Ubuntu ya android kurulumu ve eclipse üzerinde geliştirilmesi

osmanol

Katılımcı Üye
28 Kas 2010
512
0
turkhackteam
Arkadaşlar merhabalar;
Bu yazımda sizlere linux, ubuntu işletim sistemi üzerine android kurulumu nasıl yapılır ve eclipse üzerinde nasıl çalıştırılır elimden geldiğince anlatmaya çalışacağım.

Öncelikle ubuntu işletim sistemi üzerinde(ya da herhangi bir linux işletim sistemi istisnalar hariç), android uygulaması geliştirmek için ihtiyacımız olanlar OpenJDK, Android SDK, Eclipse IDE ve Eclipse’in ADT(Android Development Tools) araçlarıdır. Bu aşamaları isterseniz adım adım anlatalım.

1.) İsterseniz önce OpenJDK kurarak işe başlayalım.
Bunun için konsol(uçbirim) açıp resimde de gördüğünüz üzere aşağıdaki komutu yazmamız yeterli.

sudo apt-get install openjdk-7-jre
ubuntu-android-1.jpeg

ubuntu-android-1
Eğer sisteminize daha önce java kurmuşsanız muhtemelen openjdk kuruludur. Tekrar kurmanıza gerek yok. Zaten konsolda komutu çalıştırdığınızda kurulu olup olmadığını görürsünüz…

2.) Ardından sıra gelsin eclipse kurmaya, eclipse’i yazılım merkezinden ya da konsoldan rahatlıkla kurabilirsiniz. Konsoldan kurmak için resimde de gördüğünüz üzere;

sudo apt-get install eclipse
ubuntu-android-2-eclipse.jpeg

ubuntu-android-2-eclipse
komutunu girmeniz yeterli.

3.) Şimdi sıra gelsin Android SDK kurulumuna, bu uygulamayı Android SDK nın kendi sayfasından rahatlıkla indirebilirsiniz. Bu adreste en aşağıda linux versiyonu için android sdk bulunmakta linke tıklayıp bunu da indirin. (Şu anki sürüm–>android-sdk_r22.0.1-linux.tgz)

Yaklaşık 100 mb olan bu dosyayı da indirdikten sonra dosyamızı masaüstümüze atalım(kolay anlaşılması açısından ben öyle yaptım).

4.) Ardından uçbirimi(konsolu) açarak aşağıda resimde de görmüş olduğunuz üzere komutları sırasıyla giriniz.

cd Masaüstü

tar -xf android-sdk_r22.0.1-linux.tgz

cd android-sdk-linux

cd tools

./android
ubuntu-linux-android-eclipse-3.jpeg

ubuntu-linux-android-eclipse-3

Kısaca açıklarsak masaüstümüze geliyoruz, skıştırılmış dosyayı çıkarıyoruz, android-sdk-linux dizinimizin içine giriyoruz, burdan da tools dizinimizin içine giriyoruz ve son olarakta ./android diyerek uygulamamızın çalışmasını sağlıyoruz.

Son ./android komutunu da girdikten sonra karşımıza aşağıdaki gibi android sdk manager ekranının gelmesi gerekmekte.

ubuntu android sdk manager

Burada artık sizin ihtiyacınız olan paketler neyse bu paketleri, uygulamaları seçip install tuşuna basarak yüklüyoruz. Bu paketleri kurmak internetinizin hızına göre biraz zaman alacaktır.

5.) Paketlerin kurulum işlemi bittikten sonra sıra geldi eclipse üzerine ADT(Android Development Tools) eklentisini kurmaya. Bu eklentiyi kurmak için eclipse’i açıp, help menüsünden install new software seçeneğini seçeriz ve açılan pencereden Add seçeneğine tıklayıp resimde de görmüş olduğunuz üzere aşağıdaki adresi girmeniz gerekmektedir.

https://dl-ssl.google.com/android/eclipse/
Kod:
ALINTI
 
Üst

Turkhackteam.org internet sitesi 5651 sayılı kanun’un 2. maddesinin 1. fıkrasının m) bendi ile aynı kanunun 5. maddesi kapsamında "Yer Sağlayıcı" konumundadır. İçerikler ön onay olmaksızın tamamen kullanıcılar tarafından oluşturulmaktadır. Turkhackteam.org; Yer sağlayıcı olarak, kullanıcılar tarafından oluşturulan içeriği ya da hukuka aykırı paylaşımı kontrol etmekle ya da araştırmakla yükümlü değildir. Türkhackteam saldırı timleri Türk sitelerine hiçbir zararlı faaliyette bulunmaz. Türkhackteam üyelerinin yaptığı bireysel hack faaliyetlerinden Türkhackteam sorumlu değildir. Sitelerinize Türkhackteam ismi kullanılarak hack faaliyetinde bulunulursa, site-sunucu erişim loglarından bu faaliyeti gerçekleştiren ip adresini tespit edip diğer kanıtlarla birlikte savcılığa suç duyurusunda bulununuz.