Ağ Paketlerinin Hedefe Ulaşırken İzlediği Güzergahı Görüntüleyin

'Execution

Kıdemli Üye
13 Ocak 2018
3,227
29
Merhaba Değerli THT Üyeleri,

Bu konumuzda Tracert/Traceroute komutları ile gönderilen ağ paketlerinin hedefe ulaşırken izlediği güzergahı görüntüleyeceğiz. Buyrun konumuza geçelim,


TRACERT / TRACEROUTE NEDİR ?

Tracert diğer bir adıyla Traceroute, ICMP ve TTL değerlerini kullanarak bir ağ üzerinden gönderilen paketin hedefe ulaşırken takip ettiği yolu, güzergah üzerinde gerçekleşen gecikmeleri, kaynak ve hedef arasında gerçekleşen erişimin hangi IP adresleri üzerinden ne kadar sürede gerçekleştiğini, izlemek için kullanılan sorgulama komutudur.

Tracert / Traceroute arayüzünde, paketin hedefe ulaşırken geçtiği duraklar (HOP) satır satır numaralandırılmış halde gecikme süreleriyle beraber gösterilmektedir. Bu da kullanıcının, paketin hedefe ulaşırken kaç duraktan geçtiği bilgisine, gecikme süresine vakıf olmasını sağlamaktadır. Bu sayede kullanıcı, gönderilen paketin hedefe giderken izlediği yolda hata noktalarının tespitini yapabilir.

Şimdi windows ve linux sistemlerde komutun kullanımına bakalım.

WİNDOWS SİSTEMLER ÜZERİNDE TRACERT KOMUTU KULLANIMI

İlk olarak cmd ekranımızı açıyoruz. Burada komut satırımıza paket göndermek istediğimiz IP adresini ya da alan adını aşağıdaki gibi yazıyoruz

Kod:
tracert www.google.com



Daha sonra paket gönderimi başlıyor. Burada sorgulama aracımız, hedefin tepkisini doğrulamak adına 3 defa sorgulama yapıyor. Ardından hedefe giderken geçilen durakları ve gecikme sürelerini bize aşağıdaki gibi listeliyor. Aşağıdaki resmi incelediğimizde 'www.google.com' adresine 12 durakta (HOP) ulaşıldığını görüyoruz.



LINUX SİSTEMLER ÜZERİNDE TRACEROUTE KOMUTU KULLANIMI

Tracert komutu linux sistemlerde traceroute olarak adlandırılır. Bu bakımdan windows üzerindeki tracert komutu ile yalnızca isim farklılığı içermektedir. Her iki sistemde de komutların yaptıkları işler aynı. Komutumuzu aşağıdaki gibi girip enterladığımız zaman sorgulama komutumuz tıpkı windows sistemde olduğu gibi çalışacaktır.

Kod:
traceroute www.google.com

Burada ek olarak değinmek istediğim bir husus daha var. Bazı ağlar izleme yolunu engelleyecek bir şekilde yapılandırılmış olabilir. Bu gibi durumlarda haliyle Tracert / Traceroute sorgulama aracı çalışmayacak ve aşağıdaki gibi hoplar " * " karakteri ile gösterilecektir. Bu sebeple her ağ üzerinde izleme yapabilmemiz mümkün olamamaktadır



Konuma burada nokta koyuyorum. Teşekkür eder, iyi forumlar dilerim...
 

versen5656

Kıdemli Üye
4 Şub 2015
3,372
7
+ bende ekleme yapmak istiyorum "tcptraceroute " komutu bunların yaptığının daha fazlasını yapıyor bilginiz olsun istedim aynı amaç ama daha fazlası k.g
 

Codx

Katılımcı Üye
30 Tem 2017
309
1
Tracert komutu ile hedef IP'nin işletim sistemini görüntüleyebilirsiniz. Kaç router hopladığını tracert ile bulduktan sonra ping atıp bu ping sonuçlarındaki ttl değeri ile hopladığı router sayısını toplarasanız ve bunun hangi işletim sisteminin ttl değerine denk geldiğini bulursanız, elinizde hiçbir ekstra araç kullanmadan tespit edilmiş bir bilgi olur.

Eline sağlık.
 
Üst

Turkhackteam.org internet sitesi 5651 sayılı kanun’un 2. maddesinin 1. fıkrasının m) bendi ile aynı kanunun 5. maddesi kapsamında "Yer Sağlayıcı" konumundadır. İçerikler ön onay olmaksızın tamamen kullanıcılar tarafından oluşturulmaktadır. Turkhackteam.org; Yer sağlayıcı olarak, kullanıcılar tarafından oluşturulan içeriği ya da hukuka aykırı paylaşımı kontrol etmekle ya da araştırmakla yükümlü değildir. Türkhackteam saldırı timleri Türk sitelerine hiçbir zararlı faaliyette bulunmaz. Türkhackteam üyelerinin yaptığı bireysel hack faaliyetlerinden Türkhackteam sorumlu değildir. Sitelerinize Türkhackteam ismi kullanılarak hack faaliyetinde bulunulursa, site-sunucu erişim loglarından bu faaliyeti gerçekleştiren ip adresini tespit edip diğer kanıtlarla birlikte savcılığa suç duyurusunda bulununuz.