WordPress Kurduktan Sonra Yapılması Gerekenler

X-Code

Uzman üye
19 Mar 2019
1,855
335
Localhost

jyo2qm.png

Merhaba TürkHackTeam Üyeleri.
Bu Konumda Sizlere WordPress Kurduktan Sonra Yapmanız Gereken Şeyleri Göstereceğim.


dWHR1f.gif



Konu İçeriği

Tema Yüklemek

Eski Yazıları Silmek

Kalıcı Bağlantı Ayarları

WP Fastest Cache Eklentisi

Yoast SEO Eklentisi

Google Search Console Kurulumu

Site Haritası

Robots.txt Dosyası

Google Gibi Getir



PN002A.png


FWPYq3.png

Tema Yüklemek

WordPress sitenize tema yükleyebilir veya ücretsiz olarak mevcut temaları kullanabilirsiniz. Eğer ücretsiz olarak temalara bakmak isterseniz panel üzerinden Görünüm > Temalar kısmını açıp istediğiniz temayı seçip kurulum işlemlerini yapabilirsiniz.

WordPress Tema Nasıl Yüklenir?

Panel Üzerinden Tema Yüklemek: Blog veya herhangi bir temanızı siteye yüklemeden önce masaüstünde zip haline getirmeniz gerekmektedir. Daha sonra Görünüm > Temalar kısmında yer alan Yeni Ekle bölümünden masaüstünde zip haline getirdiğiniz temayı seçiniz. Yükledikten sonra etkinleştirmeniz yeterli olacaktır.

FTP Aracı İle Tema Yüklemek: FTP aracı ile sitenizin dosyalarına bağlandıktan sonra yapmanız gereken işlemler çok basit. Public_Html > wp-content > themes bölümüne eriştikten masaüstünde yer alan tema dosyalarınızı klasör halinde buraya yüklemeniz gerekmektedir.
Yükleme işleminden sonra panelde yer alan Görünüm > Temalar kısmından temayı etkinleştiriniz.


WordPress Eski Temalar Nasıl Silinir?

WordPress alt yapınıza Ftp aracı ile bağlandığınız zaman aynı şekilde tema bölümüne geliniz ve kullanmadığınız eski temaları siliniz. Eminim şuan bir çoğunuz ne gerek var ki diye sorabilirsiniz. Eski temaları silmediniz halinde siteniz üzerinden büyük bir yük kalkacaktır. Bu yükün kalkması sonucunda mevcut dosyalarınız kullanıcılara hızlı yüklenebilir aynı zamanda siteniz hızlanmasında büyük rol oynamaktadır.

CRtHsH.png


rNH656.png



Eski Yazıları Silmek

Temayı kurduktan sonra eminiz ki tanıtım amaçlı yazılar bulunacaktır. Eğer bu eski yabancı yazıları silmezseniz bir süreden sonra arama motoru botları sitenize geldiği zaman tarama işlemiyle yayına alabilir. Örneğin: arama sonuçlarında WordPress diye arattıldığı zaman o gereksiz alakasız yazıların sergilenmesi kalite puanını ve görünürlüğünüzü etkileyebilir.
Yazılar > Tüm Yazılar kısmından sizinle alakası olmayan tüm içerikleri silmenizi tavsiye ediyorum.


CRtaCU.png


rNH656.png



Kalıcı Bağlantı Ayarları

Arama motoru botlarının ve aynı zamanda kullanıcıların hangi sayfada olduğunu belirten en önemli noktalardan bir tanesi url satırıdır. Url satırı eğer düz olarak yapılırsa botlar rahat bir şekilde okuyamacaktır. Gün, Ay veya sayı yapısında olduğunu varsayarsakta karışık ve uzun adres olacaktır.
WordPress kalıcı bağlantı ayarları kısmında her zaman yazı ismini tercih etmeniz gerekmektedir. Belirttiğiniz başlık aynı şekilde url kısmında göründüğü zaman SEO açısından tam anlamıyla uyumlu olmaktadır. Yazı ismini işaretleyip kayıt etmeniz yeterli olacaktır.


CRtjjI.png


rNH656.png



WP Fastest Cache Eklentisi

WordPress Fastest Cache eklentisi sayesinde siteniz önbellek sorunlarıyla karşılaşmamaktadır. Html ve Css gibi dosya boyutlarını otomatik olarak küçülterek sitenizin hızlı yüklenmesini sağlamakta. Bir yazı veya sayfa oluşturulduğu zaman önbelleği otomatik olarak temizlemektedir.
WP Fastest Cache eklentisini WordPress panelinde yer alan Eklentiler > Yeni Ekle kısmından ekleyebilirsiniz. Yükleme işleminden sonra etkinleştiriniz ve panele özellik olarak düşecektir. Daha sonra ilk yapmanız gereken eklentinin ayarlar kısmından dil tercihini Türkçe olarak değiştiriniz.
Türkçe konumuna geldikten sonra yukarıda ki görselde belirttiğim gibi tüm özellikleri açıp kayıt etmeniz gerekmektedir. Daha sonra Delete Cache ve Delete Cache and Minified CSS / JS işlemlerini uygulayıp rahat bir şekilde eklentiyi kullanabilirsiniz.


CRtOV1.png


rNH656.png



Yoast SEO Eklentisi

Sitenizin SEO uyumlu olmasından büyük rolü olan bu eklentiyi kullanmanızı kesinlikle ama kesinlikle tavsiye etmekteyim.
Artık eklenti kurmayı öğrendiğinizi düşünüyorum ve kurma işleminden sonra yan tarafta yer aldığı üzere ufak ve kullanımı oldukça basit menüsü bizleri karşılamaktadır.

Genel: Burada sizleri Dashboard olarak karşıladığı yerde eklenti hakkında bilgiler ve güncellemeler yer almaktadır. Features kısmında ise daha çok eklentiyi rahat kullanabileceğiniz özellikler yer almaktadır. Genel kısmının son özelliği olan Web Yöneticisi Araçları sayesinde sitenize Google Search Console, Yandex Webmaster, Bing Webmaster ve Baidu Webmaster araçları rahatlıkla bağlayabilirsiniz.

Search Appearance: Sitenizde yer alan yazı, sayfa, kategori gibi içeriklerin genel bölümünün arama sonuçlarında nasıl görünmesi gerektiğini veya görünmesini istemediğiniz bölümleri buradan ayarlabilirsiniz.
Bu bölümün bir diğer özelliği ise sitenizde arama motoru botlarının ve kullanıcıların rahat gezinebilmesi için Breadcrumb (ekmek kırıntısı) isimli navigasyon özelliğini sunmasıdır.

Sosyal: Kendinizin veya sitenizin sosyal medya hesaplarını buradan entegre edebilirsiniz.

Araçlar: Buradan eklenti ayarlarını içeri veya dışarıya aktarabiliyorsunuz. Aynı zamanda Dosya Düzenleyicisi bölümünden .htaccess dosyasına rahat bir şekilde erişebilirsiniz. .htaccess dosyasından hızlı şekilde 301 yönlendirmesi yapabilirsiniz.


CRtLtA.png


rNH656.png



Google Search Console Kurulumu

Google Search Console aracı sayesinde sitenizde oluşabilecek hataları tespit edebilir hatta arama sonuçlarında nasıl göründüğünüzü öğrenebilirsiniz. Search Console aracını haftada 1 kere kesinlikle kontrol etmenizi tavsiye ederim çünkü bu araç sayesinde siteniz için stratejiler belirlemenin yanı sıra kullanıcı davranışlarını izleyebilirsiniz. Haydi Search Console kurulumuna geçelim..


Google Search Console Nasıl Kurulur?

Kişisel mailiniz ile Search Console aracına giriş yaptıktan sonra aşağıda ki adımları takip ediniz. Maksimum 5 dakika içerisinde kurulum gerçekleşecektir fakat verilerin okunması ve araca yansıması 1 günü bulmaktadır.

Özellik Ekle: Arayüze geldikten sonra sağ tarafta Özellik Ekle ibaresi bulunmaktadır. Özellik ekle kısmına siteniz tam olarak açıldığı adresi yazınız ve ilerleyin.

Önerilen Yöntem: Burada verdiği .html dosyasını sitenizin ana dizin bölümüne atınız. FTP aracı ile bağlantıyı sağladıktan sonra public_html kısmına indirilen dosyayı aktarınız. Daha sonra ben robot değilim ibaresini seçtikten sonra doğrulama işlemini yapınız.


CRtXUf.png


rNH656.png



Site Haritası

Arama motoru botlarının sitenizde yer alan sayfaları rahat tarayabilmesi ve izleyebilmesi için site haritası gerekmektedir. Site haritanızı SEO Araçları veya benzeri uygulamalar ile oluşturmanız çok kolay ve hızlıdır. Xml formatta oluşturduğunuz site haritasını sitenizin ana dizinine ekledikten sonra Google’a bildirmeniz gerekmektedir.

Site Haritasını Google’a Bildirmek

Search Console aracını açtıktan sonra yukarıda Yeni Search Console‘u kullan ibaresine tıklayınız. Daha sonra sol tarafta yer alan menü arasında Site Haritaları bulunmakta buraya girdikten sonra ana dizine eklediğiniz site haritasının adresini yazdıktan sonra gönder kısmına tıklayınız.
Bir gün sonra tekrar kontrol ediniz ve site haritanızda herhangi bir sorun bulunmuyorsa durum göstergesinin altında Başarılı olarak belirtmektedir.


CRtcdG.png


rNH656.png



Robots.txt Dosyası

Arama motoru botlarının taramasını veya index almasını istemediğiniz dizinleri buradan belirtmeniz yeterli olacaktır. Arama motoru botları sitenize girdiği zaman bu robots.txt dosyasını inceler ve vermiş olduğunuz izinler doğrultusunda tarama işlemlerini gerçekleştirmektedir.


CRtivb.png


Robots.txt Dosyası Nasıl Oluşturulur?

Not defteri ile oluşturabilirsiniz. Sanırım şuan şaşırdınız ama doğru okudunuz not defteri ile robots.txt dosyası yapabilirsiniz. Yukarıda yer alan görsel üzerinden bahsedeceğim.

User-agent: * olarak belirttiğimiz satırda tüm arama motoru botlarının bu siteyi taraması için izin vermiş bulunmaktayız.

Disallow: /wp-admin/ kısmında ise sitemizin güvenliği için admin panel kısmının arama sonuçlarında görünmesinin önüne geçmekteyiz. Aynı zamanda gereksiz index sayısı oluşacaktır.

Allow: wp-admin klasörünün erişimini engelledik fakat burada diyoruz ki engellediğimiz klasör içerisinde bulunan sadece x dosyayı takip edebilirsin.


Biraz önce oluşturduğumuz site haritasını robots.txt dosyasına eklemekte ki amaç daha hızlı taranmasını sağlamaktır.
Oluşturduğunuz bu dosyayı ana dizine eklemeniz gerekmektedir.


Google’a Robots.txt Gönderme

Search Console aracına giriş sağladıktan sonra Tarama > Robots.txt Test Aracı bölümüne geliniz. Daha sonra aşağıda bulunan test aracına dizine attığınız txt dosyasını yazınız ve test ediniz. Test başarılı olduktan sonra gönderme işlemini tamamlayınız.

CRthYS.png


rNH656.png



Google Gibi Getir

Arkadaşlar artık yüz yüzdük işin kuyruğuna geldik.. Son olarak siteniz için Google Gibi Getir yapmanızı tavsiye ediyorum. Arama motoru botlarının sitenize daha hızlı gelmesi ve taraması için Search Console > Tarama > Google Gibi Getir işlemini uygulayınız. Anasayfanız için getir ve oluşturu tercih ettikten sonra taranmasını talep ediniz.

CRts9s.png



KOBXfE.png

//Alıntıdır

Konum Bu Kadardı Umarım Beğenmişinizdir Ve Faydalı Olmuştur.

Okuduğunuz İçin Teşekkür Ederim.
Esenlikle Kalın...

Saygılarımla:Smiley1021:


AVT84H.png

 
Son düzenleme:
Üst

Turkhackteam.org internet sitesi 5651 sayılı kanun’un 2. maddesinin 1. fıkrasının m) bendi ile aynı kanunun 5. maddesi kapsamında "Yer Sağlayıcı" konumundadır. İçerikler ön onay olmaksızın tamamen kullanıcılar tarafından oluşturulmaktadır. Turkhackteam.org; Yer sağlayıcı olarak, kullanıcılar tarafından oluşturulan içeriği ya da hukuka aykırı paylaşımı kontrol etmekle ya da araştırmakla yükümlü değildir. Türkhackteam saldırı timleri Türk sitelerine hiçbir zararlı faaliyette bulunmaz. Türkhackteam üyelerinin yaptığı bireysel hack faaliyetlerinden Türkhackteam sorumlu değildir. Sitelerinize Türkhackteam ismi kullanılarak hack faaliyetinde bulunulursa, site-sunucu erişim loglarından bu faaliyeti gerçekleştiren ip adresini tespit edip diğer kanıtlarla birlikte savcılığa suç duyurusunda bulununuz.