WordPress mi Joomla! mı? //'Conqueror

The Coηq

Uzman üye
30 Tem 2019
1,791
45
Merhaba TürkHackTeam Ailesi

Bugün sizlere WordPress mi Joomla! mı?
bunun karşılaştırmasını yapacağız.






CMS de denen dijital içerik oluşturmaya ve yayınlamaya yarayan içerik yönetim sistemleri, internet erişimi olan her yerden web sitenizi yönetmenizi sağlamakta olan bir arayüze sahiptir.

2003 senesinden bu yana WordPress , 2005 senesinden bu yana da Joomla; web sayfası hazırlamak için en fazla kullanılan içerik yönetim sistemleri olarak hayatımızda.

Bu iki CMS; açık kaynak kodlu ve bedava dağıttığı olmaları, PHP programlama dilinde yazılmış olmaları ve MySQL veritabanı sistemini desteklemeleri gibi ortak özelliklere sahip.




Kullanım Kolaylığı


Joomla, yeni başlayanlar için uygun bir seçenek olsa da WordPress, kullanıcı dostu arayüzü ile uzman olmayanlar için bir web sayfası oluşturmanın tartışmasız en kolay ve en hızlı yoludur.

Aslında bu iki yazılım da, kod kullanmadan internet sitenizin içeriğini yönetmeyi, tasarımına dair değişiklikler yapmanızı kolaylaştırır ancak Joomla kullanmayı öğrenmek, çok fazla menü ve opsiyona sahip kontrol paneli sebebiyle biraz zor olabilir.




Özelleştirme ve Geliştirme Seçenekleri


Her iki CMS de, sitenizi genişletmek için kullanabileceğiniz WordPress’in “eklenti” (plugin), Joomla’nın “uzantı” (extension) dediği çok sayıda araca sahip.

WordPress 54.000’den fazla bedava dağıttığı eklenti ve 5000’den fazla bedava dağıttığı tema ile çıtayı son derece yükseltmiş durumda.

Joomla’nın 8000’den fazla eklentisiyle de web sitenizi dilediğiniz işlevselliğe ulaştırmanız zor değil.

Ayrıca WordPress ile hazırladığınız site için yalnızca bir temayı etkinleştirebilirsiniz. Joomla ile her bir sayfada ayrı bir tema kullanabilir, bir şablonun farklı sayfaları için başlık, altbilgi, menü ve sayfa tasarımını değiştirebilirsiniz.

Özelleştirme konusunda asıl değinilmesi gerekli olan konu şudur;

Kullandığınız CMS’den ne kadar çok özellik ve işlevsellik elde ederseniz, eklentilere o kadar az ihtiyaç duyarsınız.

Joomla, dil desteği, güvenlik, önbellek, tek tıklama ile görsel optimizasyonu gibi ihtiyacınız olanları etkinleştirebileceğiniz çok sayıda yerleşik yani dahili özelliği bünyesinde bulundurur.

WordPress eklentileri bu şekilde yapısal olarak entegre edilmiş olmadığından sitenizi yavaşlatma ve güvenlik açığı oluşturma potansiyeline sahiptir.

Joomla’nın sunmakta olduğu çok sayıda yerleşik özelliği ve işlevselliği WordPress ile sağlamaya çalışmak için ücretli eklentilere ihtiyaç duyabilirsiniz.




Kullanım Amacı


Joomla ile bloglar ve basit çaplı internet siteleri yerine online satış siteleri, sosyal medya siteleri ve resmi kurum uygulamaları gibi ayrıntılı projelerin internet sitelerini oluşturmak daha elverişlidir.

Web geliştiriciler için Joomla, teknik beceri ve uzmanlık bilgilerini kullanarak benzersiz siteler oluşturabilecekleri deneyimler sunar. Ancak Joomla ile teknik beceri gerekmeden hayalinizdeki siteyi oluşturmanız da gayet kolaydır.




Destek Topluluğu


WordPress çok popüler olduğu için, bloglarda, Facebook gruplarında ve forumlarda yardım bulmak son derece kolaydır. Ancak Joomla’nın da ayrıntılı dökümanlar ve aktif kullanıcı forumları ile yeterli ve kuvvetli desteğe sahip olduğu inkar edilemez.



Kullanıcı Yönetimi


Eğer internet sitenizin birden çok kişi tarafından yönetilmesi gerekiyorsa Joomla’nın gelişmiş kullanıcı yönetimi şeması daha kullanışlı olabilir.
Ancak Joomla arayüzüne aşina olmayanlar, çeşitli yönetici ekranlarında mevcut olan çok sayıda opsiyonu karmaşık bulabilir.




Modül / Widget


Joomla’nın modül, WordPress’in widget dediği takvim, alışveriş sepeti, form ve forum gibi işlevsel özellikler bakımından bu iki CMS arasında Joomla daha avantajlıdır.

Sahip olduğu 25 modül ile Joomla’da, bir modülün özünü değiştirmeden herhangi bir modülle herhangi bir işlevi kolaylıkla ekleyebilirsiniz. Ayrıca web sitenize istediğiniz kadar modül ekleyebilir, belirli kullanıcı grupları için belirli modülleri gizleyebilir veya gösterebilirsiniz.

Ancak WordPress’in sunmakta olduğu toplam 17 adet widget için bu şekilde özelleştirmeler yapmanız söz konusu değildir. WordPress’te herhangi bir widget’ı değiştirmek istiyorsanız, özünü yani çekirdeğini değiştirmeniz gerekir ve widget’ları ancak temanızın elverdiği oranda kullanabilirsiniz




Çok Dil Desteği


Joomla’nın çok dil desteği dahilidir, eklentiye gerek olmadan çok dil desteği sunar, ancak WordPress ile ülkelerarası bir web sayfası hazırlamak için kesinlikle bir eklenti kullanmanız gerekir.



Esneklik


Joomla’nın bileşenleri ve modülleri, standart olmayan içerik türlerini görüntülemek için daha esnektir.



Güvenlik

İki CMS’nin de çekirdek yazılımı güvenlidir ve ikisi de ek güvenlik için eklenti, uzantı ve güncellemeleri destekler.

Ancak her iki platform da genişletilebilir olduğu için eklentilerden ya da zamanında yapılmayan güncellemelerden kaynaklanan güvenlik problemleri yaşanabilmektedir.

WordPress yaygın olarak kullanılmasının bir sonucu olarak, bilgisayar korsanlarının hedefi olsa da WordPress’in, 40 günde bir otomatik güvenlik güncellemeleri sunması, bu konuyu son derece ciddiye aldığının en önemli göstergesidir.

Öte yandan, Joomla hem SSL hem de iki faktörlü kimlik doğrulama hem de kendi güvenlik uzantılarına ilave olarak geliştiricilerinin tuttuğu güvenlik açıklarına sahip uzantıların bir listesi sayesinde en güvenli içerik yönetim sistemleri arasında yer almakta.




SEO (Arama Motoru Optimizasyonu)


Joomla’nın **** açıklamaları ve anahtar kelimeler belirlemeye olanak sağlaması Arama Motoru Optimizasyonu (SEO) açısından onu bir adım öne çıkarıyor gibi görünse de Yoast SEO eklentisi ile WordPress; SEO karşılaştırmasında tahtın sahibi.

Ancak Joomla tabanlı internet siteleri için; Yoast’a en benzer uzantı olarak, Easy Frontend SEO’nın (EFSEO); Joomla tabanlı sitelerde SEO optimizasyonu açısından kullanabilecek en iyi araç olduğunu söyleyebiliriz.




Hangi CMS’i kullanmalısınız?


Her iki platformun da kendisine özgü avantajları olsa da uzman olmayanların hızlıca web sayfası sahibi olabilmesi için en ideal içerik yönetim sistemi WordPress’tir.


Ancak Pazar payı, kişiselleştirme potansiyeli ve içerik yönetimi açısından WordPress’in, bu karşılaştırmanın galibi olduğu düşünülse de Joomla, sadece bir site oluşturmanızı değil, siteniz üstünde daha fazla kontrol sahibi olmanızı da sağlayacak esnekliktedir.

İlk aşamada öğrenilmesi biraz daha zor görünse de Joomla’nın dahili-yerleşik özellikler bakımından daha kuvvetli olduğu, farklı dilleri kullanan, yüksek hacimli trafiğe sahip ülkelerarası siteler için çok daha uygun olduğu göz ardı edilemez.

Ayrıca , hızlı yüklenen sayfalar oluşturmayı mümkün kılması büyük markalar tarafından tercih edilmesinin nedeni olabilir.

İki CMS ile de farklı amaçlarda her çeşit web sayfasıni hazırlamak ve yönetmek mümkündür ancak blog tarzında basit bir web sayfası amaçlıyorsanız WordPress’i, sosyal medya oluşturma gibi bir hedefiniz var ise ve sitenizin kontrolünde derinlemesine söz sahibi olmayı istiyorsanız Joomla’yı tercih etmeniz önerilir.




Saygılarımla 'Conqueror
 
Üst

Turkhackteam.org internet sitesi 5651 sayılı kanun’un 2. maddesinin 1. fıkrasının m) bendi ile aynı kanunun 5. maddesi kapsamında "Yer Sağlayıcı" konumundadır. İçerikler ön onay olmaksızın tamamen kullanıcılar tarafından oluşturulmaktadır. Turkhackteam.org; Yer sağlayıcı olarak, kullanıcılar tarafından oluşturulan içeriği ya da hukuka aykırı paylaşımı kontrol etmekle ya da araştırmakla yükümlü değildir. Türkhackteam saldırı timleri Türk sitelerine hiçbir zararlı faaliyette bulunmaz. Türkhackteam üyelerinin yaptığı bireysel hack faaliyetlerinden Türkhackteam sorumlu değildir. Sitelerinize Türkhackteam ismi kullanılarak hack faaliyetinde bulunulursa, site-sunucu erişim loglarından bu faaliyeti gerçekleştiren ip adresini tespit edip diğer kanıtlarla birlikte savcılığa suç duyurusunda bulununuz.