Virüsler hakkında bilgiler

DarqSkiLL

Üye
10 Tem 2014
120
1
Virüs Nedir?

Virüs, bilgisayarınıza girip dosya ya da verilerinize zarar verir, tahrif eder. Virüsler bilgisayarınızda verileri bozabilir hatta silebilir. Ayrıca kendilerini çoğaltabilirler (gerçek virüsler gibi). Bilgisayar virüsü pek çok zararlı yazılımdan çok daha tehlikelidir çünkü doğrudan dosyalarınıza ve verilerinize zarar verirler.

Virüsler genel olarak imaj, ses, video dosya ekleri ile bilgisayarınıza bulaşırlar. Ayrıca indirdiğiniz programların da içine gizlenmiş olabilirler. Bu yüzden güvenli sitelerden program indirmek bilgisayarınız için riskleri azaltır.
Virüslerin iyi tarafı siz izin vermedikçe virüsler yayılamazlar. Çalıştırdığınız, indirdiğiniz programlara, açtığınız maillere dikkat ederek virüslerden korunabilirsiniz ama insan her zaman dikkatli olamıyor. Bu yüzden bir antivirüs programı (sahte olmayanından) kullanmakta fayda var. Davranışları ve bulaştıkları konuma göre çeşitli virüsler vardır:


Dosya virüsü:
Bu tür virüsler .exe, .com, .bat gibi program dosyalarına bulaşırlar. Bu virüs hafızaya yerleştiği anda o an hafızada yüklü olan tüm programlara yayılmaya çalışır.

Macro virüsü:
Word, exceli powerpoint ve diğer veri dosyalarına bulaşırlar ve bulaştıkları dosyanın onarımı çok güçtür.

MBR virüsü:
MBR virüsü bilgisayar hafızasına yerleşir ve kendini bir depolama aygıtının bölümleme tablolarının ya da işletim sistemi yükleme programlarının bulunduğu ilk sektörüne (Master boot redord) kopyalar. MBR virüsü normal dosyalar yerine depolama aygıtının belli bir bölümüne bulaşır. En kolay kaldırma yöntemi MBR alanının temizlenmesidir.

Boot sektör virüsü:
Boot sektör virüsü, hard disklerin boot sektörüne yerleşir. Ayrıca yapısı itibariyle bilgisayar hafızasına da yerleşebilir. Bilgisayar açılır açılmaz boot sektöründeki virüs hafızaya yerleşir. Bu tarz virüsleri temizlemesi oldukça zordur.

Multipartite (çok bölümlü ) virüs:
Boot ve dosya / program virüslerinin melezi olarak tanımlanabilir. Program dosyalarına bulaşır ve program açıldığında boot kayıtlarına yerleşir. Bilgisayarın bir dahaki açılışında hafızaya yerleşir ve oradan diskteki diğer programlara da yayılır.

Polimorfik virüs:
Bu virüs tipi kodunu farklı biçimlerde şifreleyebilir, böylece her bulaşmada kendini farklı gösterebilir. Bu tarz virüsleri tespit etmesi oldukça güçtür.

Gizlilik virüsü:
Bu tarz virüsler tespit edilmemek için çeşitli yöntemler kullanır. Disk kafasını başka bir sektörü okuması için yönlendirebilir ya da dizin listesinde gösterilen dosya boyutunda oynama yapabilir. Örneğin Whale adlı bir virüs, bulaştığı dosyaya 9216 byte ekler ancak dizinde gösterilen dosya boyutundan 9216 çıkartır.



 
Üst

Turkhackteam.org internet sitesi 5651 sayılı kanun’un 2. maddesinin 1. fıkrasının m) bendi ile aynı kanunun 5. maddesi kapsamında "Yer Sağlayıcı" konumundadır. İçerikler ön onay olmaksızın tamamen kullanıcılar tarafından oluşturulmaktadır. Turkhackteam.org; Yer sağlayıcı olarak, kullanıcılar tarafından oluşturulan içeriği ya da hukuka aykırı paylaşımı kontrol etmekle ya da araştırmakla yükümlü değildir. Türkhackteam saldırı timleri Türk sitelerine hiçbir zararlı faaliyette bulunmaz. Türkhackteam üyelerinin yaptığı bireysel hack faaliyetlerinden Türkhackteam sorumlu değildir. Sitelerinize Türkhackteam ismi kullanılarak hack faaliyetinde bulunulursa, site-sunucu erişim loglarından bu faaliyeti gerçekleştiren ip adresini tespit edip diğer kanıtlarla birlikte savcılığa suç duyurusunda bulununuz.