Dennis Ritchie Kimdir, C ' nin babası !!!

Turkish Blood

Katılımcı Üye
5 Ocak 2016
699
0
Kernel Panic
Merhaba arkadaşlar bu gün sizlere bir bilgisayar dehasını bir bilgisayar mühendisini tanıtacağım Dennis Ritchie'yi forumdaki konularda arattım ama bulamadım bu yüzden , daha önce paylaşıldıysa şimdiden özür dilerim

Okuyacağınız bu yazı, hem biyografi tadında olup hem de biyografisinden bahsedeceğimiz kişinin şu anki bilişim teknolojilerine, daha doğrusu tüm teknolojik alanlara katkılarını içermektedir.

Dennis Ritchie

12 Ekim 2011 de hayatını kaybeden Dennis Ritchie, Steve Jobs kadar şöhretli olamasa da “Dijital Çağ”a Jobs’dan daha fazla yön veren bir kişidir. Aslında, birçok teknoloji patronları gibi Jobs’u da var eden kendisidir. Bence Ritchie tanınmayı ve saygıyı hak eden bir bilim insanıdır. Bu yüzden, ben de sizin için Dennis Ritchie’nin hayatını araştırdım.

Ritchie, 9 Eylül 1941’de Bronxville, New York’ta doğdu. New Jersey’de büyüyen Ritchie’nin annesi ev hanımıydı, babası Alastair E. Ritchie ise buradaki Bell Laboratuvarları’nda elektronik devreleri tasarlıyordu. Ritchie, Harvard Üniversitesi’nden Fizik ve Uygulamalı Matematik alanından dereceyle mezun oldu. Öğrencilik yıllarındaki tecrübelerinin etkisiyle kendisinin bir fizikçi olmak için yeterince zeki olmadığını düşünmüştür ve bilgisayarları daha muntazam ve ilgi çekici bulmuştur. Harvard’da aldığı işletim sistemleri konulu bir ders, bilgisayarlara karşı duyduğu bu ilgiyi daha da geliştirmiştir. Sonraki zamanının çoğunu, bilgisayar sistemleri ve yazılım üzerine çalıştığı Massachusetts Teknoloji Enstitüsü’nde – Massachusetts Institute of Technology(MIT) – geçirmeye başladı. Daha sonra, 1967’de Bell Laboratuvarları’na girmiştir.

Ritchie insanlık tarihinde ilk 10’a girebilecek bir bilim insanı ve saygın bir bilgisayar mühendisidir. Bugün, bilgisayar ve yazılım adına kullandığımız ne varsa, Ritchie’nin çalışmalarının sonuçlarından faydalanıyor diyebiliriz. O, hepimizin bildiği ve en azından kesinlikle duyduğu, en yaygın kullanılan üst düzey programlama dili olan C’nin mucididir. Aynı zamanda, kendisi Unix işletim sisteminin de geliştiricilerindendir. 1978’de C’nin kutsal kitabı olarak kabul edilen C Programlama Dili kitabını ve 1971’de Unix Programcısının El Kitabı’nı yazmıştır.

Ritchie’nin bu başarıları ödülsüz kalmadı elbette. Ritchie 1983’te Generic İşletim Sistemleri Teorisi ve özellikle UNIX işletim sistemini yaşama geçirmesinden dolayı Turing Ödülü’nü aldı. Ayrıca, ABD’nin bilgi çağına öncülük etmesini sağlayan UNIX işletim sistemine ve C programlama diline katkılarından dolayı 1998 Ulusal Teknoloji Madalyası’nı da almaya hak kazandı

Ritchie C Programlama Dilini icat edip UNIX üzerinde çalışmaya başladığında bunun bilgisayar bilimlerinin ‘geleceği’ olmayacağını düşünür ve “haydi, işe yarar bir şeyler yapalım” diyerek çalışmaya başlar. Aynı zamanda başkalarının da bu çalışmaya katılmasına yardımcı olur. Dennis Ritchie’ye göre; “UNIX, temelde basit bir işletim sistemidir, ama bu basitliği anlamak için bir dahi olmanız gerekir.” Ayrıca C++ Programlama Dilinin geliştiricilerinden Bjarne Stroustrup ise “Eğer Dennis o 10 yılını, karmaşık, derin ve anlaşılması güç matematik üzerine harcasaydı, şimdi UNIX ölü doğmuş bir çocuk olarak kalacaktı.” demiştir. C Programlama Dilinin ortaya çıkışı konusunda Ritchie’nin “Aynı yerde, aynı zamanda kim olsa aynı şeyi yapardı” sözü Ritchie’nin kişiliğini belli etmektedir. Ritchie’nin her zaman görülen bu alçakgönüllü tutumu, yaptığı işleri daha da anlamlı kılmaktadır.

Şimdi biraz da C Programlama Dilinden ve bu dilin öneminden bahsedelim. Ritchie, C Programlama Dilinin ilk örneğini şöyle vermiştir:

main( ) {
printf(“Hello, World”);
}

C Programlama Dili bugün hala birçok uygulama ve işletim sisteminin geliştirilmesinde kullanılmaktadır. C Programlama Dili birçok modern programlama dilinin yapısına etki etmiştir. Bunlardan bazıları C++, C# ve Java programlama dilleridir. Günümüzde de sistem programlarının (derleyiciler, editörler, işletim sistemleri) çoğu C dili ile yazılmaktadır. Bu örnekleri bilgisayar sistemleri içeren tüm teknolojik alanlarda rahatlıkla çoğaltabiliriz. Bilişim Teknolojilerinin temel taşlarının da Dennis Ritchie’nin tasarladığı ve uyguladığı fikirlere dayandığını da unutmayalım. İnsanoğluna sağladığı bu katkılarından dolayı gerçek bir bilgisayar öncüsü olan Dennis Ritchie’e minnettarız.


Bu metinde alıntı olduğu kadar emek'te bulunmaktadır. İyi forumlar
 
Son düzenleme:
Üst

Turkhackteam.org internet sitesi 5651 sayılı kanun’un 2. maddesinin 1. fıkrasının m) bendi ile aynı kanunun 5. maddesi kapsamında "Yer Sağlayıcı" konumundadır. İçerikler ön onay olmaksızın tamamen kullanıcılar tarafından oluşturulmaktadır. Turkhackteam.org; Yer sağlayıcı olarak, kullanıcılar tarafından oluşturulan içeriği ya da hukuka aykırı paylaşımı kontrol etmekle ya da araştırmakla yükümlü değildir. Türkhackteam saldırı timleri Türk sitelerine hiçbir zararlı faaliyette bulunmaz. Türkhackteam üyelerinin yaptığı bireysel hack faaliyetlerinden Türkhackteam sorumlu değildir. Sitelerinize Türkhackteam ismi kullanılarak hack faaliyetinde bulunulursa, site-sunucu erişim loglarından bu faaliyeti gerçekleştiren ip adresini tespit edip diğer kanıtlarla birlikte savcılığa suç duyurusunda bulununuz.