Android oyun nasıl yapılır -hakkında herşey

SeapHacker

Uzman üye
3 Nis 2016
1,180
2
Bileceksiniz
Android oyun yapma

Android platforumuna oyun yapmak isteyen bir çok kişi vardır. Fakat Türkiye’ de bununla ilgili yeterli kadar kaynak olmadığı için, ileride çok iyi yerelere gelebilecek geliştiriciler, daha başlamadan bu işten vazgeçiyor. Bizde bunun için bloğumuz üzerinden 9 kişilik bir ekiple beraber sizlere sıfırdan android oyun yapmayı anlatacağız. Bunun için öncelikle ön bilgi vermek istedim.

Android oyun yapma programları

Android oyunlar bir çok platformda yapılabilir. Ama belli başlı kullanılan platformlar,

-Adobe Flash

-Unity 3D

Neden bu 2 programı yazdım? Çünki android oyun platformunda en iyi grafikleri sağlayabileceğiniz 2 program. Ve bu programlarla yaptığınız oyunları direk Apk formatına çevirebilirsiniz. Buda Sizin için extradan başka programlarla uğraşarak kafanızın karışmasını önlemiş olur. Bu oyun programlarıyla ilgili detaylı bilgilere kendi sayfalarında analtıcam.


Android oyun yapmak için hangi programlama dilleri bilmek gerekir?

Bu sorumuzun cevabı ise çalışacağınız programa göre değişir. Eğer Unity ile android oyun yapacaksanız c# veya java bilmeniz gerekir. Adobe flash ile yapacaksanız Action Script 3 bilmeniz gerekir. Burda direk kod bilmeye geldik ama bu gözünüzü korkutmasın. Kodlama zor değildir, başlangıçta görünce biraz zor gibi gelir ama terimleri, mantıgını anladıkça çok zevkli bir iştir.

Android oyun yaparken görsellik konusu

Android oyun yaparken bizim için en önemli şey oyundaki grafiklerdir. Yani görselliktir. Hiç bir oyun oynayan kişi bu oyunun kodları ne kadarda güzelmiş demez. Çünki oyunun kodundan çok oyunun görselliğiyle ilgilenir. Bunun içinde azda olsa photoshop bilgimiz olması gerekiyor. Ayrıca Unity ile 3D oyun yaparken 3D modellerede ihtiyacımız olacak. Gerçi internette çok fazla 3D model bulabilir. Bu konuda sıkıntımız olacağını düşünmüyorum. Ama ilerleyen yazılarda 3D modelleme nasıl yapılırla ilgili bir video hazırlayıp koyabiliriz. Ön bilgimiz olur. Bunun yanında oyunumuzu flash ile yapıcaksak sadece Photoshop bilmemiz yeterli olur.

Android oyun yaparken ses konusu

Sessiz bir oyun düşünülemez. Sonuçta çok ufak bir oyun olsada bu oyunlar için click sesi bile konması lazım. Bunun için yine internetteki ücretsiz, telif hakkı olmayan siteleri kullanıcaz. Ama aynı zamanda siz kendi seslerinizide oluşturabilirsiniz. Bunun için yine piyasada bir çok ücretsiz ses efekti oluşturma programı bulunmakta. Bunlardanda ilerleyen konularda bahsedicem.

Android oyunlarınızı google play’de yayınlama

Sonuçta android oyunlarımızı yapıcaz ama bu oyunları kimse indirmedikten sonra sadece biz oynarsak bu işin hevesi kalmaz. Bunun içinde google play bize bir avantaj sunmuş. Ama google play de oyunlarımızı yayınlamak için öncelikle bir developer hesabı sahibi olmamız gerekir. Google play developer hesabı ücreti 25$ dır. Bu çok büyük bir rakam değil ama bazı genç arkadaşlarımıza büyük bir fiyat gibi gelebilir. Onlarda önümüzdeki 2 bayramda harçlıkalrını biriktirsinler :)

Android oyunlardan para kazanma

Google playde oyunumu yayınladım ama bana ne getirisi olacak derseniz onuda şöyle açıklayalım. Bir çok kişi google adsenseyi duymuştur. Web siteleri için googlenin reklam programıdır. Web siteleri bu reklamlar sayesinde para kazanmaktadır. Bunu google aynı şekilde android oyunlarada eklemiştir ama sadece ismi değişmiş ve Admob olmuştur. Zaten bir çoğumuz oyun oynarken reklamları görmüşüzdür. Bizde bu yaptığımız oyunlarla admob sayesinde para kazanıcaz. Bunun için detaylı bir yazıyı beraber yapacağımız bir oyun bitince yayınlıycam. Admob harici bir kaç reklam firması daha bulunmaktadır. Ama sonuçta bir developer hesabı satın alacağımız için admob kullanmamız daha mantıklı olacaktır.

Sıfırdan Android oyun yapma

Evet bu son kısımlada sitemizdeki ilk yazımı bitiriyorum. Bu site sayesinde beraberce sıfırdan oyunlar yapacağız. Bu oyunlarla ilgili gerekli dosya ve dökümanlara yine sitemiz üzerinden ücretsiz oalrak ulaşabileceksiniz. Şimdiden yeni üyelerimize hoşgeldiniz diyorum.

MERHABA DÜNYA

Tahmini olarak 2-3 günde ilk uygulamanızı yazıp telefonunuza yükleyip deneyebilirsiniz. Benim tavsiyem önce kendinize bir hedef uygulama fikri bulun ve bunu Android markete yükleyeceğiniz tarihi de belirleyin, bu şekilde çok daha hızlı ilerler ve yaptığınız işten zevk alırsınız.

Ben de Android'e önce 2-3 hafta basit birkaç deneme yaptıktan sonra direk WhoNear (whonear.me) uygulamasını geliştirmeye başlayarak girdim ve bugün uygulamaya eklediğim değişikliler 50.000'den fazla kişiye ulaşıyor bu da beni her zaman daha fazla öğrenmeye ve kendimi daha fazla geliştirmeme teşvik ediyor.

SONUÇ

Tavsiyem önce temel konulardan başlayın. “String nedir?“, “if nedir?” vs. gibi … Ardından yapmak istediğiniz bir şeyler ile ilgili sorular türetin. Yine Flappy Bird oyunundan örnek verecek olursak ekrana dokunulduğunda kuşun yukarı nasıl sıçradığını, ekranda nasıl ilerlediğini sorular türeterek araştırın ve öğrenin.

Acele etmeyin, yavaş yavaş, zevk alarak, sıkılmadan, deneme yanılma yöntemiyle ve başaramayacağınızı düşünmeden yapmaya çalışın 😉

Bu anlattıklarımın basit bir Android oyun yapmak için olduğunu da unutmayın. Zira Clash Of Clans gibi bir oyun söz konusu olursa işin rengi çok değişir =)


KOLAY GELSİN :)
 
Üst

Turkhackteam.org internet sitesi 5651 sayılı kanun’un 2. maddesinin 1. fıkrasının m) bendi ile aynı kanunun 5. maddesi kapsamında "Yer Sağlayıcı" konumundadır. İçerikler ön onay olmaksızın tamamen kullanıcılar tarafından oluşturulmaktadır. Turkhackteam.org; Yer sağlayıcı olarak, kullanıcılar tarafından oluşturulan içeriği ya da hukuka aykırı paylaşımı kontrol etmekle ya da araştırmakla yükümlü değildir. Türkhackteam saldırı timleri Türk sitelerine hiçbir zararlı faaliyette bulunmaz. Türkhackteam üyelerinin yaptığı bireysel hack faaliyetlerinden Türkhackteam sorumlu değildir. Sitelerinize Türkhackteam ismi kullanılarak hack faaliyetinde bulunulursa, site-sunucu erişim loglarından bu faaliyeti gerçekleştiren ip adresini tespit edip diğer kanıtlarla birlikte savcılığa suç duyurusunda bulununuz.