SMTP(Simple Mail Transfer Protocol) Nedir?

Syroxit

Katılımcı Üye
21 Nis 2021
638
622
Teşkilat


SMTP Nedir?

SMTP(Simple Mail Transfer Protocol) yani Basit Posta Transfer Protokolü internet üzerinden mail atmanızı sağlayan TCP / IP potokolüdür. Userlar genellikle mail işlemlerinde bu protokolü kullanır. Bu işlem 3 adımdır. Mail istemcinizden bir gönderici sunucusuna mesajınızı yollamanız için SMTP protokolü kullanılır. İçeriğin gönderici sunucusundan alıcı sunusuna aktarımında da aynı şekilde SMTP protokolü kullanılmaktadır. Son olarak içerik alıcı sunucusundan IMAP veya POP3 yoluyla alıcının mail istemcisine aktarılır. SMTP text bazlı bir protokol olmakla beraber MTA(mail transfer agent) ve MUA(mail user agent) arasındaki iletişimi sağlar. Yani kısaca SMTP bir e maili sizin mail istemcinizden alıcı serverine ulaştıran protokoldür. Bu protokol 25, 465 ve 587 numaralı portları [genelde 25 , güvenli bağlantılar için de SMTPs(SMTP Submission) 465 numaralı portu kullanılır] ve güvenlik katmanı olarak da TLS kullanır. Bu protokol 1982 yılında POSTEL firması tarafından rfc788 kodu ile yayınlanmıştır.



IMAP, POP3 ve TLS nedir?

IMAP ve POP3 e postaya erişmeniz için kullanılan protokollerdir.

IMAP (Internet Message Access Protocol) de maillerinize farklı cihazlardan ulaşabilirsiniz. Mailleriniz yerel depolamaya değil serverlere kaydedilir(sadece başlık bilgileri istemcinize kaydedilir) ve serverlara kaydettiğiniz için yalnızca talep ettiğinizde mail indirilir. Mailleri silmek istediğinizde serverden silmeniz gerekir. IMAP in amacı maillerinize çoklu istemciden erişim sağlayabilmenizdir.

POP3 (Post office protocol) te tek bir mailbox yaratabilirsiniz. Tüm mailler cihazın yerel depolamasına indirilir ve silmek istediğinizde cihazınızdan silmeniz gerekir. İsmindeki 3 rakamı, protokolün sürüm numarasıdır.



TLS (Transport Layer Security) ağ üzerinden veri gizlilik ve güvenliğini sağlayan teknolojidir. TLS genel olarak email, efaks, chatting ve sesli iletişim gibi uygulamalarda kullanılmaktadır. TLS IETF(Internet Engineering Task Force - İnternet Mühendisliği Görev Grubu) standartlar yolu protokolüdür.
TLS protokolü 3. Parti yazılımların izinsiz dinleme ve değişiklik yapma faaliyetlerini önleyerek, istemciniz ve sunucu uygulamalarının güvenli ve gizli bir şekilde haberleşmesine izin verir. TLS 1.0 ilk olarak 1999 da tanımlanmıştır. TLS eski bir kriptolama protokolü olan SSL in geliştirilmiş versiyonudur.




 
Moderatör tarafında düzenlendi:
Üst

Turkhackteam.org internet sitesi 5651 sayılı kanun’un 2. maddesinin 1. fıkrasının m) bendi ile aynı kanunun 5. maddesi kapsamında "Yer Sağlayıcı" konumundadır. İçerikler ön onay olmaksızın tamamen kullanıcılar tarafından oluşturulmaktadır. Turkhackteam.org; Yer sağlayıcı olarak, kullanıcılar tarafından oluşturulan içeriği ya da hukuka aykırı paylaşımı kontrol etmekle ya da araştırmakla yükümlü değildir. Türkhackteam saldırı timleri Türk sitelerine hiçbir zararlı faaliyette bulunmaz. Türkhackteam üyelerinin yaptığı bireysel hack faaliyetlerinden Türkhackteam sorumlu değildir. Sitelerinize Türkhackteam ismi kullanılarak hack faaliyetinde bulunulursa, site-sunucu erişim loglarından bu faaliyeti gerçekleştiren ip adresini tespit edip diğer kanıtlarla birlikte savcılığa suç duyurusunda bulununuz.