Türkler Nasıl Müslüman Oldu?

RootBeta

Katılımcı Üye
7 Ara 2020
536
1
Russia
Türkler?

Türkler, Türkiye Türkleri veya Anadolu Türkleri, çoğunlukla Türkiye ve Osmanlı İmparatorluğu'nun eski topraklarında yaşayan bir Türk halkı. Türkiye sınırlarının dışında yaşayan Türkler, bugünkü Türkiye ile değil Osmanlı İmparatorluğu ile bağlantılı oldukları için Osmanlı Türkleri olarak da ifade edilmektedirler.
images


YNY5Ak.png


Evet Konumuza Geçelim Türkler nasıl Müslüman Oldu?

Türklerin, Müslümanlaşması üzerine tartışılagelen iki iddia var;

1-İki din arasındaki benzerliklerden ötürü Türkler Müslüman olmuştur.

2- Türkler katliamlar neticesinde kılıç zoruyla Müslüman yapılmıştır.

Öncelikle şu 'kılıç zoru' iddiasına gelelim...


Evet, Araplar Türkleri katletmiştir.

Emevi dönemini kapsayan 700'lü yılların başında, Türkistan coğrafyasına giren Kuteybe bin Müslim önderliğindeki Arap orduları, şehirleri yağmalamış, kadın-çoluk-çocuk kılıçtan geçirmiştir. Ortaya çıkan vahşetin ölçüsünü tarif etmek mümkün değildir! Bu saldırılarda yüzbinlerce Türk-Moğol öldürülürken, on binlercesi ise esir edilmiştir.

Bu hadisedeki önemli ayrıntı ise Emevilerin, Türkleri Müslüman yapmak gibi bir niyetlerinin olmaması. Sahte bir cihat ilanı ile Türk coğrafyasını yağmalayan Arapların tek derdi ganimetti! Bu saldırılar sırasında Müslüman olmak isteyen Türklere bile bu iznin verilmediğini, kabilelerin İslamlaşmasından ziyade soyulmasına odaklanıldığını belirtmeliyiz.

Tarih kitaplarında ve okullarda çokça üstünde durulan Talas Savaşı ise bu katliamlardan çok sonra 751 yılında gerçekleşmiştir. Ancak Arap katliamlarının üstünü örtmek için iki ulusu ilk kez 751 yılında, iş birliği yaptıkları bir savaşta tanışmış gibi göstermeye çabalamak siyasi bir niyetten başka ne olabilir ki?

Meselenin özüne dönersek, Türkler tüm bu katliamlara rağmen Müslüman olmadıkları gibi Araplara düşman kesilmiştir. Hatta dilden dile anlatılan ve Türk çocuklarını bileyen bu katliam hikâyelerinin neticesini çok iyi biliyoruz. Hülâgû Han!

Ancak bu dönemde bazı Türk gruplarının Müslüman olduğunu da belirtmeliyiz.


Peki, iki din arasındaki benzerlikler ve tek tanrı inancı nedeniyle mi Türkler Müslüman oldu?

Bu sorunun cevabını verebilmek için önce dinin ne olduğunu ya da ne olmadığını anlamamız gerekmektedir. Çıplak terimsel açıklamaları bir kenara bırakırsak; din kültür ve yaşam şeklidir. Dinler arası bir geçişte, ortak bir öğretiden ziyade yaşam şekli ve kültürün benzerliği ön plana çıkar. Yani birbirine hiçbir açıdan benzemeyen iki toplumun sırf tek tanrı inancı yüzünden birbirlerinin dinine geçtiği düşüncesi saflık olur...

Dönemin Arap ve Türk toplumu birbirine hiç ama hiç benzemez. Yaşam şekilleri akla kara gibidir. Bozkır toplumu ile çöl toplumunun yaşam biçimlerini hayal edin...

Öte yandan Sibirya hattında yaşayan bir Tengrici, Türkiye'den bölgeye giden bir bilim adamıyla konuşurken şu ifadeleri kullanır; "Siz Müslümanlar tüm insanların iki kişiden ürediğini iddia ediyorsunuz. Nasıl yani kardeşler birbirleriyle mi evlendi? Bu nasıl saçma bir düşüncedir. Kardeşler birbirleriyle nasıl evlenebilir..."

Bu örneği vermekteki maksadım, kültürün ve yaşam biçiminin din tercihi üstündeki etkisini göstermektir.


YNY5Ak.png


Peki, Türkler nasıl Müslüman oldu?

Aslında bu soruyu cevaplarken temel hatamız tarihsel süreci göz ardı etmemiz. Türkler, topyekûn bir gecede Müslüman oldu gibi bir düşünme biçimiyle gitmemeliyiz.

Bakın 700'lerin başında başlayan bir süreç var. Ve bu süreç ne zaman son buldu? Yaklaşık 700-800 sene... Evet evet, Türklerin İslamlaşması aşağı yukarı bu kadar sürdü.

Alparslan'ı, Malazgirt'te tasvir ederken anlatılan İslami ögeler de yalandır... Ertuğrul Gazi'yi anlatırken verilmeye çalışılan yoğun İslami öğretiler de yalandır.

Savaş meydanında kurt gibi uluyan Türk ordusunu, 'Allahu Ekber' nidalarıyla düşmana saldırdı gibi anlatarak yaratılmaya çalışılan kültür baştan aşağı yalandır.

Bugün hâlâ Türkler tamamen Müslüman değildir. Kimisi Tengrici kimisi Hristiyan kimisi Musevi'dir.

Meselenin özü; Türklerin İslamlaşması çok çok uzun yıllar neticesinde gerçekleşmiştir. Ve doğal bir akış söz konusudur. Coğrafyanın etkisi bu değişimde çok önemli rol oynamıştır. Türkler ana yurtlarında kalsaydı bugün çok çok büyük bir oranda Tengrici olarak kalacaklardı. Ancak gelinen coğrafya ve karışım içine girilen kültürler neticesinde bu dönüşüm gerçekleşti. Meselenin siyasi ve menfaat boyutları da var ancak o da bir dahaki yazımıza kalsın.

YNY5Ak.png


Kaynakça: Yazar Turgay Akbulut....
 

Dolyetyus

Özel Üye
21 Nis 2020
1,208
686
Ellerine sağlık. Bu konu bir çok tartışma yaratmıştır ancak çok da tartışmaya sebep vermesi gereken bir konu değil aslında. Asıl tartışma sebebi bu tür şeylerin okulda bize gerçek olarak öğretilmesidir. Okulda bize bazen yalan bilgileri gerçekmiş gibi anlatırlar ve biz de bunu gerçek sanar ve ölümüne savunuruz. Sonrasında bu tür bazı gerçek kanıtlar ile karşılaşınca hemen değer olarak saydığımız şeylere saldırılmış gibi tepki verir ve kavga çıkartırız.

Bu konuda başka bir örnek ise Hezarfen Ahmet Çelebi'nin gerçekten uçmamış olmasıdır. Herkes Ahmet Çelebi'nin uçtuğuna inanır ancak ne bilimsel olarak ne de elle tutulur seviyede hiçbir kanıt bulunamamıştır.

Konu hakkında İlber Ortaylı'nın açıklaması:

[ame]https://www.youtube.com/watch?v=NprJXx7Y7eI[/ame]
 

Ghost Killer

Özel Üye
13 Ocak 2019
11,238
7,708
Elhamdülillah En Güzel Din İslam. Zaten Peygamberimiz de Rabbimiz de böyle söylüyor.

Allah Tektir Ordusu Türktür!

Allah Büyüktür Vesellam...


:Smiley1008: :Smiley1008: :Smiley1008:
 

Vepers

Kıdemli Üye
26 Ara 2015
2,297
30
21
İstanbul
Yani bu demek oluyor ki;
Osmanlı islamı seçmeseydi farklı bir din kültürümüz olacaktı :))
 

alismsk234

Katılımcı Üye
2 Ara 2018
761
3
İslam ikiye ayrılır, 1)Araplaşmış İslam 2) Öz İslam. Araplaşmış İslam şuan Türkiye'de görebileceğiniz İslam'dır. Peygamber ve diğer dört büyük halife öldükten sonra yerinde durmayan Araplar islam'a kendi kültürlerini eklemiş ve gereksiz kitaplar yazmıştır. Öz İslam ise yalnız Muhammed peygamberi ve Kuran-ı Kerim'i esas alır.
 

thebeard

Özel Üye
15 Mar 2018
3,504
1,045
Emeğine sağlık. Dediğin gibi çok doğru, Anadolu'ya kardeşlik, barış, hoşgörü ile girdiğimiz anlatılır aksine kurt başlı sancaklar ve bahsettiğin gibi savaş naraları ile girdik. "Allah tektir ordusu Türktür" diyerek değil. Osmanlıya kadar cihat anlayışı tam anlamı ile baskın değildi, Osmanlı Devletinin 'islam' üzerine kurduğu devlet sayesinde bugün Türkiye'nin %95'i "müslüman". Dizilerden tarih öğrenilmez, öğrenilseydi Hamidimiz de kahraman olurdu.
 

'PedroDavis

Kıdemli Üye
24 Haz 2015
2,336
190
112
Yani bu demek oluyor ki;
Osmanlı islamı seçmeseydi farklı bir din kültürümüz olacaktı :))

Sadece Osmanlı tarafıyla düşünmek yanlış olur ama şunu söyleyebiliriz:
Müslüman olarak kalmamızda rolü çok büyüktür Osmanlı Devletinin.
 
Son düzenleme:

FAKULTE

Katılımcı Üye
27 Mar 2016
498
57
İstanbul
Benim bildiğim osmanlı uzun yılardır müslüman yani hep muslumandi 😂 cahilim işte :)

Çok güzel renkli göz alıcı bir konu olmuş tebrik ederim ALLAH darisini bana da nasip etsin 😂😂
 
Moderatör tarafında düzenlendi:

Vepers

Kıdemli Üye
26 Ara 2015
2,297
30
21
İstanbul
Aslında Türkler tengriciydi sonra Osmanlı ortaya çıktı ordan oraya derken müslüman olduk.

Farketmez, demek istediğim Osmanlı tengrici veya bir başka şey değil, atalarımız farklı bir dine mensup olsaydı Türkiye müslüman olmayacaktı. Şimdi çıkıp,yok en güzel din İslam dinidir ben yinede İslami seçerdim diyenler olucaktır illa ki :) öyle olmayacağını 7divan biliyor ama saygı duyuyorum her görüşe :))
 

Kriptony

Üye
10 Nis 2020
64
0
Ellerine sağlık yararlı konu Müslüman Hacker kelime si bana ilginç geliyor Aslında
 

RootBeta

Katılımcı Üye
7 Ara 2020
536
1
Russia
Eline emeğine sağlık.

Teşekkür Hocam sağolun.

Ellerine sağlık yararlı konu Müslüman Hacker kelime si bana ilginç geliyor Aslında

Teşekkürler dostum evet banada ilginç geliyor.

Farketmez, demek istediğim Osmanlı tengrici veya bir başka şey değil, atalarımız farklı bir dine mensup olsaydı Türkiye müslüman olmayacaktı. Şimdi çıkıp,yok en güzel din İslam dinidir ben yinede İslami seçerdim diyenler olucaktır illa ki :) öyle olmayacağını 7divan biliyor ama saygı duyuyorum her görüşe :))

Aynen öyle dostum müslüman değilim ve saygı duyuyorum.
 
Moderatör tarafında düzenlendi:

alismsk234

Katılımcı Üye
2 Ara 2018
761
3
Türklerin müslüman olmasıyla Osmanlı'nın bir ilgisi yok. Selçukluyu kuranlar müslüman oldu (göstermelik) sonra yönetici kesimin çoğu müslüman oldu. 18.yüzyıla kadar devam etti zaten tengri inancına bağlı adetlerimiz devam ediyor. Bahsettiğiniz tarihler çok eski o kadar eski olsa bu adetler devam etmez. Anadolu halkı sonradan müslüman oldu.

Kılıç zoruyla müslüman olduğunu iddia edenler var, bu düşünceyi kabul edenler Türk halkının zayıf ve güçsüz olduğunu kabul eder çünkü koskoca Türk milleti bir avuç Arap'a mı diz çökecekti çok saçma ve zaten Uygur Türkleri müslüman yani emevilerle bi ilgisi yok o kadar güçlü değiller. Emevilerin ulaştığı en büyük sınıra bakın Uygurlarla alakası yok. Kısaca Türkler yavaş yavaş müslüman oldu. Sanki şuan Cumhurbaşkanı Hıristiyan olsa tüm Türk milleti Hıristiyan olacak. İnsanın dini değişebilir ama koskoca bir milletin dini değişmesi uzun sürer.

Aslında bakarsanız Selçuklu Devleti'nin yaptığı siyasi bir hamledir çünkü bir tarafta Bizans bir tarafta Araplar bir tarafta Moğollar var. Güçlü olan Arap devletleri birbirinden bağımsız hareket ediyordu Selçuklu müslüman olarak Arapları yanına çekti.
 
Moderatör tarafında düzenlendi:
5 Şub 2015
96
1
Ontario
Emeğine sağlık hocam. Akıcı bir yazı daha uzun olmasını isterdim. Açıkçası tarih denilen şey bir kara delik. Bir kısmı doğru iken bir kısmı tamamen uydurma bilgilerden ibaret bizde inanıyoruz bunlara mecbur. Bknz: Evliya Çelebi-İlber Oltaylı hocanın sözleri.
 

RootBeta

Katılımcı Üye
7 Ara 2020
536
1
Russia
Emeğine sağlık hocam. Akıcı bir yazı daha uzun olmasını isterdim. Açıkçası tarih denilen şey bir kara delik. Bir kısmı doğru iken bir kısmı tamamen uydurma bilgilerden ibaret bizde inanıyoruz bunlara mecbur. Bknz: Evliya Çelebi-İlber Oltaylı hocanın sözleri.

Yazının geri kalanını bulamadım dostum. Ama bulmaya çalışıyorum paylaşıcam onuda
 
Üst

Turkhackteam.org internet sitesi 5651 sayılı kanun’un 2. maddesinin 1. fıkrasının m) bendi ile aynı kanunun 5. maddesi kapsamında "Yer Sağlayıcı" konumundadır. İçerikler ön onay olmaksızın tamamen kullanıcılar tarafından oluşturulmaktadır. Turkhackteam.org; Yer sağlayıcı olarak, kullanıcılar tarafından oluşturulan içeriği ya da hukuka aykırı paylaşımı kontrol etmekle ya da araştırmakla yükümlü değildir. Türkhackteam saldırı timleri Türk sitelerine hiçbir zararlı faaliyette bulunmaz. Türkhackteam üyelerinin yaptığı bireysel hack faaliyetlerinden Türkhackteam sorumlu değildir. Sitelerinize Türkhackteam ismi kullanılarak hack faaliyetinde bulunulursa, site-sunucu erişim loglarından bu faaliyeti gerçekleştiren ip adresini tespit edip diğer kanıtlarla birlikte savcılığa suç duyurusunda bulununuz.