komutanlarım ve arkadaşlar hepimiz anne karnından vb 6.0 bilerek çıkmadık herkes kendini geliştirmek için çabalıyor buna bende dahil (övünmek gibi olmasın) programcılığı kavrayabilmek için algoritma denen mantıksal olayları anlamamız gerektiğini fark ettim ve sizlerinde bilmenizi ve fark etmenize vesile olmak isterim ve konuma giriyorum.
Mantıksal akış diyagramları ile konuyu pekiştirelim
Mantıksal akış diyagramları herhangi bir duruma göre algoritmanın akış yönünün değiştiği durumlarda tasarlanır. Bu yön değişimi için belirli karar durumları ile sorgulamalar yapılır
ÖRNEK:1 Girilen 2 sayıdan büyük olanı ekrana yazdıran programın algoritmasını ve akış diyagramını tasarlayınız.
ÇÖZÜM:
Şimdi bu örnekte doğrusal akış diyagramlarından farklı olarak bir karar verme söz konusu. girilen ilk sayı x olsun ikinciside y olsun. x sayısımı y den büyük yoksa y sayısı mı x den büyük yoksa iki sayı birbirine eşitmi. Bu durumda bir karar verme ve bu karar sonucunda büyük olan sayının ekrana yazdırılması söz konusudur.
DEĞİŞKENLER
Birinci sayı: x
İkinci sayı: y
ALGORİTMA
Adım 1: Başla
Adım 2:Birinci sayıyı gir.(x)
Adım 3:İkinci sayıyı gir.
Adım 4:Eğer x>y ise ekrana 1. sayı büyüktür yaz.
Adım 5:Eğer y>x ise ekrana 2. sayı büyüktür yaz.
Adım 6:Ekrana sayılar birbirine eşittir yaz.
Adım 7:Bitir
AKIŞ DİYAGRAMI
ÖRNEK:2 Girilen bir sayının tek mi çift mi olduğunu tespit eden programın algoritmasını ve akış diyagramını tasarlayınız.
ÇÖZÜM:
Şimdi böyle bir soruda bir sayının 2 ye bölündüğü zaman 0 kalanını verirse sayı çift 1 kalanını verirse sayı tek olduğu bilgisini hatırlatmamız lazım. Yani burda yine bir karar verme söz konusudur. Mesala
5 sayısı tek mi çift mi ? 5 i 2 ye bölersek kalan 1 Tek
18 sayısı tek mi çift mi ? 18 i 2 ye bölersek kalan 0 Çift
Bir sayının bölümden kalanını bulan matematiksel bir fonksiyon mevcuttur. Birçok programlama dilinde de bu fonksiyon tanımlanmıştır. Mod fonksiyonu denilen bu fonksiyonun kullanılışı:
6 mod 2 anlamı 6 nın 2 ye bölümünden kalan sonuç değeri sıfır.
7 mod 2 anlamı 7 nin 2 ye bölümünden kalan sonuç değeri birdir.
DEĞİŞKEN
Girilen sayı : x
Algoritma
Adım 1:Başla
Adım 2:Herhangi bir sayı giriniz.(x)
Adım 3:Eğer x mod 2 =0 ise ekrana çift yaz değilse tek yaz.
Adım 4:Bitir
AKIŞ DİYAGRAMI
Mantıksal akış diyagramları ile konuyu pekiştirelim
Mantıksal akış diyagramları herhangi bir duruma göre algoritmanın akış yönünün değiştiği durumlarda tasarlanır. Bu yön değişimi için belirli karar durumları ile sorgulamalar yapılır
ÖRNEK:1 Girilen 2 sayıdan büyük olanı ekrana yazdıran programın algoritmasını ve akış diyagramını tasarlayınız.
ÇÖZÜM:
Şimdi bu örnekte doğrusal akış diyagramlarından farklı olarak bir karar verme söz konusu. girilen ilk sayı x olsun ikinciside y olsun. x sayısımı y den büyük yoksa y sayısı mı x den büyük yoksa iki sayı birbirine eşitmi. Bu durumda bir karar verme ve bu karar sonucunda büyük olan sayının ekrana yazdırılması söz konusudur.
DEĞİŞKENLER
Birinci sayı: x
İkinci sayı: y
ALGORİTMA
Adım 1: Başla
Adım 2:Birinci sayıyı gir.(x)
Adım 3:İkinci sayıyı gir.
Adım 4:Eğer x>y ise ekrana 1. sayı büyüktür yaz.
Adım 5:Eğer y>x ise ekrana 2. sayı büyüktür yaz.
Adım 6:Ekrana sayılar birbirine eşittir yaz.
Adım 7:Bitir
AKIŞ DİYAGRAMI
ÖRNEK:2 Girilen bir sayının tek mi çift mi olduğunu tespit eden programın algoritmasını ve akış diyagramını tasarlayınız.
ÇÖZÜM:
Şimdi böyle bir soruda bir sayının 2 ye bölündüğü zaman 0 kalanını verirse sayı çift 1 kalanını verirse sayı tek olduğu bilgisini hatırlatmamız lazım. Yani burda yine bir karar verme söz konusudur. Mesala
5 sayısı tek mi çift mi ? 5 i 2 ye bölersek kalan 1 Tek
18 sayısı tek mi çift mi ? 18 i 2 ye bölersek kalan 0 Çift
Bir sayının bölümden kalanını bulan matematiksel bir fonksiyon mevcuttur. Birçok programlama dilinde de bu fonksiyon tanımlanmıştır. Mod fonksiyonu denilen bu fonksiyonun kullanılışı:
6 mod 2 anlamı 6 nın 2 ye bölümünden kalan sonuç değeri sıfır.
7 mod 2 anlamı 7 nin 2 ye bölümünden kalan sonuç değeri birdir.
DEĞİŞKEN
Girilen sayı : x
Algoritma
Adım 1:Başla
Adım 2:Herhangi bir sayı giriniz.(x)
Adım 3:Eğer x mod 2 =0 ise ekrana çift yaz değilse tek yaz.
Adım 4:Bitir
AKIŞ DİYAGRAMI