Selçuklu Devleti'nin İlk Hükümdarı Tuğrul Bey’in Kardeşi Çağrı Bey Kimdir?

ZiksthemW

Asistan Moderatör
28 Mar 2020
1,040
3
137
Oslo
Selçuklu Devleti'nin İlk Hükümdarı Tuğrul Bey’in Kardeşi Çağrı Bey Kimdir?

1040 yılında Dandanakan Savaşı ile Türklere Anadolu kapılarını açan ilk adımı atan Tuğrul Bey'in kardeşi Çağrı Bey, Büyük Selçuklu Devleti'nin kurulması için hayatı boyunca mücadele etmiş bir liderdir. "Çağrı Bey kimdir, Tuğrul ve Çağrı Bey'in başarıları nelerdir ve Dandanakan Savaşı'nın önemi nedir?" gibi soruların cevaplarını beraber inceleyelim.

Hepimizin bildiği ve Türk Tarihi için önemli bir yere sahip olan Büyük Selçuklu Devleti'nin kuruluş tarihini incelediğimiz zaman iki isim dikkat çekmekte: Tuğrul ve Çağrı Beyler. Bu iki kardeş Anadolu'ya ilk defa akın yapan Türk komutanlar.

Tuğrul Bey'in kardeşi ve Büyük Selçuklu Devleti'nin hükümdarlarından biri olan "Çağrı Bey kimdir, başarıları ve Gazneliler ile yaptığı Dandanakan Savaşı'nın önemi nedir?" sorularının cevabını Çağrı Bey'in hayatından başlayarak inceleyelim.

Çağrı Bey kimdir?

Tuğrul Bey'in kardeşi ve babası Selçuk Bey'dir. Tuğrul ve Çağrı Bey, Oğuz boylarının hâkim olduğu Horasan ve Harezm bölgelerinin kuzeyinde dünyaya gelmişlerdi. Horasan Meliki olarak bilinen Çağrı Bey, ülkeyi kardeşi Tuğrul Bey ile birlikte ortak yönetti. Selçuklu topraklarının doğusunu kendisi yönetirken, batısını kardeşi Tuğrul Bey yönetiyordu.

Çağrı Bey'in Çocukları

Türk-İslam tarihine damgasını vuran Dandanakan Savaşı ile İslam dünyasında tanınan Selçuklular, hanedanlar arasındaki bağları evlilikle güçlendirmek istemişlerdi. Çağrı Bey'in on çocuğu olduğu bilinmektedir. Erkek çocukları Alparslan, Yakuti, Kavurt, Behramşah, Osman ve Süleyman'dır. Kızları ise Hatice Arslan Hatun, Cevher Hatun, Safiye Hatun'dur. Oğullarından Alparslan, 1063-1072 yılları arasında Büyük Selçuklu Devleti hükümdarı oldu ve Anadolu'nun kapılarını Türklere açarak tarihe geçti.

Tuğrul ve Çağrı Beylerin amacı, Selçuklu Beyliği'ni bağımsız bir devlet yapmaktı.

Çağrı Bey'in İlk Yılları


Çağrı Bey, ilk olarak Horasan'a göç etti. O zamanlar bölgede Gazneliler hüküm sürüyordu. Tuğrul ve Çağrı Bey, Gazne Devleti'nin himayesi altına girmek istediklerini Gazne hükümdarı Sultan Mesut'a bildirdiler. Ancak bu istekleri olumlu karşılanmadı.

Tuğrul ve Çağrı Bey'in Horasan bölgesine yerleşmesi bir başkaldırı niteliğindeydi. Türk töresi gereğince boylar, bir alana göç etmek istediklerinde büyük kağanların iznini almak zorundaydı. Daha sonra Tuğrul ve Çağrı Bey ile gelen boylar giderek kalabalıklaştı. Yayılmacı bir politika benimseyen ikili, Gazne Devleti tarafından tehdit olarak görülmeye başlandı. Ardından 1035 yılında Sultan Mesut, Türk boyları üzerine seferler düzenlemeye başladı.

Bu seferler, Selçuklular ve Gazneliler arasındaki ilk savaşlardı. Meydan muharebesi şeklinde gerçekleşen bu savaşta Gazneliler ağır bir yenilgi aldılar. Bunun üzerine Sultan Mesut, Selçukluların Horasan bölgesinde kalmalarına izin vermek zorunda kaldı. Böylece Tuğrul ve Çağrı Bey, ilk bağımsızlıklarını kazandılar.

Selçuklu Devleti ve Gazne Devleti Savaşları


Yıllar boyunca Selçuklular ve Gazneliler arasındaki gerginlikler artarak devam etti. Selçuklular, bölgede oturma ve barınma iznini aldıktan sonra hızla büyüdüler. İlerlemelerini sürdürdüler ve göç ettikleri her şehirde Gazneli hükümdar Sultan Mesut'tan izin istediler.

Sultan Mesut, her izni reddetti ve 1038 yılında tekrar Selçuklular üzerine seferler düzenledi. Ancak bu seferlerin sonuçları ilkinden farklı olmadı. Gazne Devleti her seferinde ağır yenilgiler aldı. Çünkü her geçen zaman Selçukluların stratejisi ve ordusu güçlenmekteydi.

Tuğrul ve Çağrı Beyler, Gaznelileri mağlup ederek ilerlediler ve böylece Büyük Selçuklu Devleti'nin oluşumunu hızlandırdılar.

Büyük Selçuklu Devleti'nin Bağımsızlığı


Tuğrul ve Çağrı Bey, en sonunda hepimizin bildiği ve hayranlıkla tarihlerini okuduğumuz Büyük Selçuklu Devleti'ni kurup devletin bağımsızlığını ilan ettiler. Tuğrul Bey, kendisini Büyük Kağan ve Sultan olarak ve kardeşi Çağrı Bey'i ise ortak kağan olarak tanıttı. Nişabur şehrinin Selçuklu Devleti'nin başkenti olmasından sonra Gaznelilerin gücü ve itibarı oldukça azaldı.

Sultan Mesut, Büyük Selçuklular ile olan mücadelesinden hiçbir zaman vazgeçmedi ve son büyük seferini düzenledi. Ancak bu son sefer, Gaznelilerin de sonunu getirecekti. Dandanakan Savaşı olarak bilinen bu savaşa detaylıca bakalım.

Dandanakan Savaşı (1040)


1040 yılında yaşanmış Dandanakan Savaşı, Büyük Selçuklu Devleti ve Gaznelileri karşı karşıya getiren Türk tarihinin en önemli savaşlarından biridir. Selçukluların yeni bir yurt edinme istekleri, Gazne Devleti'ne ait bölgelerin ele geçirilmesi ve Tuğrul ve Çağrı Beyler'in bağımsızlıklarını ilan etmesi üzerine Sultan Mesut tarafından başlatılmıştır. Dandanakan Savaşı, Türk-İslam tarihi açısından da önemli sonuçlara neden oldu. Bunlar;
  • Gazneliler artık yıkılma dönemine girdi,
  • Selçuklu Devleti resmen kuruldu,
  • Selçuklu Devleti’nin İslam dünyasındaki itibarı güçlendi,
  • Gaznelilere ait olan İran toprakları Selçuklu yönetimine geçti ve böylece Selçuklu Devleti üzerindeki İran etkisi giderek arttı.
"Çağrı Bey kimdir, başarıları ve Gazneliler ile yaptığı Dandanakan Savaşı'nın önemi nedir?" sorularının cevabını bulabileceğiniz içeriğimizin sonuna geldik.

//Alıntı: Çağrı Bey Kimdir?
 
Son düzenleme:

RW

Haftanın Moderatörü
26 Kas 2020
2,289
92
1,783
Konum
Konuya resim eklersen daha güzel olacaktır , Eline sağlık 👍
 
Üst

Turkhackteam.org internet sitesi 5651 sayılı kanun’un 2. maddesinin 1. fıkrasının m) bendi ile aynı kanunun 5. maddesi kapsamında "Yer Sağlayıcı" konumundadır. İçerikler ön onay olmaksızın tamamen kullanıcılar tarafından oluşturulmaktadır. Turkhackteam.org; Yer sağlayıcı olarak, kullanıcılar tarafından oluşturulan içeriği ya da hukuka aykırı paylaşımı kontrol etmekle ya da araştırmakla yükümlü değildir. Türkhackteam saldırı timleri Türk sitelerine hiçbir zararlı faaliyette bulunmaz. Türkhackteam üyelerinin yaptığı bireysel hack faaliyetlerinden Türkhackteam sorumlu değildir. Sitelerinize Türkhackteam ismi kullanılarak hack faaliyetinde bulunulursa, site-sunucu erişim loglarından bu faaliyeti gerçekleştiren ip adresini tespit edip diğer kanıtlarla birlikte savcılığa suç duyurusunda bulununuz.