Python Matematiksel İşlemler

'Adige

Administrator
26 Eki 2012
9,435
1
789
30
root@adige~#

Matematiksel Operatörler​

Python daki matematiksel operatörler herhangi bir hesap makinesindekiyle aynıdır. Bunlar, numerik klavyemizde de yan yana yer alan /, *, -, + operatörleridir.


Hemen basit bir örnek verelim:


Aynı işlemler değişkenler ile de yapılabilir:

a=5
b=a+7
print b
12

Bununla beraber oldukça karmaşık ifadeler de yazabilirsiniz:

a=(3+4+21)/7
b=(9*4)/(2+1)-6
print(a*b)-(a+b)
14

Bu operatörler sadece rakamlarla kullanılabilir mesela aşağıdaki örnekler karşımıza hata mesajları getirir.

“Merhaba” + 5 “14” + 3

*Burada önemli olan nokta “14” ün sayı olarak değil bir String ifade olarak işleme sokulmasıdır.

Not: Yine her programlama dilinde olduğu gibi Python da işlem önceliğine dikkat eder. Bir diğer dikkat edilmesi gereken husus ise bölme işleminde karşımıza çıkar. İki integer sayıyı böldüğümüzde eğer bir kalan oluşursa Python bunu göz ardı eder.


Bu sorundan iki sayıdan birini float dediğimiz yani türkçe tabiriyle kayan noktalı halde yazarak kurtulabiliriz.

13/6.0
2.1666666666666665

Tabi her seferinde böyle virgüllü sayımı yazacağız diye soracak olursanız bunun da kolayı var :). Komut satırında da olsak text editör de de olsak şu komutu araya bir yere sıkıştırmak yeterlidir:

from __future__ import division

Eğer komut satırında isek Python bir dahaki açılışına kadar virgüllü sayıları es geçmez. :).. “__” işaretini nasıl yapacağım diyorsanız “_” işaretini iki kere ard arda koymanız yeterli arkadaşlar :).

Örnek olması açısından küçük bir örnek de String ifadeler için yapalım.

a=”Hel”
b=”lo”
c=a+b
print c
'Hello'

c=c+” world”
print c
'Hello world'

Matematiksel operatörlerde son olarak değineceğimiz kısım üs alma ve mod işlemi.
Bu işlemlerden mod almayı halletmek için Python ' % ' işaretini kullanır. Ancak üs alma işlemi dğer programlama dillerinden biraz farklıdır. Python da üs alma (a^b) işlemini ' ** ' yardımıyla yaparız. Hemen örnek verecek olursak:


13%2
Kod:
1
2**3
8


İlişkisel Operatörler​

Bir diğer operatör türümüzde ilişkisel operatörler dediğimiz yapılardır. Bunlar == (eşit mi?), != (farklı mı), < (küçük mü?), > (büyük mü?), <= (küçükeşit mi?), >= (büyükeşit mi?) gibi işaretlerdir. Bu operatörler basit karşılaştırma işlemleri yaparlar ve yaptıkları işlemin sonucunda 'true' ya da 'false' değerleri döndürürler. Hemen örneklerimizde görelim arkadaşlar:


’abc’!=’def’
True

’>>>x=’abc’
>>>x==’abc’
True
>>>14!=9
True
>>>


Unutmadan yine operatörler konusunda bahsedilmesi gereken +=, -=, *=, /= c operatörlerini ele alalım.Bu operatörler hızlı bir şekilde değişkenin değerini işleme tabi tutup ardından tekrar değişkene atamak için kullanılır. Aşağıda ki örnekte iki işleminde aynı anlama geldiğini görebiliriz:

x = 5
x = x + 6
print x
11

y = 5
y += 6
print y
11
 
Üst

Turkhackteam.org internet sitesi 5651 sayılı kanun’un 2. maddesinin 1. fıkrasının m) bendi ile aynı kanunun 5. maddesi kapsamında "Yer Sağlayıcı" konumundadır. İçerikler ön onay olmaksızın tamamen kullanıcılar tarafından oluşturulmaktadır. Turkhackteam.org; Yer sağlayıcı olarak, kullanıcılar tarafından oluşturulan içeriği ya da hukuka aykırı paylaşımı kontrol etmekle ya da araştırmakla yükümlü değildir. Türkhackteam saldırı timleri Türk sitelerine hiçbir zararlı faaliyette bulunmaz. Türkhackteam üyelerinin yaptığı bireysel hack faaliyetlerinden Türkhackteam sorumlu değildir. Sitelerinize Türkhackteam ismi kullanılarak hack faaliyetinde bulunulursa, site-sunucu erişim loglarından bu faaliyeti gerçekleştiren ip adresini tespit edip diğer kanıtlarla birlikte savcılığa suç duyurusunda bulununuz.