A'dan Z'ye Kripto Para!

Rednis

Katılımcı Üye
18 Haz 2021
307
316
1919
Merhaba THT üyeleri, bu konumda sizlere Kripto Paradan ve hakkındaki bazı şeylerden bahsedeceğim. Dilerseniz konumuza geçelim.

Kripto Para Birimi Nedir



Aslında, bir kripto para birimi, genellikle İnternet'te kullanılması planlanan merkezi olmayan bir dijital para birimidir. 2008 yılında piyasaya sürülen Bitcoin, ilk kripto para birimiydi ve en büyük, en etkili ve en iyi bilinen kripto para birimi olmaya devam ediyor. O zamandan bu yana geçen 10 yıl içinde, Bitcoin ve Ethereum gibi çeşitli kripto para birimleri, devlet tarafından basılan para için dijital seçim haline geldi.

Kripto para birimleri, bankalar veya ödeme işlemcileri gibi aracılar olmadan çevrimiçi olarak değer transferini mümkün kılar ve düşük ücretlerle neredeyse anında, 7/24 değer transferlerine izin verir.

Kripto Para Birimlerinin Tarihi

Teknolojik değişimde sıçramalar çağı olan 90'lardan beri dijital para birimleri yaratmak için birçok girişimde bulunuldu. Flooz, Beenz ve DigiCash gibi sistemler geliştirildi, ancak bu girişimler dolandırıcılık, finansal sorunlar ve iç çatışmalar nedeniyle başarısız oldu. Tüm bu çalışmalar, güvenli bir üçüncü el yaklaşımı fikrini gündeme getiriyor.




İlk kripto para birimi olan Bitcoin, 2009 yılının başlarında Satoshi Nakamoto kod adlı bir veya daha fazla kişi tarafından geliştirildi. Satoshi Nakamato tarafından geliştirildiği söylense de kim olduğunu veya kim olduğunu bilmeyen bazı kişiler tarafından açık kaynaklı yazılım olarak paylaşılıyor. Ağ, konsept olarak uçtan uca şifrelemeye sahip bir dosya paylaşım platformuna benzer bir platform üzerinde çalışır.

Kripto Paraların Güvenliği

Ödeme sistemleriyle ilgili en önemli problemlerden birisi aynı paranın iki kere harcanması mümkünlığıdır. Bunu önlemek için kullanılan geleneksel yöntem, meydana getirilen işlemlerin kaydını tutan merkezi bir aracı koymaktır.



Sadece bu metod araya bütün sermayeyi kontrol edebilen bir otoritenin girmesi anlama gelir. Bu da güvenilirliği azaltır. Ancak merkezsizleştirilmiş, başka bir deyişle
dağıtık bir ağda Bitcoin benzer biçimde işlemin gerçekleşebilmesi için sistemin her parçasının onay vermesi gerekmektedir.

Bu işlemler blockchain aracılığıyla yapılmaktadır, bu sayede yapılan her işlem hepimiz tarafından görülmektedir. Bütün aktarma işlemleri gönderici ve alıcının cüzdan adresleri ve yollanılacak
miktar bilgileriyle gerçekleşir. Takas ya da gönderi işlemi gönderen tarafınca doğrulanmalı ve daha sonra sistem tarafınca onaylanmalıdır.

Onaylama işlemi yalnız madenciler tarafından kriptografik bir bulmaca çözülerek gerçekleştirilebilir. Bir işlem onaylandığı takdirde geri döndürülemez. Kripto paralar için en büyük riskler hacklenme ve saldırı olasılığıdır.

Kripto Para Üretiliyor mu, Kripto Para Madenciliği Nedir


Kripto paraların üretimi de kendileri benzer biçimde dağıtık bir sistem üzerinden gerçekleştirilmektedir. Doğrusu
kullanıcı temellidir. Kripto para birimlerinin üretim sınırı vardır, dolayısıyla üretilen kripto para miktarı arttıkça kripto para üretmek için çözülmesi ihtiyaç duyulan işlemler zorlaşır.



Üretim işlemi madencilik yöntemiyle oluyor, fizyolojik bir madencilik olmasa dahi matematik problemleri çözmeye dayalı işlemler yapılıyor. Kısaca işlemci gücü ve web bağlantısına sahip olduğunuz takdirde madencilik görevini, birisi tarafınca görevlendirilmeksizin üstlenebilirsiniz.

Madencilik Yapmak Yasal Mıdır

Bitcoin ya da kripto para üreticiliği, doğrusu madenciliği yapmak suç değildir. Yasal olmayan bir durum söz mevzusu değildir.

Kripto Para Yasal Mıdır

Kripto paraların yasallığı ülkeden ülkeye değişmektedir. Bazılarında yasallık durumu hala belirsiz veya değişkenken, bazı ülkeler kullanımına ve ticaretine açık açık izin vermektedir. Bazı ülkeler ise kripto para kullanımını yasakladı yada kullanıma sınır getirdi.



"Bitcoin yasal mı?" benzer biçimde sorular bir çok fert tarafınca soruluyor. Şu anda Türkiye Cumhuriyeti devleti tarafınca Bitcoin kullanımına ilişkin yasa yahut engelleme getirilmemiştir, bundan dolayı Bitcoin ya da öteki kripto paraları cüzdanınızda bulundurmaktan, almaktan yahut satmaktan dolayı ceza almanız olası değildir.

Proof of Work (PoW) Nedir

Bitcoin blockchain ağının en temel temel olan ve ' İş kanıtı' olarak ingilizceye çevrilen Kanıt , bir konsensüs bakış açısıdır. Bitcoin blockchain ağının güvenliği için çok önemli bir konsept olan PoW, Bitcoin madencilerinin blok zinciri ' e yeni bir blok eklemesi ve işlemleri için ağ üzerinde kullanılan bir uygulamadır.

Kanıt çalışması, iş kanıtı veya PoW. Hizmet reddi internete bağlı güçlü sunucular tarafından bir hizmet olan sunucu, geçici süre boyunca süre olarak aksatan, bir makinede yada ağda kısa süreli olarak kullanımı önleme amacı ile günlük günlük ataklar. Denial of service kısaltılmış adı ile tasarlanabilecek bir projede DoS için çok fazla iş veya iş makinesinenin tamamı gözden geçirilmeyle doğar. Kanıt iş ( PoW), temel olarak temel olarak çerçeveler genel hatlarıyla nihai yönlendirmeyi tamamlamak için siber hedef için planlanmıştır.

Mutabakat Algoritması Nedir

Mutabakatı, yalnızca bir kişi olmadan para veya para alma olanağı sunan bir sistemdir. Diğer bir bilgisayar yazılımı, blockchain teknolojisini kalıcı hale getirmek için bir sistemdir. Çalışmanın kanıtlarını daha iyi yönlendirmek için inceleyelim.

Bitcoinlerimi Nasıl Saklayabilirim

Bir çok yolu bulunmaktadır. Hakkında kapalı anahtara sahip olan bir Bitcoin cüzdanı vesilesiyle Bitcoinlerinizi saklayabilirsiniz. Ağ, mobil ve donanımsal çok sayıda seçenek arasından seçim yapabilirsiniz.


Sıcak Cüzdan Nedir

Sıcak cüzdan, en temel internete bağlı olan kelime anlatmak için kullanılan bir kavramdır. Fon çantalı internete bağlı çantadır yahut seçeneği bir çanta sağlayıcısının internete verilmesinden veda edilecektir. Sıcak cüzdanlar ile ilgili en önemli güvenlik riskinden korunmak için güvenlik tehdidi altında tutulabilir.

Sıcak Cüzdan Ve Bitcoin Cüzdanı Arasındaki İlişki

Sıcak cüzdan modeli, Bitcoin cüzdanı ile işaret. Bitcoin cüzdanı kullanıcı haiz olduğu Bitcoinleri kullanılabilmesine olanak tanıyan büyük Camelot özel ve genel anahtarları içinde bulunduran bir yazılımdır. Bitcoin cüzdanları bakiyeyi geri almayı ve başka bir çantalara geçirmeyi sağlar. Bitcoin cüzdanlarında bulunan genel anahtar( public key ) Bitcoin cüzdanın adresi içinde bulunan bütün tarafca görüntülenmesine olanak sağlar. Özel anahtar( özel anahtar) ile bir Bitcoin cüzdanından, başka bir Bitcoin cüzdanına Bitcoin gönderme işlemi yapılır. Bitcoin cüzdanları bakiyeyi paketlemeyi sağlar. Bitcoin cüzdanları ile Bitcoin olarak paraya( TL, Euro vb.) dönüştürülemez. Bitcoin cüzdanları sıcak çanta ve soğuk çanta içinde saklanır. Hangi çantanın tercihinden fayda sağlamaktan ve tercihlerinden faydalanmak için tercih edilmelidir.

Sıcak Cüzdan

Sıcak Cüzdan, online olarak çalışan kripto para cüzdanlarına verilen isimdir. Bu cüzdanlar özellikle mobil cihazlar içindir.

Soğuk Cüzdan Nedir

Soğuk cüzdan internete bağlı olmayan cüzdan uygulamalarını ifade eder. Soğuk cüzdan uygulamalarında cüzdan detayları siber saldırganlardan korunmak amacıyla internete bağlı ortamlarda depolanmamaktadır. Bilinen en önemli cüzdanlardır. Soğuk cüzdanlara, cüzdan sahibine ilişkin hesap anahtarı ile erişim sağlanmaktadır. Elinde hesap anahtarı olmayan kişiler cüzdan içinde hiçbir şekilde işlem yapamaz bu nedenle güvenlidir.

Soğuk Cüzdan Çeşitleri

İnternetle bağlantısı olmayan soğuk cüzdanların hacklenme ihtimali hemen hemen sıfırdır. Bu nedenle tertipli olarak kripto para alım/satım yapmayan kişiler daha güvenli olduğundan dolayı genellikle sıcak cüzdan yerine soğuk cüzdan tercih ediyor. Soğuk cüzdanlara erişim yalnızca her cüzdan sahibine özel olarak verilen hesap anahtarı ile sağlanmaktadır. Kullanıcı hesap anahtar numarasını kimselerle paylaşmamalı aksi şekilde cüzdan sahibi dışındaki kişiler de kripto para bakiyelerine erişim sağlayabilir.

Soğuk cüzdanlar kağıt ve donanım cüzdan olmak üzere ikiye ayrılmaktadır. Kağıt cüzdanlar online siteler aracılığıyla oluşturulur. Oluşturulan cüzdan bilgisayara indirilerek kullanılır.

Donanım cüzdanlar ise soğuk cüzdanların en fazla tercih edilen çeşitidir. Hardware olarak da malum bu cüzdanların içindeki kripto paralar, cüzdanın içinde internetten bağımsız bir halde bekletilir. İnternetten bağımsız bir şekilde bekletilen bu kripto paralarla, cüzdan sahibi istemediği sürece hiçbir şekilde işlem yapılamaz. Bundan dolayı en güvenli cüzdan olarak bilinmektedir.


Soğuk Cüzdan Mı Yoksa Sıcak Cüzdan Mı Daha Güvenli

Hem soğuk cüzdan hem de sıcak cüzdan uygulamalarının avantajları ve dezavantajları vardır. Sıcak cüzdanlar, daha basit ve daha hızlı kullanımları nedeniyle anlık işlemler için daha uygundur, soğuk cüzdanların ise kullanımı daha zordur ve anlık işlemler için uygun değildir. Ancak soğuk cüzdanlar internete bağlı olmadığından ve işlemlerin fiziksel olarak onaylanması gerektiğinden, sıcak cüzdanlara göre ek güvenlik protokollerine sahiptirler ve siber saldırganlara karşı daha güvenlidirler. Soğuk cüzdanlar, internete bağlı bir cihaza takıldığında savunmasız hale gelebilse de, normal sıcak cüzdanlardan daha güvenli özelliklerini korurlar.

Lightning Network Nedir

Lightning Network, Lightning Network düzeyinde sonuçlar geliştirilirken güvenlik için blok boyutunun düşük tutulması nedeniyle ölçeklenebilirlik olarak tanımlanan, işlem sayısındaki artış nedeniyle ağ çalışamazlığı sorununu çözmek için önerilen bir teknolojidir. blok zinciri ağı.

Lightning Network'ü Kim Yarattı Ve Geliştirdi

Joseph Poon ve Thaddeus Dryja, Lightning Network üzerine ilk araştırmalarına 2015 yılında başladılar. Yıldırım Beyaz Bülteni, 2016 yılında Poon & Dryja tarafından yayınlandı. Lightning Network geliştirmeye adanmış "Lightning Labs" CEO'su Elizabeth Stark, 15 Mart 2018'de geliştirdikleri Lightning teknolojisinin "lnd" (Lightning Network Daemon) 0.4 beta sürümünü yayınladıklarını duyurdu.

Lightning Network Nasıl Çalışır

Lightning Network teknolojisi, yan zincir uygulamalarına benzer ancak önemli değişikliklerle, kullanıcılar tarafından ağa duyurulmadan dahili olarak oluşturulan ödeme kanalları üzerinden işlem yaparak, blockchain ağlarında onaylardan kaynaklanan sorunları ortadan kaldırarak çalışır ve mikro bitcoin işlemlerini işlevsel hale getirir.

Lightning Network Neden Önemlidir

Lightning Network teknolojisi, kripto para birimlerinin ödeme standardı haline gelmesi ve çok sayıda kişi tarafından kullanılması nedeniyle blockchain tabanlı kripto paraların önemli sorunlarından biri olan ölçekleme problemlerinden kaynaklanan yavaş ağ çalışması ve işlevsellik kaybı sorununu çözmektedir. Bu nedenle Lightning teknolojisi, kripto para birimlerinin bireysel ve kurumsal yatırımcılar tarafından yaygın olarak benimsenmesi için oldukça önemli bir teknolojidir.

Okuduğunuz için teşekkürler.
 

Wixstra

Katılımcı Üye
10 Mar 2021
312
185
Google
Merhaba THT üyeleri, bu konumda sizlere Kripto Paradan ve hakkındaki bazı şeylerden bahsedeceğim. Dilerseniz konumuza geçelim.

Kripto Para Birimi Nedir



Aslında, bir kripto para birimi, genellikle İnternet'te kullanılması planlanan merkezi olmayan bir dijital para birimidir. 2008 yılında piyasaya sürülen Bitcoin, ilk kripto para birimiydi ve en büyük, en etkili ve en iyi bilinen kripto para birimi olmaya devam ediyor. O zamandan bu yana geçen 10 yıl içinde, Bitcoin ve Ethereum gibi çeşitli kripto para birimleri, devlet tarafından basılan para için dijital seçim haline geldi.

Kripto para birimleri, bankalar veya ödeme işlemcileri gibi aracılar olmadan çevrimiçi olarak değer transferini mümkün kılar ve düşük ücretlerle neredeyse anında, 7/24 değer transferlerine izin verir.

Kripto Para Birimlerinin Tarihi

Teknolojik değişimde sıçramalar çağı olan 90'lardan beri dijital para birimleri yaratmak için birçok girişimde bulunuldu. Flooz, Beenz ve DigiCash gibi sistemler geliştirildi, ancak bu girişimler dolandırıcılık, finansal sorunlar ve iç çatışmalar nedeniyle başarısız oldu. Tüm bu çalışmalar, güvenli bir üçüncü el yaklaşımı fikrini gündeme getiriyor.



İlk kripto para birimi olan Bitcoin, 2009 yılının başlarında Satoshi Nakamoto kod adlı bir veya daha fazla kişi tarafından geliştirildi. Satoshi Nakamato tarafından geliştirildiği söylense de kim olduğunu veya kim olduğunu bilmeyen bazı kişiler tarafından açık kaynaklı yazılım olarak paylaşılıyor. Ağ, konsept olarak uçtan uca şifrelemeye sahip bir dosya paylaşım platformuna benzer bir platform üzerinde çalışır.

Kripto Paraların Güvenliği

Ödeme sistemleriyle ilgili en önemli problemlerden birisi aynı paranın iki kere harcanması mümkünlığıdır. Bunu önlemek için kullanılan geleneksel yöntem, meydana getirilen işlemlerin kaydını tutan merkezi bir aracı koymaktır.



Sadece bu metod araya bütün sermayeyi kontrol edebilen bir otoritenin girmesi anlama gelir. Bu da güvenilirliği azaltır. Ancak merkezsizleştirilmiş, başka bir deyişle
dağıtık bir ağda Bitcoin benzer biçimde işlemin gerçekleşebilmesi için sistemin her parçasının onay vermesi gerekmektedir.

Bu işlemler blockchain aracılığıyla yapılmaktadır, bu sayede yapılan her işlem hepimiz tarafından görülmektedir. Bütün aktarma işlemleri gönderici ve alıcının cüzdan adresleri ve yollanılacak
miktar bilgileriyle gerçekleşir. Takas ya da gönderi işlemi gönderen tarafınca doğrulanmalı ve daha sonra sistem tarafınca onaylanmalıdır.

Onaylama işlemi yalnız madenciler tarafından kriptografik bir bulmaca çözülerek gerçekleştirilebilir. Bir işlem onaylandığı takdirde geri döndürülemez. Kripto paralar için en büyük riskler hacklenme ve saldırı olasılığıdır.

Kripto Para Üretiliyor mu, Kripto Para Madenciliği Nedir


Kripto paraların üretimi de kendileri benzer biçimde dağıtık bir sistem üzerinden gerçekleştirilmektedir. Doğrusu
kullanıcı temellidir. Kripto para birimlerinin üretim sınırı vardır, dolayısıyla üretilen kripto para miktarı arttıkça kripto para üretmek için çözülmesi ihtiyaç duyulan işlemler zorlaşır.



Üretim işlemi madencilik yöntemiyle oluyor, fizyolojik bir madencilik olmasa dahi matematik problemleri çözmeye dayalı işlemler yapılıyor. Kısaca işlemci gücü ve web bağlantısına sahip olduğunuz takdirde madencilik görevini, birisi tarafınca görevlendirilmeksizin üstlenebilirsiniz.

Madencilik Yapmak Yasal Mıdır

Bitcoin ya da kripto para üreticiliği, doğrusu madenciliği yapmak suç değildir. Yasal olmayan bir durum söz mevzusu değildir.

Kripto Para Yasal Mıdır

Kripto paraların yasallığı ülkeden ülkeye değişmektedir. Bazılarında yasallık durumu hala belirsiz veya değişkenken, bazı ülkeler kullanımına ve ticaretine açık açık izin vermektedir. Bazı ülkeler ise kripto para kullanımını yasakladı yada kullanıma sınır getirdi.




"Bitcoin yasal mı?" benzer biçimde sorular bir çok fert tarafınca soruluyor. Şu anda Türkiye Cumhuriyeti devleti tarafınca Bitcoin kullanımına ilişkin yasa yahut engelleme getirilmemiştir, bundan dolayı Bitcoin ya da öteki kripto paraları cüzdanınızda bulundurmaktan, almaktan yahut satmaktan dolayı ceza almanız olası değildir.

Proof of Work (PoW) Nedir

Bitcoin blockchain ağının en temel temel olan ve ' İş kanıtı' olarak ingilizceye çevrilen Kanıt , bir konsensüs bakış açısıdır. Bitcoin blockchain ağının güvenliği için çok önemli bir konsept olan PoW, Bitcoin madencilerinin blok zinciri ' e yeni bir blok eklemesi ve işlemleri için ağ üzerinde kullanılan bir uygulamadır.

Kanıt çalışması, iş kanıtı veya PoW. Hizmet reddi internete bağlı güçlü sunucular tarafından bir hizmet olan sunucu, geçici süre boyunca süre olarak aksatan, bir makinede yada ağda kısa süreli olarak kullanımı önleme amacı ile günlük günlük ataklar. Denial of service kısaltılmış adı ile tasarlanabilecek bir projede DoS için çok fazla iş veya iş makinesinenin tamamı gözden geçirilmeyle doğar. Kanıt iş ( PoW), temel olarak temel olarak çerçeveler genel hatlarıyla nihai yönlendirmeyi tamamlamak için siber hedef için planlanmıştır.

Mutabakat Algoritması Nedir

Mutabakatı, yalnızca bir kişi olmadan para veya para alma olanağı sunan bir sistemdir. Diğer bir bilgisayar yazılımı, blockchain teknolojisini kalıcı hale getirmek için bir sistemdir. Çalışmanın kanıtlarını daha iyi yönlendirmek için inceleyelim.

Bitcoinlerimi Nasıl Saklayabilirim

Bir çok yolu bulunmaktadır. Hakkında kapalı anahtara sahip olan bir Bitcoin cüzdanı vesilesiyle Bitcoinlerinizi saklayabilirsiniz. Ağ, mobil ve donanımsal çok sayıda seçenek arasından seçim yapabilirsiniz.


Sıcak Cüzdan Nedir

Sıcak cüzdan, en temel internete bağlı olan kelime anlatmak için kullanılan bir kavramdır. Fon çantalı internete bağlı çantadır yahut seçeneği bir çanta sağlayıcısının internete verilmesinden veda edilecektir. Sıcak cüzdanlar ile ilgili en önemli güvenlik riskinden korunmak için güvenlik tehdidi altında tutulabilir.

Sıcak Cüzdan Ve Bitcoin Cüzdanı Arasındaki İlişki

Sıcak cüzdan modeli, Bitcoin cüzdanı ile işaret. Bitcoin cüzdanı kullanıcı haiz olduğu Bitcoinleri kullanılabilmesine olanak tanıyan büyük Camelot özel ve genel anahtarları içinde bulunduran bir yazılımdır. Bitcoin cüzdanları bakiyeyi geri almayı ve başka bir çantalara geçirmeyi sağlar. Bitcoin cüzdanlarında bulunan genel anahtar( public key ) Bitcoin cüzdanın adresi içinde bulunan bütün tarafca görüntülenmesine olanak sağlar. Özel anahtar( özel anahtar) ile bir Bitcoin cüzdanından, başka bir Bitcoin cüzdanına Bitcoin gönderme işlemi yapılır. Bitcoin cüzdanları bakiyeyi paketlemeyi sağlar. Bitcoin cüzdanları ile Bitcoin olarak paraya( TL, Euro vb.) dönüştürülemez. Bitcoin cüzdanları sıcak çanta ve soğuk çanta içinde saklanır. Hangi çantanın tercihinden fayda sağlamaktan ve tercihlerinden faydalanmak için tercih edilmelidir.

Sıcak Cüzdan

Sıcak Cüzdan, online olarak çalışan kripto para cüzdanlarına verilen isimdir. Bu cüzdanlar özellikle mobil cihazlar içindir.

Soğuk Cüzdan Nedir

Soğuk cüzdan internete bağlı olmayan cüzdan uygulamalarını ifade eder. Soğuk cüzdan uygulamalarında cüzdan detayları siber saldırganlardan korunmak amacıyla internete bağlı ortamlarda depolanmamaktadır. Bilinen en önemli cüzdanlardır. Soğuk cüzdanlara, cüzdan sahibine ilişkin hesap anahtarı ile erişim sağlanmaktadır. Elinde hesap anahtarı olmayan kişiler cüzdan içinde hiçbir şekilde işlem yapamaz bu nedenle güvenlidir.

Soğuk Cüzdan Çeşitleri

İnternetle bağlantısı olmayan soğuk cüzdanların hacklenme ihtimali hemen hemen sıfırdır. Bu nedenle tertipli olarak kripto para alım/satım yapmayan kişiler daha güvenli olduğundan dolayı genellikle sıcak cüzdan yerine soğuk cüzdan tercih ediyor. Soğuk cüzdanlara erişim yalnızca her cüzdan sahibine özel olarak verilen hesap anahtarı ile sağlanmaktadır. Kullanıcı hesap anahtar numarasını kimselerle paylaşmamalı aksi şekilde cüzdan sahibi dışındaki kişiler de kripto para bakiyelerine erişim sağlayabilir.

Soğuk cüzdanlar kağıt ve donanım cüzdan olmak üzere ikiye ayrılmaktadır. Kağıt cüzdanlar online siteler aracılığıyla oluşturulur. Oluşturulan cüzdan bilgisayara indirilerek kullanılır.

Donanım cüzdanlar ise soğuk cüzdanların en fazla tercih edilen çeşitidir. Hardware olarak da malum bu cüzdanların içindeki kripto paralar, cüzdanın içinde internetten bağımsız bir halde bekletilir. İnternetten bağımsız bir şekilde bekletilen bu kripto paralarla, cüzdan sahibi istemediği sürece hiçbir şekilde işlem yapılamaz. Bundan dolayı en güvenli cüzdan olarak bilinmektedir.


Soğuk Cüzdan Mı Yoksa Sıcak Cüzdan Mı Daha Güvenli

Hem soğuk cüzdan hem de sıcak cüzdan uygulamalarının avantajları ve dezavantajları vardır. Sıcak cüzdanlar, daha basit ve daha hızlı kullanımları nedeniyle anlık işlemler için daha uygundur, soğuk cüzdanların ise kullanımı daha zordur ve anlık işlemler için uygun değildir. Ancak soğuk cüzdanlar internete bağlı olmadığından ve işlemlerin fiziksel olarak onaylanması gerektiğinden, sıcak cüzdanlara göre ek güvenlik protokollerine sahiptirler ve siber saldırganlara karşı daha güvenlidirler. Soğuk cüzdanlar, internete bağlı bir cihaza takıldığında savunmasız hale gelebilse de, normal sıcak cüzdanlardan daha güvenli özelliklerini korurlar.

Lightning Network Nedir

Lightning Network, Lightning Network düzeyinde sonuçlar geliştirilirken güvenlik için blok boyutunun düşük tutulması nedeniyle ölçeklenebilirlik olarak tanımlanan, işlem sayısındaki artış nedeniyle ağ çalışamazlığı sorununu çözmek için önerilen bir teknolojidir. blok zinciri ağı.

Lightning Network'ü Kim Yarattı Ve Geliştirdi

Joseph Poon ve Thaddeus Dryja, Lightning Network üzerine ilk araştırmalarına 2015 yılında başladılar. Yıldırım Beyaz Bülteni, 2016 yılında Poon & Dryja tarafından yayınlandı. Lightning Network geliştirmeye adanmış "Lightning Labs" CEO'su Elizabeth Stark, 15 Mart 2018'de geliştirdikleri Lightning teknolojisinin "lnd" (Lightning Network Daemon) 0.4 beta sürümünü yayınladıklarını duyurdu.

Lightning Network Nasıl Çalışır

Lightning Network teknolojisi, yan zincir uygulamalarına benzer ancak önemli değişikliklerle, kullanıcılar tarafından ağa duyurulmadan dahili olarak oluşturulan ödeme kanalları üzerinden işlem yaparak, blockchain ağlarında onaylardan kaynaklanan sorunları ortadan kaldırarak çalışır ve mikro bitcoin işlemlerini işlevsel hale getirir.

Lightning Network Neden Önemlidir

Lightning Network teknolojisi, kripto para birimlerinin ödeme standardı haline gelmesi ve çok sayıda kişi tarafından kullanılması nedeniyle blockchain tabanlı kripto paraların önemli sorunlarından biri olan ölçekleme problemlerinden kaynaklanan yavaş ağ çalışması ve işlevsellik kaybı sorununu çözmektedir. Bu nedenle Lightning teknolojisi, kripto para birimlerinin bireysel ve kurumsal yatırımcılar tarafından yaygın olarak benimsenmesi için oldukça önemli bir teknolojidir.

Okuduğunuz için teşekkürler.
Ellerine Saglik
 

JohnWick51

Uzman üye
20 Mar 2022
1,867
770
28
Merhaba THT üyeleri, bu konumda sizlere Kripto Paradan ve hakkındaki bazı şeylerden bahsedeceğim. Dilerseniz konumuza geçelim.

Kripto Para Birimi Nedir



Aslında, bir kripto para birimi, genellikle İnternet'te kullanılması planlanan merkezi olmayan bir dijital para birimidir. 2008 yılında piyasaya sürülen Bitcoin, ilk kripto para birimiydi ve en büyük, en etkili ve en iyi bilinen kripto para birimi olmaya devam ediyor. O zamandan bu yana geçen 10 yıl içinde, Bitcoin ve Ethereum gibi çeşitli kripto para birimleri, devlet tarafından basılan para için dijital seçim haline geldi.

Kripto para birimleri, bankalar veya ödeme işlemcileri gibi aracılar olmadan çevrimiçi olarak değer transferini mümkün kılar ve düşük ücretlerle neredeyse anında, 7/24 değer transferlerine izin verir.

Kripto Para Birimlerinin Tarihi

Teknolojik değişimde sıçramalar çağı olan 90'lardan beri dijital para birimleri yaratmak için birçok girişimde bulunuldu. Flooz, Beenz ve DigiCash gibi sistemler geliştirildi, ancak bu girişimler dolandırıcılık, finansal sorunlar ve iç çatışmalar nedeniyle başarısız oldu. Tüm bu çalışmalar, güvenli bir üçüncü el yaklaşımı fikrini gündeme getiriyor.



İlk kripto para birimi olan Bitcoin, 2009 yılının başlarında Satoshi Nakamoto kod adlı bir veya daha fazla kişi tarafından geliştirildi. Satoshi Nakamato tarafından geliştirildiği söylense de kim olduğunu veya kim olduğunu bilmeyen bazı kişiler tarafından açık kaynaklı yazılım olarak paylaşılıyor. Ağ, konsept olarak uçtan uca şifrelemeye sahip bir dosya paylaşım platformuna benzer bir platform üzerinde çalışır.

Kripto Paraların Güvenliği

Ödeme sistemleriyle ilgili en önemli problemlerden birisi aynı paranın iki kere harcanması mümkünlığıdır. Bunu önlemek için kullanılan geleneksel yöntem, meydana getirilen işlemlerin kaydını tutan merkezi bir aracı koymaktır.



Sadece bu metod araya bütün sermayeyi kontrol edebilen bir otoritenin girmesi anlama gelir. Bu da güvenilirliği azaltır. Ancak merkezsizleştirilmiş, başka bir deyişle
dağıtık bir ağda Bitcoin benzer biçimde işlemin gerçekleşebilmesi için sistemin her parçasının onay vermesi gerekmektedir.

Bu işlemler blockchain aracılığıyla yapılmaktadır, bu sayede yapılan her işlem hepimiz tarafından görülmektedir. Bütün aktarma işlemleri gönderici ve alıcının cüzdan adresleri ve yollanılacak
miktar bilgileriyle gerçekleşir. Takas ya da gönderi işlemi gönderen tarafınca doğrulanmalı ve daha sonra sistem tarafınca onaylanmalıdır.

Onaylama işlemi yalnız madenciler tarafından kriptografik bir bulmaca çözülerek gerçekleştirilebilir. Bir işlem onaylandığı takdirde geri döndürülemez. Kripto paralar için en büyük riskler hacklenme ve saldırı olasılığıdır.

Kripto Para Üretiliyor mu, Kripto Para Madenciliği Nedir


Kripto paraların üretimi de kendileri benzer biçimde dağıtık bir sistem üzerinden gerçekleştirilmektedir. Doğrusu
kullanıcı temellidir. Kripto para birimlerinin üretim sınırı vardır, dolayısıyla üretilen kripto para miktarı arttıkça kripto para üretmek için çözülmesi ihtiyaç duyulan işlemler zorlaşır.



Üretim işlemi madencilik yöntemiyle oluyor, fizyolojik bir madencilik olmasa dahi matematik problemleri çözmeye dayalı işlemler yapılıyor. Kısaca işlemci gücü ve web bağlantısına sahip olduğunuz takdirde madencilik görevini, birisi tarafınca görevlendirilmeksizin üstlenebilirsiniz.

Madencilik Yapmak Yasal Mıdır

Bitcoin ya da kripto para üreticiliği, doğrusu madenciliği yapmak suç değildir. Yasal olmayan bir durum söz mevzusu değildir.

Kripto Para Yasal Mıdır

Kripto paraların yasallığı ülkeden ülkeye değişmektedir. Bazılarında yasallık durumu hala belirsiz veya değişkenken, bazı ülkeler kullanımına ve ticaretine açık açık izin vermektedir. Bazı ülkeler ise kripto para kullanımını yasakladı yada kullanıma sınır getirdi.




"Bitcoin yasal mı?" benzer biçimde sorular bir çok fert tarafınca soruluyor. Şu anda Türkiye Cumhuriyeti devleti tarafınca Bitcoin kullanımına ilişkin yasa yahut engelleme getirilmemiştir, bundan dolayı Bitcoin ya da öteki kripto paraları cüzdanınızda bulundurmaktan, almaktan yahut satmaktan dolayı ceza almanız olası değildir.

Proof of Work (PoW) Nedir

Bitcoin blockchain ağının en temel temel olan ve ' İş kanıtı' olarak ingilizceye çevrilen Kanıt , bir konsensüs bakış açısıdır. Bitcoin blockchain ağının güvenliği için çok önemli bir konsept olan PoW, Bitcoin madencilerinin blok zinciri ' e yeni bir blok eklemesi ve işlemleri için ağ üzerinde kullanılan bir uygulamadır.

Kanıt çalışması, iş kanıtı veya PoW. Hizmet reddi internete bağlı güçlü sunucular tarafından bir hizmet olan sunucu, geçici süre boyunca süre olarak aksatan, bir makinede yada ağda kısa süreli olarak kullanımı önleme amacı ile günlük günlük ataklar. Denial of service kısaltılmış adı ile tasarlanabilecek bir projede DoS için çok fazla iş veya iş makinesinenin tamamı gözden geçirilmeyle doğar. Kanıt iş ( PoW), temel olarak temel olarak çerçeveler genel hatlarıyla nihai yönlendirmeyi tamamlamak için siber hedef için planlanmıştır.

Mutabakat Algoritması Nedir

Mutabakatı, yalnızca bir kişi olmadan para veya para alma olanağı sunan bir sistemdir. Diğer bir bilgisayar yazılımı, blockchain teknolojisini kalıcı hale getirmek için bir sistemdir. Çalışmanın kanıtlarını daha iyi yönlendirmek için inceleyelim.

Bitcoinlerimi Nasıl Saklayabilirim

Bir çok yolu bulunmaktadır. Hakkında kapalı anahtara sahip olan bir Bitcoin cüzdanı vesilesiyle Bitcoinlerinizi saklayabilirsiniz. Ağ, mobil ve donanımsal çok sayıda seçenek arasından seçim yapabilirsiniz.


Sıcak Cüzdan Nedir

Sıcak cüzdan, en temel internete bağlı olan kelime anlatmak için kullanılan bir kavramdır. Fon çantalı internete bağlı çantadır yahut seçeneği bir çanta sağlayıcısının internete verilmesinden veda edilecektir. Sıcak cüzdanlar ile ilgili en önemli güvenlik riskinden korunmak için güvenlik tehdidi altında tutulabilir.

Sıcak Cüzdan Ve Bitcoin Cüzdanı Arasındaki İlişki

Sıcak cüzdan modeli, Bitcoin cüzdanı ile işaret. Bitcoin cüzdanı kullanıcı haiz olduğu Bitcoinleri kullanılabilmesine olanak tanıyan büyük Camelot özel ve genel anahtarları içinde bulunduran bir yazılımdır. Bitcoin cüzdanları bakiyeyi geri almayı ve başka bir çantalara geçirmeyi sağlar. Bitcoin cüzdanlarında bulunan genel anahtar( public key ) Bitcoin cüzdanın adresi içinde bulunan bütün tarafca görüntülenmesine olanak sağlar. Özel anahtar( özel anahtar) ile bir Bitcoin cüzdanından, başka bir Bitcoin cüzdanına Bitcoin gönderme işlemi yapılır. Bitcoin cüzdanları bakiyeyi paketlemeyi sağlar. Bitcoin cüzdanları ile Bitcoin olarak paraya( TL, Euro vb.) dönüştürülemez. Bitcoin cüzdanları sıcak çanta ve soğuk çanta içinde saklanır. Hangi çantanın tercihinden fayda sağlamaktan ve tercihlerinden faydalanmak için tercih edilmelidir.

Sıcak Cüzdan

Sıcak Cüzdan, online olarak çalışan kripto para cüzdanlarına verilen isimdir. Bu cüzdanlar özellikle mobil cihazlar içindir.

Soğuk Cüzdan Nedir

Soğuk cüzdan internete bağlı olmayan cüzdan uygulamalarını ifade eder. Soğuk cüzdan uygulamalarında cüzdan detayları siber saldırganlardan korunmak amacıyla internete bağlı ortamlarda depolanmamaktadır. Bilinen en önemli cüzdanlardır. Soğuk cüzdanlara, cüzdan sahibine ilişkin hesap anahtarı ile erişim sağlanmaktadır. Elinde hesap anahtarı olmayan kişiler cüzdan içinde hiçbir şekilde işlem yapamaz bu nedenle güvenlidir.

Soğuk Cüzdan Çeşitleri

İnternetle bağlantısı olmayan soğuk cüzdanların hacklenme ihtimali hemen hemen sıfırdır. Bu nedenle tertipli olarak kripto para alım/satım yapmayan kişiler daha güvenli olduğundan dolayı genellikle sıcak cüzdan yerine soğuk cüzdan tercih ediyor. Soğuk cüzdanlara erişim yalnızca her cüzdan sahibine özel olarak verilen hesap anahtarı ile sağlanmaktadır. Kullanıcı hesap anahtar numarasını kimselerle paylaşmamalı aksi şekilde cüzdan sahibi dışındaki kişiler de kripto para bakiyelerine erişim sağlayabilir.

Soğuk cüzdanlar kağıt ve donanım cüzdan olmak üzere ikiye ayrılmaktadır. Kağıt cüzdanlar online siteler aracılığıyla oluşturulur. Oluşturulan cüzdan bilgisayara indirilerek kullanılır.

Donanım cüzdanlar ise soğuk cüzdanların en fazla tercih edilen çeşitidir. Hardware olarak da malum bu cüzdanların içindeki kripto paralar, cüzdanın içinde internetten bağımsız bir halde bekletilir. İnternetten bağımsız bir şekilde bekletilen bu kripto paralarla, cüzdan sahibi istemediği sürece hiçbir şekilde işlem yapılamaz. Bundan dolayı en güvenli cüzdan olarak bilinmektedir.


Soğuk Cüzdan Mı Yoksa Sıcak Cüzdan Mı Daha Güvenli

Hem soğuk cüzdan hem de sıcak cüzdan uygulamalarının avantajları ve dezavantajları vardır. Sıcak cüzdanlar, daha basit ve daha hızlı kullanımları nedeniyle anlık işlemler için daha uygundur, soğuk cüzdanların ise kullanımı daha zordur ve anlık işlemler için uygun değildir. Ancak soğuk cüzdanlar internete bağlı olmadığından ve işlemlerin fiziksel olarak onaylanması gerektiğinden, sıcak cüzdanlara göre ek güvenlik protokollerine sahiptirler ve siber saldırganlara karşı daha güvenlidirler. Soğuk cüzdanlar, internete bağlı bir cihaza takıldığında savunmasız hale gelebilse de, normal sıcak cüzdanlardan daha güvenli özelliklerini korurlar.

Lightning Network Nedir

Lightning Network, Lightning Network düzeyinde sonuçlar geliştirilirken güvenlik için blok boyutunun düşük tutulması nedeniyle ölçeklenebilirlik olarak tanımlanan, işlem sayısındaki artış nedeniyle ağ çalışamazlığı sorununu çözmek için önerilen bir teknolojidir. blok zinciri ağı.

Lightning Network'ü Kim Yarattı Ve Geliştirdi

Joseph Poon ve Thaddeus Dryja, Lightning Network üzerine ilk araştırmalarına 2015 yılında başladılar. Yıldırım Beyaz Bülteni, 2016 yılında Poon & Dryja tarafından yayınlandı. Lightning Network geliştirmeye adanmış "Lightning Labs" CEO'su Elizabeth Stark, 15 Mart 2018'de geliştirdikleri Lightning teknolojisinin "lnd" (Lightning Network Daemon) 0.4 beta sürümünü yayınladıklarını duyurdu.

Lightning Network Nasıl Çalışır

Lightning Network teknolojisi, yan zincir uygulamalarına benzer ancak önemli değişikliklerle, kullanıcılar tarafından ağa duyurulmadan dahili olarak oluşturulan ödeme kanalları üzerinden işlem yaparak, blockchain ağlarında onaylardan kaynaklanan sorunları ortadan kaldırarak çalışır ve mikro bitcoin işlemlerini işlevsel hale getirir.

Lightning Network Neden Önemlidir

Lightning Network teknolojisi, kripto para birimlerinin ödeme standardı haline gelmesi ve çok sayıda kişi tarafından kullanılması nedeniyle blockchain tabanlı kripto paraların önemli sorunlarından biri olan ölçekleme problemlerinden kaynaklanan yavaş ağ çalışması ve işlevsellik kaybı sorununu çözmektedir. Bu nedenle Lightning teknolojisi, kripto para birimlerinin bireysel ve kurumsal yatırımcılar tarafından yaygın olarak benimsenmesi için oldukça önemli bir teknolojidir.

Okuduğunuz için teşekkürler.
Ellerine saglik
 
Üst

Turkhackteam.org internet sitesi 5651 sayılı kanun’un 2. maddesinin 1. fıkrasının m) bendi ile aynı kanunun 5. maddesi kapsamında "Yer Sağlayıcı" konumundadır. İçerikler ön onay olmaksızın tamamen kullanıcılar tarafından oluşturulmaktadır. Turkhackteam.org; Yer sağlayıcı olarak, kullanıcılar tarafından oluşturulan içeriği ya da hukuka aykırı paylaşımı kontrol etmekle ya da araştırmakla yükümlü değildir. Türkhackteam saldırı timleri Türk sitelerine hiçbir zararlı faaliyette bulunmaz. Türkhackteam üyelerinin yaptığı bireysel hack faaliyetlerinden Türkhackteam sorumlu değildir. Sitelerinize Türkhackteam ismi kullanılarak hack faaliyetinde bulunulursa, site-sunucu erişim loglarından bu faaliyeti gerçekleştiren ip adresini tespit edip diğer kanıtlarla birlikte savcılığa suç duyurusunda bulununuz.