resmi olarak ECMAScript adını aldı ve ECMAScript 2 1998’de, ECMAScript 3 ise 1999 yılında geldi. Bu da günümüzün JavaScript’ine evrildi ve sadece farklı tarayıcılarda çalışmanın dışında aynı zamanda mobil ve masaüstü bilgisayarlar gibi farklı cihazlarda da çalışıyordu.

JavaScript o günden beri büyümeye devam etti ve 2016 yılı itibariyle web sitelerinin %92’si JavaScript kullanmaya başladı. Sadece 20 yıl içerisinde ilkel bir dil halinden dünyanın en popular dili olmayı başardı. Eğer internet kullanıyorsanız, mutlaka JavaScript ile karşı karşıya gelmişsinizdir.


JavaScript Niçin Harikadır?

JavaScript’in rakipleriyle karşılaştırıldığında çeşitli avantajları bulunuyor, özellikle de belirli alanlarda. JavaScript avantajlarından bazıları şu şekildedir:

•Bir compiler (derleyici) kullanmanız gerekmez çünkü web tarayıcıları HTML ile yorumlar;
•Diğer yazılım dillerine nazaran öğrenmesi daha kolaydır;
•Hataları bulmak dolayısıyla çözmek daha kolaydır;
•Belirli web sayfası öğelerine veya özel durumlara ayarlanabilir, örneğin fare tıklaması veya imleci üzerine getirme gibi;
•JS birden fazla platformda, tarayıcıda çalışabilir;
•JavaScript kullanarak input değerlendirebilir ve manuel very kontrollerini azaltabilirsiniz;
•Web siteleri daha interaktif yapar ve ziyaretçilerin dikkatini çeker;
•Diğer yazılım dillerinden daha hızlı ve hafiftir.

JavaScript Zayıf Yanları Nelerdir?

Aklınıza gelen bütün yazılım dillerinin bazı zayıf yanları bulunur. Sorunun bir bölümü de, bir yazılım dili JavaScript gibi popular olduğunda saldırganların, dolandırıcıların ve diğer zararlı üçüncü partilerin de ilgisini çekiyor ve güvenlik açıklarının peşine düşülmesinden kaynaklanıyor.

7z0AWK.png


"*"
 
Üst

Turkhackteam.org internet sitesi 5651 sayılı kanun’un 2. maddesinin 1. fıkrasının m) bendi ile aynı kanunun 5. maddesi kapsamında "Yer Sağlayıcı" konumundadır. İçerikler ön onay olmaksızın tamamen kullanıcılar tarafından oluşturulmaktadır. Turkhackteam.org; Yer sağlayıcı olarak, kullanıcılar tarafından oluşturulan içeriği ya da hukuka aykırı paylaşımı kontrol etmekle ya da araştırmakla yükümlü değildir. Türkhackteam saldırı timleri Türk sitelerine hiçbir zararlı faaliyette bulunmaz. Türkhackteam üyelerinin yaptığı bireysel hack faaliyetlerinden Türkhackteam sorumlu değildir. Sitelerinize Türkhackteam ismi kullanılarak hack faaliyetinde bulunulursa, site-sunucu erişim loglarından bu faaliyeti gerçekleştiren ip adresini tespit edip diğer kanıtlarla birlikte savcılığa suç duyurusunda bulununuz.