Akasa Integral LAN Harici Disk Kutusu (İnceleme)

sSTRESs

Üye
29 Eyl 2008
172
1
Akasa, kaliteli ürünler sunmasıyla tanınan, Tayvan merkezli bir üretici. 1997 yılında kurulmuş olan firmanın ürün yelpazesi, soğutma ve kasa modlama ürünlerinden harici disk kutularına ve kasalara kadar uzanıyor. Geçtiğimiz yıllarda ürünlerine ülkemizde arada sırada rastladığımız firma, artık Türkiye dağıtıcısı vasıtasıyla pazarda kalıcı olarak yer almış durumda. Dolayısıyla, Akasa'nın zengin ürün yelpazesinin büyük kısmı da artık Türkiye'de satılmakta.
Akasa'nın çok çeşitli ürünlerinden bugün sitemize misafir edeceğimiz model, 3.5" diskler için harici bir kutu olan Akasa Integral LAN. Model isminden anlayacağınız gibi bu kasa yerel ağ, yani LAN destekliyor. Bu bağlantı olanağı, özellikle bir ortamda bir çok kullanıcının paylaşacağı bir dosya deposu yaratmak için gerekli ve kullanışlı bir çözüm.
Sözü çok uzatmadan ürünü incelemeye başlayalım, bağlantı ve kullanım detaylarına zaten incelememiz içinde yeri geldikçe değineceğiz.
akasa-integral_lan-1.jpg

Fiziksel Yapı
grad_bar.gif

Akasa Integral LAN, 3.5" boyutlu ve IDE arabirimli diskleri kabul edecek yapıda bir harici disk kutusu. Kutunun boyutları 22.7 x 12.3 x 3.3 cm. Bizim incelediğimiz örnek siyah renkteydi, ama Akasa'nın sitesini incelediğimizde aynı ürünün mavi ve gümüş renk seçeneklerini de görüyoruz.
Akasa Integral LAN'i kutusundan çıkarttığımızda, çizilmeye karşı oldukça iyi paketlendiğini görüyoruz. Ürünü saran koruma amaçlı tüm naylonları çıkarttığımızdaysa bu özenin nedeni iyice belli oluyor. Integral, çok parlak siyah bir boyaya sahip ve tahmin edeceğiniz gibi bu boyanın çizilmesi ya da kirlenmesi kolay. Neyse ki firma nakliye sırasında ürünün başına böyle bir şey gelmemesini, iyi paketleme yaparak garantiye almış.
akasa-integral_lan-2.jpg

Akasa Integral LAN ve dikey kullanım konumu
Integral'i yatay ya da dikey olarak yerleştirebiliyorsunuz. Eğer yatay kullanırsanız alta gelecek olan yüzdeki minicik lastik ayaklardan yararlanıyorsunuz. Bizim incelediğimiz ilk üründe bu minik ayaklar yoktu, daha sonra bunun sadece bizim incelediğimiz örneğe özgü bir durum olduğunu, ayakların aslında kaybolmuş olduğunu farkettik. Cihazı yatay kullanacaksanız bu ayakları kullanmanız şart, aksi halde parlak yüzeyiyle Integral masanın üzerinde yağ gibi kayıyor. Ayrıca bu minik lastik ayakların bir özelliği daha var, kutunun altına taktığınız ayaklar, bir diğer Akasa Integral'in tam üstündeki boşluklara denk geliyor, bu sayede de Akasa Integral'leri üst üste sağlam şekilde dizebiliyorsunuz.
Dikey kullanım için, kutudan çıkan şeffaf ayağı ürüne takıyorsunuz. Bu ayak hem Integral'i oldukça sağlam tutuyor, hem de kendisi kaymaz lastik ayaklarıyla masa üzerinde sağlam duruyor. Ürünü yatay ya da dikey kullanmak bütünüyle sizin tercihinize kalmış durumda.
akasa-integral_lan-3.jpg
akasa-integral_lan-4.jpg

Integral'in ön ve arka panelleri
Akasa Integral'in gövdesinin dört yanı da oldukça pürüzsüz ve herhangi bir bağlantı, vida vs. bulunmuyor. Ön panelde sadece ürün çalıştığında aydınlanan, aynı zamanda disk aktivitesini de gösteren ışıklı Integral logosu var. Bütün bağlantı noktaları ve vidalarsa arka panelde. Bu yüzde öncelikle güç girişi ve açma-kapama düğmesi bulunuyor. Bu yüzdeki diğer iki detaysa, USB ve ethernet bağlantı noktaları. Ethernet portu dahili olarak çift LED içermekte. Son olarak, tüm paneli söküp cihazın içini açmakta kullanacağınız iki vida da bu yüzde yer alıyorlar. Ürünün ethernet bağlantısı 100 Mbit hızında, desteklediği en büyük disk kapasitesiyse 400 GB.
Montaj ve Kurulum
grad_bar.gif

Akasa Integral LAN, sadece bir disk kutusu olarak satılıyor, yani içinde disk yok, IDE bağlantılı diski siz temin edecek ve takacaksınız. Montaj için öncelikle kutunun arkasındaki iki vidayı söküyoruz, arka panel ve beraberinde iç çekmeceyi birlikte yerinden alıyoruz. Bu noktada farkedeceğiniz bir detay, aslında Akasa'nın kutuyu, standart bir 3.5" disk için uzunluk olarak birazcık büyük tuttuğu. Diğer açılardansa kutunun boyutları, diskin tam oturacağı ölçülerde.
Diski "Master" disk olarak ayarlayıp, veri ve güç kablolarını taktıktan sonra kızağa vidalamak gerekiyor. Bu oldukça kolay gerçekleşen bir işlem. Vidalama bitince diski ve kızağı yerine itip, dış vidaları sıkarak montajı tamamlıyorsunuz, hepsi bu.
akasa-integral_lan-5.jpg

Çekmeceye monte edilmiş disk, yerine takılmaya hazır
Akasa Integral'de herhangi bir doğrudan soğutma sistemi, fan vs. yok. Sadece, ürünün dış kabının ****lden üretilmiş olması nedeniyle diskin ısısının bir kısmı bu bölüme ulaşıyor ve ortama dağılıyor. Bu, özellikle soğutma çözümü olarak düşünülmüş bir şey değil, sadece Integral'in ****l kasasının getirdiği dolaylı bir avantaj.
Fiziksel kurulumu böylece yaptıktan sonra sıra yazılım kurulumunda. Öncelikle belirtelim, eğer Integral'i direkt olarak bilgisayarınıza bağlayacaksanız USB bağlantısını kullanıp, sürücü yüklemeden çalışabilirsiniz. Bu durumda tek yapmanız gereken USB kablosunu bağlamak. Tabii disk, gereken gücü USB üzerinden elde edemiyor, güç adaptörünü de kullanacaksınız. Bu bağlantı yönteminde sürücü derdi yok, bağlantı kolay ve performans yüksek. Öte yandan, Akasa Integral'in ana kullanım şekli bu değil. Ürünün asıl özel yönü, ethernet bağlantısı sağlaması.
Integral LAN ve Ağ Özellikleri
grad_bar.gif

Integral LAN, kullanmakta olduğunuz bir switch ya da router üzerinden ağınıza entegre olabiliyor. Örneğin, güç kablosunu taktıktan sonra cihazı ethernet kablosuyla ADSL Modem-Router cihazınızın boş portlarından birine takıyorsunuz, hepsi bu. Şimdi yazılım kurulumunu yapıp, cihazı tüm ağda paylaşıma açabilirsiniz.
Şimdi gelelim en önemli kısıma. Akasa Integral LAN, NDAS (Network Direct Attached Storage) temelli bir ağ depolama aracı. Bu protokol SAN (Storage Area Network) ve NAS (Network-Attached Storage) sistemlerinin aksine, IP temelli çalışmıyor. Dolayısıyla cihaza IP verecek bir DHCP sunucusu gerekmiyor. Tabii bunun negatif yönü, diske erişmek için sisteminize sürücü kurmanız gerekliliği ve IP üzerinden basit erişim sağlayamamanız. Tabii bu aynı zamanda, ağınızdaki diski ağ dışından paylaşıma da açamadığınız anlamına geliyor.
NDAS sisteminin kendine özgü üstünlüğüyse RAID modunu desteklemesi. Yani eğer birden fazla Akasa Integral LAN sahibiyseniz, birbirinden uzakta bu kutuları örneğin RAID 1 modunda konfigüre edebiliyor, böylece aynı verilerin kopyalanarak veri güvenliği sağlanmasını sağlayabiliyorsunuz. Dilerseniz RAID 0 modu da mümkün, ama ağ bağlantısı kullanıldığı için sonuçta bunun getireceği performans artışı tartışmalı. Bir çok diskin kapasitesini birleştirip tek bir disk olarak göstermek için de bir yöntem mevcut.
akasa-integral_lan-soft.jpg

Birden çok Integral'i birbirine bağladığımız "binding" uygulaması
akasa-integral_lan-soft2.jpg

Sistem alanına eklenen ikon, cihaza hızlı erişim sağlıyor
Kablo bağlantısını yapıp, sürücülerini kurduktan, kurulan uygulamaya da cihazı kaydettikten sonra diskiniz kullanılır hale geliyor ve Bilgisayarım / My Computer ekranına sanki sisteminize bağlı yerel bir diskmiş gibi ekleniyor. Bu noktadan sonra ağ üzerindeki diski aynı yerel bir disk gibi kullanıyorsunuz. Eğer aynı diski ağdaki başka bilgisayarlar da paylaşacaksa, o bilgisayarların da yazılımı kurmaları ve diski, yazılıma tanıtmaları gerekiyor. Sistem hem Windows, hem Mac destekliyor ama aynı ağda hem Windows, hem Mac bilgisayarlar kullanılıyorsa, disk paylaşımında bazı kısıtlamalar oluşuyor, örneğin her sistem aynı anda yazma yetkisi kazanamıyor.
Sürücüler konusunda bir not düşelim. Akasa'nın ürün kutusunda verdiği sürücüler yerine, NDAS sistemini geliştiren Xi**** firmasının web sitesini ziyaret edin ve oradan çekeceğiniz son sürüm sürücüleri kullanın. Bu sürücüler hem kurulum, hem arayüz, hem de performans olarak çok daha iyi ve sorunsuzlar.
NDAS sisteminin sahip olduğu "binding" özelliği, Akasa Integral LAN'a farklı bir boyut katıyor. Bu sistemle, ağınıza 8'e kadar disk takabiliyor ve diskler arasındaki ilişkiyi RAID 1, RAID 0 ya da Aggregation olarak belirleyebiliyorsunuz. RAID 1 modunda tüm disklere aynı veri kopyalanıyor ve tüm disklerde hep aynı içerik bulunuyor. RAID 1 modu sadece 2,4,6 ve 8 diskle kullanılabiliyor.
RAID 0 modu, bu tür harici bir çözüm için biraz anlamsız ve riskli. Bu modda tüm diskler tek bir büyük disk gibi görülüyor ve veri, disklere paylaştırılarak okunup yazılıyor. Akasa, bu modda özellikle yazma hızında artış olacağını belirtmekte, ama veri güvenliğinin olmadığını da hatırlatmakta. RAID 0 modu sadece 2, 4 ve 8 diskle çalışıyor.
Aggregate modu, 2 ile 8 disk arasında istediğiniz sayıda diskin kapasitesini birleştirip tek bir disk gibi gösteriyor. "Veri ambarı" türü uygulamalar için bu mod uygun, yalnız aynı RAID 0'daki gibi burada da veri güvenliği yok, tek bir diskin bozulması tüm verilerin kaybına yol açıyor.
Integral LAN, bir NAS ürünü olmadığı için dahili olarak dosya sunucusu, FTP sunucusu gibi işlevler içermiyor, kullanıcılara göre farklı yetkilendirmeler vs. gibi özellikleri de yok. Ürün, en sade haliyle depolama çözümü olarak iş görüyor.
Kutu İçeriği
grad_bar.gif

Akasa'nın en güzel yönlerinden birisi, firmanın tüm ürün kutularının ortak bir tasarımı paylaşması. Bu sonuçta ürünlerin performansını ya da kalitesini etkileyen bir şey değil, ama marka imajı olarak bizce çok olumlu bir izlenim bırakıyor ve Akasa'yı, aynı kulvarda yarıştığı rakiplerinden ayırıyor.
akasa-integral_lan-6.jpg
akasa-integral_lan-7.jpg

Kutudan çıkan malzeme ve güç adaptörü
Akasa, Integral'in kutusuna kullanım için gerekli olacak her malzemeyi eklemiş. USB ve ethernet kabloları, adaptör, ayaklar, vidalar ve kullanım kılavuzu kutunun içeriğini oluşturuyor. Ürününü sürücü CD'sini aman kaybetmeyin, çünkü CD'nin zarfı üzerinde ürünün özel kayıt numarası yazılı. O numara olmadan diski ağda tanıtamıyorsunuz.
Performans
grad_bar.gif

Akasa Integral LAN'ın içine, bir kaç yıl önce test platformumuzun diski olan Maxtor DiamondMax Plus 9 diski taktık. Açıkçası, zaten elimizde de bundan daha güncel bir IDE disk yoktu. Zamanının en yüksek performanslı disklerinden biri olduğu düşünülürse, bu diskin ürünün performansını sınırlaması zaten söz konusu değildi.
Integral'i, X48 yonga setli ve Vista SP1 işletim sistemimize hem USB, hem de ethernet üzerinden bağlayıp HDTach testini yürüttük.
akasa-integral_lan-test1.png

Akasa Integral LAN - USB Bağlantısı
Integral'i sistemimize USB üzerinden bağladığımızda, iyi kalitede bir USB disk kutusunun göstereceği performans düzeyini elde ediyoruz. Yaklaşık saniyede 35 MB civarı okuma ve 30 MB civarı yazma hızı, USB disk kutularının iyi örneklerinde gördüğümüz düzeyde hızlar. Yani USB üzerinden bağlandığında Integral, kendinden bekleneni çok iyi şekilde gerçekleştiriyor.
akasa-integral_lan-test2.png

Akasa Integral LAN - 100 Mbit Ağ Bağlantısı
Aynı diske ağ üzerinden eriştiğimizde, performans hayli düşüyor. Bu normal, çünkü USB 2.0'da 480 Mbit, ethernet üzerindeyse 100 Mbit bağlantı hızı kullanıyoruz. Hatta aslına bakarsanız, Integral 100 Mbit ağ bağlantısı için çok çok iyi sonuç veriyor. 100 Mbit bağlantı zaten teorik olarak en fazla saniyede 12 MB civarı aktarabilir. Akasa Integral, saniyede 11.2 MB okuma hızı sağlayarak, neredeyse teorik hıza kadar çıkıyor. Yanlış anlaşılmasın, güncel bir kullanım için saniyede 11.2 MB aktarım hızı elbette düşük, ama 100 Mbit ağ bağlantısı için 11.2 MB aktarım hızı çok çok iyi bir değer.
Yorumlar
grad_bar.gif

akasa-integral_lan-8.jpg

Akasa Integral LAN, büyük işletmeler ve dosya paylaşımının yoğun şekilde yapılacağı ortamlar için çok uygun değil. Böyle ortamlarda, incelemesini daha önce yayınladığımız ZyXEL NSA-220 türü araçlar gerekli. Bizce Integral LAN, 2-3 kullanıcının dosya paylaştığı ufak ofisler, ev-ofis türü ortamlar ya da bir kaç bilgisayarlı evler için daha uygun. Kutunun IDE disk desteklemesi, güncel diskleri kullanmasını engelliyor ama şu aralar bir çok kullanıcının çekmecesinde atıl duran eski IDE diskini de kullanabilmesi için bir olanak sağlıyor.
Integral LAN, malzeme ve üretim olarak başarılı ve kaliteli, tasarımı da hoş. Donanım açısından en önemli eksiklik bizce 100Mbit ağ bağlantısı kullanılması. 100 Megabit zaten saniyede 12.5 MB aktarım anlamına geliyor, ki bu zaten teorik kapasite. Testte gördüğünüz üzere Akasa Integral bu kapasitenin neredeyse hepsini kullanabiliyor, ama gigabayt büyüklüğünde dosyaların aktarımı söz konusu olduğunda bu değerler elbette düşük kalacaktır.
Akasa Integral, sunum ve üretim kalitesi olarak başarı, dolayısıyla ağ bağlantısına gerek duymuyorsanız, aynı serinin USB ve eSATA bağlantılı farklı modellerini gözden geçirmek isteyebilirsiniz. Unutmayın ki markasız ve kalitesiz disk kutuları her zaman veri kaybı anlamına gelir. Ülkemizde kaliteli ve tanınmış markalı harici disk kutusu bulmak hayli zor, o yüzden Akasa Integral serisi önemli bir ürün.​
 
Üst

Turkhackteam.org internet sitesi 5651 sayılı kanun’un 2. maddesinin 1. fıkrasının m) bendi ile aynı kanunun 5. maddesi kapsamında "Yer Sağlayıcı" konumundadır. İçerikler ön onay olmaksızın tamamen kullanıcılar tarafından oluşturulmaktadır. Turkhackteam.org; Yer sağlayıcı olarak, kullanıcılar tarafından oluşturulan içeriği ya da hukuka aykırı paylaşımı kontrol etmekle ya da araştırmakla yükümlü değildir. Türkhackteam saldırı timleri Türk sitelerine hiçbir zararlı faaliyette bulunmaz. Türkhackteam üyelerinin yaptığı bireysel hack faaliyetlerinden Türkhackteam sorumlu değildir. Sitelerinize Türkhackteam ismi kullanılarak hack faaliyetinde bulunulursa, site-sunucu erişim loglarından bu faaliyeti gerçekleştiren ip adresini tespit edip diğer kanıtlarla birlikte savcılığa suç duyurusunda bulununuz.