Bir süredir siber güvenlik alanında projeler geliştiriyorum ve bu süreçte edindiğim deneyimleri sizlerle paylaşmayı amaçlıyorum. Bu yazıda, geliştirdiğim Arachnida adlı yazılımı tanıtmak istiyorum. Amacım, bu projeyle hem kendi gelişimimi takip etmek hem de sizlere ilham olabilecek bir araç sunmak.
Projeyi paylaşma gereği duymamın arkasında, öğrendiklerimi ve gelişimimi başkalarıyla paylaşarak daha geniş bir etkileşim ortamı oluşturma isteği yatıyor. Hepimizin farklı bakış açıları ve deneyimleri var. Bu yazılımı paylaşarak, bu süreçte birbirimize ilham olabileceğimizi ve bilgi alışverişinde bulunabileceğimizi düşünüyorum.

GitHub sayfasından projeyi inceleyebilirsiniz ve katkıda bulunabilirsiniz:
GitHub: Arachnida
Projeyi paylaşma gereği duymamın arkasında, öğrendiklerimi ve gelişimimi başkalarıyla paylaşarak daha geniş bir etkileşim ortamı oluşturma isteği yatıyor. Hepimizin farklı bakış açıları ve deneyimleri var. Bu yazılımı paylaşarak, bu süreçte birbirimize ilham olabileceğimizi ve bilgi alışverişinde bulunabileceğimizi düşünüyorum.
Peki, Metadata Nedir ve Neden Önemlidir?
Metadata, bir dosya hakkında bilgi veren verilerdir. Örneğin, bir fotoğrafın metadata bilgileri şunları içerebilir:- Çekildiği tarih ve saat.
- Hangi cihazla çekildiği.
- Coğrafi konum bilgileri (GPS).
- Kişisel gizlilik: Bir fotoğrafın GPS bilgisi, bir kişinin bulunduğu yeri açık edebilir.
- Adli bilişim: Metadata, bir olayın ne zaman ve nerede gerçekleştiğini anlamak için kullanılabilir.
- Saldırı yüzeyinin azaltılması: Metadata analizi, zararlı yazılımlar veya sızdırılan dosyalar aracılığıyla elde edilen bilgilerin minimize edilmesine yardımcı olabilir.
Kurulum Adımları
Arachnida'yı kullanmaya başlamak için aşağıdaki adımları takip edebilirsiniz:- Repository'yi Klonlayın
GitHub'dan projeyi klonlayın:
Bash:git clone https://github.com/whymami/Arachnida.git
- Gerekli Bağımlılıkları Yükleyin
Python bağımlılıklarını yüklemek için aşağıdaki komutu çalıştırın
Bash:cd ArachnidaKod:pip install -r requirements.txt
Arachnida'nın Özellikleri
1. Spider- Web sitelerinden görselleri toplar.
- Rekürsif indirme özelliği ile çok katmanlı veri çıkarımı yapar.
- Desteklediği formatlar: .jpg, .jpeg, .png, .gif, .bmp.
- Örnek kullanım:
Python:python3 Spider.py -r -l 3 -p ~/Desktop https://ornek.com
- Görsellerin metadata bilgilerini analiz eder ve kullanıcıya sunar.
- Analiz edilen bilgiler arasında şu detaylar bulunur:
- Oluşturulma tarihi.
- EXIF (Exchangeable Image File Format) verileri.
- Cihaz bilgileri ve GPS konumları (varsa).
- Kullanım:
Python:python3 Scorpion.py resim1.jpg resim2.png
- Metadata bilgilerini düzenleme veya tamamen silme imkanı sağlar.
- Kullanıcı dostu bir grafik arayüz ile kolay kullanım sunar.
- Bonus kısmını çalıştırmak için:
Bash:cd bonusPython:python3 main.py
Sonuç Olarak
Arachnida, hem eğitim sürecimde edindiğim bilgileri hem de sizlere ilham verebilecek bir aracı sizlere sunmak için geliştirdiğim bir projedir. Geri bildirimleriniz ve önerileriniz, bu projenin daha da gelişmesine yardımcı olacaktır.GitHub sayfasından projeyi inceleyebilirsiniz ve katkıda bulunabilirsiniz: