Python'a Giriş 1 / DERS 2

K K

Üye
3 Haz 2017
110
0
Deep Web
Python ile yazılım geliştirmek için gerekli araçların nasıl yükleneceğini bir önceki yazımızda inceledik. Bu yazımızda Anaconda ile kurduğumuz Spyder düzenleyicisi ile Python kodu yazıp çıktısını alacağız. Spyder üzerinde yazacağımız programımız bir yemeğin fiyatını, bahşiş ve vergi yüzdesini bilgilerini alacak ve toplam ödememiz gereken tutarı hesaplayacak. Çıktı olarak da eğer toplam ödememiz gereken 15 $’dan fazla ise, pahalı bir yemek diyecek, diğer durumda ise iyi bir yemek diyecek. (Fikir : Hackerrank.com)


mealCost = 12
tipPercent = 20
taxPercent = 8
#The below there line defines integer variables and assign values
#print type(mealCost), type(tipPercent), type(taxPercent)
#The below line writes the types of variables (int)

tip = mealCost * tipPercent / 100.0
tax = mealCost * taxPercent / 100.0

#print type(tip), type(tax)

print "Meal cost is", mealCost, "$"
print "Tip percent is",tipPercent, "$"
print "Tax percent",
print taxPercent,
print "$"

totalCost = mealCost + tip + tax
print "Tip is", tip, "$ and tax is", tax, "$", "and total cost is", totalCost, "$"

if totalCost > 15:
print "Expensive meal"
else:
print "Good meal"

İlk 3 satırda mealCost, tipPercent ve taxPercent değişkenlerini tam sayı olarak tanımlayıp, değerlerini atıyoruz. Python bir değişkeni tanımlarken tipini otomatik olarak belirler.
Sonraki satırlarda bahşiş (tip) ve vergi (tax) hesabını yapıyoruz. Burada dikkat etmemiz gereken özellik bölüm işlemleri sırasında yüz değerini “100.0” olarak yazmamızdır. Python işlemleri yaparken, hesaplanacak sonucu, işlemlere katılan en büyük yapıdaki veri tipinde bulur. Yani tam sayı ile tam sayı arasında yapılacak işlemlerin sonucu tam sayı çıkarken tam sayı ile kesirli sayı (burada 100.0 kesirli sayı – float number) bir işleme girdiğinde sonuç float çıkıyor, bu da bizim ondalıklı hesaplar yapmamıza olanak sağlıyor.
print komutu ile başlayan satırlarda kullanıcıya hesaplarımızın sonucunu gösteriyoruz. Burada 2 farklı print yöntemi kullandım. İlk print komutumuz, virgüllerle değerleri ayırıyor, böylece yazmak istediklerimizi aynı satıra yazıyoruz. Programın son kısmında ise tek bir mesaj yazıyoruz ve virgül kullanmıyoruz, böylece mesajımız tek satıra yazılıyor.
Eğer print komutunun sonuna virgül koyarsak, bu yazdığımız mesajın sonunda yeni satıra geçilmeyeceğini, yeni gelecek print komutlarının aynı satırdan devam etmesi gerektiğini belirtir.
Son kısımda gördüğümüz “if” cümlesi, Python programınızın koşullara göre hareket etmesini sağlar. Burada toplam ödenmesi gereken tutar (totalCost) 15’ten fazla ise veya değilse şeklinde bir koşulumuz var. Gördüğünüz üzere Python’da koşul yazma işleminde boşluklar ve iki nokta üst üste “:” işaretleri kullanılıyor. Süslü parantez ( {} ) kullanan diğer C# ve Java gibi dillerin aksine Python, okunaklı olması için, koşulları ve döngüleri yazarken öncelikle noktarı virgül kullanmamızı sonrasında da tab tuşuna basarak boşluk bırakıp iç kısmını yazmamızı bekliyor.

if [condition is true]:
[do special for true condition]
else:
[do special for false condition]

Aşağıda F5 tuşuna basarak Spyder üzerinde aldığım çıktıyı ve ekran görüntüsünü görebilirsiniz.


Meal cost is 12 $
Tip percent is 20 $
Tax percent 8 $
Tip is 2.4 $ and tax is 0.96 $ and total cost is 15.36 $
Expensive meal


https://i.hizliresim.com/aGBpE4.png


Bu derslerın devamı gelecektır...
Mobılden yazdıgım için fazla ozen gosteremıyorum kusura batmayın elimden gelen bu :(


» K K «
 
Üst

Turkhackteam.org internet sitesi 5651 sayılı kanun’un 2. maddesinin 1. fıkrasının m) bendi ile aynı kanunun 5. maddesi kapsamında "Yer Sağlayıcı" konumundadır. İçerikler ön onay olmaksızın tamamen kullanıcılar tarafından oluşturulmaktadır. Turkhackteam.org; Yer sağlayıcı olarak, kullanıcılar tarafından oluşturulan içeriği ya da hukuka aykırı paylaşımı kontrol etmekle ya da araştırmakla yükümlü değildir. Türkhackteam saldırı timleri Türk sitelerine hiçbir zararlı faaliyette bulunmaz. Türkhackteam üyelerinin yaptığı bireysel hack faaliyetlerinden Türkhackteam sorumlu değildir. Sitelerinize Türkhackteam ismi kullanılarak hack faaliyetinde bulunulursa, site-sunucu erişim loglarından bu faaliyeti gerçekleştiren ip adresini tespit edip diğer kanıtlarla birlikte savcılığa suç duyurusunda bulununuz.