Python'a Giriş 2 / DERS 3

K K

Üye
3 Haz 2017
110
0
Deep Web
Geçen yazılarımızda Python geliştirmek için gerekli ortamı hazırladık ve ilk Python kodumuzu yazıp çalıştırarak sonucunu gördük. Bu yazımızda ise, bir önceki yazımızda hazırladığımız kodun üzerinde döngü işlemleri uygulayacağız.

import random

tipPercent = 20
taxPercent = 8

for x in range(0,10):
mealCost = random.randint(8,16)
tip = mealCost * tipPercent / 100.0
tax = mealCost * taxPercent / 100.0
totalCost = mealCost + tip + tax
print ""
print "Meal cost is", mealCost,"$",
print "and tip is", tip, "$",
print "and tax is", tax, "$",
print "and total cost is", totalCost, "$"

if totalCost > 15:
print "Expensive meal"
else:
print "Good meal"

Burada yazdığımız kod bloğunda, şimdiye kadar öğrendiğimizden farklı olarak for döngüsünü ve range fonksiyonunu kullandık.
range fonksiyonu ile Python’a şunu söylüyoruz : 0 dan başlayan ve 10’a kadar giden (10 dahil değil) ve 1’er aralıklı (varsayılan değeri 1) sayılar listesi oluştur ve x değişkenimizin bu listeden sırayla değerler almasını sağla. Böylece x değişkeni sırasıyla 0, 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9 olacak ve sonra for döngümüz tamamlanacaktır. Aşağıda range ile yaptığımız denemelerin kodları ve çıktısı bulunmakta.

print range(0,10)
print range(0,10,2)
print range(10,0,-1)

[0, 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9]
[0, 2, 4, 6, 8]
[10, 9, 8, 7, 6, 5, 4, 3, 2, 1]

İlk range komutu 0’dan 10’a kadar 1’er artan sayılar listesi oluşturuyor.
İkinci range komutu ise 0’dan 10’a kadar 2’şer artan sayılar listesi oluşturuyor.
Üçünde range komutu 10’dan 0’a kadar 1’er azalan sayılar listesi oluşturuyor.
Son olarak bu yazımızda Python’un en önemli özelliği olan kütüphane desteğini kullandık. Başka yazılımcıların/geliştirmecilerin hazırladığı fonksiyonları kodunuza import olarak ekleyerek kullanabilirsiniz. Burada ilk satırda “import random” diyerek, Python’un içerisinde standart olarak bulunan “random” kütüphanesini kullanacağımızı belirttik ve döngümüz içerisinde “random” kütüphanesinde bulunan “randint” fonksiyonu ile rastgele sayılar ürettik. “randint” fonksiyonu, verdiğimiz aralık içerisinde (8 ile 16) rastgele tamsayılar üreterek bize veriyor ve biz de yemek masrafını bu üretilen rastgele sayı olarak düşünüyoruz ve hesaplarımızı bu rastgele sayıya göre yapıyoruz. Dolayısıyla her çalışmasında farklı sonuçlar üretiyor ve yemeğin pahalı mı yoksa iyi mi olduğuna karar veriyoruz.


Not : Yazının başında verdiğimiz Python kodu her bilgisayarda her çalıştırmada farklı sonuçlar verecektir çünkü üretilen rastgele sayılar her seferinde değişecektir.



Alıntılar Vardır...
Devamı Gelecektır...
Mobılden yazdıgım için ozen gosteremıyorum kusura bakmayın

» K K «
 
Üst

Turkhackteam.org internet sitesi 5651 sayılı kanun’un 2. maddesinin 1. fıkrasının m) bendi ile aynı kanunun 5. maddesi kapsamında "Yer Sağlayıcı" konumundadır. İçerikler ön onay olmaksızın tamamen kullanıcılar tarafından oluşturulmaktadır. Turkhackteam.org; Yer sağlayıcı olarak, kullanıcılar tarafından oluşturulan içeriği ya da hukuka aykırı paylaşımı kontrol etmekle ya da araştırmakla yükümlü değildir. Türkhackteam saldırı timleri Türk sitelerine hiçbir zararlı faaliyette bulunmaz. Türkhackteam üyelerinin yaptığı bireysel hack faaliyetlerinden Türkhackteam sorumlu değildir. Sitelerinize Türkhackteam ismi kullanılarak hack faaliyetinde bulunulursa, site-sunucu erişim loglarından bu faaliyeti gerçekleştiren ip adresini tespit edip diğer kanıtlarla birlikte savcılığa suç duyurusunda bulununuz.