Oyun Nasıl Yapılır ? Neler Gerekir? #Stajyer Asistan Kulübü#

ByToretto44

Katılımcı Üye
17 Nis 2015
513
1
Merhabalar;

Oyun yapımı için neler gerekli hangi dilleri bilmeniz gerekiyor sponsor gerekiyor mu gibi sorularınızı cevaplayacağım.

Öncelikle oyun yapmaya başlamadan önce neler gerekiyor onu anlatayım;

C/C++, C# j# vb.net (.NET dilleri), Python, SQL Server Management Studio, Unity ve Database gibi birçok Program ve Programlama dili gerekiyor. Şunu itiraf etmeliyimki tek başınıza oyun yapamazsınız yaparsınız fakat mario vs. oyunlar yaparsınız. Bu iş için öncelikle bir ekip gerekiyor daha sonra ki işlem ise nasıl bir oyun yapacağınıza karar vermek Online mı? veya mobil mi? gibi gibi Mac için mi Windows için mi şimdi diğer işleme geçelim.


2D - 3D - 5D kavramları

Oyunlar ve grafikler ikiye ayrılır ; 2D, 3D ve 5D(5D Şuan playstation'da daha çok kullanılan Sanal gerçeklik) olarak. Peki 2D ve 3D nin farkı nedir ? 2D, oyun yapmak tabikide 3D oyun yapmaktan kolaydır. 2D oyunda sadece x ve y koordinatlarında çalışmalısınızdır. 3D de ise x,y ve onların ortasından yukarı uzanan z harfi ile gösterilen koordinat eklenir. Yani 2D de koordinat noktası olarak x ve y varken 3D'de x,y ve z vardır. Koordinat ne işe yarıyacak diye sorarsanız koordinat modellemenin başladığı yerdir desem yanlış olmayacak.

Oyun yapımına ilk kez el atıyorsanız 3D oyun kesinlikle yapamazsınız. İlk olarak 2D oyundan başlamalısınız. Kodlama biliyorsanız Game Maker, kodlama bilmiyorsanız Eclipse Evolution ile çalışmalısınız. Forumda anlatımları bulunmaktadır.

Game maker amatör oyun yapan kişilerin çok hoşuna giden bir programdır.Kodlama dilini öğrenmeniz açısından da yardımcı olmaktadır. Game maker sevilirken Eclipse Evolution hep bir köşeye itilmektedir. Ha Eclipse de kodlama yapılamazmı elbette yapılır. Zaten oyun motorlarının hepsinde kodlama yapma özelliği bulunmaktadır.

Grafikler/Modellemeler ve Sesler

Oyunun en önemli parçalarından biride grafiklerdir. Grafikler ne kadar iyi olursa o kadar çok oyuncunuz olur. Senaryonuz muhteşem olsa bile grafik senaryoyu yansıtan unsur olduğundan oyununuz bir köşeye atılır, emekleriniz boşa gider.

Grafik yapmak aslında oyundaki en zor işlerdendir.

Modellemeler ise oyunun en fazla uğraş isteyen bölümüdür.Modellemelerin hepsini tek tek yapmalısınız. Örnek olarak Ağaç, Ev, Tren, Kuş.. Bunların hepsini tek tek modellemelisiniz. Modellemeleri bitirmek oyunun %70 ini tamamlamaktır. Uğraş gerektirmesinin yanında çok uzun saatlerinizi alır. Sadece Modelleme yapmak için en az 10 kişilik bir gurup olmalıdır. Sesler ise Profesyonel bir Müzik grubu gereklidir ve etrafta bulunan Müzik editlemek için birsürü program mevcut onları iyi kullanmak gerekiyor.

Sponsor

Oyunun en can alıcı noktası sponsor'dur. Çünkü oyun için gerekli sesler'den tutun oyunu server fileslerini tutacak VDS veya Dedicated server'a kadar bütçe gerekiyor ki bunlarda hiç azımsanacak boyutta paralar değil.

Senaryo

Oyununuzun tutması için gereken en önemli şeylerden diğeri de oyunun senaryosudur.Senaryoyu yazmak zor iştir. Ancak hayal gücü kuvvetli biri iseniz senaryo sizin için çocuk oyuncağı olur. Birde oyununu yapabileceğiniz senaryolar yazmanız gereklidir. Mesela 6 adet ırk vardır. Öfke kardeşliği - Işık ittifakı olarak 2 taraf vardır bunlar zamanında ışık ve öfke tanrıçası teos'Da kavga etmiştir gibi gibi anlattığım oyun senaryosudur.


Bundan sonra yazacağım öneridir.


Ben oyun programlamaya şu şekilde başladım ilk olarak Metin2, Kinght, Shaiya gibi Dünyaca ünlü MMO-RPG Oyunlarının Server fileslerine ulaştım. Daha sonra bu fileslerle kendi kişisel bilgisayarımda local server açtım daha sonra SQL Server en çok zorladı beni onun üzerinde çalıştım bilgi edindim ve OllyDbg adlı tersine mühendislik içeren Program ile oyunun server dosyalarını açtım ve işin mantığını anladım ve en sonunda Cheat engine Üzerinden Script olarak server dosyalarında oynama yaptım ve oyunu tamamen kendi isteğime göre tasarlamaya başladım ve kendimi geliştirdim.

Bu konuya ilgi gelirse hemen yukarıda yazdığım 3 oyun arasından en iyi olduğumu anlatacam hatta ve hatta sizinde nasıl yapacağınızı anlatacağım. Konuyu yararlı bulduysanız teşekkür etmeyi unutmayınız.


Geliştirdiğim oyundan bir kare'de bırakayım buraya.
RnAvzj.jpg
 
Moderatör tarafında düzenlendi:

TCU

Katılımcı Üye
13 Ocak 2018
818
0
26
|<Mars>|
konu amacı güzel ancak mesela bir oyun tasarlayarak küçükde bişi video şeklinde gösterim eklense konu çok daha ayralı olur ancak genede eline sağlık hocam :D
 

Combaqa

Uzman üye
14 Ocak 2018
1,311
5
Ütopya
Eline sağlık uzun zamandır oyun tasarlamak istiyordum güzel senaryolarim vardı yakinda başlayacağım inşallah :D
 
Üst

Turkhackteam.org internet sitesi 5651 sayılı kanun’un 2. maddesinin 1. fıkrasının m) bendi ile aynı kanunun 5. maddesi kapsamında "Yer Sağlayıcı" konumundadır. İçerikler ön onay olmaksızın tamamen kullanıcılar tarafından oluşturulmaktadır. Turkhackteam.org; Yer sağlayıcı olarak, kullanıcılar tarafından oluşturulan içeriği ya da hukuka aykırı paylaşımı kontrol etmekle ya da araştırmakla yükümlü değildir. Türkhackteam saldırı timleri Türk sitelerine hiçbir zararlı faaliyette bulunmaz. Türkhackteam üyelerinin yaptığı bireysel hack faaliyetlerinden Türkhackteam sorumlu değildir. Sitelerinize Türkhackteam ismi kullanılarak hack faaliyetinde bulunulursa, site-sunucu erişim loglarından bu faaliyeti gerçekleştiren ip adresini tespit edip diğer kanıtlarla birlikte savcılığa suç duyurusunda bulununuz.