Üretken Yapay Zeka Pazarlamada Nasıl Kullanılır?

Thereaqerx

Tasarım Ekibi Lideri
16 Ocak 2021
1,002
1,563
Tasarım Ekibi Direktörlüğü
Konu1.png


Merhaba THT ailesi bugün sizlere ''Üretken Yapay Zeka Pazarlamada Nasıl Kullanılır?'' hakkında bilgi sahibi olacağız.
gwc0z6c.png

Pazarlamada yapay zeka uzun yıllardır kullanılıyor olsa da, son yıllarda yapay zeka teknolojilerinin gelişmesiyle daha da yaygınlaştı. Pazarlamada ilk olarak müşterilerin davranışları, tercihleri ve ihtiyaçları hakkında daha fazla bilgi edinmek için kullanılan yapay zeka, böylece daha etkili ve kişiselleştirilmiş pazarlama stratejileri oluşturmayı mümkün hale getirdi.


ro3fzuc.png

bcvukdo.png

Yapay zeka nedir?


Yapay zeka, bilgisayar sistemlerine insan zekası benzeri bir şekilde düşünebilme, öğrenebilme, karar verebilme, problemleri çözebilme ve dil anlama gibi yetenekler kazandırmayı amaçlayan bir uygulama alanıdır. Günümüzde Siri, ChatGPT ya da DALL-E gibi hemen herkesin ulaşabildiği pek çok yapay zeka uygulaması mevcut. Her biri farklı yetenekler ve amaçlarla donatılmış bu uygulamalar, kullanıcıların isteklerini en doğru biçimde yerine getirmeye çalışıyor. Apple’ın sanal asistan çözümü Siri, sesli etkileşim yoluyla kullanıcıların sorgulamalarını yanıtlıyor ve yaşam konforunu artırıyor. Yapay zeka destekli doğal dil işleme çözümü olan ChatGPT, insan benzeri metinler üretmek için geliştiriliyor ve bu konuda son derece başarılı oluyor. DALL-E ise metinsel tanımlamalar ışığında şahane görseller oluşturabiliyor.


Yapay zeka, veri madenciliği, makine öğrenimi, doğal dil işleme, robotik ve benzeri teknolojileri kullanarak, bilgisayar sistemlerine zeka eklemeyi amaçlıyor. Bu sistemler, verileri analiz ederek desenleri ve ilişkileri tanımlayabiliyor. Öğrenerek gelecekteki kararları daha doğru bir şekilde verebiliyor ve insanlar gibi doğal dil kullanarak etkileşim kurabiliyor.

Yapay zekâ çalışmaları sıklıkla insanın düşünme yöntemlerini taklit eden yapay yöntemler geliştirmeye yöneliktir,ancak bununla sınırlı değildir. Öğrenebilen ve gelecekte insan zekâsından bağımsız gelişebilecek bir yapay zekâ kavramına doğru yeni yönelimler oluşmaktadır. Bu yönelim, insanın evreni ve doğayı anlama çabasında kendisine yardımcı olabilecek belki de kendisinden daha zeki, insan ötesi varlıklar meydana getirme düşünün bir ürünüdür.1920'li yıllarda yazılan ve sonraları Isaac Asimov'u etkileyen modern bilimkurgu edebiyatının öncü yazarlarından Karel Čapek'in eserlerinde dışa vurmuştur. Karel Čapek, R.U.R adlı tiyatro oyununda yapay zekâya sahip robotlar ile insanlığın ortak toplumsal sorunlarını ele alarak 1920 yılında yapay zekânın insan aklından bağımsız gelişebileceğini öngörmüştür.

"Yapay zekâ" kavramının geçmişi modern bilgisayar bilimi kadar eskidir. Fikir babası, "Makineler düşünebilir mi?" sorunsalını ortaya atarak makine zekâsını tartışmaya açan Alan Mathison Turing'dir. 1943'te 2.Dünya Savaşı sırasında Kripto analizi gereksinimleri ile üretilen elektromekanik cihazlar sayesinde bilgisayar bilimi ve yapay zekâ kavramları doğmuştur.

ro3fzuc.png

psblska.png

Yapay zeka tanımı

Yapay zeka, idealize edilmiş bir perspektife göre, insan zekasının özgü yüksek bilişsel fonksiyonları veya otonom davranışları sergileyen bir yapay işletim sistemidir. Bu sistem, algılama, öğrenme, çoğul kavramları bağlama, düşünme, fikir yürütme (belirtme), sorun çözme, iletişim kurma ve karar verme gibi yeteneklere sahip olmalıdır. Ayrıca, bu yapay zeka sistemi düşüncelerinden tepkiler üretebilmeli (eyleyici yapay zekâ) ve bu tepkileri fiziksel olarak dışa vurabilmelidir.


ro3fzuc.png

psblska.png

Pazarlamada yapay zekanın avantaj ve dezavantajları


Yapay zeka
uygulamaları, pazarlama süreçlerinde kişi ve kurumlara büyük katkılar sağlayabilir. Örneğin ChatGPT, pazarlama materyallerini hazırlamak için gereken süreyi minimuma indiriyor. İnsanların uzun sürelerde yazabileceği içerikleri birkaç saniyede üretebilen ChatGPT, insan hatasına yönelik oluşabilecek problemleri de ortadan kaldırıyor.


Pazarlamada ChatGPT ve diğer yapay zeka araçları, avantajlarının yanında bazı dezavantajları da beraberinde getiriyor. Bu noktada öne çıkan en önemli kusur, yapay zekanın henüz gerçekten yaratıcı olmamasıdır. Örneğin ChatGPT uzun süreli kullanıldığında, tepkilerinin duygu içermediğini tespit etmek mümkündür. Pazarlama mesajları oluştururken yapay zekadan faydalanmak, müşterilerin bağlılık hissetmesi için gereken marka sıcaklığını kaybetmeye sebep olabilir.. Ayrıca ne kadar çok firma bu noktada ChatGPT’den yararlanırsa, o kadar çok markanın müşteriye yaklaşımı aynı tonda olacaktır. Böylece işletmeler benzersiz bir marka kimliği yaratma şansını ıskalarlar. Herkes mükemmel olduğunda kimse mükemmel değildir.


ro3fzuc.png


psblska.png

Pazarlamada üretken yapay zeka kullanmanın yolları


Yapay zeka pazarlama konusunda bazı dezavantajlara sahip ve henüz bir profesyonelin yerini alacak seviyeye erişebilmiş değil. Yine de yapay zeka, pazarlama noktasında önemli katkılar sağlayabilir. Örneğin bir e-ticaret sitesinde ürün açıklamalarını yapay zekaya yazdırmak mümkündür. Metinler dil bilgisi açısından gayet doğru olacağı için, redaksiyona harcanan zaman da minimuma inecektir.


Yapay zekadan faydalanılabilecek bir diğer nokta da SEO, yani arama motoru optimizasyonudur. SEO çözümleri, şirketlerin internet sitelerinin arama motorlarındaki görünürlüğünü artırmayı amaçlar. Yapay zekaya sorarak web sitelerinin trafiğini artıracak anahtar kelimeler elde etmek mümkündür.


Yapay zeka büyük veri kümelerini analiz etmede de gayet başarılıdır. Bu nedenle pazarlama ekiplerinin, ChatGPT’den müşterilerin geri bildirimlerini analiz ederek, ihtiyaçlara karşılık verecek ortak kalıpları bulması istenebilir. Yapay zeka ayrıca pazarlama trendlerini de analiz edebilir. Böylece işi ya da ürünü daha etkili bir şekilde konumlandırmaya yardımcı olabilir.


ro3fzuc.png



psblska.png

İnsan ve yapay zeka işbirliği

Kişi ve kurumlar, pazarlama süreçlerini daha iyi hale getirmek için yapay zekadan faydalanabilir ama unutmamak gerekir ki makine tarafından hazırlanan tüm içeriklerin kontrol edilmesi gerekmektedir. Yapay zeka henüz pazarlama çalışanlarının ya da ekiplerinin yerini alabilecek noktada değil ama belirli görevlerde yardımcı olabilir. Bu sebeple ChatGPT ve benzeri yapay zeka araçlarını değerlendirmekten çekinilmemelidir. Yine de pazarlamanın en temel unsurlarından bir olan yaratıcılık söz konusu olduğunda, henüz insanı denklemden çıkarmak mümkün değildir. Yapay zeka bazı çözümler sunacaktır ancak duygulara hitap etmek konusunda halen bir insan seviyesine ulaşamadığı bir gerçektir.. Bunun temel sebebi, yapay zekanın genellikle duygusal metinler yazmak için kullanılan kalıpları, anahtar kelimeleri ve örnekleri analiz ederek ve bir veri kümesindeki içerikleri taklit ederek çalışmasıdır. Ancak bu, gerçek insan duygularının zenginliğini ve karmaşıklığını yansıtmayabilir. Sonuç olarak, yapay zeka duygusal metinler yazabilir, ancak insanların yazdığı kadar doğal ve organik olmayacaktır.



ro3fzuc.png



İYİ FORUMLAR DİLERİM.

q39y8g3.png


liplg20.png
 
Üst

Turkhackteam.org internet sitesi 5651 sayılı kanun’un 2. maddesinin 1. fıkrasının m) bendi ile aynı kanunun 5. maddesi kapsamında "Yer Sağlayıcı" konumundadır. İçerikler ön onay olmaksızın tamamen kullanıcılar tarafından oluşturulmaktadır. Turkhackteam.org; Yer sağlayıcı olarak, kullanıcılar tarafından oluşturulan içeriği ya da hukuka aykırı paylaşımı kontrol etmekle ya da araştırmakla yükümlü değildir. Türkhackteam saldırı timleri Türk sitelerine hiçbir zararlı faaliyette bulunmaz. Türkhackteam üyelerinin yaptığı bireysel hack faaliyetlerinden Türkhackteam sorumlu değildir. Sitelerinize Türkhackteam ismi kullanılarak hack faaliyetinde bulunulursa, site-sunucu erişim loglarından bu faaliyeti gerçekleştiren ip adresini tespit edip diğer kanıtlarla birlikte savcılığa suç duyurusunda bulununuz.