Güven Duygusu

DarkS0LDIER

Deneyimli Moderatör
5 Ara 2019
1,763
407
Sydney
Giriş

İnsanlar dünyaya ilk geldiğinden beri birbirine yardım edebilecek, dertlerini dinleyecek, güvenecek insanlar aramışlardır. Bazen bu arayış çok doğru bir tercih olması yanında çok yanlış bir tercihte olabilir. Her tanıştığımız insana güvenmemeliyiz. Bir insana güvenme süresi kişilerden kişilere değişmektedir. Bizler bir insana güvenirken yaptığı hareketleri, konuşma biçimini, jest ve mimiklerine dikkat ederiz. Bu hareketler olumlu yönde ise güvenebileceğimizi anlayabiliriz. Bunlar olumsuz yönde ise bu adam da bir şey var, bundan ben bi uzaklaşayim" düşüncesi gelebilir. Güven duygusu istemsizce oluşan bir durumdur ve kişinin hareketlerine göre güven duygusu gelişmektedir.


zQFxge.jpg


rNH0rM.png


Bir İnsanın Güven Duygusu Nasıl Kazanılır?

Güven duygusu tek görüşte olan bir şey değildir. Belli bir süre geçmesi lazımdır. Bu süre 1 hafta da olabilir, 1 ay'da tamamen kişiye yaklaşıma kalmış bir durumdur. Bir insanın nasıl güvenini kazanabiliriz peki?

Kişiye Kendinizden Bahsedin

İlk olarak kişi ile tanışmalısınız,tanıştıktan sonra hemen size sır vermez, yardım etmez, biz kendimiz hakkında ona bilgi vericeğiz, bilgi olarak ne verebiliriz derseniz ise hobilerinizi, neleri sevip, neleri sevmediğinizi anlatın, siz anlattıktan sonra karşımızda ki kişi de bize anlatsın neler sevip, neleri sevmediğini. Tam tersi de olabilir, ilk olarak karşımızda ki kişinin anlatmasın izin verirsek belki biraz daha avantajımız olabilir.


Kişi İle Vakit Geçirin

Güvenini kazanmanız için birlikte vakit geçirin, zaten aynı ortamdaysanız (okul, iş yeri, vb.) işiniz biraz daha kolaydır. Kişi ile nasıl vakit geçirebilirim derseniz, dışarıda yürüyün, film izleyin, birlikte oyun oynayın, yemek yiyin, vb. Yavaş yavaş siz onun güvenini, o da sizin güvenini kazanmaya başlanmaktadır. Bunu unutmayalım, güven duygusu karşılıklıdır. Onun güvenini kırdınız diyelim, kişi sizinle konuşmak ister mi?
Tabi ki hayır, peki aynı durum size oldu diyelim siz onunla konuşur musunuz?
Tabi ki hayır.


Küçük Sırlar Verin

Küçük bir sırrınızı anlatabilirsiniz, sır anlatma güven duygusunun en büyük göstergelerinden biridir. Belki de o da size küçük bir sırrını anlatabilir. Eğer tam olarak kişiye güvenmiyorsanız sır anlatırken yalan söyleyin,evet yalan söyleyin sırrınızı yaymasından şüphe ediyorsanız ona sanki yaşanmış bir anıymış gibi sahte bir sır anlatın, o sırrı yayarsa o kişi hem güvenilmezdir hem de doğru bir insan değildir. Varsayalım tam tersi oldu, sahte sırrı kimseye anlatmadı, o kişiye güvenebilirsiniz ve o kişinin doğru bir insan olduğunu da anlayabilirsiniz.


lHXy6w.jpg


rNH0rM.png


Güven Duygusunun Kazanma Süresi Nedir?

Güven duygusu kazanma süresi insanlardan insana değişmektedir. Kişi ile ne kadar çok vakit geçirir, muhabbet ederseniz o kadar erken birbirinize güvenebilirsiniz. Örneğin,
Evinize yeni bir kuş aldınız diyelim, kuşun yanına gidip parmağınızı uzattığınız da parmağınızı ısırması muhtemeldir. Bir kaç hafta boyunca kuş ile ilgilenirseniz, kuş ilgiyi fark edip size yavaş yavaş güvenmeye başlar. Size tam olarak güvendiğini şöyle anlayabiliriz,
Parmağınızı uzattığınız da ısırmak yerine kafasını eğip okşamanızı istiyorsa size güvenmiştir. Eğer onla hiç ilgilenmez iseniz 1 Ay'ın sonunda hala ısırmaya devam edebilir.
Bu örnekten şunu çıkarabiliriz, ne kadar ilgi göstersek o kadar erken kişinin güvenini kazanırız.


rNH0rM.png


Bir Kişinin Güvenini Nasıl Kaybederiz?

Bir insanın güven duygusunu nasıl kaybederiz derseniz ise kişi ile muhabbet ederken onu dinlememe, empati yapmadan konuşma, sözünü kesmek, kişinin rahatsız olacağı kelimeleri söyleyerek konuşmak, kişi ile alay etmek (dış görünüşü, hastalığı, duyguları, vb.) size sır söylediyse herkese o sırrı yaymak, arkasından konuşmak gibi hareketlerin sonucun da, kişi sizden soğumaya başlar(uzaklaşma) ve en sonunda güvenini kaybederek tamamen iki yabancı gibi olunur ve o kişi her yerde kötü bir insan olarak anlatır. Bu da bir insan için berbat bir durumdur çünkü yeni bir dostunuz olamayabilir ya da kişinin sırrını paylaştığınız için benim de başıma gelir diye kimse size güvenmeyebilir.

rNH0rM.png


Kişi de Kaybettiğimiz Güven Duygusunu Nasıl Geri Kazanırız?

İlk olarak empati kurun ve düşünün, empati sonucu suçlu siz iseniz kişi ile iletişime geçin. Ona suçlu olduğunuzu belirtin ve samimi bir şekilde özür dileyin. Özürünüzü diledikten sonra kendinizi affetirmeye çalışın, elinden ne gelebilirse ona yapabileceğinizi söyleyin. Kişinin sizi affetmesi ona kalmış bir karardır. Eğer affetmeyi kabul etmez ise siz pes etmeyin ve affedene kadar sohbet etmeye çalışın.

rNH0rM.png


İlişkilerde Güven Duygusunun Önemi

Bir ilişki temeli güven ile inşaa olmalıdır. Aksi takdirde o ilişki pek yararlı bir ilişki olmayabilir. Bir ilişkinin temeli güven olması için iki tarafta birbirine, dürüst, destek çıkma, etkili bir iletişim sağlama ve şeffaf olmalıdır. Bu kavramlar ilişkilere güven duygusu beslemektir. Eğer bir ilişkide bu kavramlar yok ise o ilişki sağlıklı bir ilişki değildir.

rNH0rM.png


Güven Kazanmak İçin Yapılacak Kavramlar


Dürüst Olun

Bir kişinin size güvenmesi için ona karşı her zaman dürüst olmalusınızdır. Aynı şekilde karşı kişinin de size karşı tutumu dürüstlük olmalıdır.

İyi Sır Tutun

Güven duygusunun en büyük belirtisi sır saklamaktır. İyi bir sır saklayacağısı olmalısınızdır. Kişinin güven duygusunu kaybetmemek için bu sorumluluğu yapmanız gerekir.

Şeffaf Olun

Kişiye karşı her zaman şeffaf olun, o gün ne yaşadığınızı anlatın veya derdiniz varsa o kişi ile paylaşın, aynı şekilde o da size şeffaf olacaktır.

İyi Bir Dinleyici Olun

Kişi size derdini anlatırken siz onu dinlemez iseniz bu güven kaybına neden olabilir. Bunun yaşanmaması için sizle konuşurken başka bir şey ile ile ilgilenmeyin, tek ilginiz konuşan kişi olmalıdır.


rNH0rM.png


İstihbarat'ta Güven Duygusu

İstihbarat'ta güven en önemlisidir. Bunun sebebi istibaharat'ın gizli olmasıdır. Yaptığı işleri kimse bilmez,aldığı bilgileri kimse bilmez. İstibaharat'ta güven duygusunun en önemli sebebidir. İçeriden dışarıya bilgi sızdırmayacağını güvenerek istibaharat'ta yer alınır. Yanlış seçimler dışarıya bilgi çıkmasına neden olabilir. Bundan dolayı istibaharat'ta gerçekten gizli olabilen ve güvenilir kişilerden oluşmaktadır.

2uompk.jpg


rNH0rM.png


 
Moderatör tarafında düzenlendi:

Ataerimz

Katılımcı Üye
15 Mar 2018
507
2
Guadalajara
Aylardır hiçbir insana güvenim kalmamıştır, dostlarımdan biri bana böyle yapacaksa kim bilir "güvendiğim" insan neler yapar. Sır falan vermeyin, gerekirse mezara götürün çünkü pişman olursunuz.
 

DarkS0LDIER

Deneyimli Moderatör
5 Ara 2019
1,763
407
Sydney
Ellerine sağlık kaliteli bir konu :)

vιcεηтε;9081786' Alıntı:
Ellerine sağlık.


Ellerine sağlık...

Teşekkür ederim


Ellerine sağlık

Faydalı konu olmuş ellerine sağlık


Teşekkür ederim
 
Moderatör tarafında düzenlendi:
Üst

Turkhackteam.org internet sitesi 5651 sayılı kanun’un 2. maddesinin 1. fıkrasının m) bendi ile aynı kanunun 5. maddesi kapsamında "Yer Sağlayıcı" konumundadır. İçerikler ön onay olmaksızın tamamen kullanıcılar tarafından oluşturulmaktadır. Turkhackteam.org; Yer sağlayıcı olarak, kullanıcılar tarafından oluşturulan içeriği ya da hukuka aykırı paylaşımı kontrol etmekle ya da araştırmakla yükümlü değildir. Türkhackteam saldırı timleri Türk sitelerine hiçbir zararlı faaliyette bulunmaz. Türkhackteam üyelerinin yaptığı bireysel hack faaliyetlerinden Türkhackteam sorumlu değildir. Sitelerinize Türkhackteam ismi kullanılarak hack faaliyetinde bulunulursa, site-sunucu erişim loglarından bu faaliyeti gerçekleştiren ip adresini tespit edip diğer kanıtlarla birlikte savcılığa suç duyurusunda bulununuz.