Sevgili THT ailesi, bu konuda farklı MPLS (Multi Protocol Label Switching) Temelleri'ni göreceğiz.
Hepinize iyi okumalar dilerim...
-MPLS (Multi Protocol Label Switching)-
MPLS (Multi Protocol Label Switching) ilk olarak 1990’da geliştirilen ağ trafiğini daha hızlı ilerleten, yüksek derecede genişletilebilen ve de protokollorden bağımsız olarak ağ iletişimini gerçekleştiren bir Çoklu Protokol Etiket Anahtarlama
tekniğidir.
(Alıntıdır)
-Normal Ağlar-
Normal bir ağ trafiğinde gönderilen veri paketleri belirli bir adreslemeye tabiidir ve yönlendiriciler bu adreslere bakarak veri paketini belirli yollardan yönlendirir Verinin gideceği yol ise o anki güncel ağ tablosu durumu değerlendirilerek en hızlı ve kısa yol belirlenir. Aynı anda aynı kaynaktan gönderilen paketlerden bir tanesi bir yönlendiriciden geçtikten sonra izlediği yol ile değişen verilere bağlı olarak ardından gelen paketin izlediği yol farklı olabilir. Ancak MPLS tekniğinde aynı sınıfa bağlı veri paketleri aynı yollardan geçer. MPLS tekniğinde paketler belirli bir FEC ( forwarding equivalence class) iletim eşdeğerlik sınıfına atanır. Aynı FEC adreslerine sahip olan paketler aynı LSP (label-switched paths) etiket anahtarlamalı yollardan iletime devam eder. Her paket bil MLPS başlığına sahiptir. Yönlendiriciler paketin sahip olduğu diğer adres başlıklarına bakmaksızın MLPS başlığına bağlı olarak paketi atanan LSP ye yönlendirir. Paketler bu etikete göre iletildiğinden MPLS her türlü protokolle çalışabilir bu yüzden çoklu protokol olarak geçer.
(Alıntıdır)
Daha açıklayıcı olması açısından:
Kadıköy’de bir buluşmaya gideceksiniz ve yolu bilmiyorsunuz. Yol boyunca yazan tabelalara göre yolunuzu değiştirip konumu bulmaya çalışacaksınız. Google haritalardan en hızlı rotayı oluşturup gidebilirsiniz. Belirlenen rotada bir trafik yoğunluğu oluşursa uygulama size alternatif yollar belirleyerek daha hızlı ulaşmanızı sağlayacaktır. Eğer yapılan yeni köprüler ve açılan yeni yollar var ise de bu uygulamaya eklenir ve rotalar güncellenir.
Diğer internet protokolleriyle karşılaştırdığında kurulum maliyeti daha pahalı ve zor olan MPLS, IPv4 ve IPv6 teknolojilerinde kullanılabilen ve de tüm OSI katmanlarında çalışabilen bir tekniktir. Ama genellikle 2. - 3. katman arasında kullanılır. Bundan dolayı 2.5 katman protokolü şeklinde de tanımlanabilir.Tüm 2. katman teknolojileri MLPS üzerinde çalışabilir. Ethernet,PPP, POS,FR, ATM, SONET VE SDH gibi ağlarda kullanabilen bir datagram servis modeli olan MLPS ağ trafiğinde şifreleme imkanı sunmaz. Bu yüzden veri paketleri yolda ele geçirilirse okunabilir. Şirketlerin karmaşık VPN kullanımlarına gerek bırakmadan MPLS VPN lri oluşturulur.. MPLS güncel haliyle çoğu IP tabanlı ağda kullanılmaktadır ve T1, ATM ve Frame Relay vb. teknolojileriyle uyumlu çalışabilir. Asıl kurulum amacı ağ trafiğini hızlandırmak olsa da bir yandan ATM teknolojisinin bazı ihtiyaçlarını karşılamak açısından oluşturulmuştur.
-Temel Protokoller-
Etiket Anahtarlama (Label Switching)
MPLS ağlarında ağdaki çıkış noktalarına (LER) Label Edge Router denir. Bu yönlendiricilerde paketleri hedef adresi doğrultusunda etiketler verilir. Etiket Dağıtım Protokolü kullanılarak veri paketleri LER den LSR (Label Switch Router) lara aktarılması sağlanır. LSR etiket doğrultusunda yönlendirme yapar. MPLS vpn ağlarında LSR lar PER olarak adlandırılırlar. Verileri hiç bir işlem yapmadan geçiren yönlendiriciler ise PR olarak adlandırılır.
MPLS veri paketlerine bir veya birden fazla etiket ekler buna etiket yığını denir. Her etiket 4 bölümden oluşur. Aktarım etiket dağılımına göre belirlenir bu sayde çok hızlı iletim sağlanır ve CPU harcanmaz. MPLS etiketi Katman 2 ve Katman 3 bilgilerinin arasına eklendiğinden 2.5 Katman Protokolü olarak adlandırılır.
(Alıntıdır)
Etiket Değeri: 20 Bit
COS/EXP (Servis Kalitesi): 3 bit
S (etiketin son etiket olduğunu belirtir):1 bit
TTL (Yaşam Süresi): 8 bit
Etiket Yönlendirme Yolları (Label Switched Paths)
(Alıntıdır)
Verinin ağ üzerinde izlediği yollardır. LSR lar etiketleme sırasında bir ağ tablosu çıkarır. Bu yolar LSR lar tarafından etiketleme sırasında dinamik olarak oluşturulur. LSP kurulumu için LDP veya RSVP-TE gibi protokoller kullanılır.
Etiket Anahtarlama Yönlendirme (Label Distribution Protocol)
(Alıntıdır)
Yönlendiriciler arasında otomatik olarak etiket paylaşımı ve değişimini sağlar. Bu sayede paket doğru LSP lerden iletilebilir. Yönlendiriciler komşuluk ilişkileri kurarak bu iletişimi sağlayabilirler. Komşuluk ilişkisi sağlamak için birbirlerine Hello mesajı gönderir ve bu sayede etiket paylaşımı için hazır olurlar. Birbirlerine gönderdikleri etiket güncellemeleriyle ağ tabloları güncellenir.
Bu teknikler her Ağ protokolünde çalışabildiğinden MPLS çoklu protokol olarak adlandırılır ve de ölçeklenebilir, verimli, hızlı ve güvenilir bir iletim sağladığından ağ trafiği mühendislerine büyük ölçüde kolaylık yaratır.

