Bilim adamları, Avustralyada 20 bin yıllık ayak izleri buldu !
Avustralyada yaşamış ilkel insanların ıslak kumda bıraktığı ayak izleri, insanoğlunun 20 bin yıl önce geçtiği yolları gösteriyor. İlk ayak izi 2003 yılında Avustralyanın güneybatısında bölgedeki yerliler tarafından bulunmuştu. Daha sonra olaya el atan bilim insanları bölgede, 20 bin yıllık 457 adet ayak izine rastladı. Keşif, Pleistosen çağa ait şimdiye dek bulunan sayıca en çok ayak izini barındırdığı için büyük önem taşıyor. Pleistosen Çağı, 1.8 milyon yıl öncesinden günümüzden M.Ö. 10.000 arasını kapsıyor.
Araştırmayı yapan Melbourne Üniversitesi uzmanı Matthew Cupper, ayak izlerinin son derece iyi korunmuş olmasını büyük şans olarak niteliyor; İzler o kadar iyi korunmuş ki, ayak parmakları arasında kalan kumlar bile belirginliğini koruyor diye konuştu. Cupper, ayak izlerinin 20 bin yıl önce kadınlı erkekli çocuklu bir kabilenin bıraktığını düşünüyor. Cupper, izleri bırakan kişilerin aynı yöne hareket ettiğini belirtiyor.
ABORİJİNLERİN ATALARI
Pleistosen çağın en önemli özelliıi insansı yaratıkların yeryüzüne yayılması oldu. Mamut gibi büyük memeliler ve Neandertaller bu dönemde yok olurken, modern insanın atası Homo Sapien yine bu dönemde yükselişe geçti. Avustralyaya ilk insanların 50.000 yıl önce girdiği varsayılıyor. Araştırmacılar, ayak izlerinin Avustralyanın bugünkü yerlileri Aborjinlerin atalarına ait olduğunu düşünüyor.
BİR ZAMANLARIN GÖL SİSTEMİ ŞİMDİ KURUDU
Ayak izinin bulunduğu Avustralyanın güneybatısındaki Willandra bölgesinde bugün birçok kurumuş göl var. Bölge bugün hektarlarca uzayan kumullar ve yok denecek kadar az yağmur miktarıyla oldukça kurak bir arazi. Aynı bölgenin, ayak izlerinin bırakıldığı 20 bin yıl öncesinde Buzul Çağının da etkisiyle sulak bir bölge olduğu, balıkların ve bataklık hayvanlarının yaşadığı biliniyor.