PHP ile Ekrana Yazı Yazma

Tenacius

Kıdemli Üye
23 Eki 2010
3,540
0
Wants to be anywhere
PHP konu başlığında verdiğim örnekte olduğu gibi ekrana yazı yazmak için dört değişik yol kullanırız (en azından ben o kadar biliyorum!)
printf(“Bu bir PHP dosyasıdır.<br>”);
print(“Bu bir PHP dosyasıdır.<br>”);
echo (“Bu bir PHP dosyasıdır.<br>”);
echo “Bu bir PHP dosyasıdır.<br>”;
Yukarıdaki dört satırda ekrana “Bu bir PHP dosyasıdır.” yazacaktır. Dikkat ederseniz her komuttan sonra bir ; işareti kullanılıyor. Bu işareti kullanmamamız halinde php programı hata verecektir. Şimdi içinizde “Bu yazıyı HTML ile daha kısa bir kod kümesi ile yazmak mümkün!” diye düşünenler olacaktır (bende ilk başta öyle düşünmüştüm :), fakat ilerde ekrana değişken ile gelen bilginin yazdırılmasını gördükten sonra sizde bu yazım şeklinin gereksiz olmadığını anlayacaksınız.
Aşağıdaki örnekte $deger adlı değişkene değer atayıp ekrana yazdırıyorum.
<?php

/* Buralar yorum satırı*/
# Burası da tek satırlık yorum aralığı

$değer = "Bu değişkenin değeri";
echo $değer;

?>
Bu dosyayı yazıp ilk.php diye kaydettikten sonra web istemcinizin adres satırına https://tik.lat/XHfCr yazarsanız ekranda “Bu değişkenin değeri” yazısını göreceksiniz (Kullandığınız sunucunun ismi localhost ve ilk.php dosyasının da ana www dizininde olduğunu varsaydım).
PHP ile sadece metinsel işlemler değil, matematiksel işlemler de gerçekleştirebilirsiniz. Bunun için C programlama dilinde olduğu gibi toplama için +, çıkarma için -, çarpma için *, bölme için / ve kalan bulma için % sembolleri kullanılır.
İsterseniz birkaç örnek ile matematiksel işlemlere giriş yapalım.
<?php
###########################
# Matematiksel İşlemler #
# mat.php #
###########################

# Değişkenler tanımlanıyor
$a = 10;
$b = 2;
$c = 3;

# Kullanılacak matematiksel işlevler tanımlanıyor
$toplam = ($a + $b + $c);
$carpim = ($a * $b * $c);
$bolum = ($a / $b);
$kalan = ($a % $c);

# Çıktılar ekrana yazdırılıyor
echo "Tanımlı değişkenlerin toplamı: <b>$toplam</b><br>\n";
echo "Tanımlı değişkenlerin çarpımı: <b>$carpim</b><br>\n";
echo "Birinci ve ikinci değişkenin bölmesi sonucu bölüm: <b>$bolum</b><br>\n";
echo "Birinci ve üçüncü değişkenin bölmesi sonucu kalan: <b>$kalan</b>";
?>
Yukarıdaki örnek, programlama ile daha önce uğraşmamış birisi için biraz karışık olabilir. Önce değişkenlere değer atanır ve belirli işlevler kullanılarak bu değerler istenilen işlemlerden geçirilerek farklı bir sonuç elde edilir. Tıpkı matematikte kullanılan işlevler gibi, belirli işlemler istenilen değişken değerine uygulanır.
Yani, y = f(x, w, z) = x + w + z gibi, bizde y yerine $toplam diye bir değişken ve x, w ve z yerine $a, $b ve $c gibi değişkenler kullandık. Matematikte kullanılan işlevlerden tek farkı kullanılan değişken tiplerinin farklı olması ve matematiksel işlemler dışında da işlemlerin yapılabiliyor olmasıdır.
Bizim örneğimizde bazı matematiksel değerlerin toplamı, çarpımı ve bölümü alındı. Bu matematiksel işlemleri istenilen amaç doğrultusunda uzatıp karmaşıklaştırmak mümkün.
Yazdığımız PHP dosyasının HTML kaynak kodu
Tanımlı değişkenlerin toplamı: <b>15</b><br>
Tanımlı değişkenlerin çarpımı: <b>60</b><br>
Birinci ve ikinci değişkenin bölmesi sonucu bölüm: <b>5</b><br>
Birinci ve üçüncü değişkenin bölmesi sonucu kalan: <b>1</b>
gibi düz HTML kodlarından ibaret olacaktır. Ziyaretçinin hiçbir şekilde bizim PHP kodlarımızı görme şansı yoktur. Kaynak kodundan kullandığımız \n karakteri HTML çıktımızda satırların tek bir satır gibi değil de alt alta yazılmış satırlar olarak oluşmasını sağladı. Bu gibi durumlarda kullanımı gerekli değilse de kullanımının gerekli olduğu durumlar kesinlikle vardır.
Birde bir önceki örneği dikkatli bir şekilde incelediyseniz orada değişkenin değerini verirken “ (tırnak işareti) kullanmama karşın son örnekte kullanmadım. Tırnak işareti kullanılmadığı zaman PHP değişkenimizin sayısal değer taşıyan bir değişken olduğunu anlayacaktır.
Diyelim ki elimizde iki tane metin bilgisi taşıyan değişken var. Bunlar $ad = "Fehmi Noyan" ve $soyad = "İSİ" olsun. Bu değişkenlerin değerlerini birleştirip tek bir değişkende saklamak mümkündür. Saklamak istediğimiz tek değişken $ad_soyad ise kullanmamız gereken komut kümesi
$ad_soyad = $ad . " " . $soyad;
gibi bir satırdır. Bu işlem için çok farklı birleştirme yolları olsa da bu kullanım birçok yerde işinizi görecektir.​
 
Üst

Turkhackteam.org internet sitesi 5651 sayılı kanun’un 2. maddesinin 1. fıkrasının m) bendi ile aynı kanunun 5. maddesi kapsamında "Yer Sağlayıcı" konumundadır. İçerikler ön onay olmaksızın tamamen kullanıcılar tarafından oluşturulmaktadır. Turkhackteam.org; Yer sağlayıcı olarak, kullanıcılar tarafından oluşturulan içeriği ya da hukuka aykırı paylaşımı kontrol etmekle ya da araştırmakla yükümlü değildir. Türkhackteam saldırı timleri Türk sitelerine hiçbir zararlı faaliyette bulunmaz. Türkhackteam üyelerinin yaptığı bireysel hack faaliyetlerinden Türkhackteam sorumlu değildir. Sitelerinize Türkhackteam ismi kullanılarak hack faaliyetinde bulunulursa, site-sunucu erişim loglarından bu faaliyeti gerçekleştiren ip adresini tespit edip diğer kanıtlarla birlikte savcılığa suç duyurusunda bulununuz.