Firestarter

CheⓢsteR

Katılımcı Üye
30 Tem 2007
524
12
Firestarter
Firestarter Kullanımı


Firewall konusuna ara vermiştik ve yeniden ele alıyoruz. Açık kaynak kodlu bir çok güvenlik uygulaması var. Daha önceki yazıda bu konuya giriş yapmış, bazılarına kısaca değinmiştik. Bu yazıda ise firewall yazılımlarından bir tanesini Firestarter ele alıyoruz. Firestarter 2.4 ve 2.6 çekirdek için firewall kurmanıza, yönetmenize olanak veren bir uygulama. Netfilter kullanıyorsanız halen desteği olmamakla birlikte ileri sürümlerinde eklenebileceği belirtiliyor. Basit olarak iptables kurallarınızı oluşturmanıza, yönetmenize ve log kayıtlarını incelemenize olanak veriyor. Firestarter indirip, sistemime kurup bir süre denedim. Dolayısıylada kendi görüşlerimi yansıtan bir yazıdır.

Firestarter Kurulum ve Çalıştırma

Firestarter kurulumu için farklı dağıtımlara özgü hazırlanmış paketler bulunmakta. Kendi sistemime uyan paketi indirip root olarak kurulum yapıyorum. Sitede ********ation adlı bölümde farklı dağıtımlar için kurulum süreci anlatılmış. Ayrıntılı bilgi için gözatmanız uygun olur. Kurulum seçenekleri gereksinmelerinize göre değişkenlik gösterecektir. Firestarter tek bir bilgisayarda, bir ağ geçidinde kullanabilirsiniz.

Eğer ağ geçidinde kullanacaksanız basit bir ağ için düzenlenmiş bir sistem için son derce uygun bir çözüm olmaktadır. Kişisel görüşüm, eğer sunucular, kullanıcılar ve kablosuz ağ yapılandırmasından oluşan karmaşık bir ağ oluşturmak niyetinde iseniz firestarter uygun olmamaktadır. bu işi için ipcop kullanımanızı öneririm.

Kurulumda eğer masaüstü ortamı olarak GNOME kullanıyorsanız, Sytem tools manüsünden erişilebiliyor. KDE ve diğer masaüstleri için firestarter komutunu vererek başlatılabiliyor. İlk çalıştırmada karşınıza gelen bir sihirbaz yardımı ile gerekli ayarlamaları yapabiliyorsunuz. Modem ile internet erişimi sağlıyorsanız sihirbazın ayarları bir masaüstü için yeterli olabiliyor. Eğer ağ bağlantınızı paylaştırıyorsanız sihirbaz size ağ bağlantınız paylaştırma ile ilgili ayarları yapmanıza olanak veriyor. Sihirbaz ile kurulum yaptı iseniz ve daha ileri düzeyde bir kurulum ve ayar yapmak isterseniz bunu el ile yapmanız gerekli.

Ağ geçidine yaptığım kurulumda, firestarter olası bir elektrik kesintisi veya sistemin yeniden başlatılması gereken bir durumda sistem açılışı ile başlamasını sağlayabiliyorsunuz.Aynı durum kişisel bilgisayarınıza da kurulum yapmanzı durumunda da olanaklı. Ayrıntılı bilgiyi ise sıkça sorulan sorular bölümünden edinebilirsiniz.

Firestarter ile bir ağ geçidine kurulum yapmak niyetinde iseniz iki farklı seçeneğe sahip olabilirsiniz. Birincisi Statik IP ve diğeri de DHCP. Statik IP kişisel tercihim olduğu için DHCP seçeneğini kullanmadım. Statik IP ile ağ üzerinde yer alan bilgisayarların faaliyetlerini "izlemek" daha kolay. DHCP seçerseniz, kullandığınız dağıtımın DHCP sunucusu bileşnlerini kumuş olmanız gerekiyor.
 
Üst

Turkhackteam.org internet sitesi 5651 sayılı kanun’un 2. maddesinin 1. fıkrasının m) bendi ile aynı kanunun 5. maddesi kapsamında "Yer Sağlayıcı" konumundadır. İçerikler ön onay olmaksızın tamamen kullanıcılar tarafından oluşturulmaktadır. Turkhackteam.org; Yer sağlayıcı olarak, kullanıcılar tarafından oluşturulan içeriği ya da hukuka aykırı paylaşımı kontrol etmekle ya da araştırmakla yükümlü değildir. Türkhackteam saldırı timleri Türk sitelerine hiçbir zararlı faaliyette bulunmaz. Türkhackteam üyelerinin yaptığı bireysel hack faaliyetlerinden Türkhackteam sorumlu değildir. Sitelerinize Türkhackteam ismi kullanılarak hack faaliyetinde bulunulursa, site-sunucu erişim loglarından bu faaliyeti gerçekleştiren ip adresini tespit edip diğer kanıtlarla birlikte savcılığa suç duyurusunda bulununuz.