Lozan Antlaşması Zafer mi ? #The Precarious

The Precarious

Katılımcı Üye
30 Eyl 2017
815
0
tarihi_olaylar_lozan-baris-antlasmasi-jpg_87627131_1437326618.jpg


[FONT="Arial[SIZE="3 [URL="https://tik.lat/VDSRg"] konuya[/URL] bakmanızı tavsiye ediyorum.[/COLOR][/SIZE][/FONT]

[FONT="Arial
 
Son düzenleme:

mahter

Katılımcı Üye
30 May 2014
405
0
Onunİzinden
Senelerce savaşarak bitkin düşmüş bir ordu var. Ekonomik durumlar kısıtlı. Lozan'ı imzalamak yerine savaşa devam etme kararı alsaydık nolurdu acaba?
 

AlgosLeon

Üye
5 Mar 2016
144
0
Tarih konusuna yakından ilgili bir insan olarak gayet güzel bir konu olduğunu ifade etmeliyim çünkü şu devirde araştırmadan soruşturmadan lozan anlaşması zaferdir diyen insanlar var
 

Energizer01

Katılımcı Üye
5 Nis 2013
661
1
/root
tarihi_olaylar_lozan-baris-antlasmasi-jpg_87627131_1437326618.jpg


Türkiye Cumhuriyetinin kuruluş sürecindeki en önemli antlaşma olan Lozan Antlaşması ya da Lozan Barış Antlaşması çeşitli zamanlarda çeşitli platformlarda gündeme gelmektedir. Bu konuda çok bilgi karışıklığı olduğu için Lozan Antlaşması hakkında kısaca bilinmesi gerekenlere değinelim. Lozan ile ilgili temel birkaç soruyu ele alalım

Öncelikle şunu belirtelim ki Lozan Antlaşması ile ilgili konuşması gereken insanlar tarihçilerdir. Tarihçi olmayanların ya da daha da önemlisi tarih bilgisi olmayanların ifadeleri bilgi kirliliğine neden olmaktadır.


Lozan hemizet midir zafer midir sorusuna önemli bir tarihçimiz olan İlber Ortaylı şöyle diyor: "Lozan bir uzlaşıdır. Bu kadar açık." Uzlaşıyı da iki tarafın razı olması şeklinde düşünmeliyiz. Bu çerçevede birkaç soruya daha yanıt verelim.

Soru: Lozan Antlaşması ne zaman bitiyor?

Lozan Antlaşmasının bitmesi diye bir şey söz konusu değil. Bir antlaşmanın sona ermesi yeni bir savaş ya da yeni bir siyasi gerilim ile taraflardan en az birinin Antlaşmayı tanımadığını fiilen ifade etmesi ile mümkündür. Bu durum da Türkiye Cumhuriyeti için Lozan meselesinde çok zordur. 2023'te konferans yeniden toplandığında itiraz olmadığı taktirde antlaşma aynen devam eder.

Soru: Lozan'ın gizli maddeleri nelerdir?

Bu konuya bakmanızı tavsiye ediyorum.

Soru: Lozan Konferansına kim katılmıştır?

20 Kasım 1922 tarihinde Lozan kentinde gerçekleşen Lozan Konferansına Türkiye, İngiltere, Fransa, İtalya, Yunanistan, Japonya, Romanya, Yugoslavya ve Boğazlarla ilgili konularda Sovyet Rusya ve Bulgaristan katıldı. Amerika da gözlemci olarak konferansa temsilci gönderdi. Ayrıca Sırp - Hırvat - Sloven Devleti, Belçika ve Portekiz de konferansta bulunmuştur.


Soru: Lozan'ı kim imzalamıştır?

Lozan Antlaşmasını antlaşmaya taraf olan itilaf devletleri ile TBMM hükümeti imlazamıştır. Temsilci olarak Türkiye'den İsmet Paşa heyetiyle görüşmelere katılmıştır.

Lozan'da görüşmeler zamanla sekteye uğramıştır. Anlaşmazlıkların yaşandığı durumda İsmet Paşa Atatürk'ü bilgilendirmiştir. Irak sınırı gibi meseleler bu antlaşmada karara bağlanmamıştır.


Lozan Antlaşmasının Önemi

Yayılmacılığa karşı girişilen savaş sonucunda Türkiye'nin bağımsız bir şekilde var olduğu Lozan'da tescillenmiştir. İtilaf güçlerinin bu Antlaşmaya oturması TBMM hükümetinin ve yeni devletin tanındığını göstermiştir.

Bağımsızlığa doğrudan darbe vuran Mondros ve Sevr Antlaşmaları geçersiz kılınmıştır. Kapitülasyonlar, borçlar, savaş tazminatı ve azınlıklar konusu çözümlenmiştir.

Kurtuluş mücadelesinin silahlı ayağı nihayete ermiştir. Lozan'da bağımsızlığı tehlikeye sokan boğazlar ile ilgili karar ise 1936 Montrö Boğazlar Sözleşmesi ile yenilenmiştir. Montrö ile Lozan'ın bu hükmü de Türkiye lehine düzeltilmiştir.

Lozan Antlaşmasının maddeleri çerçevesinde tarihçiler tarafından değerlendirilmesi gerekir. İdeolojik amaçlarla değerlendirmelerin tarafsızlık ilkesini ihlal etme tehlikesi her zaman vardır. Lozan'ı iyi anlamak için Kurtuluş Savaşı ve Lozan konusunu iyi bilmek gerekir. Çünkü bilgisiz çıkarımda bulunmak anlamsızdır.


Benim düşüncem; Zorlu mücadelelerle cephede kazanılan büyük Çanakkale zaferinin masa başında kaybedilmesidir.


Lozan ne hezimettir ne de zafer, Lozan bir anlaşmadır. Daha iyisi olamaz mıydı? Pektabi olabilirdi. Biz ne şart sunarsak sunalım kabul ettirecektik fakat bunun bilincinde değildik, savaşta herkes çok ağır kayıplar verdi. Lozan Türkiye Cumhuriyetinin tapusu niteliğindedir. Ayrıca unutmayalım tarihte keşke diye birşey yoktur, bir taşın yerinin bile değişmesi tarihi kökten değiştirebilir. Bunun bilincinde olalım keşkelere saplanmayalım, geçmişten sadece ders çıkarıp daima ileriye bakalım...
 
Üst

Turkhackteam.org internet sitesi 5651 sayılı kanun’un 2. maddesinin 1. fıkrasının m) bendi ile aynı kanunun 5. maddesi kapsamında "Yer Sağlayıcı" konumundadır. İçerikler ön onay olmaksızın tamamen kullanıcılar tarafından oluşturulmaktadır. Turkhackteam.org; Yer sağlayıcı olarak, kullanıcılar tarafından oluşturulan içeriği ya da hukuka aykırı paylaşımı kontrol etmekle ya da araştırmakla yükümlü değildir. Türkhackteam saldırı timleri Türk sitelerine hiçbir zararlı faaliyette bulunmaz. Türkhackteam üyelerinin yaptığı bireysel hack faaliyetlerinden Türkhackteam sorumlu değildir. Sitelerinize Türkhackteam ismi kullanılarak hack faaliyetinde bulunulursa, site-sunucu erişim loglarından bu faaliyeti gerçekleştiren ip adresini tespit edip diğer kanıtlarla birlikte savcılığa suç duyurusunda bulununuz.