VeriTabanı Nedir? / SessizKalpler

SessizKalpler

Kıdemli Üye
17 Ocak 2016
4,911
22
.
VeriTabanı Nedir? / SessizKalpler​

database.png

Merhaba arkadaşlar ben SessizKalpler bugün VeriTabanı adlı konu başlığını ele alacağız izninizle başlıyorum. Öncelikle Veritabanı kaç kelimeden oluşuyor ona bakmak lazım Veri ve Taban kelimeleri. İlk olarak veri kelime anlamı olarak neyi ifade ediyor hadi inceleyelim. Veri , Bir araştırma yada Tartışma içerisinde akılı kullanarak sonuca ulaşabilmek için gereken ilk adım yada bilgi şeklinde tanımını yapabiliriz. Bu iki kelime birleştiği zaman oluşan yeni kelimemiz ise verilerin belirli bir sisteme göre depo edildiği yada saklandığı yerle Veritabanı diyebiliriz. Veritabanı kelimemiz daha çok yabancı anlamı Database ile aklımıza kazınmıştır. Veritabanları genel olarak web tabanlı uygulamaların geliştirim sırasında kullanılmaktadır. Bunun için kullanılan dillere (C#, VB.NET, PHP, JAVA, ASP.NET, XML) şeklinde örnekler verebiliriz. Veritabanı ile gelişen teknolojilere de örnek vermek gerekir ise (Access, MYSQL, SQL server) sanırım yeterlidir. Günümüzde herhangi bir bilgi, özellik, ürün, belge, tanım. Veritabanları içerisinde düzenli ve özellikle güvenli bir şekilde depo edilmektedir güvenli dediğime bakmayın burası TurkHackTeam burada veritabanı çekilir :) konumuza devam edelim depo edilir demiştik buda demek oluyor ki veritabanı içerisine eklemeler, düzenlemeler, ve silme işlemleri yapılabilmektedir.

Veri tabanlarına günümüzde ne gibi şeylerin depo edildiği ile ilgili örnekler vererek devam edelim mesela notlarınızı görmek için e-okulu kullanıyorsunuz buraya veriler daha önceden öğretmenler tarafından girilmekte ve daha sonra siz veritabanından görmektesiniz. Yada kütüphaneye gittiğiniz zaman aradığınız kitap için veritabanından bakıyorsunuz takibi ki aynı şekilde veritabanına veriler daha önceden girilmiş oluyor. Yada bankaya gidip paranıza bakıyorsunuz o parada değeri de daha önceden veritabanına yetkili kişiler yada sistem tarafından girilmiş oluyor gördüğünüz gibi veritabanın kullanım alanı neredeyse her yerde diyebiliriz. Şimdi Web ile ilgili bir örnek verelim örneğin formumuzda kullanıcılar konu yada makaleler açabiliyor. Konularını yazıp gönderdikleri zaman veritabanına kayıt ediyor daha sonra bir başka kullanıcı yada kullanıcılar tarafından tekrar görülebiliyor.

Veritabanları her ne kadar kullanıcıların görmesi için oluşturulsa da bazen ilgili kişinin kurumun yada özel bir bireyin görebileceği şekilde tasarlanan Veritabanları da mümkündür bunların en basit örneği not bilgilerini erişmek için herkesin kendi adına açılmış olan veritabanı bölümüne erişebiliyor olması. Bu arada ek olarak erişilemeyen kısımlara belirli açıklar kullanarak giriş sağlanmaktadır bu açıklardan en çok bilindik “SQL açık” diyebiliriz. Şimdiye kadar hep veritabanından bahsettik şimdi veritabanı oluşturmak için ne tür yazılımlar kullanıldığına değinelim. Microsoft Access,MySQL, IBM DB2, Informix, Interbase, Microsoft SQL Server vb. yazılımlar ile veritabanı oluşturmak mümkündür. Evet arkadaşlar sonlara gelelim bu konu içerisinde Veritabanı hakkında bilgiler verdik ve hangi alanda kullanıldığına değindik. Başka bir konumda görüşmek üzere bu konu tamamen tarafımca araştırılarak yazılmıştır İyi forumlar dilerim.
 
Son düzenleme:
Üst

Turkhackteam.org internet sitesi 5651 sayılı kanun’un 2. maddesinin 1. fıkrasının m) bendi ile aynı kanunun 5. maddesi kapsamında "Yer Sağlayıcı" konumundadır. İçerikler ön onay olmaksızın tamamen kullanıcılar tarafından oluşturulmaktadır. Turkhackteam.org; Yer sağlayıcı olarak, kullanıcılar tarafından oluşturulan içeriği ya da hukuka aykırı paylaşımı kontrol etmekle ya da araştırmakla yükümlü değildir. Türkhackteam saldırı timleri Türk sitelerine hiçbir zararlı faaliyette bulunmaz. Türkhackteam üyelerinin yaptığı bireysel hack faaliyetlerinden Türkhackteam sorumlu değildir. Sitelerinize Türkhackteam ismi kullanılarak hack faaliyetinde bulunulursa, site-sunucu erişim loglarından bu faaliyeti gerçekleştiren ip adresini tespit edip diğer kanıtlarla birlikte savcılığa suç duyurusunda bulununuz.