Asimetrik Şifreleme Nedir?

7SlayeR3

Üye
10 Ara 2015
122
0
Önceleri Simetrik şifreleme method Vardı. Bu yolda hem şifreleyen hemde şifreyi çözen anahtarlar Cardio oldugu icin anahtarın şifreleme yapacak Olan kullanicaya gondermek çok riskli IDI. Ama asimetrik şifrelemede şifreleme yaptığınız anahtarla şifreyi çözdüğünüz anahtarın Bir alakası olmadigi Için güvenlik önemli Diğer derecede arttırılıyor. Bu 2 anahtar Var yöntemda. 1. si şifreleme Yapılan herkese açık Olan publickey ettik 2. si şifreyi çözen saklanması Gereken privatekey, iyi, ettik. Siz publickeyinizi şifreleme yapacak kişiye veriyorsunuz. O Sizin publickeyinizle yazıyı vs. şifreleyip boyut gonderiyor ettik sizde size özel özel keyinizle şifreniyi çözüyorsunuz. Bu kadar açıklama yeter sanırım birde örnek yapalım.

Önce 2 asal sayı seçilir. Bir b A.Ş.


a = 3
b = 11



DAHA SONRA Bir adet bu on iki sayının çarpımından OLUŞAN N Oluşturulur Sayısı.

N = (A * B)
N = (3 * 11)
N = 33


N Sayısı publickey privatekey bölgesindeki Bir Parçası olur ziyaretinde

Dasa Sonra Bir x Sayısı Oluşturulur. Bu, bir ziyaretinde sayı, b, 1 eksiklerinin çarpımıdır nin

A = (a-1) * (B-1)
a = (3-1) * (11-1)
a = 2 x 10
a = 20


DAHA SONRA Bir e Sayısı Oluşturulur ziyaretinde bu e Sayısı bir ile HERHANGİ Bir ortak böleni olmayan Bir sayı olmalıdır.

e = 7 (denebilir)


Bu oluşturulan e N sayılar publickeydir A.Ş.

DAHA SONRA Bir adet d Sayısı üretilir d met ettik Sayısı e Sayısı ile çarpılıp bir Sayısı ile mod landığında Kalani 1 verecek sekılde Bir sayı olmalıdır. Eklendi bunun matematiksel Yazımı şöyledir.

d * e = 1 (mod x), yani
d * 7 = 1 (mod 20)
d = 3 Olabilir.


Çünkü 3. 7 = 21 (mod 20) de 1 sonucunu Verir.

Oluşturulan bu d Sayısı ile N Sayısı da privatekeydir


Genel anahtar: e = 7 ettik N = 33
Özel anahtar: 3 N = 33 ziyaretinde = d

Bu DURUMDA biz privatekeyimizi çok iyi biçimde saklıyoruz A.Ş. publickeyimizi Karşı tarafa yolluyoruz.

Şimdi Bir örnek yapalım

Bir harfini şifreleyip Karşı tarafa yollıyalım

Bir harfinin sayısal değerini 16 Olarak seçelim. 16 Sayısını publickey de bulunan e Sayısı ile üs alınır A.Ş. N Sayısı ile de çıkan sonucun modu alınır. Yani

Şifreli Metin = 16 ^ 7 (mod 33)
Şifreli Metin = 268435456 (mod 33)
Şifreli Metin = 25


Şimdide 25 Sayısını özel keyimizle Çözelim. Eklendi bunun Için 25 Sayısını d ile üs n ile modlayacağız alip.


Çözülmüş Metin = 25 ^ 3 (mod 33)
Çözülmüş Metin = 15625 (mod 33)
Çözülmüş Metin = 16 (yani A)


Ama saldırgan şifreyi çözmek için Gerekli Olan d Sayısını herkese açık N sayısında öğrenebilir olan. Tek yapması Gereken asal çarpanlarına ayırmak. 33 ü asal çarpanlarına ayırırsak

33 = 3 x 11


Privatekeyimizi çok kolay bır sekılde bulduk. Bunu 128 bit Için onlemek fi şifreleme yüntemlerinde çok Büyük asal sayılar Kullanılır. Ortalama 45 haneli on iki asal sayının çarpımı 90 haneye Yakın Bir sayı çıkar. Bu sayının büyüklüğünü şöyle ifade edeyimki Evrendeki atomların Sayısını yazmak Hakkında Için Yaklasik 70 haneli Bir sayı gereklidir. Dolayısıyla bu ucu Bir sayıyı asal çarpanlarına ayırmak çok kolay Değildir.

128bit lik Bir Şifrenin çözülmesi Için ihtimal Sayısı 2 üzeri 128 dir. Ortalama 2 trilyon Yılda çözülür Normal Bir Bilgisayar ile ihtimal KADAR met Ve. (Saniyete 1 trilyon Işlem yapabilen 1 milyon dolarlık süper bilgisayarlarla bu Süre 1190 yıl dır)


Japonyada 64bit Bir 100.000 (yüzbin) bilgisayarın paralel bağlanarak ortak çalışması sonucunda Yaklasik 3,5 Yılda çözülmüştür Yaklasik şifre.

Bugün internet uzerinde SSL ile kurulu sayfalarda 128bit lik şifreleme Kullanılır. (Sizin Kredi Kartı bilgilerinizin korunmasi için) ziyaretinde onu zaman şifrelemede verinin geçerlilik süresi Çözülme süresinden az imkb güvendesiniz demektir.

Yani SSL Kullanılan Bir Sayfada şifrelenerek yollanan Kredi Kartı Bilgileriniz 1190 Yıldan Fazla Süre yürürlükte kalmayacağı Için 1190 Yıl Sonra Çözülmüş olmasının Bir mahzuru yoktur. Özel şifreleme programları ile 4096 bitlik (Şifreleme Yazılımı | Symantec) şifreleme Yapılabilir bu sekılde gerçekleştirilmiş Bir Şifrenin Çözülme ihtimali 2 üzeri 4096 yani Yaklasik Olarak 10 üzeri 500 dur.

Kolay gelsin ...

Kısmen alıntıdır.
 
Üst

Turkhackteam.org internet sitesi 5651 sayılı kanun’un 2. maddesinin 1. fıkrasının m) bendi ile aynı kanunun 5. maddesi kapsamında "Yer Sağlayıcı" konumundadır. İçerikler ön onay olmaksızın tamamen kullanıcılar tarafından oluşturulmaktadır. Turkhackteam.org; Yer sağlayıcı olarak, kullanıcılar tarafından oluşturulan içeriği ya da hukuka aykırı paylaşımı kontrol etmekle ya da araştırmakla yükümlü değildir. Türkhackteam saldırı timleri Türk sitelerine hiçbir zararlı faaliyette bulunmaz. Türkhackteam üyelerinin yaptığı bireysel hack faaliyetlerinden Türkhackteam sorumlu değildir. Sitelerinize Türkhackteam ismi kullanılarak hack faaliyetinde bulunulursa, site-sunucu erişim loglarından bu faaliyeti gerçekleştiren ip adresini tespit edip diğer kanıtlarla birlikte savcılığa suç duyurusunda bulununuz.