Hangi E-mail Firmasını Seçmeliyiz?

FrOsTeR

Kıdemli Üye
5 Haz 2015
2,022
0
Hangi E-mail firmasını seçmeliyiz?




Ben de 2000’lerin başında her Türk gibi önce Mynet mail sonra Hotmail ile mail hayatına başlayanlardanım. Tabi biraz parası olanlar Superonline mailini kullanırlardı orası başka. Yıllarca mail piyasasının en iyisi hep Yahoo olmuştur. O yüzden 2006’da kalitesi ve güzelliğinden dolayı hem Hotmail’i hem de Gmail’i komple terkedip Yahoo maili kullanıyorum. Son 2 seneye kadar da sorsalar Hotmail mi, Gmail mi, Yahoo mu? diye neredeyse sorgusuz Yahoo diyordum. Son 2 senede zorla fikrimi değiştirmeye başladı hatta değiştide denebilir. Sitesi çok fazla hata veriyor. Git gide daha zor çalışır hale geliyor. İnanın eskiden o kadar iyiydi ki bu mail işinde, sırf kullanmıyorum diye ve Yahoo’nun bu kadar kötü duruma geleceğinizi tahmin edemedim diye ******@gmail.com gibi prestijli bir mail adresini sildim şimdi geri alamıyorum. Ama Yahoo git gide vasata götürdüğü Yahoo maili bırakmam için beni zorluyor. Belki benim gibi milyonları da.

Ayrıca mail web sitesinde mail okuma alanını çok daralttılar, o sağdaki reklam alanı çok fazla yer kaplıyor, tamam oraya reklam koy ama ben sayfayı tam ekran yaptığımda bari kenara yasla da mail okuma kısmı büyüsün. Ama tam ekran yapsam bile mail okuma kısmı aynı boyutta kalıyor. Dar bir kutunun içine sıkışmışım gibi hissediyorum kendimi.

Şu anda mail firmaları arasından Yahoo Mail 5 üzerinden 2 puan veriyorum. Onunda 1 puanı cep uygulamasının güzelliğine diğeri de geçmişten gelen gönül bağımdan dolayı.

Yahoo! Mail’in vasatlığından dolayı ona alternatif kullanılabilecek bana göre en iyi 5 mail servisini bir araya topladım. Bu liste size kaliteli bir mail adresi seçmenizde yardımcı olabilir.​

Görüp kullandığım üzere şu anda en iyi ilk 5 mail hizmeti sıralamam şöyle:​

1) Gmail
2) Hotmail
3) Yandex Mail
4) Aol Mail
5) Yahoo! Mail
Bonus: Mail.ru


Gmail:

Gmail’i anlatmaya zaten gerek yok, özellik ve performans açısında oldukça iyi durumda. Bana göre tek eksiği ve benim için en önemli eksiği mailleri klasörlemek. Ben birçok dosyamı mail adresimde depolarım ki bir yerde iken lazım olursa açıp oradan alayım. Bu sebeple konusu ile alakalı bir klasör oluşturup oraya atıyorum ve sevmediğim başka birşey de işime yaramayan maillerin gelen kutumda durmaması, okudum mu silerim hemen. Şimdi Gmail’de klasör yok etiket var, tüm epostalar gelen kutusu altında duruyor, gelen kutusunda silince etikettende gidiyor. İşte kazara mail arşivimi bu durumdan dolayı silmek kaçınılmaz olabilir. Bunu düzeltsinler, o zaman Gmail kullanmamak için başka bahane arama şansım kalmasın. Gmail bir ara hergün mail depolama kapasitesini artırmasıyla meşhurdu, günlük 50-100 MB kapasitesi artardı derken 15 GB’ye sabitlendi. Daha sonra Google Drive, Google Docs gibi Google servislerine yüklenen dosyalarda Gmail kotasına entegre edilerecek ortak kapasite havuzu oluşturuldu. Bu servislere yüklenen dosyalarınız artık Gmail kotanızı yemekte ve eğer 15 GB kotayı doldurursanız aylık para karşılığında ek kota satın almak zorundasınız. Yani eskiden bize kullanıcı dostu mail hizmeti olarak lanse edilen mail servisi bir miktar para dostu servise dönüşmüş durumda.

Gmail’den alacağınız mail adresleri​
şeklinde olmaktadır.​



Hotmail & Outlook:

Hotmail 2mb’lik kapasitesiyle yıllarca milleti uğraştırıp durdu. Msn messenger gibi bir popüler servise rağmen millete dayadığı 2 MB mail kotasından dolayı Gmail’in kısa sürede popüler olmasını sağladıda diyebiliriz. Ama Gmail’in piyasaya 1 GB kota ile giriş yapmasının ardından Hotmail’de kapasitesini artırmak zorunda kaldı. Zaman için önce 25 MB, 100MB gibi küçük artışlar yapsa da artık Hotmail’de kapasite sıkıntısı yok. Yani Hotmail mail hizmeti sınırsız mail ve dosya saklama kapasitesine sahip. Şu anda Hotmail, Outlook ürününü piyasaya sürdükten bu yana kendini çok geliştirdi. Hem servisi artık çok daha hızlı hem de o eskiden en çok dert yakılan gitmeyen veya gelmeyen E-posta sorunlarını çözmüş gibi görünüyor. Artık server yavaşlığı yada hatalarından dolayı maillerin teslim edilememe durumu çözülmüş gibi. Servisi çok hızlı çalışıyor, gelen maile tıklayınca içine girmesi Gmail kadar hızlı sayılır. Eski sürümüne göre eksikliğini hissettiğim tek şey ise gelen maile ekli video ve mp3ler eskiden indirilmeden oradan açılıyordu şimdi o olmuyor.

Benim hoşuma giden bir diğer özelliği ise diğer ad seçeneği. Aynı hesabın içinden kontrol edilebilen 20 tane takma ad (çakma e-posta hesabı) oluşturma imkanı vermesi. Böylece spam mail atanlara bu takma adları verip kolayca ana hotmail hesabınızı koruyabilirsiniz. Bu özellik Yahooda da var ama orada 1 adet ekleyebiliyorsunuz, Gmail de ise yok.​

Hotmail’de alabildiğiniz mail uzantıları ise;​

Skype Özelliği:



Outlook ile gelen bir diğer özellik ise Skype entegresi. Yukarıdaki resim de sağ üst tarafda göreceğiniz mesaj simgesine tıkladığınızda maillerin sağ tarafında kalan boşlukta Skype (eski live messenger kişileride dahil) kişileriniz ile Skype programını kurmadan hem online yazışabilirsiniz, hem de sesli ve sesli görüntülü konuşabilirsiniz.​



Yandex Mail:

Yandex Mail ise Türkiye pazarına girdiğinden bu yana genel görünüm ve fonksiyonlarından büyük kısmını değiştirdi. Fonksiyon olarak Gmaili örnek almaya çalışmış ve üzerine kendi geliştirmelerinide ilave etmeyi ihmal etmemiş tabiki. Öncelikle sayfa tasarımı çok sade, sütun genişlikleri oldukça iyi, fontlar okunması kolay tipte ve boyutta. Yandex.Mail’in Gmail gibi bir kotası yok, sınırsız mail alanı veriyor. Mail içinden otomatik cevap verme imkanı var. Yandex.Mail’de maile dosya eklemede bir boyut sınırına kolay kolay takılmazsınız. 25mb boyutundaki dosyalar Yandex.Mail içinde tutuluyor, 25 mb üzeri 2 GB’ye kadar olan dosyalar ise Yandex.Mail’e entegre biçimde Yandex.Disk içerisinde tutularak mailinize ekleniyor. Yandex.Mail’de dilerseniz cep numaranızı entegre ederek telefon numaranızıda aynı maile entegre bir mail adresi olarak kullanabiliyorsunuz. Yandex.Mail’i diğerlerinde ayıran en önemli özelliği ise videolu mail gönderme özelliği. Bilgisayarınızı webcam’i ile size 20 DK’ye kadar videolu mail gönderme imkanı sunuyor.

Alabildiğiniz Yandex mail adresleri aslında tek pakette. Yani [email protected] olarak aldığınız mail adresi aynı zamanda [email protected], [email protected], [email protected], [email protected] şeklinde uzantılarada sahip olmakta ve hepsini tek mail hesabı üzerinden kullanabilmektesiniz.​



Aol Mail:

Aol Mail ülkemizde her ne kadar pek bilinmesede Yahoo ile birlikte bu işin en eskilerinden sayılır. Aol bir nevi ülkemizin Superonline’nı gibidir. Superonline bir zaman hem mail hem harber portalı, hem de ülkenin internet alt yapısını sunan firmaydı. Aol’da aynı Amerika’nın bu firmasıdır. Aol mail hemen hemen her dönemde iyi bir mail alt yapısına sahip bir hizmet oldu. Maillerinde 25 MB dosya ekleme imkanı vardır, mail depolama kapasitesi sınırsızdır. Ayrıca AIM denilen messenger benzeri uygulaması ile mail adresiniz üzerinden bu servisi kullananlarla sohbet edebilirsiniz. Aol’un bana göre en önemli eksiği Türkçe dil olmaması. Ama Türkiye’den hatırı sayılır bir kullanıcı kitlesi bulunmaktadır.

Aol mail size [email protected] şeklinde kısa adrese sahip bir mail hesabı vermekte.​



Yahoo! Mail:

Yahoo! Mail bir zamanların 6 mb mail kapasitesi ile en çok tercih edilen, en popüler mail ve sahip olunması en prestijli mail hizmetiydi. Hotmail’in çok dilde, çok uzantıda hizmet vermesi ve windowsa entegre olması bile onun tahtını hiç sallayamamıştı. Ama Gmail çıktıktan sonra sürekli kendini geliştiren bu hizmet karşısında kendi alışkanlıklarından vazgeçmeyen Yahoo kısa sürede prestij kaybetmeye başladı. Buna rağmen belli bir kalitesini her zaman korudu. Zaman içerisinde mail kotasını 6 mb’den önce 250 mb’ye sonra 1 gb’ye, sonra 2 gb’ye, sonrada sınırsıza çevirdi. Maillere 25 mb dosya ekleme imkanı vermektedir. Görünümü sürekli değiştirmekte. Ama her değişiklikten sorna hizmet biraz daha yavaşlamaya biraz daha hata vermeye başladı. Ama genede halen en iyi mail hizmetleri arasında. Yanlız uzun süre sınırsız mail kapasitesi sunan Yahoo! neden yaptı bilmiyorum ama mail depolama kapasitesini sınırsızdan 1 Terebyte’a düşürmüş durumda. Bu kapasite de doldurulması neredeyse imkansız sayılsada böyle bir hamle yapması şaşırtıcı.

Yahoo!’dan alabileceğiniz mail uzantıları [email protected] çok prestijlidir eğer bu uzantıda istediğiniz ad alınmış ise [email protected] diye Yahoo’nun size sunduğu alternatif mail adresi alma imkanınızda bulunmakta.​



Bonus – Mail.ru:

Mail.ru Rusya’nın Yandex ile birlikte en önemli 2 hizmetinden birisi. Bünyesinde mail dışında video paylaşım sitesi, 100 GB kapasiteli bulut depolama hizmeti, haber portalı, dünyaca popüler arkadaşlık sitesi (ok.ru) vs gibi hizmetleri kaliteli bir şekilde vermektedir. Mail.ru eskiden bildiğimiz ICQ hizmetini satın alıp Rusya’ya göre çevirmiş. Bunu hem mail.ru hesabına entegre etmiş. Mail.ru gördüğüm kadarıyla Hotmail’e bile kafa tutacak kalitede hizmet vermekte. Maillerine 25 Mb büyüklüğünde dosya eklenmekte. Daha büyük dosyaları 100 GB kapasiteli bulut sisteminden yükleyip oradan maile entegre etmekte. Bana göre eksik sayılabilecek neredeyse tek eksiği Sadece Türkçe dile sahip olmaması. Ama dilleri arasında İngilizce’nin yanı sıra Özbekçe ve Kazakça sayesinde Türkçe’ye yakın dil olmasından dolayı kullanmakta zorlanmayacaksınız.

Mail.ru ise adından da anlayacağınız gibi [email protected] şeklinde mail uzantısı vermektedir.




Alıntıdır.​
 
Üst

Turkhackteam.org internet sitesi 5651 sayılı kanun’un 2. maddesinin 1. fıkrasının m) bendi ile aynı kanunun 5. maddesi kapsamında "Yer Sağlayıcı" konumundadır. İçerikler ön onay olmaksızın tamamen kullanıcılar tarafından oluşturulmaktadır. Turkhackteam.org; Yer sağlayıcı olarak, kullanıcılar tarafından oluşturulan içeriği ya da hukuka aykırı paylaşımı kontrol etmekle ya da araştırmakla yükümlü değildir. Türkhackteam saldırı timleri Türk sitelerine hiçbir zararlı faaliyette bulunmaz. Türkhackteam üyelerinin yaptığı bireysel hack faaliyetlerinden Türkhackteam sorumlu değildir. Sitelerinize Türkhackteam ismi kullanılarak hack faaliyetinde bulunulursa, site-sunucu erişim loglarından bu faaliyeti gerçekleştiren ip adresini tespit edip diğer kanıtlarla birlikte savcılığa suç duyurusunda bulununuz.