Soft Fork (segwit) Ve Hard Fork Nedir ? //matrixlord

matrixlord

Kıdemli Üye
8 Ocak 2013
2,433
0
PrjGjQ.png


Segwit nedir ?

Eğer dijital para birimlerine yatırım yapan biriyseniz muhtemelen bunun ne olduğunu biliyorsunuzdur. Eğer bilmiyorsanız öğrenelim.

Segwitin açılımı segregated witness yani ayrılmış tanık demektir.

Basitçe demek istersek bu olay sistemi rahatlatmaya yarayacak.

Segwit ilk başta blockchain sisteminde'ki çifte harcama, onaylanmayan işlemler, iki kez gönderilen bitcoin gibi sorunları çözmek için geliştirilmiş olsada daha sonradan Bitcoin'de yaşanan sorunları çözmek için kullanıldı ;

Bitcoin'de yapılan her işlem blok oluşturur ve işlem yapıldıkça bir zincir (blockchain) oluşturur. Blok miktarı ise 1 MB ile sınırlandırılmıştır.
1 MB'lik blok oluşturulunca diğer blok oluşturulur. Şuanki blok miktarı ise 130 GB civarındadır. Bitcoin ilk çıktığında popülerliği olmadığı için bir kaç kuruşa ve bir iki dakikada işlem yapılabiliyordu. Ancak günümüzde Bitcoinin popülerliği arttığı için 1 MB lik bloklar işlemleri hızlıca tamamlayamadı ve herkesi sıraya soktu. Buda işlem ücretinin ve bekleme süresinin artmasına neden oldu. Hatta öyle ki, para vermek istemezseniz 1 hafta bile bekleyebiliyorsunuz. Eğer işleminizin çabuk bitmesini isterseniz yüzlerce dolarlık ücret ödemeniz gerekebiliyordu. Yatırımcıların bu duruma haklı olarak sitem etmesi üzerine yatırımcılara iki seçenek sunuldu ;


Soft fork (segwit) veya Hard fork (çatallanma/bitcoinin bölünüp tekrar yazılması)

Hard fork nedir ?

gWQbQ2.png


Hard fork ile 1 MB olan blok boyutunun kaldırılması (sınırsız blok boyutu istendi) ve bitcoin yazılımının değiştirilmesi isteniyordu. Ancak bu durum Bitcoinin değerinin
düşmesine hatta bitcoinin tarih olmasına sebep verebileceğinden riskli görüldü ve segwit denendi.


Soft fork nedir ?

Soft fork ile blok boyutu 4 MB'ye çıkarılacaktı. Ancak ağ koşulları sebebiyle blok boyutları 2-3 MB arasında olacaktı. İşlem ücretlerine ve sürelerine tamamen katkı yapamayacaktı. Ancak Segwit, Bitcoinin ikiye bölünmesinden daha iyiydi.

Hard fork olsaydı ne olurdu ?

Hard fork ile sınırsız yapılacak blok boyutu blockchain zincirini PeraByte seviyelerine çıkaracak ve evde madencilik yapacak kişilerin depolama alanı ve internet hızı madencilik yapmak için imkansız hale gelecekti. bunun sonucunda büyük şirketler bitcoini sömürecekti. Ayrıca bu durum bitcoinin yönetilebilir bir para haline gelmesine sebep olacaktı.

Hard fork sıkıntılı dedik peki soft fork'da sıkıntı varmı ?

Evet, Segwit'de sıkıntılı bir işlemdi. Segwit ilk olarak Litecoin ağında denendi. bloklar Lightning Network kullanılarak blockchain dışına taşındı ve işlem hızları arttırıldı. Ancak bu durum üçüncü kişi durumunu ortaya çıkaracak buda bitcoinin bir merkezde yönetilmesine sebebiyet verecekti. Kullanıcılar bu durumdan'da rahatsız oldu.

Sonuç olarak ne oldu ?

Hard fork bitcoini tarih edebilirdi, ancak soft fork'da bitcoini bir merkeze bağlayacaktı. Son olarak yatırımcılar arasında toplantı yapılarak SegWit2x uygulaması önerildi. Kullanıcıların %80'i bunu kabul ettikten sonra 2 MB hard fork uygulanacak ve sistem rahatlatılacaktı. Görünüşte hard fork gibi dursada gerçekte hem soft hemde hard fork oldu. Bu durum ile hem Bitcoin zarar görmeyecek hemde bitcoinin bir merkeze bağlı olmaması sağlanacaktı. 3 ay içinde kullanıcıların %80'i bu sistemi güzel bularak SegWit2x'i onayladı ve Ağustos ayı itibari ile SegWit sistemi başlatıldı. Bitcoin, Bitcoin (BTC) ve Bitcoin Cash (BCC) olarak birbirini etkilemeyecek şekilde bölünmüş oldu. Ayrıca sistem azda olsa rahatlatılarak geçici bir çözüm uygulanmış oldu.


7NjQjv.png


Bitcoin'in popülerliği yüzünden tekrardan işlemler günlerce bekletilirse belki Bitcoin tarih olucak belkide 3. bir Bitcoin oluşturulacak. Bekleyip göreceğiz.

Bu konuda bitcoin üzerine anlatım yaptım. Eğer diğer dijital para birimleride bitcoin kadar büyük hale gelip 1-2 dolar için günlerce bekleticek hale gelirse onlar içinde soft/hard fork olayı başlatılır. konuyu en sade en anlaşılır şekilde düzenledim. umarım anlayabilmişsinizdir.

SegWit sitesi : segwit.co - Is Segregated Witness Active Yet?

 
Son düzenleme:
Üst

Turkhackteam.org internet sitesi 5651 sayılı kanun’un 2. maddesinin 1. fıkrasının m) bendi ile aynı kanunun 5. maddesi kapsamında "Yer Sağlayıcı" konumundadır. İçerikler ön onay olmaksızın tamamen kullanıcılar tarafından oluşturulmaktadır. Turkhackteam.org; Yer sağlayıcı olarak, kullanıcılar tarafından oluşturulan içeriği ya da hukuka aykırı paylaşımı kontrol etmekle ya da araştırmakla yükümlü değildir. Türkhackteam saldırı timleri Türk sitelerine hiçbir zararlı faaliyette bulunmaz. Türkhackteam üyelerinin yaptığı bireysel hack faaliyetlerinden Türkhackteam sorumlu değildir. Sitelerinize Türkhackteam ismi kullanılarak hack faaliyetinde bulunulursa, site-sunucu erişim loglarından bu faaliyeti gerçekleştiren ip adresini tespit edip diğer kanıtlarla birlikte savcılığa suç duyurusunda bulununuz.