ASP'de Verileri Sıralama (SQL: ORDER BY)

cartman

Katılımcı Üye
28 Ara 2005
932
17
zBjk
Verileri Sıralama (SQL: ORDER BY)

Eveet, sıradaki dersimiz verileri sıralama.
Bazen veritabanından veri çekerken verilerimizin belli bir sıraya göre dizilmesini isteriz. Kimi zaman verilerimizi A'dan Z'ye ya da tam tersi, kimi zaman da 1' den başlayıp sona doğru ya da tam tersi olarak sıralanması isteriz.
İşte bu noktada bize Sql sorgusu içindeki ORDER BY kelimesi yardımcı olur.
Şimdi ORDER BY kelimesini derinlemesine inceleyelim.
Yine şöyle bir veritabanımız olduğunu varsayalım:
tablo adı: ciceklerim
siraNO
cicek_adi
rengi
1
papatya
sarı
2
lale
kırmızı
3
orkide
beyaz​
Bu varsaydığımız veritabanı tablomuz üzerinde denemelerimizi yapalım.
Örneğin:
ciceklerim tablomuzdaki çiçekleri alfebetik sırayla dizmek istiyoruz. O kadar çaresiziz ki. Birden aklımıza ORDER BY kelimesi geliyor. Bakalım ORDER BY bize nasıl yardım olacak?
dim sql, veri
sql = "SELECT * FROM ciceklerim ORDER BY cicek_adi"

Bu sorgu bize çiçek isimlerini alfabetik sıraya dizilmiş olarak verir. Bunu sayfaya yazdırırken:
Sıra NO
Çiçek Adı
Rengi
Bu tablodaki gibi verilerimizi sayfamıza bastığımızda çiçeklerimin alfabetik sırayla dizildiğini görebiliriz.

Bunun yanısıra veriler alfabetik sırayla dizilirken tam tersi bir sıralama yapmak isteyebiliriz. Yani veriler normalde A'dan Z'ye dizilir, biz Z'den A'ya doğru gitmesini isteyebiliriz.
O zaman da imdadımıza ORDER BY komutunun baş yardımcısı, sağ kolu DESC yetişir. desc sıralamayı tersine döndürür. Bunun da tersi ASC kelimesidir ki zaten veriler asc komutu verilmiş gibi sıralanır. Bu sefer verilerimizi siraNO 'suna göre dizelim. Ama baştan sona değil, sondan başa doğru:
dim sql
sql = "select * from ciceklerim order by siraNO desc"
Bu sorgu bize ciceklerim tablosundan alınan verileri siraNO satırına göre sondan başa doğru sıralama imkanı verir.
Yani şu şekilde:
3orkidebeyaz2lalekırmızı1papatyasarıNeden ORDER BY kullanmak isteriz?
Asp sayfalarımızda verilerimiz bir karmaşa içinde olmasın, liste halinde sunduğumuz veriler birbirine karışmasın diye sql sorgusu içindeki sıralama kelimesi ORDER BY kullanırız.
ORDER BY kullanılırken genelde birincil anahtar ve otomatik sayı olarak otomatik artan bir alana göre veriler dizilebilir. Örnek olarak bizim "ciceklerim" veritabanı tablosunu ele alırsak, verileri siraNO isimli sütuna göre sıralamamız çok akıllıca olacaktır.
Bu dersimizde SQL sorgusu içinde bize istediğimiz satıra göre sıralama imkanı veren ORDER BY kelimesinin işlevini öğrendik.
Çok işlevli, pek de yararlı ORDER BY kelimesinin her zaman size yardımcı olmasını dilerim..
 
Üst

Turkhackteam.org internet sitesi 5651 sayılı kanun’un 2. maddesinin 1. fıkrasının m) bendi ile aynı kanunun 5. maddesi kapsamında "Yer Sağlayıcı" konumundadır. İçerikler ön onay olmaksızın tamamen kullanıcılar tarafından oluşturulmaktadır. Turkhackteam.org; Yer sağlayıcı olarak, kullanıcılar tarafından oluşturulan içeriği ya da hukuka aykırı paylaşımı kontrol etmekle ya da araştırmakla yükümlü değildir. Türkhackteam saldırı timleri Türk sitelerine hiçbir zararlı faaliyette bulunmaz. Türkhackteam üyelerinin yaptığı bireysel hack faaliyetlerinden Türkhackteam sorumlu değildir. Sitelerinize Türkhackteam ismi kullanılarak hack faaliyetinde bulunulursa, site-sunucu erişim loglarından bu faaliyeti gerçekleştiren ip adresini tespit edip diğer kanıtlarla birlikte savcılığa suç duyurusunda bulununuz.