Teşkilat-ı Mahsusa Tarihi 2. Bölüm//Kutalp

S.A.B.E.R!/

Basın&Medya Ekibi Deneyimli
14 Mar 2017
4,187
579
26
Sakarya
Hepinize hayırlı geceler arkadaşlar, normalde bu seriyi yaklaşık 1 ay önce devam ettirecektim ama reelde yaşamış/karşılaşmış olduğum bazı problemler nedeni ile kısmet/nasip bugüne oldu bunun için çok üzgünüm serimiz kaldığı yerden devam ediyor, hepinize keyifli okumalar...

TEŞKİLAT-I MAHSUSA BÖLÜM 2

JLc4Og.gif


Osmanlı İmparatorluğu’nun son on yılına imza atan örgüt, Teşkilat-ı Mahsusa'dır. Enver Paşa'nın emriyle İttihat ve Terakki’nin seçkin eylemcileri tarafından kurulan örgüt, Meşrutiyet’in ilanında önemli bir rol oynamakla kalmadı, İtalyanlar tarafından işgal edilen Libya’da, daha sonra Balkanlarda, Birinci Dünya Savaşı’nda ve Kuva-yı Milliye’de önemli rol oynadı. Cemiyeti’nin en seçkin fedai ve eylemcileri tarafından kurulan gizli örgüt, Meşrutiyet’in ilanında önemli bir rol oynamakla kalmadı, aynı zamanda İtalyanlar tarafından işgal edilen Libya’da, Balkanlarda ve Birinci Dünya Savaşı’nda inanılmaz bir direniş ve kahramanlık örneği sergiledi. İttihat ve Terakki Cemiyeti’nin yer altı faaliyetlerinde pişmiş olan eylemcilerden teşkil edilen “Özel Teşkilat” 1913’deki Babıali Baskını’nda da önemli rol oynadı. İttihat ve Terakki Cemiyeti’nin iktidar olmasıyla resmileşen ve uluslar arası nitelik de kazanan Teşkilat-ı Mahsusa, Hind kıtasından Afrika’ya, Orta Doğu’dan Balkanlara, Arap Yarımadası’ndan Orta Asya’ya uzanan İslam dünyasını Osmanlı etrafında birleştirmeyi amaçlıyordu. Teşkilat-ı Mahsusa’cılara göre Teşkilat, tanıdık bildik bir gizli servis, bir ajanlar topluluğu değildi. Onlar bir dava etrafında biraraya gelen, güçlerini ve yeteneklerini bu çerçevede birleştiren idealist-lerdi. Onların tek gayesi imparatorluğu ayakta tutmaktı. Hangi etnik kökene ve dine mensup olursa olsun, imparatorluk sınırları içinde herkese yer vardı. Sömürge altında yaşayan Müslüman halklar kendi istiklallerini kazanmalı ve kardeş ülkelerle dayanışma içinde olmalıydı.

69WvKI.gif


ÖRTÜLÜ ÖDENEKTEN BESLENDİ

Gizli Teşkilat’ın giderleri Harbiye Nezareti’nden ve örtülü ödenekten karşılanıyordu. Teşkilat’ın adı resmi olarak Umur-ı Şarkiye Dairesi’dir. Merkezi, Nuri Osmaniye Caddesi, Şeref Sokak’ta, Tasvir-i Efkar gazetesinin karşısındaki bir binadaydı. Harbiye Nezareti’ne bağlı olarak kurulan teşkilat, İttihat ve Terakki’-nin Meşrutiyet öncesi yer altı çalış-malarının bir ürünü, hatta deva-mıydı. Kara Kemal’den Yenibahçeli Nail’e, Kuşçubaşı Eşref’ten Süleyman Askeri’ye, Yakup Cemil’den Ömer Naci’ye kadar, Cemiyet’in pek çok ünlü fedaisi daha sonra Teşkilat-ı Mahsusa'da yer aldı.

JrhgVg.gif


30 BİN ELEMANI VARDI

Teşkilat-ı Mahsusa üzerine çok önemli bir çalışma yapan Amerikalı araştırmacı Dr. Philip Stoddard’un elde ettiği bilgilere göre, Teşkilat’ın Hilal olarak adlandırılan İslam dünyasının her yerinde faaliyet gösteren 30 bini aşan mensubu vardı. Resmi yazışmalarda “Hafi Teşkilat” olarak da zikredilen Teşkilat-ı Mahsusa’nın en dikkat çekici yanlarından biri de ideolojik söylemleriydi. İttihat ve Terakki, Trablusgarp Harbi’nden sonra Osmanlı İmparatorluğu’nun dağılmasını önleyecek tek çare olarak İttihad-ı İslam projesini devreye soktu. Bu proje kapsamında, başta İngiltere olmak üzere Fransız, Hollanda, Rus ve İtalyan sömürgesi altında yaşayan Müslüman ülkelerde İslam İhtilal Komiteleri kuruluyordu. Teşkilat-ı Mahsusa içinde çeşitli etnik köken-lere sahip idealist subayların yanı sıra yüzlerce aydın, şeyh ve din adamı yer alıyordu. Bedi-üzzaman Said Nursi’den Mehmet Akif’e, Dürzi prens Emir Şekip Arslan’dan Mısırlı Şeyh Abdulaziz Çaviş’e, Tunuslu Şeyh Salih Şerif et-Tunusi’den Libyalı Şeyh Ahmet es-Sunusi’-ye, Hintli Muhammed Bereketullah Efendi’den Ebul Kelam Azad’a, Pakistan’ın ilk devlet başkanı Muhammed Ali’den kardeşi Şevket Ali’ye, İbnürreşid’den Şeyh Mehdi’ye pek çok ünlü isim Teşkilat’la bir şekilde ilişkiliydi.

DCCAa4.gif


Herşey Osmanlı’yı korumak için

Teşkilat-ı Mahsusa’nın yapısı Osmanlı’nın etnik yapısını içindebarındırıyordu. Hepsinin ortak gayesi, imparatorluğu ayakta tutabilmekti. Kafkas kökenli Kuşçubaşı Eşref, Teşkilat’çıların bu yapısına dikkat çekerek, “Ben ne Dağıstan rüyalarını gören bir Çerkes, ne Arap, ne de Rum’dum; ben Türkçe konuşan Müslüman bir Osmanlıydım” diyordu. Fuat Bulca da, Teşkilat-ı Mahsusa’nın esas vazifesinin imparatorluğun ayakta kalabilmesi için bağlanılmış olan büyük davaları gerçekleştirecek şahsiyetleri teşkilatlandırmak olduğunu belirterek şöyle diyordu: “Türk İstiklal Savaşı ile ilk fiili neticesini veren, II. Dünya Harbi nihayetinde ise bütün dünyaya yayılan ve sayısı elliyi geçen müstakil devlet kurdurmuş olan milli uyanışların fikri oluşunda, bizim Teşkilat-ı Mahsusamız’ın büyük himmeti vardır.”

JrhgVg.gif


Enver Paşa’nın talimatıyla kuruldu

Teşkilat-ı Mahsusa resmi olarak 1913’te Enver Paşa tarafından kuruldu. İlk başkanı Süleyman Askeri, İkinci Başkanı Ali Başhampa, son başkanı Hüsamettin Ertürk’tür. Esasında Teşkilat, büyük ölçüde Kuşcubaşı Eşref’in eseriydi. Teşkilat-ı Mahsusa ismini öneren Veteriner Rasim Bey’di. Kuşçubaşı Eşref’in de katıldığı bir toplantıda Rasim Bey, “Bu hareket, kendisine has bir teşkilata dayanıyor. Gayesi kadar, ona katılabilmenin şartları da belirli vasıflar ister. Öyle ki başka düşünce ve fikirde olanların bu düzen içinde barınabilmeleri imkansızdır. Bu laalettayin bir hürriyet mücadelesi de değildir. En tehlikeli sahalarda ve anlarda icab eden tedbirleri kendi şuuru ile benimseyen, mutlak müsavatın hakim olduğu, politikadan uzak bir vatan hareketidir. Bence ona en uygun isim Teşkilat-ı Mahsusa’dır”diyordu, Teşkilat kısa sürede benimsendi. Cemal Kutay’ın “Lavrense Karşı Kuşcubaşı” adlı kitabında yer aldığına göre Şam’da kolağası olan Mustafa Kemal, Kuşcubaşı Selim Sami’yi sahte bir mürur tezkeresi ile Teşkilat yapmak için İzmir’e gönderirken, yazdığı tavsiye mektubunda “Bizim Teşkilat-ı Mahsusa için..” diyordu.

Seri uzun olduğu için sizleride daraltmamak için her hafta bir konu gelicek tabii bu sizinde konuyu takip etmenize bağlı lütfen konu altında tartışma olmasın
Devamı haftaya...​
 
Son düzenleme:

Bykurabiye

Kıdemli Üye
8 Eyl 2016
2,519
3
Böyle anlatımlar sıkıcı oluyor yaptıkları faaliyetleri anlatsan efsane tutar.

(bulamasanda salla bir şeyler inan çok oluyor nede olsa.)
 

DarkHawk06

Uzman üye
12 Şub 2016
1,046
8
Pandora
Elinize emeğinize sağlık.Çok güzel anlatmışsınız.Benimde çok sevdiğim bir teşkilat.Serinin gelmesi dileğiyle.
 

S.A.B.E.R!/

Basın&Medya Ekibi Deneyimli
14 Mar 2017
4,187
579
26
Sakarya
Böyle anlatımlar sıkıcı oluyor yaptıkları faaliyetleri anlatsan efsane tutar.

(bulamasanda salla bir şeyler inan çok oluyor nede olsa.)

İşte o yüzden seriye döktüm serinin 3. Ya da 4.sünde operasyonları, görev yerlerini ve kimlerin bu operasyonları üstlendiğini anlatıcam.
İnsanlar öncelikle bu teşkilatın ne aşamalar ile kurulduğunu anlasın diye bunları ilk seriye yazdım. İlerliyen konularda daha heyecanlı ve daha hevesli okuyacağınıza eminim.
:)
 

Bykurabiye

Kıdemli Üye
8 Eyl 2016
2,519
3
İşte o yüzden seriye döktüm serinin 3. Ya da 4.sünde operasyonları, görev yerlerini ve kimlerin bu operasyonları üstlendiğini anlatıcam.
İnsanlar öncelikle bu teşkilatın ne aşamalar ile kurulduğunu anlasın diye bunları ilk seriye yazdım. İlerliyen konularda daha heyecanlı ve daha hevesli okuyacağınıza eminim.
:)

İnşallah :)
 

Jobs

Kadim Üye
15 Eki 2014
5,122
4
-
Eline emeğine sağlık Kutalp, devamını bekleriz..
- Çam'da bizim, Kozalak'ta -
 

S.A.B.E.R!/

Basın&Medya Ekibi Deneyimli
14 Mar 2017
4,187
579
26
Sakarya
güzel paylaşıyorsun zaten ilk konuyu da forumda ilk sen açtın galiba davam et ;)

Değerli yorumlarınız için sağ olun arkadaşlar.
Ceys komutanım, evet ilk başta görüş açısı almıştım baktım ilgi var seriye dökerek konuyu tüm detayları ile (siyaset kısmı harici) anlatmak istedim var olun komutanım.
:)
 
Üst

Turkhackteam.org internet sitesi 5651 sayılı kanun’un 2. maddesinin 1. fıkrasının m) bendi ile aynı kanunun 5. maddesi kapsamında "Yer Sağlayıcı" konumundadır. İçerikler ön onay olmaksızın tamamen kullanıcılar tarafından oluşturulmaktadır. Turkhackteam.org; Yer sağlayıcı olarak, kullanıcılar tarafından oluşturulan içeriği ya da hukuka aykırı paylaşımı kontrol etmekle ya da araştırmakla yükümlü değildir. Türkhackteam saldırı timleri Türk sitelerine hiçbir zararlı faaliyette bulunmaz. Türkhackteam üyelerinin yaptığı bireysel hack faaliyetlerinden Türkhackteam sorumlu değildir. Sitelerinize Türkhackteam ismi kullanılarak hack faaliyetinde bulunulursa, site-sunucu erişim loglarından bu faaliyeti gerçekleştiren ip adresini tespit edip diğer kanıtlarla birlikte savcılığa suç duyurusunda bulununuz.