Atatürk ve Türkiye'nin Modernleşmesi Özel Özet

dr.web

Üye
9 Şub 2022
109
142
455px-Atat%C3%BCrk.jpg

Atatürk Türkiye'nin milli kahramanıdır. Osmanlı İmparatorluğu'nun küllerinden modern Türkiye Cumhuriyeti'ni kurdu; yüzyılın başında Avrupa'nın hasta adamı olarak görülen bir imparatorluk. Modern bakış açısı yeni bir ulus ve ülke yaratmış, diğer birçok İslam ülkesinden farklı laik bir devlet anlayışını kendisi getirmiştir. Türkiye'ye adım attığınızda heykellerini ve büstlerini her yerde göreceksiniz. Bir yabancının gözünden Atatürk hakkında yazılmış en iyi kitaplardan biri Lord Kinross'un "Bir Milletin Yeniden Doğuşu" adlı kitabıdır.

1881 yılında Selanik'te, o zaman Osmanlı İmparatorluğu sınırları içinde, şimdi Yunanistan'da doğdu . Tam adı Mustafa Kemal'di ve modern bir Türk ülkesi yaratmak için yaptığı reformlar uyarınca kendisine Türk halkı tarafından (1934 24 Kasım) Türklerin babası anlamına gelen Atatürk soyadı verildi.

Özgeçmişi askerdi ve Osmanlı ordusunda çeşitli görevlerde bulundu. Birinci Dünya Savaşı sırasında 1915 yılında Gelibolu'da Piyadeden sorumlu albay olarak görev yapmış ve müttefik kuvvetlerin (İngiliz, Fransız, Anzaklar - Avustralyalılar ve Yeni Zelandalılar ve Senegalliler) Çanakkale Boğazı'nı ve nihayetinde Çanakkale Boğazı'nı ele geçirmesini engelleyen dahiyane savunma taktikleri olmuştur. İstanbul boğazı.

Başarısı ve hızla artan itibarı başkenti rahatsız etti ve onu kontrol altında tutmak için Paşa'ya (General) terfi etti. Savaş sona erdiğinde, müttefik kuvvetlerin orduları İstanbul da dahil olmak üzere ülkenin neredeyse her köşesini işgal etti . Sultan ve halkın çoğu, İngiliz veya Amerikan mandasının kabul edilmesinde umutlu bir gelecek gördü. Atatürk ise çok farklı bir vizyona sahipti. İstanbul'dan ayrıldı19'unda, Bandırma adında küçük bir teknede (teknenin güzel bir modeli Ankara Anıtkabir'deki Atatürk Müzesi'nde görülebilir), 19'unda Karadeniz'in bir sahil kasabası olan Samsun'da karaya çıkıyor. Mayıs 1919 (Atatürk'ün daha sonra Türk Gençliğine Türk Gençliği olarak takdim edeceği bir tarih), Milli Mücadele'nin başladığı gün. Bağımsızlık istiyordu.

Önce çatışmalarla, zamanla uygun ordu birlikleriyle Atatürk ve ordu arkadaşlarının orduları düşmanla savaşmaya başladı. Ankara, merkezi konumu nedeniyle Atatürk'ün karargahı olarak seçilmiş ve orada yeni bir ülkenin tohumları atılmıştır. O ve arkadaşları, Monarşiyi bir Cumhuriyet ile değiştirmek istediler. Kurtuluş Savaşı yaklaşık üç yıl sürdü ve 1922 yılının sonunda işgalcilerin tamamı ülkeyi terk etti. Osmanlı Padişahı bir İngiliz gemisiyle kaçtı. Yeni bir ulusun doğuşu başlamıştı.

5dc453677152d800c88b12d0.jpg


Atatürk'ün İnkılapları

Siyasi Devrimler

Saltanat 1 Kasım 1922'de kaldırıldı.
29 Ekim 1923'te Cumhuriyet ilan edildi.
Halifelik, 3 Mart 1924'te kaldırıldı.

Sosyal Reformlar

Fes yerine şapka kullanılmaya başlandı. (1925)
Tarikatların faaliyetleri kanunla yasaklandı. (1925)
Batı takvimi tanıtıldı. (1925)
Uluslararası sayısal sistem tanıtıldı. (1928)
Metrik sistem tanıtıldı. (1931)
Lakaplar ve kişisel unvanlar kaldırıldı. ( 1934)
Kamuda dini kıyafet yasaklandı (1934). Bu kanuna göre, dini şahsiyetler, mensup oldukları dini gruplara bakılmaksızın, kamuya açık yerlerde değil, sadece mabetlerinde dini kıyafet giyeceklerdi.
Soyadı hukuku.( 1934)
Modern laik hukuk sistemi, dini hukuk yerine entegre edilmiştir.( 1926)
Türkiye kadınına siyasi ve sosyal haklar verilerek kurtuluşu.
a) Medeni kanunla getirilen haklar (1926)
b) Kadınların meclise seçilme hakları

Eğitim ve Kültürel Reformlar

Eğitimde Birlik ( 1924 )
Giriş ve Roma alfabesinin kabulü. (1928)
Türk Tarih Kurumu'nun
kuruluşu Türk Dil Kurumu'nun kuruluşu

Atatürk İlkeleri (Kemalizm)

Atatürk doktrinleri veya Kemalizm, Türkiye gerçeklerine dayanan bir düşünce sistemidir. Uzun bir tarihi geçmiş üzerinden Türk milletinin iradesiyle şekillenmiştir. Her şeyden önce Kemalizm, millete hakların tanıtılması ve verilmesidir. Ulusal egemenliğin ifadesidir.Modern medeniyetler seviyesine ulaşma çabasıdır, batılılaşmadır, modernleşmedir. Modern bir sosyal hayat yaşamayı, laik bir devlet kurmayı ve pozitif bilim zihniyeti ile yönetmeyi gerektirir.
Kemalizmin ilkeleri iki grupta incelenebilir: "Temel İlkeler" ve "Tamamlayıcı İlkeler".

Atatürk'ün ifade ettiği gibi ilkelerin tanımı:

Temel İlkeler

Cumhuriyetçilik
Milliyetçilik
Halkçılık
Devletçilik
Laiklik
Devrimcilik

Tamamlayıcı İlkeler

Ulusal Egemenlik
Ulusal Bağımsızlık
Ulusal Birlik ve Beraberlik
Yurtta Barış Yurt Dışında Barış
Modernleşme Bilimcilik ve
Akılcılık
Hümanizm

390px-Mustafa_Kemal_Atat%C3%BCrk.jpg


Atatürk'ün Türk Gençliğine Hitabı

Ey Türk Gençliği!
Birinci vazifen, Türk istiklâlini, Türk Cumhuriyetini, ilelebet, muhafaza ve müdafaa etmektir.
Mevcudiyetinin ve istikbalinin yegâne temeli budur. Bu temel, senin, en kıymetli hazinendir. İstikbalde dahi, seni bu hazineden mahrum etmek isteyecek, dahilî ve haricî bedhahların olacaktır. Bir gün, İstiklâl ve Cumhuriyeti müdafaa mecburiyetine düşersen, vazifeye atılmak için, içinde bulunacağın vaziyetin imkân ve şerâitini düşünmeyeceksin! Bu imkân ve şerâit, çok nâmüsait bir mahiyette tezahür edebilir. İstiklâl ve Cumhuriyetine kastedecek düşmanlar, bütün dünyada emsali görülmemiş bir galibiyetin mümessili olabilirler. Cebren ve hile ile aziz vatanın, bütün kaleleri zaptedilmiş, bütün tersanelerine girilmiş, bütün orduları dağıtılmış ve memleketin her köşesi bilfiil işgal edilmiş olabilir. Bütün bu şerâitten daha elîm ve daha vahim olmak üzere, memleketin dahilinde, iktidara sahip olanlar gaflet ve dalâlet ve hattâ hıyanet içinde bulunabilirler. Hattâ bu iktidar sahipleri şahsî menfaatlerini, müstevlilerin siyasi emelleriyle tevhit edebilirler. Millet, fakr ü zaruret içinde harap ve bîtap düşmüş olabilir.
Ey Türk istikbalinin evlâdı! İşte, bu ahval ve şerâit içinde dahi, vazifen; Türk İstiklâl ve Cumhuriyetini kurtarmaktır! Muhtaç olduğun kudret, damarlarındaki asil kanda mevcuttur!​

Mustafa Kemal Atatürk
20 Ekim 1927​
 

'Halaskâr

Kıdemli Moderatör
4 Ara 2020
1,245
1,131
Midgard
Eline, emeğine sağlık Dr.Web...
Her şeyden önce konun çok candan, doğal ve güzel olmuş..
Benim kafama takılan birkaç ayrıntı oldu:
1- "Atatürk ve ordu arkadaşlarının" terimini kullanırken tam olarak neyi anlatmak istedin? Çünkü tarihimizde hep "Atatürk ve silah arkadaşları" terimi kullanılmıştır.
2- "O ve arkadaşları, Monarşiyi bir Cumhuriyet ile değiştirmek istediler." cümlesi yanlış bir cümledir, çünkü yine tarihimizde Üst Düzey olarak "Cumhuriyetçi" olanın sadece Mustafa Kemal olduğu ancak diğer silah arkadaşlarının (ismet inönü, rauf orbay, kazım karabekir, ali fuat cebesoy, celal bayar, cevat abbas gürer, falih rıfkı atay, fethi okyar, fevzi çakmak, hasan rıza soyak, izzettin çalışlar, kazım karabekir, kazım özalp, kılıç ali, mazhar müfit kansu, mustafa cantekin, mustafa necati, muzaffer kılıç, müfit özdeş, nuri conker, ömer naci, rauf orbay, refet bele, ruşen eşref ünaydin, salih bozok, tevfik rüştü aras, yunus nadi abalıoğlu) arasında da Cumhuriyetçi olan olmasıyla birlikte, bir çoğunun saltanat, hatta hilafet yanlısı olmalarına rağmen Milli Mücadeleye katıldıklarını, bunun onların değerini ve önemini asla değiştirmediği yazar. Mustafa Kemal , Milli Mücadelenin beynidir. O zamanlar Türk Milleti sıkılmış bir yumruk gibiydi denilebilir, çünkü ancak büyük milletler zor zamanlarda birlik ve beraberliklerini bozmazlar.
3- "Roma alfabesinin kabulü. (1928)" ndeki "Roma" kelimesi yanlıştır, Latin alfabesi olmalıdır.
4- "Soyadı hukuku.( 1934)", "Soyadı Kanunu 1934" olacak.


Tekrar seni kutluyorum bu içten çalışman için; hayatta, en kötü zannettiğin zamanda bile bir umut vardır. Çünkü dünyada kötülerden daha fazla iyiler vardır ve güneş her gün inatla doğmaya ☀️ devam eder. Sağlıcakla kal...
 

dr.web

Üye
9 Şub 2022
109
142
Teşekkürler sizlere ,ve @Kaptan Swing bey dikkatle okudugunuz için tebrik ve takdir ediyorum elbette bende dilim döndügünce anlatım bağzı eş anlamlı kelimeler kullandım dilimiz zenginliği , konuya isimende ek ve katkida bulunnarak konuya hakimiyetinizi gösterdiniz gerekli düzeltmeleride yapabirim amma benim tarzımda ve hem yerli ve yabancı kaynalardada okuğum gibi bir çok kaynak olabiliyor elbette ben Gazi Atatürk e ve hayatina baktikça gelecegi daha net görebiliyorum bu toplumuza lazım düşündüğüm için hep sizlere paylaşmak istedim tekrar teşekkürle iyi forumlar :)
 

'Türk

Kulüpler Genel Sorumlusu
5 May 2020
2,463
1,537
K E R K Ü K
merhaba eline sağlık, yurtta sulh, cihanda sulh gibi sözleri yanlış anlaşılabilmektedir, iyi kavraya bilmek için onu söylerken yaptığı antlaşmalara göz atmak lazımdır.
her söylediği sözü doktrin yapmak yanlıştır, atatürk türklere ve huduta tehdit her durumda sert tavır koymaktan çekinmemiştir, 2. dünya savaşı öncesinde faşizmin saldırgan ve yayılmacı politikasına ilk sert tepkiyi türkiye vermiştir.

ayrıca hümanizm nerden çıktı orayı çözemedim.
 

dr.web

Üye
9 Şub 2022
109
142
merhaba eline sağlık, yurtta sulh, cihanda sulh gibi sözleri yanlış anlaşılabilmektedir, iyi kavraya bilmek için onu söylerken yaptığı antlaşmalara göz atmak lazımdır.
her söylediği sözü doktrin yapmak yanlıştır, atatürk türklere ve huduta tehdit her durumda sert tavır koymaktan çekinmemiştir, 2. dünya savaşı öncesinde faşizmin saldırgan ve yayılmacı politikasına ilk sert tepkiyi türkiye vermiştir.

ayrıca hümanizm nerden çıktı orayı çözemedim.
Teşekürler hepinize, hümanist bir yapidir Cumhuriyette Atatürk ilke ve inklaplarida , hakimiyet kayıtsız şartsız milletindir, veya seçme seçilmeler veya halkçilik hep bunun bir ysnsımasıdır, inceleyip katkı sağladıgıniz için ayrı teşekkerlerimi sunuyorum. :)
 

Cup?

Yeni üye
5 Şub 2022
44
24
Universe
455px-Atat%C3%BCrk.jpg

Atatürk Türkiye'nin milli kahramanıdır. Osmanlı İmparatorluğu'nun küllerinden modern Türkiye Cumhuriyeti'ni kurdu; yüzyılın başında Avrupa'nın hasta adamı olarak görülen bir imparatorluk. Modern bakış açısı yeni bir ulus ve ülke yaratmış, diğer birçok İslam ülkesinden farklı laik bir devlet anlayışını kendisi getirmiştir. Türkiye'ye adım attığınızda heykellerini ve büstlerini her yerde göreceksiniz. Bir yabancının gözünden Atatürk hakkında yazılmış en iyi kitaplardan biri Lord Kinross'un "Bir Milletin Yeniden Doğuşu" adlı kitabıdır.

1881 yılında Selanik'te, o zaman Osmanlı İmparatorluğu sınırları içinde, şimdi Yunanistan'da doğdu . Tam adı Mustafa Kemal'di ve modern bir Türk ülkesi yaratmak için yaptığı reformlar uyarınca kendisine Türk halkı tarafından (1934 24 Kasım) Türklerin babası anlamına gelen Atatürk soyadı verildi.

Özgeçmişi askerdi ve Osmanlı ordusunda çeşitli görevlerde bulundu. Birinci Dünya Savaşı sırasında 1915 yılında Gelibolu'da Piyadeden sorumlu albay olarak görev yapmış ve müttefik kuvvetlerin (İngiliz, Fransız, Anzaklar - Avustralyalılar ve Yeni Zelandalılar ve Senegalliler) Çanakkale Boğazı'nı ve nihayetinde Çanakkale Boğazı'nı ele geçirmesini engelleyen dahiyane savunma taktikleri olmuştur. İstanbul boğazı.

Başarısı ve hızla artan itibarı başkenti rahatsız etti ve onu kontrol altında tutmak için Paşa'ya (General) terfi etti. Savaş sona erdiğinde, müttefik kuvvetlerin orduları İstanbul da dahil olmak üzere ülkenin neredeyse her köşesini işgal etti . Sultan ve halkın çoğu, İngiliz veya Amerikan mandasının kabul edilmesinde umutlu bir gelecek gördü. Atatürk ise çok farklı bir vizyona sahipti. İstanbul'dan ayrıldı19'unda, Bandırma adında küçük bir teknede (teknenin güzel bir modeli Ankara Anıtkabir'deki Atatürk Müzesi'nde görülebilir), 19'unda Karadeniz'in bir sahil kasabası olan Samsun'da karaya çıkıyor. Mayıs 1919 (Atatürk'ün daha sonra Türk Gençliğine Türk Gençliği olarak takdim edeceği bir tarih), Milli Mücadele'nin başladığı gün. Bağımsızlık istiyordu.

Önce çatışmalarla, zamanla uygun ordu birlikleriyle Atatürk ve ordu arkadaşlarının orduları düşmanla savaşmaya başladı. Ankara, merkezi konumu nedeniyle Atatürk'ün karargahı olarak seçilmiş ve orada yeni bir ülkenin tohumları atılmıştır. O ve arkadaşları, Monarşiyi bir Cumhuriyet ile değiştirmek istediler. Kurtuluş Savaşı yaklaşık üç yıl sürdü ve 1922 yılının sonunda işgalcilerin tamamı ülkeyi terk etti. Osmanlı Padişahı bir İngiliz gemisiyle kaçtı. Yeni bir ulusun doğuşu başlamıştı.

5dc453677152d800c88b12d0.jpg


Atatürk'ün İnkılapları

Siyasi Devrimler

Saltanat 1 Kasım 1922'de kaldırıldı.
29 Ekim 1923'te Cumhuriyet ilan edildi.
Halifelik, 3 Mart 1924'te kaldırıldı.

Sosyal Reformlar

Fes yerine şapka kullanılmaya başlandı. (1925)
Tarikatların faaliyetleri kanunla yasaklandı. (1925)
Batı takvimi tanıtıldı. (1925)
Uluslararası sayısal sistem tanıtıldı. (1928)
Metrik sistem tanıtıldı. (1931)
Lakaplar ve kişisel unvanlar kaldırıldı. ( 1934)
Kamuda dini kıyafet yasaklandı (1934). Bu kanuna göre, dini şahsiyetler, mensup oldukları dini gruplara bakılmaksızın, kamuya açık yerlerde değil, sadece mabetlerinde dini kıyafet giyeceklerdi.
Soyadı hukuku.( 1934)
Modern laik hukuk sistemi, dini hukuk yerine entegre edilmiştir.( 1926)
Türkiye kadınına siyasi ve sosyal haklar verilerek kurtuluşu.
a) Medeni kanunla getirilen haklar (1926)
b) Kadınların meclise seçilme hakları

Eğitim ve Kültürel Reformlar

Eğitimde Birlik ( 1924 )
Giriş ve Roma alfabesinin kabulü. (1928)
Türk Tarih Kurumu'nun
kuruluşu Türk Dil Kurumu'nun kuruluşu

Atatürk İlkeleri (Kemalizm)

Atatürk doktrinleri veya Kemalizm, Türkiye gerçeklerine dayanan bir düşünce sistemidir. Uzun bir tarihi geçmiş üzerinden Türk milletinin iradesiyle şekillenmiştir. Her şeyden önce Kemalizm, millete hakların tanıtılması ve verilmesidir. Ulusal egemenliğin ifadesidir.Modern medeniyetler seviyesine ulaşma çabasıdır, batılılaşmadır, modernleşmedir. Modern bir sosyal hayat yaşamayı, laik bir devlet kurmayı ve pozitif bilim zihniyeti ile yönetmeyi gerektirir.
Kemalizmin ilkeleri iki grupta incelenebilir: "Temel İlkeler" ve "Tamamlayıcı İlkeler".

Atatürk'ün ifade ettiği gibi ilkelerin tanımı:

Temel İlkeler

Cumhuriyetçilik
Milliyetçilik
Halkçılık
Devletçilik
Laiklik
Devrimcilik

Tamamlayıcı İlkeler

Ulusal Egemenlik
Ulusal Bağımsızlık
Ulusal Birlik ve Beraberlik
Yurtta Barış Yurt Dışında Barış
Modernleşme Bilimcilik ve
Akılcılık
Hümanizm

390px-Mustafa_Kemal_Atat%C3%BCrk.jpg


Atatürk'ün Türk Gençliğine Hitabı

Ey Türk Gençliği!
Birinci vazifen, Türk istiklâlini, Türk Cumhuriyetini, ilelebet, muhafaza ve müdafaa etmektir.
Mevcudiyetinin ve istikbalinin yegâne temeli budur. Bu temel, senin, en kıymetli hazinendir. İstikbalde dahi, seni bu hazineden mahrum etmek isteyecek, dahilî ve haricî bedhahların olacaktır. Bir gün, İstiklâl ve Cumhuriyeti müdafaa mecburiyetine düşersen, vazifeye atılmak için, içinde bulunacağın vaziyetin imkân ve şerâitini düşünmeyeceksin! Bu imkân ve şerâit, çok nâmüsait bir mahiyette tezahür edebilir. İstiklâl ve Cumhuriyetine kastedecek düşmanlar, bütün dünyada emsali görülmemiş bir galibiyetin mümessili olabilirler. Cebren ve hile ile aziz vatanın, bütün kaleleri zaptedilmiş, bütün tersanelerine girilmiş, bütün orduları dağıtılmış ve memleketin her köşesi bilfiil işgal edilmiş olabilir. Bütün bu şerâitten daha elîm ve daha vahim olmak üzere, memleketin dahilinde, iktidara sahip olanlar gaflet ve dalâlet ve hattâ hıyanet içinde bulunabilirler. Hattâ bu iktidar sahipleri şahsî menfaatlerini, müstevlilerin siyasi emelleriyle tevhit edebilirler. Millet, fakr ü zaruret içinde harap ve bîtap düşmüş olabilir.
Ey Türk istikbalinin evlâdı! İşte, bu ahval ve şerâit içinde dahi, vazifen; Türk İstiklâl ve Cumhuriyetini kurtarmaktır! Muhtaç olduğun kudret, damarlarındaki asil kanda mevcuttur!​

Mustafa Kemal Atatürk
20 Ekim 1927​
Büyük Üstadımız...
 
Üst

Turkhackteam.org internet sitesi 5651 sayılı kanun’un 2. maddesinin 1. fıkrasının m) bendi ile aynı kanunun 5. maddesi kapsamında "Yer Sağlayıcı" konumundadır. İçerikler ön onay olmaksızın tamamen kullanıcılar tarafından oluşturulmaktadır. Turkhackteam.org; Yer sağlayıcı olarak, kullanıcılar tarafından oluşturulan içeriği ya da hukuka aykırı paylaşımı kontrol etmekle ya da araştırmakla yükümlü değildir. Türkhackteam saldırı timleri Türk sitelerine hiçbir zararlı faaliyette bulunmaz. Türkhackteam üyelerinin yaptığı bireysel hack faaliyetlerinden Türkhackteam sorumlu değildir. Sitelerinize Türkhackteam ismi kullanılarak hack faaliyetinde bulunulursa, site-sunucu erişim loglarından bu faaliyeti gerçekleştiren ip adresini tespit edip diğer kanıtlarla birlikte savcılığa suç duyurusunda bulununuz.