TCP/IP Nedir?

Tyrone

Uzman üye
30 Eyl 2017
1,337
617
Kamino
cxun73h.png


TCP/IP nedir?

tcp-ip.jpg



Eskiden, Birden fazla cihazın haberleşebilmesi için aynı marka/model olaması gerekirdi. Farklı cihazların da birbiri ile iletişim kurabilmesi için osi ve tcp/ip referans modeli geliştirildi.


yQSIxHzv_o.png


Nedir bu TCP/IP ?

Tcp/Ip(transmission Control Protocol/Internet Protocol) Birden fazla cihazın ağ üzerinde veri alış verişi yapabilmesi için oluşturulmuş kurallar bütünüdür. Bu iletişimi Osi modeli 7 katmanda sağlarken; tcp/ip 4 katmanda sağlıyor.

Verilerin doğru ve hatasız bir şekilde ağ üzerinden aktarılmasını sağlar ve IP, verilerin ağ üzerinde yol bulmasını ve hedefe ulaşmasını kontrol eder. TCP/IP, internetin temel protokolüdür ve internetin oluşmasına ve gelişmesine olanak tanır.


1-S0-Za-TC0-Bu-Yu-Ea-Pcg-Pi-5bg.jpg



Sırayla katmanları ve protokolleri inceleyecek olursak:

Application (Uygulama katmanı)

Kullanıcının etkileşimde bulunduğu bu katmanda, gönderilecek veri tipi ve veriyi işleyen uygulamalar bulunur.
Uygulama katmanında bulunan bazı protokoller ise
HTTP, HTTPS, SSH, SMTP, TELNET, FTP vs...dir.

  • HTTP port:80 --> Ağ üzerinden web sayfalarının görüntülenmesini sağlayan protokoldür. http servisinin bulunduğu porta browser ile bağlanabilirsiniz.
  • SSH port:22 --> Sunucuya uzaktan ve şifreli iletişim kurmamızı sağlayan protokoldür.
  • SMTP port:25,465,587 --> E-posta gönderirken kullandığımız protokol. e-posta gönderdiğimiz sunucu ile istemci arasındaki iletişimin kurallarını belirler.
  • TELNET port:23 --> Ssh servisinin güvensiz hali. Uzaktan sunucunun shelline bağlanabilmemizi sağlar.
  • FTP port:21 --> Sunucu ile istemci arasındaki dosya transferini sağlar.
yQSIxHzv_o.png


Transport (Taşıma katmanı)

Veri akışını sağlayan katmandır. Verinin nasıl gönderileceğini belirler. Bu katman üzerinde TCP ve UDP protokolleri kullanılmaktadır.
  • TCP --> İletişimde kayıpsız veri gönderimi sağlar. Veri gönderildikten sonra verinin ulaştığına dair onay mesajı bekler. Verinin ulaştığına dair garanti verir.
  • UDP --> İletişimde hızlı bir şekilde veri gönderimini sağlar. Veri gönderildikten sonra onay beklemez. Verinin ulaştığına dair garanti sunması söz konusu değildir.

tcp-versus-udp.jpg

yQSIxHzv_o.png



Network (Ağ katmanı)

Verilerin gönderileceği cihazın ip adresi veriye eklenir. Verinin hangi hedefe ulaştıralacağı belirlenir. IP, ICMP, IGMP, ARP gibi protokoller bu katmanda çalışır.

  • IP --> Cihazların internette bir biri ile iletişim kurabilmesi için sahip oldukları adres.
  • ICMP --> Ağda bulunan cihazların durumu ve hataların tespit edilmesinde kullanılan bir protokoldür. "ping 10.10.12.13" şeklinde hedefe ICMP paketleri gönderebiliriz.
  • IGMP --> Multicast yayın yapan ağlarda trafiği yönetmek için kullanılır.
  • ARP --> Yerel ağda haberleşmek için veri alış-verişi yapılacak cihazın fiziksel adresi bilinmelidir. Fiziksel adresi öğrenme işlemini yapan Address Resolution Protocol'dür


yQSIxHzv_o.png



Phsical (Fiziksel katman)

Verinin hangi yolla gönderileceği belirlenir. Ethernet kablosu, kablosuz ağ, ağ arayüz kartı, bilgisayardaki aygıt sürücüsü vb. Kullanılarak veri gönderme ve almanın fiziksel kısımlarının işlendiği yerdir.


jyo2qm.png
 
Üst

Turkhackteam.org internet sitesi 5651 sayılı kanun’un 2. maddesinin 1. fıkrasının m) bendi ile aynı kanunun 5. maddesi kapsamında "Yer Sağlayıcı" konumundadır. İçerikler ön onay olmaksızın tamamen kullanıcılar tarafından oluşturulmaktadır. Turkhackteam.org; Yer sağlayıcı olarak, kullanıcılar tarafından oluşturulan içeriği ya da hukuka aykırı paylaşımı kontrol etmekle ya da araştırmakla yükümlü değildir. Türkhackteam saldırı timleri Türk sitelerine hiçbir zararlı faaliyette bulunmaz. Türkhackteam üyelerinin yaptığı bireysel hack faaliyetlerinden Türkhackteam sorumlu değildir. Sitelerinize Türkhackteam ismi kullanılarak hack faaliyetinde bulunulursa, site-sunucu erişim loglarından bu faaliyeti gerçekleştiren ip adresini tespit edip diğer kanıtlarla birlikte savcılığa suç duyurusunda bulununuz.