XAMPP NEDİR?
XAMPP internet sitesi, kurulum ve yönetim safalarında web sitesi sahiplerine büyük bir kolaylık sağlar. Xampp, zengin içeriği sayesinde sitenizi internet üzerinden dilediğiniz gibi yayınlayabilirsiniz. Sunucunuzu web sunucusu olarak kullanmanızı kolaylaştıran bir yazılımdır. Bu sayede, kendi sunucunuzu bir hosting ortamına dönüştürür.
XAMPP son derece basit bir arayüze ve pratik bir kullanım şekline sahiptir. Yalnızca sunucunuz üzerinden çalışır ve dışarıdan erişimi engeller. Böylece internet sitenizin hosting güvenliğini sağlayan yazılım, tüm işletim sistemlerinde çalışabilir. Windows, Linux ve MacOS için ayrı sürümleri bulunan XAMPP yazılımı, hem dizüstü hem masaüstü bilgisayarlarda kullanılabilir.
XAMPP NASIL KURULUR?
XAMPP kurulumu basittir. https://www.apachefriends.org/tr/index.html websitesindeki işletim sisteminize uygun olan butona tıklayıp indirme işlemini başlatabilirsiniz. Sonra ise dosyanın yönlendirmelerini takip ederek yazılımı sunucunuza kolayca yükleyebilirsiniz. XAMPP kullanımı, bu yazılımın tüm işletim sistemleri için farklı versiyonlara sahip bir yazılım olması sebebi ile platformlarda farklılık gösterebilir.
Kurulum yaparken ilk olarak işletim sisteminize uygun dosyayı indirdiğinizden emin olun. Sonrasında kurulum ekranını açıyoruz ve XAMPP üzerinden sunucunuza kuracağınız sistemleri seçiyoruz. Apache ve Php sistemleri, otomatik olarak kurulu gelmektedir. Diğer sistemler size bir menü şeklinde sunulur ve ihtiyacınıza göre yüklenecek dosyaları belirlemeniz beklenir.
Kullanacağınız sistemleri belirledikten sonra kurulum talimatı ile birlikte XAMPP yazılımı ile birlikte seçtiğiniz sistemler bilgisayarınıza yüklenir. Yükleme işlemleri tamamlandığında önünüze gelen ekrandan yazılımı kullanacağınız dili seçmeniz gerekicek. Dil seçimini de tamamladıktan sonra kontrol panelini açarak Xampp kullanmaya ve internet siteniz için kendi bilgisayarınızı hosting ortamına dönüştürmeye başlayabilirsiniz.
XAMPP ALTERNATİFLERİ NELERDİR?
Xampp, etkili ve başarılı bir yazılımdır.Web sitesinin hosting işlemlerini sunucu üzerinden yürütmek isteyen çok sayıdaki kişi tarafından tercih edilmektedir. Xampp Alternative olarak isimlendirilen alternatif yazılımlar, Xamppın size tüm faydaları sağlamaları ile öne çıkar.
EN ÇOK TERCİH EDİLEN ALTERNATİFLER
Lamp Server
İsmini Linux, Apache, MySQL ve PHPden alan ve Linux kullanıcıları için en etkili olan sunucu yazılımıdır. Xamppın yetersiz kaldığı ya da Linux versiyonunda istenen performansı sergileyemediği taktirde tercih edebileceğiniz bu server, açık kaynaklı sistemlere sahiptir ve ücretsiz bir yazılım olması ile size büyük bir olanak sağlamaktadır.
Wamp Server
Windows işletim sistemli sunucularınızı hosting alanı olarak kullanabilmeniz için yazılan Wamp Server, genellikle en çok tercih edilen Xampp alternatiflerinden birisidir. Çok kolay bir kullanım şekline sahip olan bu yazılım, HTTP ve PHP temelli internet sitelerini internette yayınlamadan önce localhost adresi üzerinden test etmenize ve sorunlarını görmenize yardımcı olur.
Mamp Server
MacOS işletim sistemine sahip bilgisayarlarınızı sunucu ortamına dönüştürmek için başvurabileceğiniz yazılımlardan birisidir. Birçok yazılım dilini desteklemesi sayesinde size büyük bir avantaj sağlamaktadır. Kendi sunucu ortamınızı dakikalar içinde kullanıma hazır hâle getirebilirsiniz. İnternet sitenizin tüm hosting ihtiyaçlarını kolayca karşılayabilmenize yardımcı olur.
Gözünüzün Görmediği , Aklınızın Almadığı YERDEYİZ!
Moderatör tarafında düzenlendi: