Adli Bilişimin Günümüzdeki Önemi - Adli Bilişim

S0N4K

Uzman üye
24 Haz 2016
1,267
178
root
Adli Bilişimin Günümüzdeki Önemi

Selam dostlar, bu makalemde adli bilişimin dijitalleşen dünyadaki önemini anlatacağım. Bildiğiniz gibi dünya git gide dijitalleşiyor, özellikle yaşadığımız pandemi dönemi sonrasında çoğu iş modeli bile uzaktan çalışmaya döndü. Buda beraberinde daha da fazla dijitalleşme ihtiyacını getirdi. Fakat dijital dünyada unutulmaması gereken bir şey var ki o da güvenlik. Adli bilişim, günümüzün dijital çağında herkesin bilinçlendirilmesi gereken bir gerçeklik haline geldi. Dijitalleşmenin hızlanması ile birlikte dijital suçlarda arttı ve daha sofistike bir hale gelmeye başladı. Dolayısıyla artık geleneksel tekdüze yöntemlerle suçluları çözmek ve onlardan korunmak için yeterli olmuyor. Burada da adli bilişim devreye giriyor.

a3b2jeo.png


Adli bilişim, dijital dünyada kanıt toplamak, analiz etmek ve bunları yorumlamak için bilgi teknolojilerini kullanan bir alandır. Bu alan sayesinde, işlenen suçları çözmek ve adalete hizmet etmek daha mümkün hale geliyor. Örneklere bakacak olursak, bilgisayar korsanlığı, çevrimiçi taciz, kimlik avı gibi suçlar, adli bilişim uzmanları tarafından yapılan dijital takip ve analiz ile çözülebiliyor.
Adli bilişimin önemi sadece işlenen suçların çözümlenmesiyle sınırlı kalmıyor, aynı zamanda da suçların işlenmeden önlenmesinde de büyük bir rol oynuyor.Adli bilişim uzmanları, veri analizleri, profil oluşturma gibi teknikleri kullanarak suç risklerini belirleyip önlemek için stratejiler geliştiriyorlar. Bu da toplumun güvenliğini sağlamak açısından son derece önemli bir unsur. Son zamanlar adli bilişim, sadece ilgili polis teşkilatları ve adli makamlar için değil,
hukuk firmaları, büyük şirketler hatta bireyler için de son derece önemli bir hale gelmiştir. Çünkü artık büyüğü küçüğü, yaşlısı genci demeden hemen hepimiz dijital dünyanın birer parçası haline geldik. Adli bilişimin varlığı sayesinde suçların önlenmesi ve çözülmesi daha kolay ve stabil bir hale geliyor.

lc4sric.jpg


a3b2jeo.png


Gündelik hayattan birkaç örnekle makaleyi bitirelim.

1- Sosyal Medya Dolandırıcılığı

Maalesef sosyal medya üzerinde her 3 kişiden 2'sinin influencer olması sebebiyle bu platformlar git gide daha fazla dolandırıcılığa açık hale geliyor. Dolayısıyla sosyal medya platformlarında da dolandırıcılık vakaları günden güne artıyor. Örneğin, sahte hesaplar aracılığı ile yapılan dolandırıcılık eylemlerinde bu hesapların arkasındaki kişilerin tespiti ve adalete teslim edilme konusunda, adli bilişim uzmanları dijital izleri takip ediyor. Bu sayede de davalar çözülebiliyor.

2- Veritabanı Sızıntıları

Çeşitli şirketlerin/kurumların veritabanlarına yapılan saldırıların sonucunda sızdırılan verilerin, kötü niyetli kişilerin ellerine geçmesinden dolayı verileri sızdırılan kişilere ve kurumlara büyük sıkıntılar yaratabilmektedir. Ülkemizde de yaşanan bir devlet kurumunun veritabanının sızdırılmasından sonra herkesin adresine kadar erişilebilir hale gelmesi durumundan da haberdarsınızdır. Daha fazla açıklayıp da kimseyi özendirmemek için uzatmıyorum, bu tarz suçlarda da adli bilişim uzmanları, bilgisayar sistemlerini analiz ediyor ve dijital izleri takip ederek suçluları adalete teslim ediyorlar.

3- Çevrimiçi İstismar

Çocukların,gençlerin hatta yaşını almış kişilerin de internet üzerinden tacize ve istismara uğraması günümüzde yaygınlaşan bir sorun haline geldi. Adli bilişim uzmanları, tacize uğrayan mağdurlarla iletişime geçerek istismarcıları tespit ediyor ve bu tür suçların işlenmesini önlemek için çalışıyorlar.

Bu örneklerle de günlük yaşamımızda adli bilişimin yerinin son derece önemli olduğunu gördük. Gelişen teknoloji ile birlikte her bireye siber güvenlik bilinçlendirilmesi yapılması en sağlıklısı olacaktır. Güvenli kalın, kendinize iyi bakın.​
 
Üst

Turkhackteam.org internet sitesi 5651 sayılı kanun’un 2. maddesinin 1. fıkrasının m) bendi ile aynı kanunun 5. maddesi kapsamında "Yer Sağlayıcı" konumundadır. İçerikler ön onay olmaksızın tamamen kullanıcılar tarafından oluşturulmaktadır. Turkhackteam.org; Yer sağlayıcı olarak, kullanıcılar tarafından oluşturulan içeriği ya da hukuka aykırı paylaşımı kontrol etmekle ya da araştırmakla yükümlü değildir. Türkhackteam saldırı timleri Türk sitelerine hiçbir zararlı faaliyette bulunmaz. Türkhackteam üyelerinin yaptığı bireysel hack faaliyetlerinden Türkhackteam sorumlu değildir. Sitelerinize Türkhackteam ismi kullanılarak hack faaliyetinde bulunulursa, site-sunucu erişim loglarından bu faaliyeti gerçekleştiren ip adresini tespit edip diğer kanıtlarla birlikte savcılığa suç duyurusunda bulununuz.