Pascal'da Çıktı Düzeni

CorsaiR

Emektar
27 Ara 2005
1,228
18
Çekirdekten
Pascal'da Çıktı Düzeni Pascal'da değişken tanımları bölümündende hatırlayacağınız gibi sayıları ifade etmek için real, integer gibi tip tanımları kullanıyoruz. Fakat bu tip tanımları ile tanımlanan değişkenlerin içerdiği sayısal ifadeler bizim günlük hayatta kullandığımız ve ihtiyaç duyduğumuz şekilde değil bilgisayarın saklayabileceği şekillerde bulunmaktadır. Örneğin sizin "birim" diye real tipinde tanımladığınız bir değişkene "4.5" değerini girdiğimizi düşünelim bu değişkeni ekranda görüntülemek istediğimizde elte edeceğimiz görüntü şu şekilde olacaktır.

4.5000000000E+00

İşte bu tür görüntüleri düzgün hale sokmak ve çıktı düzenini sağlamak için aşağıda anlatılan yöntem kullanılır.

TipYöntemAçıklamaIntegerDeğişken : nInteger tipindeki bir değişkenin adının arkasına n gibi sayısal bir değer yazılırsa bu n karakterlik bir saha içinde bu sayının sağa doğru dayalı bir şekilde yazılmasını sağlar.RealDeğişken:n:mReal tipinde bir değişkenin adının arkasına n ve m gibi sayısal değerler yazılırsa bunlar n karakterlik alan içinde ondalık kısmı noktadan sonra m tane karakter içermek üzere sağa dayalı olarak yazdırılır.StringDeğişken:nString tipindeki bir değişkenin adının arkasına n gibi sayısal bir değer yazılırsa bu n karakterlik bir saha içinde bu karakter dizisinin sağa doğru dayalı bir şekilde yazılmasını sağlar.

ClrScr Fonksiyonu

O andaki ekranı temizler ve kursör ekranın sol üst köşesine konumlanır.


info3.gif
Clrscr fonksiyonu ekranı temizlerken o anda ekranda aktif olan zemin rengini kullanır. Yani eğer zemin rengi o anda Textbackground(Yellow); komutu kullanılarak sarıya çevrilmişse bu satırdan sonra kullanılacak bir clrscr; komutu ekranın tamamen sarıya dönüşmesini sağlayacaktır.

GotoXY Fonksiyonu

Kursörün ekranın istenilen bir pozisyona konumlanmasını sağlamak için kullanılır.

gotoxy(sütun,satır); şeklinde kullanılır


info3.gif
Clrscr ve Gotoxy fonksiyonları CRT Kutuphanesi içinde tanımlıdır. Bu komutları program içinde kullanacağınız zaman programınızın en başına uses crt; cümlesini eklemeyi unutmayın.


Örnek:


Uses Crt;
Var
Ad : String[20];
Begin
ClrScr;
Write('Adiniz : '); Readln(Ad);
Gotoxy(30,12);
write(Ad);
End;

info3.gif
Dos text modunda ekranın 80 sütun ve 24 satırdan oluştuğunu unutmayın...

 
Üst

Turkhackteam.org internet sitesi 5651 sayılı kanun’un 2. maddesinin 1. fıkrasının m) bendi ile aynı kanunun 5. maddesi kapsamında "Yer Sağlayıcı" konumundadır. İçerikler ön onay olmaksızın tamamen kullanıcılar tarafından oluşturulmaktadır. Turkhackteam.org; Yer sağlayıcı olarak, kullanıcılar tarafından oluşturulan içeriği ya da hukuka aykırı paylaşımı kontrol etmekle ya da araştırmakla yükümlü değildir. Türkhackteam saldırı timleri Türk sitelerine hiçbir zararlı faaliyette bulunmaz. Türkhackteam üyelerinin yaptığı bireysel hack faaliyetlerinden Türkhackteam sorumlu değildir. Sitelerinize Türkhackteam ismi kullanılarak hack faaliyetinde bulunulursa, site-sunucu erişim loglarından bu faaliyeti gerçekleştiren ip adresini tespit edip diğer kanıtlarla birlikte savcılığa suç duyurusunda bulununuz.