OSI Ve OSI Katmanları

12 Eyl 2023
79
30
OSI yani Open System Interconnection(Açık Sistemler Ara Bağlantı). OSI'yi biz referans modeli olarak kullanırız. Ağ iletişimi ve veri iletimini standartlaştırmak amacıyla geliştirilmiş bir çerçevedir.
OSI_HUN.gif

OSI 7 katmandan oluşur, çalışma mantıkları bu katmanlara göre ilerler.

**7. Uygulama Katmanı(Application Layer)**
Uygulama katmanı, kullanıcı uygulamaları ve ağ arasındaki iletişimi sağlar. Web tarayıcıları, instagram, e-posta istemcileri, dosya paylaşım uygulamarı gibi uygulamalar bu katmanda çalışır.

**6. Sunum katmanı(Presentation Layer)**
Adının sunum olmasının sebebi alt katmandan aldığı veriyi üst katmana sunar. Kısaca x.jpeg diye bir dosyamız olsun. Bu dosyanın .jpeg kısmının olmadığını düşünün, böyle olunca cihazımız bu dosyayı anlayamıyacak/okuyamıyacaktır yani çöp olucaktır. Sunum katmanının görevi alınan bu dosyayı bizim ve sistemin okuyabilceği bir formata çevirmektir.

**5. Oturum Katmanı(Session Layer)**
Bir tarayıcı düşünün tarayıcıda 3 sekme açık olsun Facebook, Youtube, THT Tarayıcımızdan bu 3 sekmeyede paketler gidicektir bu paketlerin karıştırılmaması için her bir sekme için bir bağlantı oturumu açılır.

**4. Ulaşım Katmanı(Transport Layer)**
Gelen ve giden paketler arasındaki akış denetimi ve hata çözümlemesi bu katmanda gerçekleşir. TCP ve UDP bu katmanda bulunur.

**3 Ağ Katmanı(Network Layer)**
Ağ katmanı, veri paketlerinin nasıl yönlendirilceğini belirler. IP adresimiz, ARP, ICMP, Router bu katmanda çalışır.

**2. Veri Katmanı(Data Link Layer)**
Veri bağlantı katmanı, veri iletimini güvenli hale getirmek ve hataları düzeltmekle görevlidir. Bu katmanda MAC adresi bulunur ve bu sebepten dolayı Switch'de bu katmanda bulunur.

**1. Fizik Katmanı(Physical Layer)**
Bu katman verinin fiziksel ortamda nasıl iletilip alındığını belirler. Hub, Router burada bulunur.

Bu katmanları ezberlemenize asla gerek yok sadece temeli aklınızda bulunsun yeter.
 
Üst

Turkhackteam.org internet sitesi 5651 sayılı kanun’un 2. maddesinin 1. fıkrasının m) bendi ile aynı kanunun 5. maddesi kapsamında "Yer Sağlayıcı" konumundadır. İçerikler ön onay olmaksızın tamamen kullanıcılar tarafından oluşturulmaktadır. Turkhackteam.org; Yer sağlayıcı olarak, kullanıcılar tarafından oluşturulan içeriği ya da hukuka aykırı paylaşımı kontrol etmekle ya da araştırmakla yükümlü değildir. Türkhackteam saldırı timleri Türk sitelerine hiçbir zararlı faaliyette bulunmaz. Türkhackteam üyelerinin yaptığı bireysel hack faaliyetlerinden Türkhackteam sorumlu değildir. Sitelerinize Türkhackteam ismi kullanılarak hack faaliyetinde bulunulursa, site-sunucu erişim loglarından bu faaliyeti gerçekleştiren ip adresini tespit edip diğer kanıtlarla birlikte savcılığa suç duyurusunda bulununuz.