Öncelikle bütün forum üyelerini saygı ve muhabbet ile selamlıyorum.
Umuyorum herkes iyidir, herkesin işleri yolundadır.
Birinci olarak anlatıma başlamadan önce nelerden bahsedeceğimi ufak bir özet ile aşağıya bırakacağım saygıdeğer forum üyeleri.
Apache'nin ne olduğuna değineceğiz, sonrasında bir kaç inceleme yaparak(bu incelemeler detaylı olacak) konumuzu sonlandıracağız.
(Bu arada ne olduğuna değindiğimiz kısım da detay içerecektir, kafalarda soru işareti kalmaması adına.)
Başlangıçta ise öncelikle Apache'nin ne olduğuna bir açıklık getirelim.
Apache, günümüzde hali hazırda var olan tüm web sayfalarının, belirli oranlarına destek sağlamaktadır.
Open source biçimde yazılmıştır ve günümüzde de herhangi bir ücret talebi yoktur.
Bilinen geçerli adı "Apache Http Server" 'dir.
Bu yazılımı ise adından da tahmin edileceği şekilde "Apache Yazılım Temeli" vesilesi ile sistemlerde kullanımı için hazırlamıştır.
Şuan "hocam peki tam olarak ne yapar bu Apache?" sorusunu işitir gibiyim.
İneceğiz detayına dostlar, devam ediyorum makaleme.
Şimdi şöyle düşünmenizi isteyeceğim.
Acaba ismi neden "Apache Web Server"?
Yukarıda üstünkörü anlattım herkesin kafasında bir şeyler oluşturmuşum diye düşünüyorum.
Tam manası ile web sayfa founderlerinin contentlerini internette yayımlamalarına yardımcı olur dersem netlik kazandırmış olacağımı düşünüyorum.
Bu vesile ile adını da nereden aldığına açıklık getirmiş olduğumuzu düşünmekteyim dostlar.
Bu konu ile ilgili tam iki yıl önce bir makale okumuştum.
Makale de bu serverin çokça eski olduğu ve yine çokça tercih edildiği yazıyordu, bu da ek bir anektod olsun.
Birinci versiyonun da +15 küsür sene evvel yayınlandığı bilinmektedir.
Ben Apache'nin ne olduğuna açıklık getirebildiğimi düşünüyorum, bu kısmı burada noktalıyorum.
(Arada, sırada bununla ilgili ek infoları makalenin devamında verebilirim, noktalıyorum dediğime bakmayın.)
Şimdi gelelim Web Sunucu Nedir? sualinin cevapına.
Filesler ve onların serverleri, database serverleri hatta mail serverleri genelde birbirlerinden zıt serverleri kullanıma alırlar.
Tabii ki bütün bunların hepsi, tek tek değişik şekilde pyhsical server adı verdiğimiz bölümde stoklanan fileslere istedikleri gibi ulaşabilirler.
Hatta bu filesleri belirli yada belirsiz başka başka emellere alet edebilirler.
Bir web serverin amacı her zaman web sayfalarını internette erişime açık hale getirmek olmalıdır.
Tabii bunu yapabilmek adına da serverler ile client machineler üzerinde farklı bir eleman yürütür.
Bu elemanların çoğunluğu userlerin isteğine yönelik serverden contenti alır ve internette erişilebilir hale getirir.
Ve bu serverlerin bir diğer emeli ise birden fazla web user'e faaliyet vermektir.
Serverler genel olarak baktığımızda Py, java, php gibi software'ler ile üretilmiş filesleri bünyelerinde barındırırlar.
Bu bölümü de bitireceğiz ve şimdi bir başka suale yanıt arayacağız.
Apache'nin Çalışma Metodu Nedir?
Buraya değerlendirmelerim sonrası ufak bir açıklama bırakacağım.
Ben konu ile ilgili çokça makale okudum şahsım adına ve dikkat ettiğim şey şu oldu;
Apache'ye hep web server gözü ile bakılıyor fakat düşünülenin aksine pyhsical server özelliği taşımıyor yalnızca farklı bir serverde yürütülen bir software olduğunu söyleyebilirim.
Hal böyle olunca da bu softwarenin emeli ise server ile web server userlerine(Örnek olarak Opera diyebiliriz) yönelik bir bağ kurar ve filesleri forward ve back şeklinde getirip götürür.
Unutmadan şunu da ekleyeyim Apache kesişen bir software'dir.
"Yani hocam ne demek kesişen software ?" diyenler olacaktır.
Yani demek istediğim Windows harici serverlerde de yürütülebilir.
(Burada ki serverlerden kasıt işletimler.)
Login olmamış bir user web sayfamızda dolaşırken(örnek olarak kurumsal bir firmanın "Biz Kimiz?" kısmı olsun) opera bizim serverimize ileti ulaştırır bununla birlikte Apache ileti ile gelen istenilmiş fileslerle bir cevapı geri ulaştırır.
Buradan çıkaracağımız sonuç Serverler ve Clientler HTTP sayesinde birbirlerinden haberdar olurlar.
Apache regular ve security contact ile de yakından ilgilenir.
Apachenin Olumlu ve Olumsuz Tarafları
Yukarıda uzun uzadıya anlattığım üzere apache web server, userlerin web sayfalarını sabit ya da birden fazla emel barındıran bir bölümde yürütmek için ideal bir softwaredir.
Fakat çoğu web serverde bulunduğu gibi bunda da belli başlı eksiler vardır.
Şimdi onlara da bakmış olacağız, sonrasında apachenin kurulumunu anlattığım bölüme geçiş yapacağım.
Ben ilk önce olumlu yanları ile başlayacağım.(Liste şeklinde vereceğim.)
1- Open source ve free özellikte olması.
2- Oldukça güvenli ve sabit bir software olması.
3- Süreklilikle güncelleme alıyor olması.
4- Modul altyapısı varlığının sağladığı elastiklik.
5- Basit yapılandırmaya sahip olması.
6- WordPresss sayfalarda yürütülebilir olması.
7- Userinin bol olması.(karşılaşılan sorunları kolaylıkla çözüme ulaştırmanızı sağlar.)
Hemen yukarıda olumlu yanlarından bahsettim, şimdi gelelim olumsuz kısımlarına.
1- Ping değerleri fazla olan web sayfalarda dolaşım sırasında yaşanılan verim düşüklüğü.
Apache Web Server Windows 10 Kurulum Aşaması
Bu bölümden sonrası kuruluma geçiş yaptığım yer olacak.
Ben Windows üzerine kurulumu göstereceğim, unutmadan onu da hafızalara getireyim.
Ben Appserv aracılığı ile tek tool halinde indireceğim.
Sizlere de Appserv ile kurulumunu göstereceğim dostlar.
Şimdi vereceğim adımları izleyelim.
Google > Appserv > Enter
Görselini de bırakıyorum
Sonrasında yine görselini vereceğim şekilde ilerleyelim.
İndirdiğimiz dosyayı açtıktan sonra karşılaşacağımız ekranı bırakıyorum
Next ile ilerleyelim
Sonrasında I Agree ile ilerleyelim.
Yine Next ile ilerleyelim.
Bundan sonra karşılaşacağımız ekrandaki seçili işaretlerin hepsi seçili kalabilir, tool olarak kurduğundan hepsini verecek bizlere sadece Apache'yi değil.
Daha sonra karşılaşacağımız ekranda hiçbir şeye dokunmadan Next diyelim.
Yine yeni ekran gelecek, buraya 8 haneli bir parola yazmak zorundayız hemen halledelim.
Bunu da yaptıktan sonra Install kısmına tıklayalım.
Sonraki ekranı da görsel olarak veriyorum.
Ve kurulum tamamlandıktan sonra bizi karşılayacak ekranı da bırakıyorum.
Finish ile bitirelim fakat çıkacak siyah pencere kendiliğinden kapanacak biz müdahele etmeyelim.
Kurulumu tamamlamış bulunuyoruz.
Apache tek başına pek kullanılmadığından dolayı ben tool şeklinde indirimini gösterdim kendi sitesi aracılığı ile de indirmek mümkün.
İndirme sonrası konumu görmek için yine görsel bırakıyorum.
Bu makale anlatımını kurulum ile sonlandırıyorum, okuyan herkese teşekkür ederim.
Umuyorum herkes iyidir, herkesin işleri yolundadır.
Birinci olarak anlatıma başlamadan önce nelerden bahsedeceğimi ufak bir özet ile aşağıya bırakacağım saygıdeğer forum üyeleri.
Apache'nin ne olduğuna değineceğiz, sonrasında bir kaç inceleme yaparak(bu incelemeler detaylı olacak) konumuzu sonlandıracağız.
(Bu arada ne olduğuna değindiğimiz kısım da detay içerecektir, kafalarda soru işareti kalmaması adına.)
Başlangıçta ise öncelikle Apache'nin ne olduğuna bir açıklık getirelim.
Apache, günümüzde hali hazırda var olan tüm web sayfalarının, belirli oranlarına destek sağlamaktadır.
Open source biçimde yazılmıştır ve günümüzde de herhangi bir ücret talebi yoktur.
Bilinen geçerli adı "Apache Http Server" 'dir.
Bu yazılımı ise adından da tahmin edileceği şekilde "Apache Yazılım Temeli" vesilesi ile sistemlerde kullanımı için hazırlamıştır.
Şuan "hocam peki tam olarak ne yapar bu Apache?" sorusunu işitir gibiyim.
İneceğiz detayına dostlar, devam ediyorum makaleme.
Şimdi şöyle düşünmenizi isteyeceğim.
Acaba ismi neden "Apache Web Server"?
Yukarıda üstünkörü anlattım herkesin kafasında bir şeyler oluşturmuşum diye düşünüyorum.
Tam manası ile web sayfa founderlerinin contentlerini internette yayımlamalarına yardımcı olur dersem netlik kazandırmış olacağımı düşünüyorum.
Bu vesile ile adını da nereden aldığına açıklık getirmiş olduğumuzu düşünmekteyim dostlar.
Bu konu ile ilgili tam iki yıl önce bir makale okumuştum.
Makale de bu serverin çokça eski olduğu ve yine çokça tercih edildiği yazıyordu, bu da ek bir anektod olsun.
Birinci versiyonun da +15 küsür sene evvel yayınlandığı bilinmektedir.
Ben Apache'nin ne olduğuna açıklık getirebildiğimi düşünüyorum, bu kısmı burada noktalıyorum.
(Arada, sırada bununla ilgili ek infoları makalenin devamında verebilirim, noktalıyorum dediğime bakmayın.)
Şimdi gelelim Web Sunucu Nedir? sualinin cevapına.
Filesler ve onların serverleri, database serverleri hatta mail serverleri genelde birbirlerinden zıt serverleri kullanıma alırlar.
Tabii ki bütün bunların hepsi, tek tek değişik şekilde pyhsical server adı verdiğimiz bölümde stoklanan fileslere istedikleri gibi ulaşabilirler.
Hatta bu filesleri belirli yada belirsiz başka başka emellere alet edebilirler.
Bir web serverin amacı her zaman web sayfalarını internette erişime açık hale getirmek olmalıdır.
Tabii bunu yapabilmek adına da serverler ile client machineler üzerinde farklı bir eleman yürütür.
Bu elemanların çoğunluğu userlerin isteğine yönelik serverden contenti alır ve internette erişilebilir hale getirir.
Ve bu serverlerin bir diğer emeli ise birden fazla web user'e faaliyet vermektir.
Serverler genel olarak baktığımızda Py, java, php gibi software'ler ile üretilmiş filesleri bünyelerinde barındırırlar.
Bu bölümü de bitireceğiz ve şimdi bir başka suale yanıt arayacağız.
Apache'nin Çalışma Metodu Nedir?
Buraya değerlendirmelerim sonrası ufak bir açıklama bırakacağım.
Ben konu ile ilgili çokça makale okudum şahsım adına ve dikkat ettiğim şey şu oldu;
Apache'ye hep web server gözü ile bakılıyor fakat düşünülenin aksine pyhsical server özelliği taşımıyor yalnızca farklı bir serverde yürütülen bir software olduğunu söyleyebilirim.
Hal böyle olunca da bu softwarenin emeli ise server ile web server userlerine(Örnek olarak Opera diyebiliriz) yönelik bir bağ kurar ve filesleri forward ve back şeklinde getirip götürür.
Unutmadan şunu da ekleyeyim Apache kesişen bir software'dir.
"Yani hocam ne demek kesişen software ?" diyenler olacaktır.
Yani demek istediğim Windows harici serverlerde de yürütülebilir.
(Burada ki serverlerden kasıt işletimler.)
Login olmamış bir user web sayfamızda dolaşırken(örnek olarak kurumsal bir firmanın "Biz Kimiz?" kısmı olsun) opera bizim serverimize ileti ulaştırır bununla birlikte Apache ileti ile gelen istenilmiş fileslerle bir cevapı geri ulaştırır.
Buradan çıkaracağımız sonuç Serverler ve Clientler HTTP sayesinde birbirlerinden haberdar olurlar.
Apache regular ve security contact ile de yakından ilgilenir.
Apachenin Olumlu ve Olumsuz Tarafları
Yukarıda uzun uzadıya anlattığım üzere apache web server, userlerin web sayfalarını sabit ya da birden fazla emel barındıran bir bölümde yürütmek için ideal bir softwaredir.
Fakat çoğu web serverde bulunduğu gibi bunda da belli başlı eksiler vardır.
Şimdi onlara da bakmış olacağız, sonrasında apachenin kurulumunu anlattığım bölüme geçiş yapacağım.
Ben ilk önce olumlu yanları ile başlayacağım.(Liste şeklinde vereceğim.)
1- Open source ve free özellikte olması.
2- Oldukça güvenli ve sabit bir software olması.
3- Süreklilikle güncelleme alıyor olması.
4- Modul altyapısı varlığının sağladığı elastiklik.
5- Basit yapılandırmaya sahip olması.
6- WordPresss sayfalarda yürütülebilir olması.
7- Userinin bol olması.(karşılaşılan sorunları kolaylıkla çözüme ulaştırmanızı sağlar.)
Hemen yukarıda olumlu yanlarından bahsettim, şimdi gelelim olumsuz kısımlarına.
1- Ping değerleri fazla olan web sayfalarda dolaşım sırasında yaşanılan verim düşüklüğü.
Apache Web Server Windows 10 Kurulum Aşaması
Bu bölümden sonrası kuruluma geçiş yaptığım yer olacak.
Ben Windows üzerine kurulumu göstereceğim, unutmadan onu da hafızalara getireyim.
Ben Appserv aracılığı ile tek tool halinde indireceğim.
Sizlere de Appserv ile kurulumunu göstereceğim dostlar.
Şimdi vereceğim adımları izleyelim.
Google > Appserv > Enter
Görselini de bırakıyorum
Sonrasında yine görselini vereceğim şekilde ilerleyelim.
İndirdiğimiz dosyayı açtıktan sonra karşılaşacağımız ekranı bırakıyorum
Next ile ilerleyelim
Sonrasında I Agree ile ilerleyelim.
Yine Next ile ilerleyelim.
Bundan sonra karşılaşacağımız ekrandaki seçili işaretlerin hepsi seçili kalabilir, tool olarak kurduğundan hepsini verecek bizlere sadece Apache'yi değil.
Daha sonra karşılaşacağımız ekranda hiçbir şeye dokunmadan Next diyelim.
Yine yeni ekran gelecek, buraya 8 haneli bir parola yazmak zorundayız hemen halledelim.
Bunu da yaptıktan sonra Install kısmına tıklayalım.
Sonraki ekranı da görsel olarak veriyorum.
Ve kurulum tamamlandıktan sonra bizi karşılayacak ekranı da bırakıyorum.
Finish ile bitirelim fakat çıkacak siyah pencere kendiliğinden kapanacak biz müdahele etmeyelim.
Kurulumu tamamlamış bulunuyoruz.
Apache tek başına pek kullanılmadığından dolayı ben tool şeklinde indirimini gösterdim kendi sitesi aracılığı ile de indirmek mümkün.
İndirme sonrası konumu görmek için yine görsel bırakıyorum.
Bu makale anlatımını kurulum ile sonlandırıyorum, okuyan herkese teşekkür ederim.