1.JavaScript Nedir?/ByXen/Çeviri Kulübü/Türkçe

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...

ByXen

Kıdemli Üye
26 Mar 2016
3,052
0
1.JavaScript Nedir?



oEkd22.png


HTML dili her ne kadar metinler üzerinde neredeyse her türlü düzenlemeyi yapmamıza izin verse de, zayıf kaldığı bazı yönler vardır; mesela HTML bize web sayfalarına bir 'iş' yaptırtma, onları değişik olaylara veya durumlara duyarlı hale getirme imkanı sunmaz. Bu eksikliği Netscape firmasının yetkilileri de farketmiş olacak ki Aralık 1995 tarihinde, C dilinin browser'lara uyarlanmış hali diyebileceğimiz JavaScript'i piyasaya sürdüler

Tam bu dönemde Sun Microsystems Pascal ve Delphi dillerinden esinlerek oluşturduğu 'Java' isimli bir programlama dilini piyasaya sürmek üzereydi. Netscape'in piyasaya sürdüğü script dilinin ismini JavaScript koyması, o dönemde çok telaffuz edilen 'Java' kelimesinin popüleritesinden yararlanmak adına uyguladığı bir pazarlama stratejisiydi, yani pek çok kişinin düşündüğünün aksine Java ile JavaScript arasında isim benzerliği hariç hiçbir benzerlik yoktur.

Bir süre sonra Microsoft da olaya el attı ve JavaScript'le neredeyse aynı olan JScript'i piyasaya sürdü.Fakat sonra bu diller farklı yönlere doğru geliştiler. Şu anda Netscape tarayıcısı JScript'i tanımıyor, fakat Explorer her iki script'i de tanıyor. Yine de iki tarayıcının JavaScript'i yorumlamaları bazen farklılık gösterebiliyor

'JavaScript nedir?' sorusuna dönersek :



-Netscape'in piyasaya sürdüğü script dilidir.

-JavaScript HTML kodlarının içine yazılır. Yazılan kodun bir JavaScript kodu olduğu browser'a <script>...</script> etiketleri ile bildirilir.

-Tıpkı HTML gibi, JavaScript kodları da yorumlanmak için bir browser'a ihtiyaç duyarlar, yani sonuçta '.exe' uzantılı, bağımsız olarak çalışabilecek bir dosya oluşmaz.

-JavaScript bir olay halinde işler; olay JavaScript açısından ziyaretçinin bir yere tıklaması, bir tuşa basması vs. olabilir.

JavaScript ile neler yapılabilir?



JavaScript ile bir web sayfasına yukarıda tanımladığımız biçimde herhangi bir olayın gerçekleşmesi halinde herhangi bir iş yaptırabiliriz. Örnegin sayfada bir butona basıldığında sayfadaki bir 'text' kutusunun içine 'Click!' yazdırabiliriz. Burada olay ziyaretçinin butona tıklaması, iş ise text kutusuna 'Click!' yazılmasıdır... Javascript dilinde neredeyse olası her olay tanımlanmıştır, dolayısıyla yapılabilecek şeyler çok geniştir.

Javascript'i öğrenmeye geçmeden önce bir öneri: Sadece gerektiği zaman Javasript'i kullanın. Gereksiz kullanımlar sayfanın boyutunu şişireceği gibi, sayfanızın estetiğini ve kullanışlılığını de olumsuz yönde etkileyecektir.



2.JAVASCRIPT'IN GENEL YAPISI VE İLK JAVASCRIPT

Nk1L1L.jpg



JavaScript kodları <script>...</script> etiketleri arasına yazılır. Script etiketinin işimize yarayacak iki parametresi vardır, bunlar:


src:

Harici bir JavaScript belgesini '.js' uzantılı kaydedip bu parametre ile çağırabiliriz.

language:

Bu parametre 'Javascript', 'JavaScript1.1' veya 'JavaScript1.2' değerlerini alır.En son sürümü kullanmak her zaman daha güvenlidir.

JavaScript kodlarının yapısı ise böyledir:



Kod:
<script>
<!--
  ...
-->
</script> 	      Buradaki '<!--' ve '-->' ifadeleri yazılan kodları eski sürüm browser'lardan gizler

İLK JAVASCRİPT



Aşağıdaki kod sadece yukarıda verilen şablonun HTML belgesinin içine nasıl yerleştirildiğini görmeniz ve JavaScript hakkında bir fikir sahibi olmanız için verilmiştir. Dolayısıyla kodu satır satır anlamaya çalışmayın. İşte 'Merhaba Dünya!'



Kod:
<html>
<head>
 <title>Untitled</title>
 <**** content=text/html;CHARSET=iso-8859-9 http-equiv=Content-Type>
<script>
function merhaba()
{
alert('Merhaba Dünya!')
}
</script>
</head>
<body>
 <form>
 <input type="Button" value="Tıklayın!" onClick="merhaba()">
 </form>
</body>
</html>

E3ROWD.png


 
Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...
Üst

Turkhackteam.org internet sitesi 5651 sayılı kanun’un 2. maddesinin 1. fıkrasının m) bendi ile aynı kanunun 5. maddesi kapsamında "Yer Sağlayıcı" konumundadır. İçerikler ön onay olmaksızın tamamen kullanıcılar tarafından oluşturulmaktadır. Turkhackteam.org; Yer sağlayıcı olarak, kullanıcılar tarafından oluşturulan içeriği ya da hukuka aykırı paylaşımı kontrol etmekle ya da araştırmakla yükümlü değildir. Türkhackteam saldırı timleri Türk sitelerine hiçbir zararlı faaliyette bulunmaz. Türkhackteam üyelerinin yaptığı bireysel hack faaliyetlerinden Türkhackteam sorumlu değildir. Sitelerinize Türkhackteam ismi kullanılarak hack faaliyetinde bulunulursa, site-sunucu erişim loglarından bu faaliyeti gerçekleştiren ip adresini tespit edip diğer kanıtlarla birlikte savcılığa suç duyurusunda bulununuz.