API Nedir Ve Ne İşe Yarar ?

r4pp3r97

Üye
23 Mar 2015
90
24
istanbul
Merhaba arkadaşlar,bugün konumuz API Nedir ve Ne İçin Kullanılır sorularına cevap arayacağız :) İyi okumalar.

İnternet ve yazılım dünyasında kullanılan pek çok farklı tanım vardır ve bunlardan bazılarına hepimiz aşinayız, bazılarını ise duymuyoruz bile. Ancak bunlardan bir tanesi var ki ona hakim olmasak bile iyi ki var olduğunu bilmeliyiz; API. İnternet tabanlı herhangi bir uygulama kullanabiliyorsanız emin olun bunun tek nedeni API arayüzüdür.

24vsi9r.png

API Nedir?​

Açılımı: Application Programming Interface, Türkçesi ise Uygulama Programlama Arayüzü, kısacası API; en geniş tanımıyla iki yazılım ve bir sunucu arasındaki bağlantıyı sağlayan bir protokoldür. Kullanıcının kullanmakta olduğu uygulama, uygulamanın kullandığı sunucu ve sunucunun kaynak olarak gördüğü yazılım arasındaki bağlantıyı API sağlar.

24vsi9r.png

API Nasıl Çalışır ?
Örneğin; internet tabanlı bir uygulamayı açtınız ve uygulamada herhangi bir şey yaptınız. Bu yaptığınız şeyin talebi API tarafından önce sunucuya aktarılır. Sunucu bu taleple kaynağa başvurur ve kaynak, sunucuya geri dönüş sağlar. Sunucu, bu geri dönüşü API aracılığıyla uygulamaya iletir ve sonuç olarak yaptığınız şeyin karşılığını uygulamada görmüş olursunuz.

24vsi9r.png

API Nerelerde Kullanılır?​

Her yerde demek, emin olun yanlış olmayacaktır. Yazılım kütüphanelerinde, internet tabanlı uygulamalarda, donanımlarda, işletim sistemlerinde ve farklı veritabanlarında API kullanılmaktadır. İstemci ve sunucu arasındaki bağlantıyı sağladığı için internet üzerinden erişim sağlanan tüm uygulamalarda API başroldedir.
  1. Veritabanı API’leri
  2. İşletim Sistemi API’leri
  3. Remote API’ler
  4. Web API
24vsi9r.png


API Türleri Nelerdir?

  • Partner
  • Internal (Private)
  • Open (Public)
  • Composite
Hepsini açıklayacak olursak:

Partner

Partner arayüzler, iş ortaklığı süreçlerinde bir ortak tarafından diğeri için sunulur. Sadece ortaklığa dahil olanlar tarafından, özel yetkiler dahilinde kullanılabilir. Stratejik amaçlar doğrultusunda kurulan iletişimler için işlevseldir.

Internal (Private)

Bu arayüz türü, şirket gibi sadece belli bir grubun erişimindeki uygulamaların arasında iletişim kurmak için kullanılır. Internal arayüzlere, yetkilendirilmiş grubun dışında kalan kullanıcılar tarafından erişilemez.

Open (Public)

Open, ilgili uygulamaya erişimi bulunan kullanıcıların tamamı tarafından kullanılabilen, herkese açık arayüz türüdür. Tamamen açık bir durumda olabilmekle birlikte kimi zaman API anahtarı ya da kayıt işlemi gerektirebilir. Kullanıcılar ile birlikte geliştiricilerin erişimine de açıktır ve genellikle harici kullanıcıları hedefler.

Composite

Composite, API’lar için kullanılan bir API türüdür. Çok sayıda arayüzü birbirine bağlamak amacıyla kullanılan arayüzleri ifade eder. Geliştirilmesi için de birtakım arayüzlere ihtiyaç duyulur.



Umarım her şey gayet açıklayıcı olmuştur.Aklınızda soru kalırsa lütfen bana bildirin ve birlikte cevaplar arayalım :)

MODERASYONaa2a5c0e17b83f26.png

Form-Logo1HDa931ce829c5aee75.png
 

bluehacc

Üye
2 Tem 2015
96
4
Yararlı bir konu olmuş emeğine sağlık. API kurgusunu kafada oturtmak için ek olarak şöyle düşünebiliriz. Bu foruma girerken panelden kullanıcı adı ve şifremizi giriyoruz. Bu kısıma Front-End diyebiliriz. Bilgileri girdiğimizde API Back-End'e bu bilgileri gönderir. API databasede bu kullanıcı adı ve şifreye denk bir veri var mı kontrol eder. Eğer varsa Fron-End e geri gönderir ve siteye girmemizi sağlar.
 
Üst

Turkhackteam.org internet sitesi 5651 sayılı kanun’un 2. maddesinin 1. fıkrasının m) bendi ile aynı kanunun 5. maddesi kapsamında "Yer Sağlayıcı" konumundadır. İçerikler ön onay olmaksızın tamamen kullanıcılar tarafından oluşturulmaktadır. Turkhackteam.org; Yer sağlayıcı olarak, kullanıcılar tarafından oluşturulan içeriği ya da hukuka aykırı paylaşımı kontrol etmekle ya da araştırmakla yükümlü değildir. Türkhackteam saldırı timleri Türk sitelerine hiçbir zararlı faaliyette bulunmaz. Türkhackteam üyelerinin yaptığı bireysel hack faaliyetlerinden Türkhackteam sorumlu değildir. Sitelerinize Türkhackteam ismi kullanılarak hack faaliyetinde bulunulursa, site-sunucu erişim loglarından bu faaliyeti gerçekleştiren ip adresini tespit edip diğer kanıtlarla birlikte savcılığa suç duyurusunda bulununuz.