Layers Of Fear { Oyun Önerisi }

Will Graham

Katılımcı Üye
14 Eki 2022
581
489
Layers Of Fear { Oyun Önerisi }

FlJIAXItpfbTkEGEwo55Zw.png


Işık sönüyor, gölgeler mekanı ele geçirip etrafımızı sarıyor ve bizi çarşaflar altında yarattığımız sığınağa kadar kovalıyor. Herhangi bir gürültü uyanıklık hissini tetikliyor ve korku devreye giriyor. Bir çok yaratılış için korkunun ilk anısı yalnızlık, ayrılık ve karanlık ile ilgilidir. Bununla birlikte hafıza başarısız olsa bile korku bundan çok daha önce ilk nefesimizi aldığımız andan itibaren oradadır.

Hepimizin korkuları vardır. Bazıları ortak bazıları bir yere veya kültüre özgüdür ve bazıları da benzersizdir. Bazıları mantıksız ve felç edici, bazıları travmatik bazıları ise hayat kurtarıcıdır. Peki ama neden korku hissederiz? bu yararlı ve uyarlanabilir bir tepki midir? nereden kaynaklıdır ve beynimizde neler olur? Korku tarih boyunca bir sınav olarak kullanılmıştır. Panikten kahkahaya, felçten tepkiye, sosyal kontrolden travmanın üstesinden gelmeye kadar korkunun deansları hayatımız boyunca hep bizimle.

Layers Of Fear gibi oyunlar tüm bu nüansları kucaklayarak akıl ve sağ duyunun ötesinde zanaatlarına takıntılı sanatçılar olarak tarif edilemez dehşetleri deneyimlemenize olanak tanıyor. Her şey bir deniz fenerinde başlıyor. Yıl 1995, siyahi bir yazar yerel bir gazetenin düzenlediği edebiyat yarışmasına bir korku öyküsüyle kazanmayı başarır ve teninin rengi nedeniyle epeyce protestoya neden olur. Söz konusu ödül bir kaç roman yayınlamak için bir sözleşme ve hikayeleri için odak ve ilham bulabileceği kullanılmayan bir deniz fenerinde kalmaktır. Böyle Layers Of Fear başında kendimizi deniz fenerinin dibinde ki ürkütücü evi keşfettikten, akımı açmak için jeneratörü çalıştırmayı başardıktan ve bir dolapta rahatsız edici bir keşif yaptıktan sonra daktilo başında ilk eseri üzerinde çalışmaya başlayan isimsiz yazarın yerinde buluyoruz.

hjvq20230516074024811dyfu.jpg


2016'da ki ilk Layers Of Fear oynadıysanız o oyunda anlatılan lanetli ressamın hikayesine aşinasınızdır. Yazar romanına başladıktan sonra kendimizi tam olarak burada buluyoruz. Layers Of Fear aslında serinin iki oyunu Layers Of Fear ve Layers Of Fear 2'nin bir araya getirilmesinden oluşuyor ve yazarın anlatılmamış hikayesi diğer iki hikaye arasında tutkal görevi görüyor, ancak hepsi bu kadar değil. Oyun aynı zamanda ilk oyunun DLC'si olan ve yetişkin olarak çocukluğu ve ebeveynlerinin ölümü hakkında daha fazla sır keşfetmek için aile evine dönen ressamın kızının hikayesini anlatan Inheritance'ı ve bu kez bizi ressamın karısı müzisyenin yerine koyan tamamen yeni bölüm olan The Final Note'u da içeriyor. Farklı hikayeler ve ek içerikler aynı zamanda birden fazla sona sahip. Ana ekranda ki özel bir menü aracılığıyla her oyunun ayrı bölümlerini yeniden oynamanıza ve farklı sonlara erişmenize de olanak tanınmış.

Layers-of-Fears-portrait.jpg


Yayınlanmamış kısa içerikleri daha önce görülmüş hikayelerin yanına yerleştiren içerik operasyonunun yanı sıra Layers Of Fear'ın en çok öne çıktığı yönü, elbette teknik yönü. Bloober Team her şeyi Unreal Engine 5'e taşıyarak tüm oyun ortamlarını güçlü Epic Games motoruna uyarlamış ve böylece her şey çok daha gerçekçi, çoğu zaman şaşırtıcı bir görünüm kazandırmış. ve korkularınız... Oyuncunun kendini kaptırması için oyunların bize oyunun gerçekliğinden koparan unsurlar olmaksızın iş tutarlılığı olan makul bir kurgusal dünya göstermesi gerekir. Ekranda herhangi kullanıcı ara birimi veya herhangi bir yön göstergesi göstermemek en sürükleyici olanıdır. Böylece keşfetmeye zorlanırız ve bize sunulan dünya ile bağlantımız artar. Bunun nedeni diyaloglarda yaktırılan göstergeler ve önceden yazılmış olaylar dışında herhangi bir yardım almadan senaryoları keşfetmek ve bir aramak. Böylece hikayenin kendisine olan ilgimizi ve ilerleme ihtiyacımızı uyandırmaktır.

Her ne kadar bir korku oyunu olarak sınıflandırılsa da, ki öyle Layers Of Fear video oyunlarının sınırlarını aşarak bize önceden tasarlanmış bir dizi olayı anlatmaya odaklanan bir dizi hikaye ile ilgili düşündürücü bir deneyim sunuyor. Unreal Engine 5'in sağladığı avantajlar sayesinde foto gerçekçiliğe dayanan bu deneyim, mükemmel bir şekilde özetlenen çok sayıda ayrıntı sayesinde tanıdık ve kişilik dolu odalarda zarif bir yansıma buluyor. Çok güçlü ve mükemmel çalışılmış bazı ses efektlerinin yoğunluğunu güçlendirmek için sessizliğin kapladığı geniş alandan da büyük ölçüde yararlanılmış.


Layers_Of_Fears_Corridor_2.jpg


2023 yapımı Layers Of Fear bir istisna değil. Çünkü iddiası tamamen dürüst. Eserlerine mantıksızca takıntılı sanatçılar içinden geçtiğimiz farklı senaryoların kaprislerine sürekli olarak boyun eğiyor. Kendisinden kaynaklanan ve duyusal bir düzlemde kendini gösteren sürekli bir işkence. Bloober Team tarafından gerçekleştirilen oyunda ki cadı treni kelimenin tam anlamıyla her sarsıntının ve her garip olayın beynimizin ana karakterlerin en büyük korkuları için semboller ve metaforlar üretme çabasının bir parçası olduğu bir tur. Layers Of Fear bir kapıdan diğerine geçmenin ya da çeşitli bulmacaları çözmenin ötesinde mekanikler sunmayı reddediyor. Tıpkı bir panayır atraksiyonu gibi oynamaktan ziyade deneyimlenmek üzere tasarlanmış bir oyun.

FqJm.gif


Serinin diğer oyunlarını hiç oynamadıysanız nasıl bir oyunla karşı karşıya olduğunuzu anlamak için bir adım geriye gitmenizde fayda var. Layers Of Fear halk dilinde yürüme simülatörü olarak adlandırabileceğimiz güçlü bir şekilde hikaye odaklı ve eylemlerimizin büyük bir kısmının hareket etmekten oluştuğu birinci şahıs gerilim macerası. Anlatım, oyun ortamlarının etrafına dağılmış olarak bulduğumuz sayısız gazete kupürü, mektup ve not aracılığıyla yapılıyor ve bu sadeye ilerledikçe tüm karakterlerin hikayesini yeniden inşa edebiliyoruz. Ancak bu etkileşim ya da gerilim olmadığı anlamına gelmiyor. Oyun bize Layers Of Fear 2'de daha karmaşık hale gelen bir dizi basit bulmaca ve ressamın hikayesinde karanlık bir varlıktan kaçmak zorunda kaldığımız ve onu bir meşale ışığıyla geçici olarak durdurduğumuz sekanslar da sunuyor. Saatler süren gerilime hazır mısın?

Layers-Of-Fear-2.jpg


Oyunu 5 hikayenin tamamıyla tamamlamak en az bir düzine saatinizi alacaktır. Hatta mevcut tüm koleksiyon malzemelerini aramaya başlarsanız daha da fazla. Her iki hikayenin farklı sonlarının kilidini açmak için ayrı bölümleri tekrar oynama olasılığı var ve bu daha fazla zamanınızı alacaktır. Bu tür bir deneyimi seviyorsanız uzun ömürlülüğün bir sorun olmayacağını söyleyebilirim. Oyun Türkçe metin ve alt yazılarla İngilizce dublajlı olarak sunuluyor.

Layers Of Fear yeni motor sayesinde atmosfere ve ortamlara kendinizi kaptırma düzeyine de fayda sağlayan önemli bir grafik sıçraması yapan orijinal oyunların mükemmel bir yeniden paketlenmesi. Yine yeni içeriklerle genişletilmiş sizi oynadıkça bunaltan, ki amacı da o. Hikayeler ve bir delinin zihninden çıkmış gibi görünen ortamlar buluyoruz. Büyük yapısal iyileştirmeler bulamasak ve aktif RTX ile keyfini çıkarmak isteyenler için bazı performans sorunları olsa da türü sevenler için kesinlikle tavsiye edilen bir başlık olmaya devam ediyor. Hele ki yıllar önce oynamadıysanız şimdi oynamanın tam sırası.

ss_ce70322ba4e2e4c543d363c27de7f21bb.jpg

 
Son düzenleme:
Üst

Turkhackteam.org internet sitesi 5651 sayılı kanun’un 2. maddesinin 1. fıkrasının m) bendi ile aynı kanunun 5. maddesi kapsamında "Yer Sağlayıcı" konumundadır. İçerikler ön onay olmaksızın tamamen kullanıcılar tarafından oluşturulmaktadır. Turkhackteam.org; Yer sağlayıcı olarak, kullanıcılar tarafından oluşturulan içeriği ya da hukuka aykırı paylaşımı kontrol etmekle ya da araştırmakla yükümlü değildir. Türkhackteam saldırı timleri Türk sitelerine hiçbir zararlı faaliyette bulunmaz. Türkhackteam üyelerinin yaptığı bireysel hack faaliyetlerinden Türkhackteam sorumlu değildir. Sitelerinize Türkhackteam ismi kullanılarak hack faaliyetinde bulunulursa, site-sunucu erişim loglarından bu faaliyeti gerçekleştiren ip adresini tespit edip diğer kanıtlarla birlikte savcılığa suç duyurusunda bulununuz.