Dev Konu Android De Sistem Ne İle Nasıl Yedeklenir.

14 May 2016
138
0
Selamun Aleyküm.

Forumda Baktım bu konu ile iligili bir açıklama vs göremediğimden bu konuyu açma gereği duydum.

Bu yedekleme ne için yapılır? bu yedekleme cihaza rom yükliyecek yada güncelleme yapacak veya cihazın içinde değişiklik yapacak kişilerin eğer sorun çıkarsa eski yedeğini alarak en bastan eski haline döndürmek için. hataları düzetlmek için yapılır.

Yedekleme Türleri:
1- Rehber Yedeklemesi(root gerektirmez)
2- Resim ve Videoların Yedeklenmesi(root gerektirmez)
3-Uygulama yada Oyunların Kullanıcı Verilerinin Yedeklenmesi(root gerektirir)
4- Komple Bütün Olarak Sistemin Yedeklenmesi(root gerektirir)



1- Rehber Yedeklemesi(Rootsuz)

Android'in kendi rehber yedekleme fonksiyonu
Bu fonksiyon hemen hemen tüm android sistemli cihazlarda varsayılan olarak bulunmaktadır. Rehbere girdikten sonra menü tuşuna basarak İçe/Dışa Aktar kısmına girdikten sonra USB Bellekten dışa aktar yada hafıza kartına çıkar gibi seçenekler ile o anda rehberde görüntülenen tüm kişi kayıtları bu depolama alanlarına tek dosya olarak yedeklenirler. Menü seçenekleri ve komutlarının isimleri telefon modelinize yada android sürümünüze göre ufak farklılıklar içerebilir.. Yedeklemiş olduğunuz dosyayı bilgisayarınıza yada online depolama alanlarınıza kopyalayarak daha güvenli şekilde saklayabilirsiniz. Geri yükleme işlemini ise yine aynı menü ve seçeneklerden bu sefer içe aktar şeklinde yer alan komutu kullanarak yapabilirsiniz.
Bunun haricinde google playda otomatik rehber yedekleme programları vardır onlarıda kullanabilrsiniz.


2- Resim ve Videoların Yedeklenmesi(Rootsuz)

Hafıza kartı kullanıyorsanız direkt olarak onun içerisine kaydedilir. Hafıza kartı kullanmıyorsanız ve cihazınızın sdcard(dahili depolama) kısmı mevcut ise buraya DCIM klasörü içerisine kaydedilir. Burdan sonrada bilgisayara usb ile kopyala yapıştır yolu ile gönderilir.


3- Uygulama yada Oyunların Kullanıcı Verilerinin Yedeklenmesi(Root Gerektirir)

Uygulama ve oyunların veri dosyaları sistem içerisinde yer aldığından bu dosyaların yedeklenmesinde root yetkisi gerekmektedir.Verilerin yedeklenmesinde 3. parti uygulamalar kullanılacaktır. Bu yan uygulamaların en popüler olanı Titanium Backup'tır.


Yb27oj.png


Titanium Backup uygulamasını yüklüyoruz.
Yüklemeden sonra uygulamayı açmadan önce telefonunuzun ayarlar kısmı içerisinde Geliştirici Seçenekleri altında yer alan USB Hata Ayıklama kutucuğunu ve Güvenlik kısmında(eski android sürümlerinde uygulama ayarları içerisinde de yer alabilir) Bilinmeyen Kaynaklar kutucuğunu işaretliyoruz.üstteki sekmelerden Yedekleme/Geri Yükleme kısmına geçin. Buradaki liste sisteminizde yer alan bütün apk dosyalarının listesidir. Liste içerisinden yedeklenecek uygulamayı yada oyunu bulmanız gerekli. Simgesinden yada kısaltılmış şekilde görebileceğiniz isminden uygulama yada oyunu bulabilirsiniz. İsminin üzerine tek bir dokunuşla açılacak olan pencerede Yedekleme! butonu üzerine tıkladığınızda uygulamanın apk dosyası ve ayarlar, seviyeler, bölümler gibi kullanıcı verilerinin yer aldığı Veri kısmı dahili depolama kısmınıza TitaniumBackup klasörü altına kaydedilecektir.

Dosya isimleri yedeklenen uygulama yada oyunun sistemde görülen ismi şeklinde yedeklenir. Yedek dosyaları 3 tane olacaktır. Bunlar uygulamanın .apk.gz uzantılı kurulum dosyası, .tar.gz uzantılı kullanıcı veri dosyası ve .properties uzantılı ayar dosyasıdır.
Bundan sonra da yedeklerinizi usb ile bilgisayara atsanız daha sağlam güvende olur.


Geri yükleme aşamasında ise; uygulama listesinde daha önce yedeklediğiniz uygulamayı bulup üzerine dokunduğunuzda çıkan pencereden Geri Yükle butonuna basın. Karşınıza Yalnızca Veri, Yalnızca Uygulama ve Uygulama+Veri şeklinde üç seçenek gelecek. Şayet uygulamayı Google Play Store üzerinden sıfırdan kurduysanız Yalnız Veri butonunu seçmeniz yeterli olacaktır. Tavsiyem uyum sorunu çıkmaması açısından Uygulama+Veri ŞEKLİNDE GERİ YÜKLEYEBİLRSİNİZ

4- Komple Bütün Olarak Sistemin Yedeklenmesi(Root Gerektirir)



Kimi durumlarda kısa süreli rom denemesi yapmak için komple sistemi yedeklemek gerekebilir. Kernel, yüklü uygulamalar, oyunlar ve bunların verileri, ayarlar, yapılan düzenlemeler, modem vs gibi kısımların tamamı yedeklebilir. Bu işlem için cihazınızın root yetkisine ve CWM Recovery menüsüne sahip olması zorunludur.

Sistem yedeklemesi için cihazınızın dahili yada harici depolama alanlarında en az 2gb boş alan olması doluluk açısından sorun çıkmaması adına uygun olacaktır. Yedekleme işlemine başlarken cihazı cwm recovery moduna alıyoruz. Bu modda Backup and Restore kısmına girerek buradan Backup kısmından direkt sistemi yedeklemeye başlayabilirsiniz. CWM Recovery menüsündeki seçenekler hazırlayanların insiyatifleri doğrultusunda farklı isimler alabilirler. Örneğin dahili hafızaya yedek almak için Backup to Internal Sdcard yada Backup to Sdcard, hafıza kartına yedek almak için Backup to External Sdcard gibi seçenekler görebilirsiniz. Geri yüklemede ise aynı kısım içerisindeki Restore seçeneklerini kullanmanız yeterli olacaktır.


ALINTI DEİLDİR YAZDIM EMEK VERDİM Bİ TEŞEKKÜRÜ ÇOK GÖRMEYİN :) SIKINTI OLURSA AŞŞAĞIDAN YAZIN YARDIM ETMEYE ÇALISIRM
 
Üst

Turkhackteam.org internet sitesi 5651 sayılı kanun’un 2. maddesinin 1. fıkrasının m) bendi ile aynı kanunun 5. maddesi kapsamında "Yer Sağlayıcı" konumundadır. İçerikler ön onay olmaksızın tamamen kullanıcılar tarafından oluşturulmaktadır. Turkhackteam.org; Yer sağlayıcı olarak, kullanıcılar tarafından oluşturulan içeriği ya da hukuka aykırı paylaşımı kontrol etmekle ya da araştırmakla yükümlü değildir. Türkhackteam saldırı timleri Türk sitelerine hiçbir zararlı faaliyette bulunmaz. Türkhackteam üyelerinin yaptığı bireysel hack faaliyetlerinden Türkhackteam sorumlu değildir. Sitelerinize Türkhackteam ismi kullanılarak hack faaliyetinde bulunulursa, site-sunucu erişim loglarından bu faaliyeti gerçekleştiren ip adresini tespit edip diğer kanıtlarla birlikte savcılığa suç duyurusunda bulununuz.