ASUS BC-1205PT Blu-ray Combo Sürücü (İnceleme)

sSTRESs

Üye
29 Eyl 2008
172
1
Bugün 30'lu yaşlarını yaşayanlar için "format savaşı" tanımı, bir zamanlar yaşanan Beta - VHS video kaset formatı savaşını akla getirir. Günümüzün gençleri içinse aynı tanım hiç şüphesiz kısa ama şiddetli geçen HD-DVD - Blu-ray savaşını anımsatacak. Konuyu takip edenler tüm detayları zaten bildiği için aynı hikayeleri tekrarlamaya, savaşın başlangıcını ve gelişmesini anlatmaya gerek yok. Şu an için tek önemli olan, HD video format savaşını Sony'nin liderliğini yaptığı Blu-ray formatının kazanmış olması. Bu sonuçtan memnun olabiliriz ya da olmayabiliriz, ama sevinmemiz gereken bir şey var ki, en azından artık hangi formata yatırım yapacağımızı biliyoruz. HD-DVD zaman içinde sadece bir anı olarak kalacak ve Blu-ray gittikçe yayılacak, bu artık kesin bir gerçek. Dolayısıyla, artık ilgimizi Blu-ray destekli optik sürücülere yönlendirmememiz için bir neden de kalmamış durumda.
Şimdiye kadar optik sürücü incelemelerimiz daha çok LG, Samsung, NEC, Philips markalarından geldi, ama ilk Blu-ray incelememizin ürününü sağlamak ASUS'a kısmet oldu. Bugün ele alacağımız ürün, ASUS'un uygun fiyatıyla ilgi çeken BD-ROM ve DVD±RW sürücüsü olan ASUS BC-1205PT.
asus-bc1205-press.jpg

BC-1205PT - Genel Yapı
grad_bar.gif

Öncelikle, kafaların karışmaması için en baştan belirtelim: BC-1205PT Blu-ray yazıcı değil, sadece okuyucu. BC-1205PT en başta bir BD-ROM sürücü, yani Blu-ray diskleri okuyabiliyor. İkinci olarak, BC-1025PT bir DVD yazıcı, her türlü DVD'yi okuyup yazabiliyor. Son olaraksa, BC-1205PT bir CD yazıcı, her türlü CD'yi okuyup yazabiliyor. ASUS bu kombinasyonu "BD Combo" olarak adlandırmış ve bu kombinasyon, önümüzdeki aylarda başka ürünlerde de sık sık karşımıza çıkacak.
BC-1205PT, dahili bir 5.25" sürücü. Ön panelinde pırıl pırıl parlayan Blu-ray logosu olmasa, dışarıdan baktığınızda onu sıradan bir optik sürücüden ayıran bir yönü yok. Ön panel siyah üretilmiş ve bizim gördüğümüz kadarıyla bu sürücünün beyaz renk seçeneği yok.
asus-bc1205-genel.jpg

Sürücüye genel bakış
Sürücünün ön paneli son derece sade. Bir zamanlar optik sürücülerin standart özellikleri olan kulaklık çıkışı ve ses ayarı, artık güncel sürücülerde yer almıyor, dolayısıyla ön paneldeki tek düğme sürücüyü açma kapama düğmesi. Ayrıca, acil durumda sürücüyü zorla açmayı sağlayacak küçük delik de ön panelde yer alıyor.
Sürücünün arka yüzünü çevirdiğimiz zaman, bizi memnun eden bir detayla karşılaşıyoruz. BC-1205PT, SATA arabirimine sahip. Hani insan bu noktada "nihayet!" diyor. Sabit disklerin SATA arabirimine geçişi hızlı olsa da, optik sürücüler bu konuda yıllardır ayak sürümekteler. Bunun gibi güncel sürücülerde direkt olarak SATA arabirimi kullanılması, bizce ileri doğru bir adım. Sürücü SATA arabirimine sahip olunca, haliyle üzerinde Master-Slave ayarlarının yapılacağı jumper'lar da bulunmuyor.
Doğrusunu isterseniz, sürücünün fiziksel yapısı üzerine söylenebilecek başka bir şey yok. Sürücünün derinliğini, Lite-On ve LG'nin en son sürücü modellerinin kısa derinliğine göre biraz fazla bulduk, ama yine de 3-4 yıl öncenin sürücüleriyle karşılaştırırsanız, kısa bir sürücüyle karşı karşıya olduğumuz söylenebilir.
asus-bc1205-genel2.jpg

Arka panelde SATA bağlantısı dışında önemli bir şey yok
Bu arada, unutmadan belirtelim. Bilindiği üzere ASUS, optik sürücü konusunda başka firmalarla işbirliği içindedir ve ASUS optik sürücüleri genelde aslında başka markaların ürünlerine dayanır. Internet üzerinde yaptığımız bir araştırma, yine bu durumun geçerli olduğunu gösteriyor. DVD yazıcılarda Pioneer ile iyi bir işbirliği içinde olan ASUS, görünüşe göre bu birlikteliği Blu-ray alanına da taşımış ve işaretler ASUS BC-1205PT'nin, Pioneer'in aynı özelliklerdeki BDR-202 modeliyle aynı ürün olduğu yönünde. Aradaki tek fark, BDR-202'nin BD-R disklere yazma da yapabilmesi
Teknik Özellikler
grad_bar.gif

ASUS BC-1025PT, okuma ve yazma hızları bakımından günümüzün en performanslı DVD yazıcılarının düzeyinde değil. DVD okuma ve yazma hızı 12x düzeyinde, oysa en güncel sürücüler 20x düzeyindeler. CD okuma hızı 32x, yazma hızıysa 24x düzeyinde, bu değerlerin de çok iyi oldukları söylenemez. Blu-ray okuma hızı tek katmanlı diskler için 5x düzeyinde, iki katmanlı disklerdeyse hız 2x düzeyine iniyor.
ASUS BC-1205PT
Okuma HızlarıCD-ROMMaksimum 32x (5400 KB/sn)DVD-ROM Tek KatmanlıMaksimum 12x (16200 KB/sn)DVD-ROM Çift KatmanlıMaksimum 8x (10800 KB/sn)DVD+RMaksimum 12x (16200 KB/sn)DVD-RAMMaksimum 5x BD-ROM / -R Tek KatmanlıMaksimum 5x (23040 KB/sn)BD-ROM Çift KatmanlıMaksimum 2x (9216 KB/sn)Yazma HızlarıCD-RMaksimum 24x (3600 KB/sn)CD-RWMaksimum 16x (2400 KB/sn)DVD+RMaksimum 12x (16200 KB/sn)DVD-R DLMaksimum 4x (5400 KB/sn)DVD-RWMaksimum 6x (8100KB/sn)DVD-RAMMaksimum 5x (6750 KB/sn)DVD+R DLMaksimum 4x (5400 KB/sn)DVD+RWMaksimum 6x (8100KB/sn)
Sürücünün erişim süreleri Blu-ray diskler için 250ms, DVD'ler için 150ms ve CD'ler için yine 150ms olarak belirtilmiş. Bu değerler güncel bir sürücü için normal kabul edilebilecek düzeyde. Sürücünün sahip olduğu tampon bellek miktarı 1600kB. Bazı yayınlarda bu değerin 4MB olduğu iddia edilmekte, ancak bizim araştırmalarımız ve test uygulamalarının verdiği sonuç hep 1600kB olarak ortaya çıktı. Güncel sürücülerde 2MB tampon bellek standartken, ASUS nedense bu değeri azaltmış.
asus-bc1205-info.png

Nero Disk Info uygulaması, sürücüyü Blu-ray yazıcı sansa da, gerçekte
böyle bir özelliği yok

Sürücü, bir türlü yeterince popülerlik kazanmayan LabelFlash ve LightScribe teknolojilerinin ikisini de desteklemiyor. Sürücünün kendine özel teknolojileri olarak, diğer ASUS sürücülerde de bulunan LCT (Liquid Crystal Tilt), FlextraLink ve FlextraSpeed gözüküyor. Bu üç teknolojinin de amacı, diskin yüzeyindeki düzensizlikleri belirleyip, kayıt hızını da diske uygun şekilde ayarlayıp kayıt kalitesini arttırmak.
Sürücünün eksik sayılabilecek bir yönü, Bit Setting özelliğini desteklememesi. Ayrıca, sürücü DVD yazarken overburn işlemini de desteklemiyor. Bu iki özelliğin eksikliği, DVD yazma işiyle ciddi ciddi uğraşanların canını sıkacaktır.
Bir sonraki sayfada performans testlerine başlıyoruz...​
 

sSTRESs

Üye
29 Eyl 2008
172
1
Performans Testleri
grad_bar.gif

Sürücüyü test sistemimize takıp, önce okuma ve yazma performansını gözden geçirdik, sonra da yazdığı örnek diskleri, yazma kalitesi testlerine tabii tuttuk.​
DarkHardware Test Sistemi
grad_bar.gif
İşlemciIntel Core 2 Duo E8500 işlemciAnakartDFI LanParty DK X48 (Intel X48 yonga seti)Bellek:2GB OCZ Reaper PC2-8500 DDR2-1066 bellek, 800MHz @ 4-4-4-15Ekran Kartı:Sapphire Radeon HD 3870Sabit Disk ve Optik Disk:Seagate Barracuda 7200.10 250GB disk, ASUS BC-1250PT Blu-ray sürücü Monitör:Viewsonic VG2230 22" LCDGüç Kaynağı:Silverstone Decathlon DA-850 850 WattSoğutma:Standart Intel Soğutucusuİşletim Sistemi ve Sürücüler:Windows Vista Ultimate SP1, Catalyst v8.4
asus-bc1205-cdokuma.png

ASUS BC-1205PT - CD Okuma Testi
asus-bc1205-dvdokuma.png

ASUS BC-1205PT - DVD Okuma Testi
asus-bc1205-bdokuma.png

ASUS BC-1205PT - Blu-ray Okuma Testi
CD ve DVD okuma testlerinde bizi şaşırtan bir şey yok, sürücü CAV (Constant Angular Velocity) sistemiyle çalışıyor ve dönüş hızını sabit tutuyor, bu yüzden de okuma hızı diskin dış yüzüne doğru ilerlendikçe artıyor. Çift katmalı bir Blu-ray disk kullandığımız Blu-ray okuma testindeyse ürün 2x okuma hızını sabit tutabilmek için dönüş hızını sürekli değiştirmekte. 2x hız, Blu-ray film izlemek için yeterli olsa da, veri kopyalama gibi amaçlarla kullanıldığında oldukça ağır kalacaktır.
asus-bc1205-cdyazma.png

ASUS BC-1205PT - CD-R Yazma Testi
asus-bc1205-dvdyazma.png

ASUS BC-1205PT - DVD-R Yazma Testi
CD ve DVD yazma testlerinde de sürücü, kendinden bekleneni sergiledi. Gerek 24x CD yazma hızı, gerekse x12 DVD yazma hızı, eğer çok miktarda disk yazıyorsanız size yetersiz gelecektir. Nero ile kayıt yapıldığında sürücünün tam dolu bir DVD-R diski yazması 8 dakikaya yakın süre tutuyor.
Müzik CD'sinden dijital olarak veri okuduğumuz "Audiograbber" testimizde, sürücü bu işlemi 15x ile x32 arasında değişen hızlarda ve hatasız olarak gerçekleştirdi. AudioGrabber'i bu test ile birlikte ilk kez SATA bağlantılı bir optik sürücüde kullanmış olduk, ama sorun yaşamadık.
asus-bc1205-grab.png

Sürücü kullanım sırasında herhangi bir sorun ya da özel bir avantaj yaşatmıyor, işini iyi yapan, ama güncel standartlara göre biraz yavaş bir optik sürücü izlenimi bırakıyor. Blu-ray film izlerken de erişim süresinin biraz yavaş olması dışında herhangi bir sorun yok, ama bu bahsettiğimiz sorun da sürücüden çok, menü geçişleri kötü tasarlanmış filmlerden kaynaklanıyor. Genel olarak HD-DVD'de de, Blu-ray filmlerde de menülerin açılması biraz yavaş.​
asus-bc1205-simps.png
Blu-ray İzlemek İçin Ne Lazım?
grad_bar.gif
Bilgisayarınızda Blu-ray filmleri izlemek isterseniz gerek duyacağınız şeyler ASUS BC-1205PT ve Blu-ray destekli bir oynatıcı yazılım. Yalnız bunların yanında iki gereklilik daha var: Ekran kartınız ve monitörünüz HDCP destekli olacak, aksi halde DVI üzerinden görüntü almanız olanaksız, analog VGA kullanmanız gerekecek.
Yine de HDCP desteklemeyen monitörünüzle, DVI üzerinden Blu-ray izlenemenin bir yolu var. Slysoft firmasının AnyDVD HD isimli yazılımını edinirseniz, bu yazılım HDCP desteklemeyen monitörünüzde de hiç bir sorun olmadan DVI üzerinden Blu-ray oynatmanızı sağlıyor. Bölge kodu sıkıntısını da aşmanıza yarayan AnyDVD, gerçekten parasını hak eden az sayıda yazılımdan birisi, kullanmanızı öneririz.
Yazma Kalitesi Testleri
grad_bar.gif

Optik sürücüler, farklı boş disklere farklı başarılarla kayıt yapıyorlar. Bu farklar özellikle DVD yazma sırasında ortaya çıkıyor. Yazılmış bir diskin ne kadar hata içerdiğini anlamak içinse özel yazılımlar ve bu hataları okuma yeteneğinde sürücüler kullanmak gerekiyor. Bu yetenekteki sürücülerin en başında LiteOn'un ürünleri geliyor. Biz de sadece bu testleri yapabilmek için test merkezimize bir LiteOn SATA 20x DVD yazıcı ekleyerek, ASUS BC-1205PT'nin yazdığı diskleri bu sürücüde kalite testine tabii tuttuk.
asus-bc1205-verbatimkalite.png

ASUS BC-1205PT - Yazma Kalitesi - Verbatim 16x DVD+R
asus-bc1205-princokalite.png

ASUS BC-1205PT - Yazma Kalitesi - Princo 16x DVD-R
DVD yazma kalite testlerinde Verbatim diskle elde edilen kalite, Princo marka diskle elde edilenden daha fazla, gerçi bu biraz da beklenen bir sonuç. PI Error olarak belirtilen hatalar zaten diskin kendi hata düzeltme sistemi sayesinde telafi edilebilen hatalar. PI Failure olarak belirtilen hatalarsa daha önemli hatalar. Verbatim diskte PI Failure değeri de çok çok düşük, ama Princo'da bu değer biraz yüksek. Zaten bu yüzden, Princo'da diskin toplam yazma kalitesi puanı %77 olarak belirtiliyor.
asus-bc1205-verbatimcdkalite.png

ASUS BC-1205PT - Yazma Kalitesi - Verbatim 52x CD-R
Verbatim firmasının 52x CD-R diskiyle yaptığımız CD yazma testi sonucunda neredeyse mükemmel denebilecek bir sonuçla karşılaştık. Düzeltilebilir C1 hataları çok az, sorun yaratabilen C2 hatalarıysa sıfır düzeyindeydi.
Yorumlar
grad_bar.gif

ASUS BC-1205PT, artık yavaş yavaş sistemlerimize girmeye başlayacak olan Blu-ray sürücülerin ilk örneklerinden birisi durumunda. Dolayısıyla, her ürünün ilk örneğinde gözükebilecek bazı eksikliklere sahip. Özellikle, yazma işlemleri konusuda ürünün güçlü bir sürücü olduğu söylenemez. Yazma işlemi açısından herhangi bir sorun yok, ama güncel sürücülere göre düşük yazma hızları, sürekli disk yazan kullanıcıları çekmeyecektir. Ayrıca bit setting ve overburn gibi olanakların eksikliği de dvd yazmanın incelikleriyle uğraşan kullanıcıları mutlu etmeyecektir. Gerçi şunu da belirtelim, yazma hızları güncel DVD yazıcılara göre düşük olsa da, BC-1205PT çok sorunsuz ve kaliteli yazma sonuçları üretiyor.
asus-bc1205-kutu.jpg

Bizce ideal kurulum, ASUS BC-1205PT'yi okuyucu olarak kullanıp, sisteme bir de 20x destekli, güncel SATA DVD yazıcılardan eklemek olacaktır. Bu durumda BC-1205 daha çok Blu-ray okumak için kullanılacaktır ki, zaten Blu-ray ile uğraşmayacaksanız böyle bir sürücü almanızın çok anlamı yok.
Aslına bakarsanız ASUS BC-1205PT, tüm dünyada uygun fiyatıyla öne çıkan bir ürün. Oysa ülkemizde sürücünün 300$ civarı etiket taşıdığını gördük ki, bu fiyatın çok daha altına BD-ROM sürücüler ve hatta LG'nin biraz eski bir model Blu-ray yazıcısı var. Dolayısıyla, biz gördüğümüz 300$ civarında fiyatın çok eski bir fiyat olduğunu düşünüyoruz. Bu konuda ASUS Türkiye ofisinden bilgi istedik ve elde ettiğimiz değerlere göre fiyat değerlendirmemizi yenileyeceğiz.
Özetle, eğer Blu-ray formatıyla uğraşmaya şimdiden başlamak istiyorsanız, ya da Blu-ray destekli bir ev sineması bilgisayarı kuruyorsanız, ASUS BC-1205PT'yi düşünebilirsiniz. Özellikle disk yazma vs. işlerin pek az yapılacağı, daha çok film oynatacak olan ev sineması bilgisayarlarında sürücü iyice başarılı olabilir, zaten Blu-ray oynatırken de çok sessiz çalışmakta​
 
Üst

Turkhackteam.org internet sitesi 5651 sayılı kanun’un 2. maddesinin 1. fıkrasının m) bendi ile aynı kanunun 5. maddesi kapsamında "Yer Sağlayıcı" konumundadır. İçerikler ön onay olmaksızın tamamen kullanıcılar tarafından oluşturulmaktadır. Turkhackteam.org; Yer sağlayıcı olarak, kullanıcılar tarafından oluşturulan içeriği ya da hukuka aykırı paylaşımı kontrol etmekle ya da araştırmakla yükümlü değildir. Türkhackteam saldırı timleri Türk sitelerine hiçbir zararlı faaliyette bulunmaz. Türkhackteam üyelerinin yaptığı bireysel hack faaliyetlerinden Türkhackteam sorumlu değildir. Sitelerinize Türkhackteam ismi kullanılarak hack faaliyetinde bulunulursa, site-sunucu erişim loglarından bu faaliyeti gerçekleştiren ip adresini tespit edip diğer kanıtlarla birlikte savcılığa suç duyurusunda bulununuz.