JavaScript'te Buton Nasıl Kodlanır?

ratio

Kıdemli Üye
6 Tem 2013
2,456
6
Turk
JavaScript Giriş


JavaScript, Java’dan farklı bir dildir. “Interpreted Programming Language”, Yorumlanmış programlama dillerinden biridir.

Peki nedir bu yorumlanmış programlama dili?

(Yorumlanmış programlama dili bilgisayar programlamada yazılan programların çalışabilmeleri için kaynak kodlarının bir yorumlayıcı tarafından yorumlanması gerektiğini ifade etmektedir.)

JavaScript, C dilinin web sayfasına uygulanmış hali denebilir. Ancak bugün JavaScript web site programlamadan tutun oyun programlamaya kadar geniş bir alan da kullanılmaktadır ve pek çok framework’e sahiptir.

Java gibi bir programlama dili ile karşılaştırdığınızda script dili olduğu için açıkca basit, kolay ve anlaşılır bir dildir ve bilinmesi bir programcı tarafından avantajlı olacaktır.

Javascript’in avantajlarından bir tanesi (Client Side Script) istemci tarafı komut dosyası olmasıdır. Yani, bir sunucudan bir web sayfasının içeriğini istediğimizde javascript kodları ile beraber istemci(kullanıcının) bilgisayarına indirilir. Böylece sayfanın defalarca yenilenmesine gerek kalmadan sayfa ile beraber indirilmiş olan bütün javascript özellikleri kullanılabilir.

Ayrıca bu dosyaların istemci tarafına indiriliyor olması, bir güvenlik sorunu oluşturmaktadır ve bu yüzden önemli bilgilerin istemci tarafında çalışacak olan JavaScript’lerin içine eklenmemesi gerekir.



Değişken Tanımlama ve Buton Ekleme

Konuya basit bir örnek ile bitirelim.

Aşağıdaki kodu html test edebileceğimiz bir sitede çalıştırdık.


Kod:
<!DOCTYPE html>
<html>
<head>
<title>JavaScript'e Giriş</title>
</head>
<body>
    <script>
    // JavaScript'de değişkenlere int, string gibi tip(type)'larını belirtmeden verebiliyoruz. Örn:
    var pigGunner;
    pigGunner = "Green Team Uyesi";
    // Burada documen t(döküman) objesinin write(yazma) methodunu kullanarak pigGunner değişkenimizi yazdırıyoruz. Java'daki sys.out.print gibi düşünebiliriz.
   // aslında aşağıdaki "documen t" kısmı birleşik!

    documen t.write( pigGunner);
    </script>
    // Burada javaScript'in interaktif özelliklerini kullanarak sayfaya çeşitli özellikler de ekleyebiliriz. Örneğin bir buton ekleyelim.
    <br><br>
    <button onclick>Örnek Buton</button>
    <br><br>
    // br'yi kullanarak yeni satır ekleyelim.
    <br><br>
    // Şu anda burada sadece bir buton bulunmasına rağmen daha sonra butonun arkasına tıklandığında yapılmasını istediğimiz bir şeyler eklenebilir.
    <br><br>
    // Şimdi yeni bir buton ekleyelim ve butona tıklandığında bize tarih bilgilerini göstersin.
    <br><br>
    <button onclick="getElementById('tarihTest').innerHTML = Date()"> Tarih ve Saat'i Göster</button>
<h1>TurkHackTeam - PigGunner</h1>
<p id= "tarihTest" </p>

</body>
</html>



Öncelikle örnek butona tıkladık ve bir değişiklik olmadı.




Daha sonra tarihi göster butonuna tıkladık ve datemethodunun sağladığı bilgileri aldık.






JavaScript’e giriş ve küçük bir bakış olarak konuyu açmak istedim, umarım beğenmişsinizdir.
 
Moderatör tarafında düzenlendi:
Üst

Turkhackteam.org internet sitesi 5651 sayılı kanun’un 2. maddesinin 1. fıkrasının m) bendi ile aynı kanunun 5. maddesi kapsamında "Yer Sağlayıcı" konumundadır. İçerikler ön onay olmaksızın tamamen kullanıcılar tarafından oluşturulmaktadır. Turkhackteam.org; Yer sağlayıcı olarak, kullanıcılar tarafından oluşturulan içeriği ya da hukuka aykırı paylaşımı kontrol etmekle ya da araştırmakla yükümlü değildir. Türkhackteam saldırı timleri Türk sitelerine hiçbir zararlı faaliyette bulunmaz. Türkhackteam üyelerinin yaptığı bireysel hack faaliyetlerinden Türkhackteam sorumlu değildir. Sitelerinize Türkhackteam ismi kullanılarak hack faaliyetinde bulunulursa, site-sunucu erişim loglarından bu faaliyeti gerçekleştiren ip adresini tespit edip diğer kanıtlarla birlikte savcılığa suç duyurusunda bulununuz.