Ezoterik Programlama dilleri

Devam?

  • Hayır

    Oy: 0 0.0%

  • Kullanılan toplam oy
    2
  • Anket kapatılmış .

Schoolboy

Katılımcı Üye
31 Ocak 2016
273
0
Okul
Ezoterik Programlama dilleri 1#

Ezoterik Programlama dilleri

Günümüzde birçok programlama dili bulunmaktadır.Bunlardan bazıları bildiğimiz programlama algoritmasını ve yapısını kullanırlar.Ama bazıları farklıdır.Günümüzde farklı ve karmaşık programlama dillerine Ezoterik programlama dilleri deniliyor.Ben 10 tanesinden bahsedicem.İlgi gelirse daha farklı Ezoterik diller hakkında yazarım.Bu yazım alıntıdır.

10.Intercal
Donald R. Woods ve James M. Lyon tarafından 1972’de geliştirilen bu dilin amacı, mevcut programlama dillerinin hiçbirine benzememek. Diğer dillerde sık kullanılan işlemler, INTERCAL'da şifreli ve karışık bir söz dizimine sahipler. INTERCAL referans kılavuzunda da manasız veya esprili birçok mantık dışı talimat var. INTERCAL, bir programcının sinirine dokunacak başka birçok özelliğe sahip. Örneğin 'IGNORE', 'FORGET', 'PLEASE' gibi komutlar kullanılıyor. Eğer PLEASE komutu yeteri kadar kullanılmamışsa programın yeteri kadar kibar olmadığı varsayılıyor ve hata mesajı veriliyor. Komutu çok sık kullandığınızda ise fazla kibar olmanızdan dolayı reddedilebilirsiniz.

9.Whitespace
2002'de Edwin Brady ve Chris Morris tarafından tasarlanan Whitespace sözdiziminde sadece alfabe dışı karakterleri kullanan bir programlama dili. Dolayısıyla sadece sekme ve satır besleme karakterleriyle kod yazabiliyorsunuz. Whitespace yorumlayıcısı herhangi bir whitespace olmayan karakteri yok sayıyor.

8.Chef
2002'de David Morgan tarafından tasarlanan Chef, yemek tarifine benzer programlar yazabildiğiniz bir programlama dili. Değişkenler genellikle gıda maddelerinden oluşurken, yığınlar 'çırpma kabı' olarak adlandırılıyor. Chef web sayfasına göre tasarım prensipleri şunlardan oluşuyor:
Program tarifleri sadece geçerli bir çıktı vermekten öte hazırlaması kolay ve lezzetli olmalı.
Tarifler, farklı bütçelerdeki aşçılar için çekici olmalı.
Tarifler metrik ölçülerle anlatılacaktır ancak bardak ve kaşık gibi ölçü birimleri

7.Velato
Velato, kaynak kodu olarak MIDI dosyalarını kullanan bir programlama dili. Velato'daki programlam, sesin bulunduğu perdeye ve notaların sırasına göre değişiyor. Velato programları genellikle Jazz benzeri armonilere sahip oluyor.
Tüm MIDI dosyalarında olduğu gibi Velato programları da nota olarak temsil edilebiliyor.

6. SPL
Shakespeare Programming Language (SPL), Jon Åslund ve Karl Hasselström tarafından geliştirilmiş. Önceki programlama dili Velato'da olduğu gibi, bu dilin amacı da programların bir programdan daha farklı bir şey olarak görünmesi.
Shakespeare dilindeki bir programın ilk satırı 'title' ile başlıyor ve açıklama yerine geçiyor. 'Dramatis Personae' bölümünde ise değişkenler tanımlanıyor. Her değişkenin Shakespeare oyunundan bir karakterin adını taşıması şart.

5.Omgrofl
Omgrofl, Juraj Borza tarafından 2006'da geliştirilen bir programlama dili. İsmi ise internet argosu iki 'kelimenin' birleşiminden meydana geliyor ('omg' ve 'rofl'). Omgrofl'da kullanılan değişkenler, argo sözcük lol, lool, loool, loooool gibi olabiliyor. Bir değişkeni tanımlamak için aşağıdaki kodu girmeniz gerekiyor:

lol iz 4

wtf ise C'deki if gibi şartlı bir komut. 'brb' (be right back'in kısaltılmışı) komutuna dek olank omutlar sadece koşul doğru ise çalıştırılıyor:

lol iz 1
wtf lol iz liek 1
rofl lol
lmao lol
brb

Omgrofl'daki anahtar sözcükler arasında şunlar da var: rtfm, tldr, w00t, stfw, n00b, l33t, haxor, stfu

4.Piet
Piet, programların soyut sanata benzedeği bitmap grafiklerinden meydana geliyor. Chef'in yaratıcısı David Morgan-Mar tarafından tasarlanan Piet, adını geometrik soyut sanatçısı Piet Mondrian'dan alıyor.
Davranışın belirlendiği 20 renk bulunuyor: 18 'renkli' renk, 6 adımlık ton döngüsü ve 3 adımlık parlaklık döngüsü tarafından yetkilendiriliyor. Siyah ve beyaz ise komutlandırılmıyor.

3.Befunge
1993'de Chris Pressey tarafından oluşturulan Befunge'un amacı, derlenmesi mümkün olduğunca zor bir kod olmak. Ancak zamanla kodu derleyebilen bazı derleyiciler yazılmış.
Befunge'daki programlar, playfield adı verilen iki boyutlu ızgara üzerinde diziliyor. 'Yön' komutları <, >, ^ ve v akışı sola, sağa, yukarı ve aşağı yönlendiriyor. Loop'lar ise döngüye bir kontrol akışı göndererek sağlanıyor.

2. Malbolge
1998'de Ben Olmstead tarafından oluşturulan Malbolge’nin amacı program yazmayı mümkün olduğunca zorlaştırmak. Malbolge o kadar zor ki, ilk Malbolge yazılımının ortaya çıkması iki sene sürmüş ve bu program bir insan tarafından yazılmamış.

1.Brainfuck
1993 yılında programcı Urban Müller tarafından yaratılmış bir programlama dilidir. Yaratılma amacı mümkün olan en küçük boyutlu derleyiciyi üretmektir. Bilinen bazı derleyicileri 200 bayttan küçüktür. Sadece sekiz komutu bulunmakla birlikte Turing-complete bir dil olduğundan teorik olarak herhangi bir algoritma bu dilde yazılıp işletilebilir.
Brainfuck dili çok basit bir makine modeli ile çalışır,bu modelde her birinin başlangıçtaki değeri 0 olan 30000 hücre ve bu hücreler arasında hareket edebilen bir işaretçi bulunur.
Bu programlama dilinin amacı, genel bir dil olmaktan çok programcıları zorlamak ve eğlendirmektir.
 
Son düzenleme:
Üst

Turkhackteam.org internet sitesi 5651 sayılı kanun’un 2. maddesinin 1. fıkrasının m) bendi ile aynı kanunun 5. maddesi kapsamında "Yer Sağlayıcı" konumundadır. İçerikler ön onay olmaksızın tamamen kullanıcılar tarafından oluşturulmaktadır. Turkhackteam.org; Yer sağlayıcı olarak, kullanıcılar tarafından oluşturulan içeriği ya da hukuka aykırı paylaşımı kontrol etmekle ya da araştırmakla yükümlü değildir. Türkhackteam saldırı timleri Türk sitelerine hiçbir zararlı faaliyette bulunmaz. Türkhackteam üyelerinin yaptığı bireysel hack faaliyetlerinden Türkhackteam sorumlu değildir. Sitelerinize Türkhackteam ismi kullanılarak hack faaliyetinde bulunulursa, site-sunucu erişim loglarından bu faaliyeti gerçekleştiren ip adresini tespit edip diğer kanıtlarla birlikte savcılığa suç duyurusunda bulununuz.